DESIGN INTERIOR

34 idei de amenajare pentru dormitor și tips&tricks pentru spații mici și mari

    Ce principii ar trebui să respecți într-o amenajare de dormitor, cum faci spațiul să pară mai mare sau, dimpotrivă, cum valorifici o încăpere super spațioasă, și ce greșeli de design să eviți? Răspunsuri la toate aceste întrebări și câteva în plus, dar și o mulțime de exemple gata amenajate, găsești în materialul de mai jos.

    Principiile de bază de amenajare pentru dormitor / cum așezi patul în dormitor / greșeli de design / cum amenajezi un dormitor mic / idei de amenajare pentru un dormitor mic / idei de amenajare pentru un dormitor îngust / cum amenajezi un dormitor pe colț / principii Feng Shui pentru dormitor / idei de amenajare pentru un dormitor alb / idei pentru un dormitor cu tapet / idei pentru un dormitor modern / idei pentru un dormitor minimalist / idei de amenajare pentru un dormitor mare

    Dacă n-ai avea alte responsabilități, probabil ar fi camera din casă în care ai petrece cel mai mult timp. Însă probabil e pe locul al doilea după living sau bucătărie. Dar asta nu face dormitorul un spațiu mai puțin important. În fond, e camera în care te odihnești și îți reîncarci bateriile, așa că merită o atenție deosebită în procesul de amenajare. Venim în sprijinul tău nu doar cu inspirație – deși avem destulă în imaginile de mai jos – ci și cu o mulțime de sfaturi de la arhitecți și designeri, trucuri pentru spații mici și chiar și idei îndrăznețe pentru spații mari.

    Principii de amenajare pentru un dormitor relaxant și odihnitor

    Indiferent de dimensiunea încăperii, există câteva principii de care ar trebui să ții cont într-o amenajare de dormitor. Să luăm, de exemplu, cel mai important element din cameră: patul. El trebuie să fie ultra confortabil, altfel degeaba investești mii de lei în finisaje interesante și mobilier scump.

    Așa că ai grijă ce saltea alegi. Calitatea somnului este esențială, spune arhitecta Beatrice Marta de la Something we design, deci ține cont de duritatea saltelei înainte să ajungi la showroom. Medicii ortopezi recomandă să alegi o saltea tare dacă ai probleme la coloană, cum ar fi scolioza sau curbura laterală a coloanei vertebrale. Pe de altă parte, saltelele moi pot fi mai confortabile pentru cei care nu au probleme cu spatele și dorm pe o parte.

    Iar patul în sine poate să fie cum vrei tu ca design, atât timp cât se potrivește cu stilul camerei și celelalte obiecte. Însă arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design recomandă unul tapițat, căci ai mai puține șanse să rămâi cu vânătăi pe picioare de la lovit accidental colțurile unui pat din lemn. În plus, un pat tapițat într-o culoare îndrăzneață poate fi chiar piesa de accent a dormitorului, adaugă arhitectul.

    Nu uita de elementele decorative pentru pat. Pe lângă lenjerie, pe care ar trebui să o alegi nu doar în funcție de calitatea materialului, ci și să se potrivească cu paleta cromatică a camerei, ar trebui să mai adaugi și câteva accesorii cum sunt pernele și păturile. Dacă ai un pat mai mare, poți pune trei straturi de perne, spune Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design: trei perne în stratul de sus, două în cel de-al doilea și în ultimul o singură pernă lungă. Dacă ai un pat mai mic, alătură două perne mari cu una lungă și îngustă plasată deasupra lor.

    Depozitările închise sunt și ele importante, mai ales dacă nu ai un dressing separat în amenajare de dormitor. Alege un dulap ca o placare de perete, care să nu încurce vizual în spațiu și să îți mențină hainele la loc adăpostit – astfel eviți ca încăperea să pară dezordonată.

    Iluminatul ambiental este și el important într-o amenajare de dormitor, pentru că face încăperea mult mai cozy. Conform arhitecului Sergiu Califar, în dormitor e indicat să aduci veioze sau lămpi care să direcționeze lumina în funcție de activitate, fără să deranjeze partenerul. Pentru noptieră, e recomandată lumina caldă, nu foarte intensă. Da, și noptierele sunt esențiale, și nu e nevoie neapărat să fie simetrice – alege ce ți se pare că se potrivește cu amenajarea.

    Pe de altă parte, dacă ai un somn sensibil, sunt aproape obligatorii draperiile opace. Nu doar că îți asigură intimitate în dormitor, ci te pot ajuta să dormi mai bine, prin simplul fapt că mențin întunericul în cameră atunci când ai nevoie.

    Cum așezi patul în dormitor

    După ce ai bifat toate elementele esențiale pentru tine, trebuie să îți faci un plan de amplasare în încăpere. Patul e obiectul care ocupă cel mai mult spațiu, așa că trebuie să îl așezi cu atenție, în funcție de forma și dimensiunile camerei. Într-o amenajare de dormitor pătrat, patul ar trebui amplasat de-a lungul axei centrale. Dacă ai dormitorul de forma unu dreptunghi, poți împărți camera în mai multe zone, pe care să le delimitezi cu piese de mobilier, astfel încât să-ți rămână un pătrat în care să așezi patul.

    În general, în spații mici, cea mai bună opțiune este să lipești patul de cel puțin un perete – de obicei cu zona de tăblie. Uneori, din cauza dimensiunii reduse, poate fi nevoie chiar să-l lipești de doi pereți, atât cu tăblia, cât și cu una dintre laterale.

    Pe de altă parte, în spații mari, poți pune patul chiar în mijlocul camerei, ca pe o insulă, conform Contemporist. Asta îl va transforma în piesă de rezistență, iar restul mobilei va trebui să o plasezi cât mai aproape de pereți, ca să poți folosi orice dulap sau sertar fără să te împiedici de ele.

    Mai e un criteriu de care ar fi bine să ții cont când așezi patul: lumina naturală. Dacă îți place să simți razele soarelui pe chip când te trezești, pune-l undeva aproape de fereastră, orientat în direcția din care pătrunde lumina naturală în cameră. Dacă vrei întuneric și te deranjează soarele, pune patul cât mai departe de fereastră.

    Greșeli de design și amenajare în dormitor

    Chiar dacă ai bifat toate principiile de mai sus, există și câteva greșeli de amenajare pe care să le eviți în dormitor. În primul rând, la capitolul culori. Dacă te gândești la mult roșu sau portocaliu, n-ar fi tocmai nuanțe indicate într-o încăpere în care ar trebui să te odihnești – există studii care spun că emoțiile noastre sunt influențate de culori. Recomandarea arhitectei Beatrice Marta este să alegi culori pastelate cu efect relaxant: albastru, gri, verde deschis, bej.

    Într-un dormitor mic, e indicat să ții mobilierul la minim – dacă voiai să cumperi tot setul de mobilier pentru dormitor și să-l înghesui într-o încăpere nu foarte spațioasă, reconsideră-ți lista de cumpărături. Chiar dacă poate te-ai gândit că nu vei da greș cumpărând mobilier la set, căci nu există șansa să nu se potrivească piesele între ele, poți ajunge să aglomerezi prea mult spațiul și să-l faci să semene, mai degrabă, cu un depozit.

    Iluminarea prea intensă e o altă greșeală frecventă pe care o poți face într-o amenajare de dormitor. Nu alege un bec cu lumină caldă pentru sursa centrală, cea din tavan. Mai bine investește în becuri inteligente cărora le poți regla intensitatea și temperatura.

    Amenajare de dormitor mic: trucuri și greșeli ce blochează spațiul

    Spațiile mari sunt un pic mai ușor de amenajat, căci poți replica fără probleme chiar și ideile din showroom-urile magazinelor. Însă în cele mici e mai complicat să-ți încapă toată mobila de care ai nevoie. Sfatul arhitectei Andra Marinescu, fondatoare Paradigma Studio, este să renunți la ideea de a așeza patul central dacă te încurcă. „Poate fi așezat într-un colț al camerei și astfel creezi o zonă de dormit aparent mai confortabilă”, spune arhitecta. Și ca să nu riști să faci dormitorul să semene cu o cameră de cămin, poți accesoriza zona patului cu o tăblie dintr-un material prețios sau un corp de iluminat excentric.

    Multifuncționalitatea este esențială într-o amenajare de dormitor mic, deci integreaz-o oriunde poți. În special în alegerea patului: dacă are și o ladă rabatabilă pentru depozitare sau sertare, îți poate economisi spațiu, căci vei putea cumpăra un dressing mai mic.

    Apropo de dressing, sfatul arhitectei Sorana Leru de la Miso Architects ar fi să-ți faci unul personalizat. „Apelează la mobilierul pe comandă pentru a crea spații de depozitare care să utilizeze în mod optim fiecare colț”, spune ea.

    Iar ca să faci spațiul să pară un pic mai mare și aerisit vizual, alege nuanțe deschise. „Atât mobilierul, cât și pardoseala ar trebui să fie deschise la culoare”, îndeamnă Sorana.

    Un alt truc este să te joci cu oglinzile. „Amplasate strategic, de exemplu în dreptul ușilor de acces în cameră sau pe ușile dulapurilor, fac spațiul să pară mai mare”, explică arhitecta.

    Ca să creezi iluzia de podea liberă, mai largă, alege piese de mobilier suspendat acolo unde poți. Cum ar fi un birou prins în perete, o noptieră integrată în corpul patului sau chiar cu picioare subțiri, care o ridică de la sol fără să blocheze privirea.

    Idei de amenajare pentru un dormitor mic

    Teoria este aparent ușor de reținut, dar în cazul în care ți se pare dificil de aplicat, am selectat câteva idei de amenajare pentru un dormitor mic din care să te inspiri. Toate sunt gândite și realizate de designeri și arhitecți români.

    spatii depozitare Apartament modern Ramnicu Valcea - amenajare dormitor Cristiana Zgripcea (2)
    În dormitorul matrimonial, dulapul are oglindă bronze, ce oferă mai multă eleganță.

    Accentele metalice combinate cu textura catifelată a tapițeriei patului dau o notă modernă acestei idei de amenajare de dormitor mic gândită de arhitecta Cristiana Zgripcea. Dressingul placat cu oglinzi dă profunzime camerei, prin simplul fapt că e poziționat chiar în fața ușii de la intrare – atunci când intri, îți dă senzația de încăpere care nu se mai termină.

    Arhitectele Ioka Design au urmat conceptul „less is more” în această amenajare de dormitor mic, monocrom, în care au încercat să lase podeaua cât mai liberă. Una dintre noptiere este suspendată, iar cealaltă lasă spațiu liber pentru ca privirea să poată pătrundă printre cele trei picioare, direct către peretele din spate. Nuanțele deschise nu încarcă vizual, iar lampadarul și aplica de deasupra noptierei dau senzația de cameră mai luminoasă. Dressingul e poziționat pe peretele lateral patului, pe care îl „îmbracă” complet și se pierde în peisaj.

    Alina și Cristian, proprietarii acestui apartament din cartierul bucureștean Tineretului, și-au dorit un dormitor în stil scandinav. Au finisat peretele cu patul cu un tapet cu dungi verticale, care aduce un accent retro în spațiu și îndulcește paleta cromatică, dar dă și senzația de cameră mai înaltă, ceea ce poate ajuta într-un spațiu mic.

    Amenajare dormitor tapet (1)
    Tapetul ca o pictură e cumpărat de la Wall&Deco

    În acest spațiu predominant scandinav, cu mobilier ce îmbină fronturile albe cu textura de lemn natur, arhitecta Andra Bica de la Kanso Design a simțit nevoia să aducă un tapet cu motive florale delicate, care să „îndulcească” atmosfera. El marchează zona cu tăblia patului, care continuă de fapt și înglobează atât noptierele, cât și comoda de pe peretele adiacent – o soluție practică pentru o amenajare de dormitor mic.

    tapet dormitor frunze
    Tapetul cu frunze supradimensionate ține loc de tăblie pentru pat

    Designerul de interior Delia Bimpiris de la Plan D Interior a ales un fototapet cu imprimeu de frunze supradimensionate pentru dormitorul apartamentului ei din centrul Bucureștiului. Modelul colorat îl transformă într-un element-statement în amenajare, lucru care compensează lipsa unei tăblii la capul patului. Dat fiind că spațiul era unul limitat, grosimea unei tăblii ar fi putut fi o inconveniență, căci n-ar fi lăsat suficient spațiu de trecere între perete și pat.

    Idei de amenajare pentru un dormitor îngust

    amenajare dormitor modern
    Patul a fost încadrat într-un ansamblu de mobilier lucrat pe comandă.

    În general, într-un spațiu îngust nu e tocmai indicat să pui patul de-a lungul lungimii camerei. În această amenajare de dormitor îngust, arhitecta Raluca Vîrtopeanu l-a poziționat în mijlocul încăperii, pe latura lungă, astfel încât să taie din senzația de tunel. Și l-a încadrat într-un ansamblu de mobilier lucrat pe comandă să acopere tot peretele între două grinzi de rezistență.

    amenajare eclectica dormitor
    Tapetul cu flori supradimensionate e încadrat de un corp de depozitare cu fronturi albe

    Pe același principiu a mers și designerul de interior Laurențiu Paicu în amenajarea acestui dormitor îngust. Patul este amplasat cu tăblia lipită de latura lungă a camerei. Ca să rămână spațiu suficient de trecere pe la capătul patului, Laurențiu a gândit un corp de depozitare care să încadreze patul și să nu ia din lățimea camerei. Iar ca să creeze un punct central, a pus tapet în interiorul său.

    Pentru că dormitorul acestui apartament cu trei camere este lung și îngust, designerul de interior Natalia Berezovskaia de la Creativ Interior l-a amenajat cu toate obiectele de mobilier pe un singur perete: și patul cu noptierele, și dressingul. Tot pe acel perete a concentrat și toate artificiile stilistice, cum ar fi profilele decorative montate pe pereți, pe care i-a vopsit într-o nuanță de roz pudrat.

    amenajare dormitor
    Dormitorul este intim și cozy, în culori calde

    Însă plasarea mobilierului pe latura lungă a camerei nu e neapărat singura soluție de amenajare pentru un dormitor îngust. De exemplu, Ioana Vasîi a pus patul de-a lungul încăperii în apartamentul ei cu trei camere, plasându-l pe peretele laturii înguste. Și-a dorit un spațiu intim și cozy, așa că a folosit puțin mobilier și culori cât mai deschise, care să pună în valoare spațiul luminos.

    Cum amenajezi un dormitor pe colț

    amenajare dormitor pe colt garsoniera
    Proprietarii acestei garsoniere au ales să amenajeze un dormitor pe colț

    Ca să mai scapi din dificultățile pe care le impune o cameră mică, poți să amenajezi un dormitor pe colț ca să obții mai mult spațiu. Este o soluție potrivită și în cazul în care locuiești în garsonieră și vrei să delimitezi zona de zi de cea de noapte. Oricare ar fi motivul, ideea este că vei poziționa patul lipit de doi pereți, adică pe colț, dar nu oricum.

    „Trebuie creată o armonie organizatorică în care fiecare colț are rolul lui și este bine amenajat. În acest caz, un pat dublu poziționat în colțul camerei îți poate salva mult spațiu pentru celelalte obiecte de mobilier, precum și un pat suprapus”, explică arhitecta de interior Simona Sitaru.

    Asta înseamnă că vei cumpăra o singură noptieră, dar probabil vei avea mai mult loc pentru dulap, un birou sau chiar o măsuță de machiaj. Dar ai grijă cum le alegi. „Este bine să ai o abordare unitară a pieselor de mobilier, adică să fie în același stil și culoare, să folosești o paletă cromatică cu două, maxim trei culori, dintre care una dominantă, iar restul accente”, spune Simona.

    Iar un lucru important când amenajezi un dormitor pe colț este să ai grijă să lași lumina să pătrundă liber. Deci nu bloca fereastra, altfel vei încurca ventilația și iluminarea naturală a camerei, iar asta îți va face dormitorul să se simtă ca un colț claustrofobic.

    Dacă amenajezi un dormitor pe colț într-o garsonieră, cel mai indicat este să delimitezi patul printr-o piesă de mobilier. De exemplu, un corp tip bibliotecă, un perete separator sau chiar o perdea.

    Dormitor Feng Shui: ce principii trebuie musai să respecți în amenajare

    Feng Shui este o artă și o știință străveche care te poate ajuta să obții o amenajare de dormitor cu energii pozitive. Și sunt câteva principii de care ar trebui să ții cont, conform maestrului Feng Shui Cristina Groza.

    În primul rând, dacă vrei să ai un somn cât mai odihnitor, nu e indicat să pui un televizor în dormitor. „Nu este o regulă să nu ai televizor în dormitor, dacă energia îți permite, poți avea. Dar decât să faci mai mult rău, mai bine nu pui deloc”, spune Cristina.

    Apoi ai grijă la grinzi – nu dormi cu ele deasupra capului. „Este o formă care apasă. Nu sunt bune nici acele mobile cu pat incorporat pentru copii, pentru că le pun tot felul de dulapuri deasupra capului. Apare acea senzație de apăsrea, de presiune energetică”, avertizează maestrul.

    În ultimul rând, ar fi bine să te gândești de două ori unde pui oglinda, căci se comportă ca un vampir energetic conform sistemului Yin și Yang. „Yin înseamnă pasiv, Yang înseamnă activ. Când dormim, suntem pasivi. Oglinzile sunt obiecte pasive, ele nu resping imaginea, ci o atrag”, explică maestrul Feng Shui. „Când dormi, ești deja Yin, dacă te atrage și imaginea, apare un exces de Yin care duce la îmbolnăvire, deci te trezești mai mult obosit, chiar dacă dormi pe o energie bună”, spune Cristina. Cu alte cuvinte, dacă îți dorești neapărat o oglindă în dormitor, încearcă să o poziționezi într-un loc unde nu te reflectă când dormi, cum ar fi chiar lângă pat, cu fața spre cameră.

    Idei de amenajare pentru un dormitor alb

    Tot de dragul odihnei, poți alege să îți amenajezi un dormitor alb complet. Iar asta nu înseamnă neapărat că va fi lipsit de stil sau plictisitor. Ia ca exemplu acest dormitor amenajat de arhitecta Oana Țapu. A spart monotonia cromatică prin tapițeria gri a patului și inserțiile de lemn masiv cu accente negre ale noptierei. Și planta monstera din colț contribuie la accentele cromatice puține, dar importante din spațiu.

    amenajare dormitor alb
    Nuanțele liniștitoare te ajută să te relaxezi mai ușor

    Un alt dormitor predominant alb este cel al lui Alexandru Dadoo. Toți pereții sunt aparent goi, însă profilele decorative montate le dau textură, ceea ce animă decorul. În rest, Alexandru a ales noptiere placate cu oglindă care par aproape invizibile, iar accentul cel mai colorat din încăpere este patul tapițat cu un material catifelat albastru.

    amenajare dormitor
    Rafturile îți oferă un spațiu de depozitare vertical, iar asta le face alegerea potrivită într-un dormitor mic

    Toți pereții sunt albi, însă podeaua este un pic mai închisă la culoare în acest dormitor amenajat de echipa Jooca Studio într-un apartament din zona Foișorul de Foc din București. Și în rest, accesoriile textile fac toată amenajarea – ceea ce îți poate fi de folos în cazul în care locuiești în chirie și nu poți vopsi pereții sau chiar să agăți tablouri. Cele două perne verde-închis și draperiile cu bază gri antracit sunt elementele cromatice care atrag toată atenția.

    Idei de amenajare pentru un dormitor cu tapet

    fototapet dormitor
    Dormitorul schimbă atmosfera elegantă cu una mai relaxantă, potrivită pentru zona de noapte. Foto: Alexandru Călin Photography

    Tapetul e un element decorativ pentru perete care poate face întreaga camere să-și schimbe atmosfera. Un exemplu bun este acest dormitor în care designerul de interior Adriana Popa de la Studio AP și-a dorit să aducă puțin din liniștea muntelui. Așa că a ales un fototapet cu peisaj specific și a completat cromatic spațiul cu pereți albi în rest și accente de lemn natur, iar draperiile le-a coordonat cu nuanța copacilor din imprimeu.

    dormitor tapet mesteceni
    Tapetul cu mesteceni tronează și în dormitor, la capul patului

    Tot prin tapet, arhitectul Cristian Pătrașcu a adus o pădure de mesteceni în dormitorul acestui apartament din zona Doamna Ghica. Modelul din dormitor este coordonat cu restul casei și continuă tema scandinavă a amenajării. În rest, toate elementele sunt simple, cu linii minimaliste și finisaj de lemn natur.

    tapet dormitor
    Tapetul este piesa de rezistență a dormitorului.

    Întreaga amenajare a acestui apartament din zona Victoriei are accente orientale, așa că nici dormitorului nu putea să-i lipsească un astfel de element. Designerul de interior Magadalena Ancu a ales un tapet numit Siroc, după un vânt cald din deșert, care să completeze armonios atmosfera casei. Restul detaliilor sunt eclectice: patul are o tăblie cu linii decorative clasice, în timp ce dressingul pare mai degrabă modern.

    Amenajare dormitor matrimonial, arhitect Sergiu Califar, fototapet model lemn frunze pat gri
    Tapetul cu textură naturală aduce o stare de liniște și invită la odihnă.
    Foto: Andrei Tudoran

    Pentru o a obține o atmosferă relaxantă, arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design a ales o amenajare inspirată din natură în dormitorul acestui apartament din București. Tapetul de la capul patului imită nervurile lemnului, pe care pare că plutesc câteva frunze uscate. Draperia îi continuă tema cromatică, iar corpul de iluminat de pe noptieră face atmosfera mai caldă.

    tapet dormitor
    Dormitorul este o oaza de liniște și frumos

    Cu un fototapet saturat, inspirat din natură, cei de la Arhitect.O au transformat această zonă de dormit într-o adevărată oază de liniște. Contrastul temperat dintre albul mobilierului simplu și verdele proaspăt al tapetului creează o atmosferă liniștitoare în dormitorul casei din Mogoșoaia.

    amenajare apartament cu 3 camere dormitor
    Tapetul compensează lipsa unei tăblii clasice la pat

    Arhitectele din echipa Miso Architects au ales un tapet cu model asemănător unei pete de cerneală pentru a crea un punct de atracție în acest dormitor. Asta compensează lipsa unei tăblii clasice, căci au montat una suspendată ca să economisească din spațiul ocupat de pat pe podea.

    Datorită tapetului ales de arhitectele Cosmina Vîlcu și Luiza Scarlat din echipa Acrea Design, acest dormitor seamănă cu interiorul unei pietre prețioase. Pentru că spațiul a permis, au ales și un pat imens, tapițat, pe care l-au accesorizat cu o cuvertură galbenă care să contrasteze cu turcoazul tapetului.

    Idei de amenajare pentru un dormitor modern

    amenajare cu lemn dormitor
    Tăblia patului este realizată din PAL melaminat.

    Contrastul de nuanțe reci cu subtonul cald al lemnului dau o atmosferă cozy acestei amenajări de dormitor modern. Echipa Jooca Studio a gândit acest concept pentru dormitorul unei cabane de munte, în care au placat întreg peretele cu tăblia patului și au integrat și o zonă de stat jos.

    amenajare nordica dormitor
    Peretele cu patul a fost placat cu PAL melaminat.

    Lemnul „cățărat” pe pereți este elementul central și în acest dormitor gândit de echipa Next Interior. Iar ambientul este „încălzit” prin veiozele de pe noptiere și inserția luminoasă de la baza peretelui cu patul, care fac atmosfera mai intimă și mai primitoare. Dulapul se pierde complet în peisaj, căci are uși glisante și îi lipsesc orice fel de elemente decorative care l-ar putea scoate în evidență.

    amenajare cu lemn dormitor
    În dormitor, poziționarea spoturilor sugerează ideea unui baldachin.

    Ca să sugereze ideea unui pat cu baldachin în acest spațiu, arhitectul Mihail Neagu a instalat pe tavan spoturi luminoase care doar sugerează vizual ideea de baldachin. În rest, a ales un tapet cu textură în relief și nuanțe pământii, iar patul și pardoseala sunt din lemn natur. Iar draperiile continuă vizual peretele tapetat.

    amenajare dormitor modern
    Covorul din dormitorul matrimonial este de la Rug Vista.

    Alexandra Stamate și Ana Maria Vasile de la Jooca Studio au combinat elemente scandinave și moderne în dormitorul acestui apartament cu trei camere de pe Bulevardul Ion Mihalache din București. Mobilierul e dominat de linii drepte și colțuri ascuțite specifice stilului modern, iar ele sunt „îndulcite” de combinația-vedetă a celui scandinav: albul și textura de lemn natur.

    dormitor modern mic
    Patul din dormitor este de la Divanissimi, covorul de la Vivre, iar tapetul de la I Love Wallpaper

    Echipa Archvity a luat liniile drepte specifice stilului modern și le-a adus pe peretele din spatele patului, sub forma unui tapet cu forme geometrice și irizații metalice. Amenajarea este completată de tonuri calde, puse în valoare prin corpurile de iluminat globulare suspendate deasupra noptierelor.

    Idei de amenajare pentru un dormitor minimalist

    18 dormitor matrimonial - casa titus aa design lab
    Patul are două perne supradimensionate pe post de tăblie

    Întreaga amenajare a acestei case din Cluj este minimalistă, așa că nici dormitorul nu putea fi mai prejos. Arhitectele Adina Chiejdan și Anda Mîndraș de la biroul AA Design Lab l-au amenajat funcțional și confortabil, fără prea multe briz-brizuri. Patul matrimonial are două perne supradimensionate pe post de tăblie, iar paleta cromatică este complet neutră, cu o podea din lemn natur și draperii gri.

    amenajare moderna dormitor
    Dormitorul matrimonial are un colț special de lectură la geam.

    Principiile minimalismului predomină și în acest apartament din București amenajat de echipa Jooca Studio. Iar în dormitor au fost folosite pentru a crea o amenajare relaxată, aerisită și odihnitoare. Nuanțele cromatice sunt puse în valoare prin texturi subtile, mai ales la nivelul peretelui și al tapițeriei patului. Corpurile de iluminat sunt printre puținele elemente decorative, și chiar și așa, creează o atmosferă primitoare.

    Un dormitor minimalist nu înseamnă neapărat un spațiu monoton, iar asta o demonstrează această amenajare realizată de designerii KiwiStudio, Cosmina și Adi Aloman, într-un apartament de doar 36 metri pătrați. Peretele din spatele patului este punctul de atracție, căci este placat cu MDF furniruit și pus în valoare prin diverse zone iluminate cu LED.

    Dormitor pardoseala epoxidica alba - renovare apartament Bucuresti - arhitect Alexandru Bucur Interiology (2)
    Dormitorul mic mizează pe contrastul între alb și negru, cu o pardoseală epoxidică alb lucios și un iluminat de efect.

    Pentru dormitorul mic al acestui apartament din cartierul Vitan, arhitecții Alexandru Bucur și Răzvan Dimitriu de la Interiology au ales un look ce mizează pe contrastul dintre alb și negru, dar în care suprafețele lucioase au un efect de lărgire a spațiului. Așa că decorațiunile sunt păstrate la minim: un corp de iluminat cu design deosebit și un set de draperii cu un imprimeu subtil. În rest, podeaua acoperită cu rășină epoxidică albă și corpul de depozitare din lateral reflectă lumina și dau senzația de cameră mai mare.

    Idei de amenajare pentru un dormitor mare

    Amenajare dormitor alb negru si gri apartament Craiova Blanc Architecture
    Dormitorul matrimonial este compus din două camere ale apartamentului inițial.

    Singurul accent de culoare pe care echipa Blanc Architecture l-a adăugat în această amenajare de dormitor monocrom stă în noptierele metalice cu finisaj cupru. În rest, și parchetul, și covorul, și patul, și decorațiunile și alte accesorii sunt toate variații între alb și negru. Însă tocmai faptul că noptierele sparg paleta de culori animă spațiul și înlătură monotonia. Așa că, în ciuda spațiului mare, nu a fost nevoie de decorațiuni și artificii suplimentare.

    amenajare dormitor cozy
    Culorile calde și lemnul creează efectul de spațiu cosy.

    Ana Maria Călin, designer de interior la AMC Interiors, a profitat de dimensiunile generoase ale acestui dormitor ca să includă în spațiu obiecte din lemn masiv și chiar un birou de lucru. Pentru a crea o atmosferă relaxantă și odihnitoare, a combinat nuanțe calde de crem alb și vernil cu mici accente galbene.

    tapet dormitor
    Tapetul este de la Glamora, patul și noptiera sunt de la Pianca. Foto: Arthur Zinz

    Cum spațiul nu a fost o problemă în dormitorul acestei case cu vedere către lacul Băneasa, arhitecții Raluca și Radu Dofin de la Dofinteriors au accesorizat încăperea cu două corpuri de iluminat supradimensionate. Iar tapetul cu model abstract completează perfect spațiul amenajat în stil contemporan și îi dau un punct de atracție.

    În dormitorul gri al hairstylistului Sorin Stratulat a încăput un pat din fier forjat desenat chiar de el însuși, dar și o cadă. Sorin a lucrat cu echipa de arhitectură 2Deco și a obținut un spațiu lipsit de contraste, relaxant, în care una dintre puținele abateri de la gri este tapetul auriu, pus în valoare prin o nișă luminoasă.

    amenajare_atemporală_pat_matrimonial
    Patul „bufant” nu s-ar fi potrivit într-un spațiu mai mic

    Avantajul unui dormitor mare este că pot încăpea în el obiecte de mobilier spectaculoase. În acest caz, un pat „bufant” care, pus într-un spațiu mai mic, ar fi aglomerat inutil camera și și-ar fi pierdut orice valoare decorativă. Arhitecții Raluca și Radu Dofin l-au folosit ca piesă centrală în dormitorul acestui penthouse de lângă parcul Herăstrău, pe care l-au amenajat conform princpiilor Feng Shui.

    2020/01/dormitor-matrimonial
    În dormitorul matrimonial, cromatica e una neutră, cu mici accente de culoare

    Deși nu era inițial un dormitor mare, această cameră a devenit mai spațioasă după integrarea zonei de balcon în interior. Așa că arhitectele de la Acrea Design sau folosit de spațiul obținut în plus ca să amenajeze un loc confortabil și luminos pentru citit, cu extra spațiu de depozitare.

    Foto principală: Alexandru Prodan, amenajare de designerul de interior Natalia Berezovskaia de la Creativ Interior

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    34 idei de amenajare pentru dormitor și tips&tricks pentru spații mici ș...