De la specialiști

10 lucruri care nu trebuie să-ţi lipsească dintr-un dormitor modern

  Un dormitor modern e aerisit, eficient în a folosi spațiul pentru depozitare, are mici accente care atrag atenția și alte câteva lucruri care par prea puțin importante, dar care fac amenajarea completă și despre care ne povestesc trei arhitecți de interior. 

  Lumina ambientală e importantă în amenajarea unui dormitor, la fel cum e și lenjeria de pat sau cuvertura cu care o acoperi pe prima. De fapt, un dormitor modern cere atenție la detalii.

  1. Pat tapiţat

  Pat tapiţat
  Patul tapiţat poate reduce riscul de vânătăi realizate în casă

  Sergiu Califar, arhitect la Pure-Mess Design, deschide lista cu un must-have: patul tapiţat. Nu e doar elegant, dar e şi mult mai confortabil: dispar toate posibilele vânătăi de la lovit picioarele prin colțurile unui pat de lemn. În acelaşi timp, cei mici ar evita accidentele cauzate de tăbliile tari şi ascuţite. Un pat tapiţat într-o culoare îndrăzneaţă poate fi piesa de accent a dormitorului, integrat într-o ambianţă simplă şi în culori pale sau neutre.

  2. Saltea de calitate

  În acelaşi registru, arhitecta Beatrice Marta de la Something we design recomandă o saltea de calitate, fie că este una cu spumă sau cu arcuri împachetate. Calitatea somnului este esenţială, spune ea, aşa că evaluează-ţi nevoile şi gândeşte-te la duritatea saltelei înainte să ajungi la showroom. O saltea mai dură ar putea ajuta coloana, dar o saltea moale poate fi culmea confortului. Tipul saltelei depinde însă şi de poziţia în care dormi. Dacă obişnuieşti să dormi pe spate, ai nevoie de mai multe fermitate, iar una cu arcuri ar putea fi alegerea ideală. Acest model merge şi dacă dormi pe burtă, situaţie în care ai nevoie de o susţinere uniformă (şi o pernă cât mai puţin voluminoasă, dar foarte moale). Salteaua cu spumă e utilă mai ales dacă dormi pe-o parte, iar umerii şi şoldurile trebuie să se cufunde în saltea, aşa că duritatea ar trebui să fie medie.

  3. Lenjerie din fibre naturale

  O lenjerie din materiale naturale, care lasă pielea să respire şi care e plăcută și vara, și iarna, e la fel de importantă pentru Beatrice. Ai cadru bun de pat, o saltea care face minuni pentru coloană, dar o lenjerie din bumbac completează și decorul patului, îți și asigură confortul și plăcerea de dormi în cameră. 

  4. Elemente decorative pentru pat

  accesorii de pat
  Joacă-te cu texturile şi cromatica elementelor decorative pentru a oferi dinamică

  O lenjerie de calitate e foarte bună, dar pentru a întregi amenajarea dormitorului e nevoie și de perne decorative, cuvertură, poate o păturică. O simplă cuvertură de calitate, care să îmbrace patul într-o culoare uni, sau poate fi un aranjament mai complex, cu mai multe seturi de perne şi o traversă aşezată la capătul patului, care să asigure un look de revistă, cum spune arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design.

  Modul în care aranjezi pernele depinde mult şi de dimensiunea patului. Pentru paturile mari, poţi împărţi pernele pe trei straturi, cel de sus cu trei perne, iar ultimul cu o singură perna lungă. Pentru un pat mai mic, alătură două perne mari şi adu una lungă şi îngustă deasupra lor.

  5. Dulapuri închise

  dormitor cu dulap închis
  Un dulap închis ascunde toate elementele ce altfel ar fi împrăştiate prin dormitor

  Dormitoarele au de obicei dimensiuni reduse şi pot deveni uşor aglomerate. În acest context, arhitectul de la Pure-Mess Design crede că cea mai sigură variantă de a menţine ordinea în dormitor este de a aduce acolo cât mai multe spaţii de depozitare închise, care să nu scoată la iveală faptul că hainele sunt puse alandala, că nu sunt călcate, că şosetele sunt amestecate cu cravatele, iar accesoriile sunt desperecheate. Recomandarea lui e „să gândeşti şi să proiectezi dulapul astfel încât să pară o placare de perete, nu ca un dulap”. Acest amănunt va atrage mai puţin atenţia asupra spaţiului de depozitare şi-l va ajuta să se integreze natural în încăpere.

  6. Iluminat ambiental

  dormitor alb
  Iluminatul trebuie să fie cald şi subtil în dormitor

  Sergiu punctează și importanţa iluminatului ambiental. În dormitor e nevoie să existe veioze sau lămpi care să direcţioneze lumina în funcţie de activitate, fără a deranja partenerul. Lumina caldă, nu foarte intensă, este întotdeauna o alegere bună ca atmosferă, pentru a induce relaxarea şi somnul. Se poartă corpurile de iluminat suspendate, poziţionate simetric în lateralele patului. Asigură-te însă că circuitul electric este diferit de cel al luminii principale şi poţi acţiona întrerupătorul direct din pat.

  7. Draperii opace

  Intimitatea este un concept de bază pentru un dormitor modern, aşa că nu uita de draperii opace, aminteşte arhitecta Gabriela Borlescu. Iar pentru un somn adânc, orientează-te spre draperii de tip blackout. „Dacă eşti genul de persoană care poate dormi numai dacă în cameră este întuneric, atunci draperiile blackout sunt ceea ce cauţi. Acest material textil vine într-o varietate de nuanţe uni, în interiorul căruia se ţese fir negru. Blochează în proporţie de 90% lumina naturală”, explică ea.

  Dacă dormitorul e mic, iar ferestrele nu ocupă o porţiune semnificativă (sau ai o pisică ce obişnuieşte să se urce pe perdele şi pe draperii), te poţi rezuma la rolete opace sau la storuri romane, ce acoperă doar suprafaţa geamului. Pot arăta chiar mai bine într-o amenajare minimalistă sau dacă pereţii au o culoare interesantă, ce merită expusă.

  8. Un covor moale

  Cea mai bună variantă de a aşeza un covor în dormitor este sub o parte din pat, astfel încât marginile covorului să se remarce în afara patului. Dar dincolo de modul de aşezare, Beatrice Marta crede că un covor moale şi plăcut la atingere este modul perfect de a începe ziua cu o senzaţie de confort, mai ales în contextul în care majoritatea locuinţelor nu au încălzire în pardoseală. Covorul ar trebui să se alinieze la paleta cromatică a camerei, dominată de nuanţe liniştite, pentru a nu obosi privirea şi a atrage mai repede somnul.

  9. Noptiere cu sertare

  Gabriela Borlescu menţionează că noptierele cu sertare sunt esenţiale pentru oamenii care vor să depoziteze mărunţişuri lângă pat, de la cărţi pe care le citesc înainte de culcare până la elastice de păr sau cremă de mâini. Cu ajutorul sertarelor, vei obții un efect de decluttering (eviţi aglomeraţia vizuală) şi oferi mai multă utilitate pieselor de mobilier de lângă pat. Dacă lăţimea dormitorului este mică, poţi căuta o ramă de pat care să aibă sertare laterale încorporate.

  10. Tablouri

  „Zona de deasupra patului rămâne adesea goală şi nehotărâtă. Pune întotdeauna ceva decorativ deasupra, fie o oglindă mare cu ramă interesantă, fie o compoziţie cu mai multe tablouri”, te sfătuieşte Gabriela Borlescu. Încearcă totuşi să depăşeşti clasica opţiune a tabloului cu flori colorate impresionist înrămat într-o ramă groasă de lemn. Dacă în restul amenajării ai pattern-uri geometrice, adu modelul şi pe pereţi sau orientează-te spre o instalaţie metalică ori chiar spre un aranjament boho.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  10 lucruri care nu trebuie să-ţi lipsească dintr-un dormitor modern