De la specialiști

Cum să amenajezi un dormitor pe colț: idei și soluții

    Amenajarea unui dormitor pe colț este o soluție ideală atunci când vrei să creezi mai mult spațiu într-o încăpere și, așa cum e de așteptat, întreaga poveste se învârte în jurul patului.

    Odată aleasă această variantă, fie dorită, fie ca parte a unui compromis pentru a-ți compartimenta eficient locuința, opțiunile de care dispui sunt nenumărate, mai ales dacă-ți lași libere creativitatea și imaginația.

    „Fie că este vorba despre o garsonieră tip studio (open space), un dormitor de dimensiuni mici sau un living cu zonă de dormit incorporată, este necesară delimitarea patului, ca funcțiune separată a unei încăperi sau a unui apartament, față de celelalte obiecte de mobilier, pentru confort și intimitate,” explică arhitecta de interior Simona Sitaru.

    Poți fi extrem de creativ atunci când alegi un pat pe colț
    Poți fi extrem de creativă atunci când alegi un pat pe colț. Foto: Pinterest

    Amenajarea unui dormitor pe colț într-un plan deschis

    Simona povestește despre cât de important este ca dormitorul să fie bine delimitat într-un plan deschis. Ce înseamnă plan deschis? Adică un spațiu care întrunește trei din cele patru funcțiuni necesare unei locuințe (bucătărie, living, dormitor, baie.)

    „Dacă livingul cu bucătăria și, eventual, locul de luat masa pot forma un singur spațiu unitar, funcțiunile lor fiind strâns legate și interconectate, zona dormitorului poate primi o atenție deosebită și un tratament diferit. În cele mai multe cazuri, ajunge să ocupe un colț din cameră, fiind chiar indicat să fie cât mai ascuns vederii”, recomandă Simona.

    Poți delimita creativ patul de zona de living
    Poți delimita creativ patul de zona de living. Foto: Pinterest

    Urmând varianta de mai sus, arhitecta precizează cum poți crea un colț foarte cozy, relaxant și odihnitor, cu ajutorul unui pat matrimonial sau pe colț, poziționat cu una din laturile lungi la perete.

    Un aspect foarte interesant și inedit, după cum menționează și arhitecta Sitaru, este faptul că poți trata diferit pereții din zona patului, față de restul încăperii, atât din punctul de vedere al finisajului, cât și ca decorațiuni sau culoare.

    „Există nenumărate soluții pentru astfel de delimitări. Cu puțină creativitate sau cu ajutorul unui designer, poți crea paravane speciale care să aibă un impact vizual deosebit, dar și funcțional, care să mascheze patul, dar să lase o oarecare transparență pentru lumină și ventilație”, adaugă Simona.

    Perdeaua este o soluție flexibilă care oferă intimitate
    Perdeaua este o soluție flexibilă care oferă intimitate. Foto: Pinterest

    De exemplu, poți delimita patul printr-o piesă de mobilier, care să fie utilă atât în zona de dormit, cât și în restul spațiului. Dacă nu ai suficient loc pentru un astfel de corp de mobilier, o perdea sau o draperie reprezintă o soluție flexibilă și deloc costisitoare, care oferă intimitatea și separarea necesară.

    Patul poate fi delimitat de o piesă de mobilier
    Patul poate fi delimitat de o piesă de mobilier. Foto: Pinterest

    Amenajarea unui dormitor pe colț într-un apartament cu mai mult de o cameră

    Arhitecta Simona Sitaru spune că ăsta este cazul de dormitor clasic de bloc, unde nu doar patul este piesa centrală și importantă din cameră, ci și dulapul de haine, depozitarea pentru cărți sau amplasarea unui birou.

    „Trebuie creată o armonie organizatorică în care fiecare colț are rolul lui și este bine amenajat. În acest caz, un pat dublu poziționat în colțul camerei îți poate salva mult spațiu pentru celelalte obiecte de mobilier, precum și un pat suprapus,” spune Simona.

    Arhiteca Alma Popan de la Design Homelette recomandă să renunți la polițele așezate deasupra patului, chit că sunt poziționate la o înălțime confortabilă. „Este neplăcut să stai în pat și să vezi tavanul întrerupt de dosul unor polițe. Cărțile pot sta foarte draguț pe o noptieră adiacentă, în sertarul de sub pat, pe birou sau într-o bibliotecă special amenajată,” spune ea.

    Este bine să ai o abordare unitară a pieselor de mobilier
    Este bine să ai o abordare unitară a pieselor de mobilier. Foto Pinterest

    De cealaltă parte, Simona îți recomandă să pui niște rafturi pe peretele din spatele patului sau pe cel lateral de care stă lipit patul.

    „Este important ca spațiile mici și pline de mobilier să aibă o atmosferă degajată. Este bine să ai o abordare unitară a pieselor de mobilier, adică să fie în același stil și culoare, să folosești o paletă cromatică cu două, maxim trei culori, dintre care una dominantă, iar restul să fie folosite ca accente”, argumentează ea.

    Poți înlocui decorațiunile cu tot felul cu plante, căci dau culoare și împrospătează atmosfera. Poți apela și la corpuri de iluminat zonale, cum ar fi veioze, aplice, lampadare – și ele creează o atmosferă plăcută și intimă, fără să încarce spațiul.

    Plantele dau culoare și împrospătează atmosfera
    Plantele dau culoare și împrospătează atmosfera. Foto: Pinterest

    În final, specialista recomandă ca lumina naturală și ventilația să fie corespunzător asigurate, pentru a nu se simți ca un colț claustrofobic.

    Amenajarea unui dormitor pe colț într-un cameră de copil

    Camera unui copil are nevoie de un tratament special, deoarece spațiul de joacă devine un element foarte important de luat în considerare. Arhitecta Alma Popan spune că amenajarea unui dormitor pe colț este „singura soluție pentru a putea face spațiu, în mijlocul camerei, unui covor de puzzle sau unui cort de indieni.”

    Alma a lucrat pentru un client „foarte exigent în vârstă de șapte ani”, iar una din soluțiile propuse de ea a fost poziționarea patului în colțul camerei.

    Patul poziționat pe colț permite mai mult loc de joacă
    Patul poziționat pe colț permite mai mult loc de joacă

    „Am decupat din cameră o așa-zisă zonă de noapte pe care am marcat-o cu un baldachin de ascuns vise, iar restul camerei a devenit zonă de zi, activități, joacă și învârtit fuste probate înainte de plimbările în parc”, povestește Alma Popam.

    Arhitecta menționează cât este de importantă tratarea celor două laturi care primesc colțul patului și cum acestea trebuie să fie diferite prin culoare, obiecte decorative sau textură.

    „Ideea ar fi să nu pară o paranteză sau un con de umbră acest loc de intersecție, ci o și gândită special. Noi am ales colțul luminos al camerei, unde se adună faldurile de la perdea pe o parte, iar pe latura lungă a patului se desfășoară un gris nouage/gris souris”, explică arhitecta.

    Tips&tricks de la Alma Popan:

    • „fii spontană, încearcă să eviți poziționare restului de mobilier pe celelalte laturi;
    • subliniază zona liberă cu un covor, ca să aduci o pată de culoare;
    • keep it simple, zona de odihnă trebuie să fie degajată de lucruri inutile și mobilier în exces;
    • numărul de perne nu se contorizează niciodată”.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Cum să amenajezi un dormitor pe colț: idei și soluții