Before&After: balcoane transformate în colțuri de citit, într-un apartament din Iancului
publicat pe 08 ian. 2020Înainte de reamenajarea acestui apartament cu trei camere din Iancului, culorile închise împreună cu mobilierul vechi și masiv făceau ca spațiul, deși generos, de 94 de metri pătrați, să pară înghesuit, fără prea multă libertate de mișcare. După nouă luni de muncă, dulapurile cu fronturi frezate au dispărut, parchetul și plăcile ceramice vișinii au fost înlocuite, pereții galbeni, verzi și mov au fost îmbrăcați în nuanțe pastelate, iar balcoanele au devenit colțuri de citit. Locuința și-a pierdut complet aerul comunist și s-a transformat într-una modernă și aerisită.
Principala preocupare a proprietarei a fost ca, pe lângă schimbarea aspectului, spațiul să fie unul cât se poate de funcțional, care să răspundă tuturor nevoilor și pasiunilor. Aici locuiesc o mamă și o fiică adolescentă, ambele mari iubitoare de literatură, așa că una din cerințe a fost ca apartamentul lor să fie luminos, cu multe spații de depozitare pentru cărți, integrate cât mai subtil.
Proiectul de amenajare a durat nouă luni și poartă semnătura arhitectelor Luiza Scarlat și Cosmina Vîlcu de la Acrea Design. Înițial, apartamentul avea patru camere, două bãi, o bucãtãrie open space și trei balcoane. Prima provocare pentru cele două arhitecte a fost delimitarea bucătăriei de zona zi prin construirea unui perete de gips carton.
În plus, cel de-al treilea dormitor a fost anexat camerei fiicei, ceea ce a rezultat într-un dormitor generos, care cuprinde şi o zonă de birou. Balconul mare din dreptul dormitorului iniţial şi al zonei de zi a fost împărţit în două balcoane mai mici, separate, fiecare cu alt rol. A fost extinsă şi zona de bucătărie. În zona de acces a fost adăugat un radiator, fapt care a dus la schimbarea instalaţiei electrice din toată casa.
Balcoanele au fost transformate în spații pentru citit
Ca să creeze mai mult spațiu în dormitorul adolescentei pentru colțuri de citit, arhitectele au legat încăperea de balcon.
Și balconul din dormitorul matrimonial a fost anexat și transformat într-un colț perfect pentru citit.
În planul arhitectural inițial, apartamentul avea un hol mic care făcea legătura între holul principal și dormitorul matrimonial. Arhitectele au decis să integreze holul mic în dormitorul matrimonial, astfel încât camera să aibă acces direct în baia de serviciu, unde a fost adăugat un duș.
Refacerea instalației și montajul parchetului din lemn natural au fost cei mai dificili pași din amenajarea apartamentului.
Lemnul natural & culorile pastelate, elementele repetitive
Lemnul natural este elementul cheie care predomină în toate încăperile, de la mobilierul de depozitare la blatul dulapurilor din bucătărie sau la riflajele care marchează trecerea din dormitorul matrimonial în fostul balcon. Acest material dă o atmosfera caldă, prietenoasă, susținută de culorile pastelate care funcționează ca accente: setul de fotoliu cu taburet din living sau tablourile turcoaz din dormitor.
Cum arăta o parte din zona de zi înainte de renovare
Livingul e acum o zonă foarte aerisită & luminoasă
Aglomerația și mobila demodată au fost înlocuite de un decor în stil scandinav simplu, în linii drepte, cu multe colțuri de citit. Iar riscul ca obiectele să acopere din nou spațiul în mod haotic a fost anulat de prezența opțiunilor de depozitare.
Amenajarea spune atât povestea fiicei, cât și pe cea a mamei; și duce puțin cu gândul la serialul Gilmore’s Girls. Pereții din dormitorul fetei au fost vopsiți într-o nuanță timidă de roz, iar dormitorul mamei are un aer ușor mai matur și calculat, dar din care nu lipsesc tușele de culoare.
Proiectul include și un element DIY realizate de arhitecte: elementele hexagoanele cu licheni stabilizaţi, care se gãsesc pe peretele din living, deasupra locului de luat masa.
Mobilierul este realizat la comandă de către serbanmobilier.ro, iar corpurile de iluminat au fost cumpărate de la www.ioooi.ro. Micile decorațiuni sunt luate de pe Vivre, iar butonii pentru fronturile mobilei sunt de la Zara Home. Bugetul amenajării, care include refacerea instalațiilor și a finisajelor, recompartimentarea încăperilor, mobila & decorațiunile, a ajuns la 40000 de euro.
Tips&Tricks de la arhitectele Luiza Scarlat și Cosmina Vîlcu:
- Joacă-te cu finisajele; spre exemplu o îmbinare creativă dintre gresie și parchet poate scoate din anonimat orice încăpere;
- Utilizează tot spațiul din bucătărie, chiar dacă pe alocuri adâncimea corpurilor este una foarte mică;
- Renunță la balcoane dacă este cazul; uneori desființarea lor va fi mult mai utilă în reconfigurarea altor camere;
- Prioritizează nevoile celor care locuiesc acolo și realizează amenajarea în funcție de dorințele lor și nu în funcție de spațiu;
Sursa foto: Acrea Design
-
Before&After
Before&After: apartament de 46 metri pătrați moștenit de la bunici, adus în contemporan
-
Sponsored
VIDEO Before&after: accesoriile de depozitare eliberează vizual o cameră de cămin studențesc, iar piesele textile o fac mai cozy
-
Before&After
Before&after: cu 9000 euro au transformat complet o garsonieră de 32 metri pătrați
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.