O casă din cartierul Tei demonstrează că niciodată nu există „prea mult alb”
publicat pe 13 nov. 2019Pentru mulți dintre noi, albul în exces pare o alegere pretențioasă. Dar când intri în această casă din București, toate prejudecățile dispar. Atmosfera călduroasă și liniștitoare dată de parchetul și mobilierul alb folosit în toate camerele nu ar fi putut fi obținută cu nici o altă paletă cromatică.
La sfârșitul anului 2016, o tânără familie își cumpăra prima locuință: o casă veche din zidărie, în cartierul Tei. Cu 180 mp utili, opt camere, trei băi și o grădină interioară de 40 mp, spațiul avea toate atuurile unei locuințe de vis. Clădirea fusese deja consolidată și extinsă de foștii proprietari, care folosiseră o parte din camere pentru birouri, altele pentru locuit și mare parte din casă ca un imens spațiu de depozitare.
„Atunci când am cumpărat-o, casa era împărțită bizar pentru noi, ne-am dorit imediat să o transformăm, a fost un fel de proiect before & after”, își amintește proprietara.
Totul a început cu câteva sugestii de design, oferite de Rucsandra Popescu de la WDE Sign. Pentru modificarea și designul casei, au hotărât să o implice în colaborare și pe arhitecta Oana Țapu.
Au regândit întreg spațiul și au stabilit câte un rol clar pentru fiecare cameră. La etaj au amenajat zona de odihnă, ferită de zgomot, cu trei dormitoare și baie matrimonială, pe care au construit-o pe locul unei foste camere. Iar la parter – zona de zi, cu living, bucătărie și loc de luat masa cu vedere spre exterior.
„Își doreau un spațiu relaxant, actual, aerisit și luminos. Am găsit împreună câteva imagini de referință pentru atmosferă, ca să identificăm direcția, iar apoi s-a dezvoltat organic”, povestește Oana.
O casă din București cu parchet alb în toate camerele
Arhitecta a propus aceeași nuanță de parchet alb în toate camerele, cu aspect de dușumea. Reluarea lui în toate încăperile creează o atmosferă odihnitoare, plăcută. Și alegerile în materie de mobilier păstrează aceeași notă: piese în stil scandinav, cu nuanțe de alb, gri, cu accente de negru și inserții de lemn masiv.
În living, găsim doi pereți-accent finisați cu Placocem, o placă de gips carton care are aspect de beton aparent.
Bucătăria este finisată cu faianță hexagonală albă, neagră și gri de la Forogres, iar mobilierul este de la Ikea, cu inserții din lemn și fronturi gri lucios.
Insula de bucătărie este realizată la comandă, din stejar masiv. Aceeași esență de lemn se regăsește în zona de dining, la masa lungă de aproape trei metri, cu picioare de fier, și în dormitorul matrimonial, unde Oana a montat o ușă de stejar masiv, realizată de Good Wood.
Designerul a ales mobilier cât mai funcțional, pentru toate camerele: masa de cafea din living are și loc de depozitare, dulapurile au multe uși, patul are ladă dedesubt. „Pentru a pune în scenă stilul scandinav-urban, cu mici accente de industrial, din amenajarea de față, m-am inspirat de la diverși designeri nordici, cum sunt Muuto, Normann Copenhagen, Bloomingville, și reviste precum Kinfolk magazine sau Architectural Digest”, declară Oana.
Nici în băi nu lipsește albul
În baia matrimonială – de la etaj -, obiectele sanitare albe (vas de toaletă suspendat, lavoar și cadă freestanding Dalet cumpărate de la Delta Studio) contrastează cu bateriile negre de la Kludi și ceramica hexagonală albă, neagră și gri Keramyth, comandată la Delta Studio.
Baia de la parter are o cabină mare de duș cu rigolă, baterie pentru lavoar încastrată în perete, și este placată cu gresie porțelanată cu aspect de piatră gri, de la Forogres, detaliu care prelungește natural imaginea de beton aparent din living.
Viață nouă pentru grădină
Pentru a crea intimitate în grădina interioară, arhitecta a înălțat și placat cu un riflaj din lemn gardul comun cu vecinii. Grădina a fost complet regândită – are două zone, una de relaxare, cu o canapea și două fotolii de metal combinat cu beton, cumpărate de la Jysk, și una de luat masa.
„Nici nu mai știu cu ce a început totul, dar știu că acest proces m-a transformat într-o mare iubitoare de design scandinav și nu numai. Eu îi spun Casa Albă, pentru mine e relaxare, muzică în surdină, miros de cafea, verde și mult alb. În general, prietenilor le place la noi. În grădină e super liniște, canapeaua din living face pereche perfectă cu ecranul mare al TV-ului, iar de Crăciun pe masa imensă din dining încap multe multe sarmale și alte bunătăți”, descrie proprietara.
Decorațiunile, nota finală a amenajării
După cele șase luni în care s-a desfășurat amenajarea, proprietarii au continuat să lucreze la detalii. Au completat spațiul cu obiecte pe care le-au cumpărat fie din magazine românești de design, precum Domicilio, Combic sau Design&After, fie din vacanțe.
Camera copilului este un micro-univers jucăuș, amenajat de proprietară la câteva luni după finalizarea celorlalte camere. „Sarcina mi-a dat ocazia să amenajez camera copilului, prilej de mare bucurie sa o iau de la capăt cu căutarea și implementarea,” poveștește proprietara.
Bugetul de renovare, mobilare și decorare s-a ridicat la 50.000 euro.
Tips&Tricks de la arh. Oana Țapu
• Cum faci un spațiu să pară mai viu și mai luminos:
Folosește culori cât mai deschise, pentru a da senzația de spațiu luminos și aerisit, contrastate prin mici accente de negru metalic și gri beton aparent.
Foto: Oana Țapu
Povestea și imaginile din acest articol ne-au fost date de Oana. Dacă ești arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la contact@lovedeco.ro și spune povestea acelei case!
-
UTILE
Care este temperatura corectă pentru sterilizarea borcanelor la cuptorul electric
Oferim și alte metode tradiționale de sterilizare a borcanelor.
-
UTILE
Ce poți face pentru eliminarea calcarului din apă. 3 metode simple de ajutor
Poți să fierbi apa și să elimini multe minerale dure.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de pe geamul termopan și ce metodă funcționează rapid
Fără detergenți abrazivi sau unelta care zgârie.