Case

O casă din cartierul Tei demonstrează că niciodată nu există „prea mult alb”

  Pentru mulți dintre noi, albul în exces pare o alegere pretențioasă. Dar când intri în această casă din București, toate prejudecățile dispar. Atmosfera călduroasă și liniștitoare dată de parchetul și mobilierul alb folosit în toate camerele nu ar fi putut fi obținută cu nici o altă paletă cromatică.

  La sfârșitul anului 2016, o tânără familie își cumpăra prima locuință: o casă veche din zidărie, în cartierul Tei. Cu 180 mp utili, opt camere, trei băi și o grădină interioară de 40 mp, spațiul avea toate atuurile unei locuințe de vis. Clădirea fusese deja consolidată și extinsă de foștii proprietari, care folosiseră o parte din camere pentru birouri, altele pentru locuit și mare parte din casă ca un imens spațiu de depozitare. 

  Casa - design interior Oana Tapu - living
  Zona de zi beneficiază de lumină naturală din plin.

  „Atunci când am cumpărat-o, casa era împărțită bizar pentru noi, ne-am dorit imediat să o transformăm, a fost un fel de proiect before & after”, își amintește proprietara.

  Totul a început cu câteva sugestii de design, oferite de Rucsandra Popescu de la WDE Sign. Pentru modificarea și designul casei, au hotărât să o implice în colaborare și pe arhitecta Oana Țapu.

  masa living lemn stejar
  Zona de dining are o masă de stejar și scaune scandinave, patru modele diferite.

  Au regândit întreg spațiul și au stabilit câte un rol clar pentru fiecare cameră. La etaj au amenajat zona de odihnă, ferită de zgomot, cu trei dormitoare și baie matrimonială, pe care au construit-o pe locul unei foste camere. Iar la parter – zona de zi, cu living, bucătărie și loc de luat masa cu vedere spre exterior.

  „Își doreau un spațiu relaxant, actual, aerisit și luminos. Am găsit împreună câteva imagini de referință pentru atmosferă, ca să identificăm direcția, iar apoi s-a dezvoltat organic”, povestește Oana.

  dulap alb si parchet alb hol
  Holul de la etaj este complet alb, truc care îl face să pară mai mare.

  O casă din București cu parchet alb în toate camerele

  Arhitecta a propus aceeași nuanță de parchet alb în toate camerele, cu aspect de dușumea. Reluarea lui în toate încăperile creează o atmosferă odihnitoare, plăcută. Și alegerile în materie de mobilier păstrează aceeași notă: piese în stil scandinav, cu nuanțe de alb, gri, cu accente de negru și inserții de lemn masiv.

  dormitor cu parchet alb și pat gri
  Dormitorul are parchet și pereți albi.

  În living, găsim doi pereți-accent finisați cu Placocem, o placă de gips carton care are aspect de beton aparent.

  canapea gri living
  Canapeaua de la Divanissimi este gri, și a fost făcută la comandă cu zonă de șezut și două zone de lounge. A costat 12.000 lei.

  Bucătăria este finisată cu faianță hexagonală albă, neagră și gri de la Forogres, iar mobilierul este de la Ikea, cu inserții din lemn și fronturi gri lucios.Mobilier bucătărie gri lucios faianță hexagonală

  Insula de bucătărie este realizată la comandă, din stejar masiv. Aceeași esență de lemn se regăsește în zona de dining, la masa lungă de aproape trei metri, cu picioare de fier, și în dormitorul matrimonial, unde Oana a montat o ușă de stejar masiv, realizată de Good Wood.

  usa de hambar pentru dressing
  O ușă ca de hambar, glisantă, separă dormitorul matrimonial de dressing.

  Designerul a ales mobilier cât mai funcțional, pentru toate camerele: masa de cafea din living are și loc de depozitare, dulapurile au multe uși, patul are ladă dedesubt. „Pentru a pune în scenă stilul scandinav-urban, cu mici accente de industrial, din amenajarea de față, m-am inspirat de la diverși designeri nordici, cum sunt Muuto, Normann Copenhagen, Bloomingville, și reviste precum Kinfolk magazine sau Architectural Digest”, declară Oana.

  Casă București - dormitor cu pat gri
  Patul cu tapițerie textilă din dormitorul matrimonial este de la Divanissimi.

  Nici în băi nu lipsește albul

  În baia matrimonială – de la etaj -, obiectele sanitare albe (vas de toaletă suspendat, lavoar și cadă freestanding Dalet cumpărate de la Delta Studio) contrastează cu bateriile negre de la Kludi și ceramica hexagonală albă, neagră și gri Keramyth, comandată la Delta Studio.

  baie cu cadă freestanding
  Lavoarul și cada freestanding, adică obiecte de sine stătătoare, care nu se sprijină pe nici un alt element sau corp de mobilier, împrumută un aer elegant și luxos băilor, și au devenit în ultima perioadă accesibile ca preț.
  cada freestanding, lavoar freestanding Dalet, gresie hexagonala alb negru gri
  Lavoarul freestanding model Rondo a costat 1170 lei, iar cada 3900 lei.

  Baia de la parter are o cabină mare de duș cu rigolă, baterie pentru lavoar încastrată în perete, și este placată cu gresie porțelanată cu aspect de piatră gri, de la Forogres, detaliu care prelungește natural imaginea de beton aparent din living.

   lavoar pe blat
  Lavoarul pe blat e o soluție minimalistă și estetică pentru băile mici.

  Viață nouă pentru grădină

  Pentru a crea intimitate în grădina interioară, arhitecta a înălțat și placat cu un riflaj din lemn gardul comun cu vecinii. Grădina a fost complet regândită – are două zone, una de relaxare, cu o canapea și două fotolii de metal combinat cu beton, cumpărate de la Jysk, și una de luat masa.

  grădină exterioară plante verzi mese scaune
  Grădina a devenit locul ideal de socializare în timpul verii.
  Casă București cu grădină
  Masa e așezată pe un podium din lemn compozit WPC (un lemn plastifiat de calitate superioară, potrivit pentru exterior), unde să încapă prietenii veniți în vizită.

  „Nici nu mai știu cu ce a început totul, dar știu că acest proces m-a transformat într-o mare iubitoare de design scandinav și nu numai. Eu îi spun Casa Albă, pentru mine e relaxare, muzică în surdină, miros de cafea, verde și mult alb. În general, prietenilor le place la noi. În grădină e super liniște, canapeaua din living face pereche perfectă cu ecranul mare al TV-ului, iar de Crăciun pe masa imensă din dining încap multe multe sarmale și alte bunătăți”, descrie proprietara.

  Decorațiunile, nota finală a amenajării

  După cele șase luni în care s-a desfășurat amenajarea, proprietarii au continuat să lucreze la detalii. Au completat spațiul cu obiecte pe care le-au cumpărat fie din magazine românești de design, precum Domicilio, Combic sau Design&After, fie din vacanțe. 

  Casă București - masa si scaun
  În camera de zi, colțul de relaxare dinspre geam este decorat cu plante și vaze diverse.

  Camera copilului este un micro-univers jucăuș, amenajat de proprietară la câteva luni după finalizarea celorlalte camere. „Sarcina mi-a dat ocazia să amenajez camera copilului, prilej de mare bucurie sa o iau de la capăt cu căutarea și implementarea,” poveștește proprietara.

  Casă din București - amenajare cameră bebe
  În camera copilului, nuanțele pastelate alternează cu cele naturale.

  cameră bebe

  Bugetul de renovare, mobilare și decorare s-a ridicat la 50.000 euro.

  Tips&Tricks de la arh. Oana Țapu

  Cum faci un spațiu să pară mai viu și mai luminos:

  Folosește culori cât mai deschise, pentru a da senzația de spațiu luminos și aerisit, contrastate prin mici accente de negru metalic și gri beton aparent.

  Casă din București -plante verzi in living
  Plantele în număr mare aduc senzația de spațiu viu și natural, iar în casa de față, creează o conexiune cu grădina exterioară.

  Foto: Oana Țapu

  Povestea și imaginile din acest articol ne-au fost date de Oana. Dacă ești arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la [email protected] și spune povestea acelei case!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  O casă din cartierul Tei demonstrează că niciodată nu există „prea mult a...