Greșeli de design interior în dormitor. Exemple și soluții
publicat pe 10 ian. 2020E important ca încăperea unde dormi să fie relaxantă şi adaptată nevoilor tale, dar cea mai mică greșeală de design interior în dormitor poate afecta această atmosferă. Cu câteva recomandări potrivite, îţi vei amenaja un spaţiu confortabil şi un ambient odihnitor.
Află direct de la specialiști care sunt cele mai comune greşeli de design în dormitor, cum să le eviți și căror elemente trebuie să le acorzi mai multă atenție.
Alegi o cromatică nepotrivită
Un dormitor roșu? N-ar fi indicat. Dar unul portocaliu intens, cu buline? În niciun caz. Există studii care atestă că emoțiile noastre sunt influențate de culori. Iar în dormitor se remarcă cel mai ușor această teorie. Pentru că e spațiul de odihnă și locul destinat relaxării, culorile trebuie să susțină această atmosferă.
Soluția: arhitecta Beatrice Marta de la Something We Design îți recomandă să alegi culori pastelate și cu un efect relaxant, care să inducă odihnă și să te calmeze. Albastrul, griul sau verdele deschis, precum și bejul pot fi opțiuni inspirate.
Cumperi tot setul de mobilier chiar dacă dormitorul e mic
„Majoritatea consideră că rezolvarea cea mai potrivită pentru un dormitor este de a alege un set de mobilier (pat, dulap, noptiere și comodă) însă nimic nu este mai departe de adevăr. Frecvent se întâmplă ca acele piese de mobilier să nu fie potrivite pentru camera respectivă și ajung să fie poziționate nefiresc și să pară mai degrabă că spațiul este un depozit de mobilier decât un dormitor – care ar trebui să fie aerisit, relaxant și ordonat”, e de părere designerul de interior Cosmina Nidelea de la Chiral Interior Design Studio.
Soluția: măsoară spațiul, fă un plan de mobilare și adaugă puțină creativitate înainte să treci la fapte. Dacă ai îndoieli înainte de a implementa conceptul de design interior în dormitor, poți apela la părerea unui specialist care îţi poate face sugestii personalizate legate de design în dormitor.
Poziționezi dressingul în dormitor, când e loc în altă parte
Când amenajezi dormitorul, primul instinct este să pui dressingul în lateralul sau în fața patului. El poate deveni o sursă de zgomot (gândeste-te la diminețile în care partenerul sau partenera pleacă mai devreme la serviciu și nu găsește ceva de îmbrăcat) și o sursă de praf (mai ales dacă nu este un spațiu închis). În plus, face spațiul să pară mult mai aglomerat, deci dacă ai loc să îl pui în altă cameră, mai bine îl scoți din dormitor.
Soluția: integrează dressingul în living. Dacă, totuși, este nevoie de un dressing în dormitor, acesta ar trebui să fie cât mai puțin prezent, aproape invizibil, să se piardă în ambient și să devină parte din cameră, nu un obiect al camerei. Să fie parte din pereți, amplasat fie într-o nișă, fie realizat într-o culoare care să nu atragă atenția, menționează arhitecta Alina Andrei de la Za.Da.
Iluminezi camera prea intens
Pentru dormitor, o singură lustră situată în centrul tavanului, cu lumină cât mai puternică și cu întrerupător departe de pat, lângă intrare, este scenariul cel mai comun, crede Alina Andrei. Iar dacă becul este și cu lumină rece, cu atât mai rău. Somnul fuge instantaneu.
Soluția: chiar și în acest scenariu poți aduce îmbunătățiri rapide prin becuri inteligente, cu telecomandă sau ghirlande lângă pat, prin veioze, prin becuri cu lumină caldă sau becuri RGB cu reglarea culorii, temperaturii și intensității.
Nu iei în calcul perdelele și draperiile
O greșeală de design interior în dormitor des întâlnită (și nu doar în cazul dormitoarelor) este trecerea cu vederea a accesoriilor pentru ferestre. Perdelele și draperiile, de obicei ultimele elemente adăugate într-o amenajare, nu sunt mereu tratate cu atenție, deși acestea pot aduce o tușă de final elegantă care contribuie la ambient, prin diversitatea materialelor și a imprimeurilor.
Soluția: integrează aceste decorațiuni în planul de mobilare a locuinței încă dinainte să te apuci de amenajare. „Pentru dormitor, recomandăm de cele mai multe ori o perdea care să permită trecerea luminii, astfel încât să obținem o atmosferă diafană pe timp de zi, completată de o draperie blackout, care să blocheze lumina pentru un somn cât mai odihnitor”, recomandă designerul Cosmina Nidelea.
-
Sponsored
Accesoriile esențiale pentru un pat confortabil și un dormitor care să-ți îmbunătățească starea de spirit
-
DESIGN INTERIOR
Renovarea unui dormitor de la A la Z. De unde să începi și ce se poartă în 2024
-
Dormitor
Cum poți folosi culorile închise în amenajarea dormitorului, cu inspirație din arhiva Lovedeco
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]