Monocromie și minimalism cu accente calde într-un apartament de trei camere din București
publicat pe 07 iun. 2020Când spui minimalism te poți gândi la un spațiu gol și rece, dar el presupune de fapt să te bucuri de lucrurile mici și să trăiești cu cele strict necesare. Asta nu înseamnă că nu poți construi un „acasă” călduros din detalii. Cum? Ne povestesc arhitectele care au lucrat la acest proiect minimalist, monocrom, dar foarte primitor.
Apartamentul cu trei camere și 81 de metri pătrați se află într-un bloc nou de locuințe din complexul bucureștean Aviației Park. Aici locuiește un cuplu tânăr cu un bebeluș care a sosit chiar la momentul finalizării proiectului, înainte de sărbătorile de iarnă 2019.
„Spațiul era finisat total și gata de a fi mobilat și accesorizat. Finisajele alese de dezvoltator erau de bună calitate și arătau ok din punct de vedere estetic: parchet stratificat, ceramică albă în băi. Noi am intervenit parțial la nivelul finisajelor de pe pereți, schimbând pe alocuri culorile și textura – pe unii dintre aceștia am aplicat tapet”, menționează arhitectele de la biroul de arhitectură Ioka Design, care s-au ocupat de proiect.
Amenajarea a pornit de la conceptul „less is more”, un minimalism explorat prin simplitatea elementelor și formelor, dar cu un plus de decorație potrivită atmosferei de „acasă”.
„Cuplul a fost deschis unei abordări timeless, minimaliste, monocromatice, dar nelipsită de accesorii și elemente ce completează imaginea creată, un stil folosit deseori de biroul nostru”, explică echipa.
Fiecare cameră combină într-o manieră originală mixuri de texturi și nuanțe neutre, regăsite în natură: metal, lemn, ceramică, sticlă, textil.
Zona de zi este un open space compus din bucătărie, living și dining.
Mobilierul de bucătărie pe comandă de sus până jos e din MDF vopsit mat, cu blat din cuarț Technistone și electrocasnice încastrate.
Prezența lemnului din pardoseală încălzește interiorul dominat de griuri.
Masa rotundă cu picioare metalice e de la brandul italian Magis, iar scaunele de la Ikea.
În fața canapelei se află un pouf și o măsuță de cafea cu două blaturi metalice. Covorul e de la Rugvista.
Natura este o sursă continuă de inspirație pentru arhitecte: în zona de zi au folosit materiale și texturi diferite, într-o paletă cromatică organică.
Holul are un dulap încăpător făcut pe comandă, o banchetă și o masă de la Jysk, cuiere de la Ferm Living (prin Nordashop) și o oglindă rotundă cu ramă neagră de la Ikea.
În dormitorul matrimonial, tapetul e aplicat pe peretele din spatele patului.
Detalii care fac diferența: noptiera este suspendată, iar corpul de iluminat rotund prins pe perete înlocuiește clasica veioză.
Atunci când e aprinsă, aplica pare un corp ceresc.
Geometrii de impact: arcada de pe perete și chenarul de pe tavan sunt realizate cu vopsea neagră.
Lumină, cromatică neutră, linii drepte: ingredientele unui dormitor zen.
Dormitorul matrimonial e un spațiu zen, efect obținut prin mobilierul minimalist pe comandă (patul, dulapul) și nuanțele de gri din încăpere.
Băile au fost upgradate cu o investiție mică, dar de impact: „am reușit să le scoatem din anonimat atât prin introducerea lemnului cât și cu ajutorul vopselei: accente de negru și un contur gri pe pereți, de la linia faianței până la plafonul lăsat alb, pentru a crea mai multă lumină”, mai povestesc fetele.
Biroul e gândit în perspectivă pentru copil, iar pe termen scurt pentru părinți.
Cine credea că minimalismul nu are ce căuta într-o cameră de copil?
Camera copilului e gândită pentru perioada actuală și e multifuncțională, urmând ca pe viitor să fie adaptată nevoilor lui de adolescent. Acum include patul bebelușului, un spațiu de depozitare, o canapea extensibilă care să le permită părinților sau bunicilor să doarmă aici și un birou ce va fi folosit în viitor de copil.
Amenajarea a costat 28.000 de euro, din care mobilierul pe comandă a fost cea mai mare investiție. A reprezentat însă o opțiune absolut necesară, date fiind nevoile de depozitare ale familiei cu trei membri.
„Am lucrat împreună cu beneficiarii la compartimentarea interioară a mobilierului, pentru a ajunge la cea mai eficientă formulă de depozitare, care să le îndeplinească nevoile.”
Echipa Ioka Design: arhitectele de interior Camina Nicolau și Iulia Oniciuc, designerul de interior Maria Seiculescu
Foto: Ioka Design
-
DESIGN INTERIOR
Stilul minimalist în designul interior: idei moderne de amenajare pentru proiectul tău
-
TURURI DE CASE
Au cumpărat un apartament „neiubit” dintr-o clădire de secol XIX și l-au transformat în cuib luminos
-
LIFE
Cum să trăiești mai simplu și zen acasă: 40 de idei inspirate din cultura japoneză
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.