Zone întregi placate cu lemn din tavan până în podea, într-o casă de 150 metri pătrați din Otopeni
publicat pe 16 apr. 2021O casă din Otopeni a cărei poveste a pornit de la preferința proprietarilor pentru interioarele calde ale cabanelor de la munte, pentru sentimentul acela plăcut de a te răsfăța cu o cană de ceai fierbinte când afară este ger. De aici și până la a crea o „casă în casă” îmbrăcată complet în lemn nu a mai fost decât un pas.
Proprietarii sunt un cuplu sub 30 de ani, din Târgoviște, antreprenori în domeniul marketingului online. În 2017, pentru că afacerea lor era în creștere și urmau să își stabilească un birou în București, s-au hotărât să se mute mai aproape și și-au cumpărat o casă din Otopeni, de 150 metri pătrați. Au luat-o la gri, cu instalațiile electrice și sanitare trase, cu pereții gletuiți și șapa turnată.
Ca orice casă cumpărată de-a gata, a venit și cu câteva dezavantaje, cu care echipa Jooca Studio a lucrat până le-a transformat în avantaje. Principalul punct minus a fost locul de luat masa, mic și înghesuit, amplasat fix sub scara care duce la etaj. Acum, dining-ul este punctul de atracție al parterului.
„Am unit vizual holul de intrare și diningul printr-un volum distinct din lemn, ca un cocon, care dă senzația de „casă în casă“, de spațiu ferit. Iar așa, dezavantajul locului înghesuit de sub scara a fost transformat în avantajul unui colț cozy, placat integral cu lemn si decupat vizual de restul casei”, spune arhitecta Alexandra Stamate.
Ideea de monobloc din lemn a fost adaptată și altor spații din casă. De exemplu, într-una din băi placarea pereților și a tavanului sugerează ideea unei căsuțe din lemn. La fel și în dormitorul matrimonial, în zona de citit de lângă fereastră.
Lemnul și culorile calde dau tonul amenajării, singura excepție fiind canapeaua din living, de la Divanissimi, și tabloul semnat de pictorița Iuliana Florea Lucan. Albastrul intens al canapelei dă energie spațiului și vine în contrast cu monoblocul din dining. Principalele cuvinte cheie despre stilul casei sunt minimalism, culori calde, ușoare tente scandinave.
Bucătăria este elementul aparte, pentru că acolo au montat uși de mobilier profilate, cu note clasice, din dorința proprietarilor. Pentru a le integra în decorul întregii case, echipa Jooca Studio a ales albastru pentru corpurile de pardoseală, ce formează un contrast perfect cu piesele albe suspendate. În dreptul ferestrei, a fost montat un blat din lemn (același ca pentru frontul de lucru), iar rezultatul este un mic loc de luat masa.
„Casă în casă”
În vecinătatea bucătăriei este monoblocul ce „decupează” zona de dining și hol de restul casei. Pereții, tavanul și pardoseala sunt placați cu parchet de stejar în nuanță natur, în ton cu riflajele de la casa scării. Lucrarea a fost realizată de MBG Ambient.
Pentru locul de luat masa, Alexandra a folosit masă, scaune și o banchetă din lemn masiv, material ales pentru rezistența lui într-o zonă intens folosită. Același material îl întâlnim și la bancheta de la intrarea în casă, tapițată fix în nuanța banchetei și a scaunelor din dining. „Lemnul masiv a venit la pachet și cu un dezavantaj însă: după montaj, a lucrat puțin în timp până s-a stabilizat. Și asta mai ales din cauză ca era o casă nou construită, iar umiditatea în interior a fost destul de mare la început”, spune Alexandra.
Zona scării atrage prin latura practică, căci o parte a spațiului de sub scară maschează un loc util de depozitare. Ușile ce îl maschează sunt din MDF furniruit, băițuit în aceeași culoare cu lemnul monoblocului.
Contrast rece-cald
În living, întâlnim culori mai reci: albastrul de Berlin al canapelei, parchetul deschis la culoare și ardezia antracit de pe peretele cu comoda TV. Toate împreună creează o paletă ce contrastează cu lemnul din zona învecinată. Pe același contrast rece-cald a mers echipa Jooca Studio și în dormitorul matrimonial. Aici au gândit un pat simplu, cu tăblie ce se prelungește pe toată lungimea peretelui. Pentru reducerea costurilor, tăblia, bancheta de citit și placarea de pe tavan sunt din PAL melaminat.
Punctul de atracție este zona de citit de la fereastră, „decupată” prin placarea cu PAL. Un rol important l-a avut forma neregulată a plafonului, care a inspirat în crearea a două volume diferite: primul placat cu PAL și al doilea finisat cu vopsea gri.
Vopseaua gri este prezentă parțial și pe holul de la etaj, zonă delimitată de restul spațiului prin benzi LED montate pe perete. O comodă din lemn, cu sertare, și o oglindă completează spațiul.
În baia matrimonială, plafonul este neregulat în zona lavoarului, pentru că preia forma acoperișului. Dezavantajul a fost transformat tot în avantaj, prin placarea pereților și a tavanului cu PAL, într-un model ce sugerează o căsuță. Rezultatul este o atmosfera caldă, care contrastează cu liniile drepte, culorile reci și austeritatea zonei de toaletă și duș.
Mobilier de 19.000 euro
Întregul proiect a durat în jur de șase luni. Lucrările au început cu modificarea instalațiilor electrice și sanitare conform proiectului de design. La partea electrică, modificările au însemnat repoziționarea prizelor, surselor de lumină și adăugarea unora noi. La partea de instalații, a fost nevoie de repoziționarea unor țevi de alimentare și evacuare la una dintre băi și la bucătărie. Lucrările de șantier au durat aproximativ 12 săptămâni și au fost executate de echipa care a construit casa, formată din cinci persoane. Manopera plus materialele au costat în jur de 14.000 euro.
Livrarea mobilierului pe comandă (lucrat la Kubik) a fost cea mai așteptată etapă din proiect. De la plasarea comenzii până la livrare au trecut 12 săptămâni, iar prețul tuturor pieselor a fost de 19.000 euro. Apoi se adaugă canapeaua, de la Divanissimi, și scaunele de dining, de la Ioooi.
Finisajele din băi, obiectele sanitare, ardezia din living, ușile, plintele, caloriferele decorative, parchetul și monobloculul au avut un cost total de 28.000 euro.
Gresia, cumpărată prin Fragma, a fost între 150 și 220 lei/metru pătrat, parchetul deschis la culoare, marca Barlinek, prin MBG Ambient, a costat circa 150 lei/metru pătrat, iar ardezia, de la Piatră Online, a fost circa 110 lei/metru pătrat. Corpurile de iluminat au costat în jur de 2.000 euro.
Tips&tricks pentru amenajare de la Jooca Studio
- Placările cu lemn masiv pot lucra la început, până când lemnul se stabilizează. Acest lucru nu este un defect al lemnului și se rezolvă în timp. După stabilizare este posibil să fie nevoie de o rechituire a rosturilor.
- În spații fără umezeală, ardezia naturală se poate monta fără rosturi și fără chituire.
- La ruperea de finisaje de la nivelul pardoselii se poate folosi pluta pentru umplerea/mascarea rosturilor de dilatație. Montată corect, aceasta este mult mai plăcută atât vizual, cât și la atingere decât profilele metalice.
- Spațiile de depozitare de sub scară sunt foarte utile atunci când spațiul de care dispui este restrâns. Maschează-le cu uși în nuanța amenajării, pentru a le integra bine în decor.
Foto: prin Jooca Studio
Povestea cu și despre această casă din Otopeni ne-a fost trimisă de Jooca Studio. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.
-
Case
Cum arată o casă amenajată cu accente glam, în care intrarea se face din stradă direct în bucătărie
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În livingul unei case de 130 metri pătrați tronează o construcție care seamănă cu o căsuță în copac
-
Case
Mixerul preferat al proprietarei a dictat culoarea întregii bucătării, într-o casă din Balotești
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.