DESIGN INTERIOR

Cum alegi mobila pentru un dormitor mic. Sfaturi de la designeri

publicat pe 08 oct. 2019

  Pare dificil să pui un pat, un dressing și, eventual, două noptiere într-un spațiu restrâns. Dar îți spun specialiștii cum alegi mobila pentru un dormitor mic, astfel încât să nu ai o cameră înghesuită.

  Cum alegi mobila pentru un dormitor mic: patul

  Deși patul ocupă mult spațiu, există anumite artificii la care poți apela.

  „Patul nu trebuie să fie neapărat așezat central. Poate fi așezat într-un colț al camerei și astfel creezi o zonă de dormit aparent mai confortabilă”, explică arhitecta Andra Marinescu, fondatoare Paradigma Studio.

  „Pentru a evita imaginea de cameră de cămin, poți personaliza zona cu accente elegante, fie o tăblie dintr-un material prețios, fie un corp de iluminat excentric”, spune arhitecta.

  idei amenajare dormitor mic depozitare
  Un pat cu spațiu de depozitare îți permite să cumperi un dressing mai mic. Foto: Pinterest

  Un alt truc este să alegi o piesă multifuncțională. „Optează pentru un pat cu somieră rabatabilă sau sertare de depozitare”, spune Sorana Leru, arhitect de interior și co-fondator Miso Architects.

  Cum alegi dulapul pentru un dormitor mic

  cum alegi mobila pentru un dormitor mic multi
  Un dulap făcut pe comandă este cea mai bună opțiune pentru un dormitor mic. Foto: Pinterest

  „Apelează la mobilierul pe comandă pentru a crea spații de depozitare care să utilizeze în mod optim fiecare colț”, explică Sorana Leru. Astfel vei putea profita de fiecare centimetru al camerei.

  Și Andra Marinescu crede că cea mai bună opțiune este un dulap făcut la comandă. „Alege un dressing custom-made, făcut până în tavan. De asemenea, spațiile de depozitare trebuie gândite și organizate cât mai mult posibil pe verticală”, explică arhitecta.

  Cum alegi mobila pentru un dormitor mic: alte spații de depozitare

  În cazul în care nu îți permiți să montezi un dulap încăpător în dormitor, dar nu numai în acest caz, arhitecții recomandă să creezi alte spații de depozitare.

  „Este foarte utilă maximizarea spațiului de depozitare, prin alegerea unui pat cu spațiu de stocare dedesubt”, spune Andra Marinescu. Ea recomandă mobilierul cu dublă utilizare.

  Repere de design

  Alegerea patului, dulapului și altor spații de depozitare în funcție de dimensiuni și funcționalitate sunt criterii necesare, însă iată cum alegi mobila pentru un dormitor mic, în funcție de design.

  „Un dormitor, fie el matrimonial sau de oaspeți, nu trebuie să fie de dimensiunea unui amfiteatru pentru a întruchipa un design deosebit. În primul rând, este important să folosim culori deschise – nu neapărat alb, însă paleta cromatică aleasă să fie cât mai deschisă”, spune Andra Marinescu.

  Și arhitecta Sorana Leru folosește același truc, însă nu doar la nivelul mobilei: „Atât mobilierul, cât și pardoseala ar trebui să fie deschise la culoare”.

  Trucuri care pot face spațiul să pară mai mare

  Ambele arhitecte sunt de părere că poți crea iluzia de spațiu mai generos cu ajutorul anumitor obiecte de mobilier sau accesorii de design. „Alege piese de mobilier de tip ghost, cum ar fi un scaun transparent pentru zona de machiaj”, recomandă Andra Marinescu.

  „Oglinzile amplasate strategic, de exemplu în dreptul ușilor de acces în cameră sau pe ușile dulapurilor, fac spațiul să pară mai mare”, spune Sorana Leru.

  cum alegi mobila pentru un dormitor mic birou
  Alege un birou suspendat pentru a optimiza spațiul în dormitor. Foto: Pinterest

  Mobilierul suspendat este foarte util în contextul unui dormitor mic, conform arhitectelor. De asemenea, poți adăuga mai multă înălțime camerelor cu ajutorul draperiilor sau perdelelor, explică Sorana Leru: „Prinse în șină pe tavan, pe toată înălțimea camerei, vor face încăperea să pară mai înaltă”.

  Luminile sunt și ele un element important.

  „Pe lângă suspensia centrală, adaugă linii de lumină indirectă prin benzi led, aplice sau veioze la pat, lumină în mobilă pe comandă, lampadare”, spune Leru.

  cum alegi mobila penru un dormitor mic perete
  Personalizează camera cu un perete-accent. Foto: Pinterest

  „Accesoriile și accentele de culoare sunt foarte importante și dau personalitate camerei”, explică Andra Marinescu.

  Poți adăuga chiar un perete de accent care să capteze atenția, fie tapetat ori văruit într-o culoare diferită. Iar pentru a nu înghesui prea mult camera, trebuie să ai grijă cum alegi mobilierul pentru un dormitor mic.

  „Când vine vorba de mobilarea unei asemenea camere, un foarte bun aliat este stilul minimalist. Rezumă-te la cele esențiale, fără piese de mobilier suplimentare, cum ar fi comode tv sau fotolii masive”, recomandă Andra Marinescu.

  Foto: Shutterstock

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  trackback

  […] Image credit […]

  icon

  Cum alegi mobila pentru un dormitor mic. Sfaturi de la designeri