Feng Shui în dormitor: cum aplici planul casei feng shui în restul locuinței și care sunt cele mai importante principii ale filosofiei antice chinezești
publicat pe 30 ian. 2020Pentru că feng shui este mai mult decât o adunătură de obiecte plasate strategic prin diferite colțuri ale casei, am vorbit cu un specialist și am încercat să aflăm exact cum poți alunga energiile negative din casa ta prin adoptarea acestei filosofii.
După ce a studiat designul de interior și mobilier la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, Cristina Groza a vrut să sape mai adânc și să afle cum poate îmbogăți și mai mult ideea de spațiu. Așa că început să studieze cu unul dintre cei mai reputați maeștri feng shui din lume, Raymond Lo. A participat pentru prima oară la cursul lui în 2005, iar în 2011, după multe alte cursuri de specializare, a primit titulatura de maestru feng shui. În prezent, este și președinta Asociației Internaționale de Feng Shui, filiala România.
Primul lucru pe care Cristina mi l-a spus este că arta feng shui e foarte strictă. Folosește calcule exacte, formule exacte, măsurători exacte, așa că poți să pui deoparte toate acele obiecte feng shui cumpărate în necunoștință de cauză.
Feng Shui este o artă și o știință străveche, conform căreia destinul unui om are o strânsă legătură cu mediul în care trăiește. A apărut în China, în urmă cu mai bine de 5000 de ani. Are la bază nouă energii, dintre care trei sunt pozitive și șase negative.
Poziționarea energiilor Feng Shui în casă
„Energiile din casele noastre se schimbă o dată la 20 de ani. În 2024 va fi o schimbare de ciclu. Atunci va trebui să facem niște modificări în casă, să ne repoziționăm, să schimbăm mobilierul”, explică maestrul.
Cum afli cum sunt energiile așezate în casa ta, pozitive sau negative? Dacă vrei un răspuns, „un consultant trebuie să vină la fața locului și să măsoare, pentru că în feng shui nu există doar Nord, Sud, Vest și Est. Fiecare direcție cardinală are trei sectoare”, spune Cristina Groza.
În plus, consultantul trebuie să măsoare cu exactitate direcția fațadei și să facă anumite calcule pentru a afla poziționarea energiilor în locuința respectivă. Toate aceste calcule se fac în funcție de epocă (adică acel ciclu de 20 de ani), de anul în care a fost construită o clădire și de planul casei.
De exemplu, în epoca actuală, care a început în 2004, cele mai bune energii sunt 8, 9 și 1 – adică cele pe care este bine să le activezi într-un mod sau altul. În epoca următoare, cele mai bune energii vor fi 9, 1 și 2.
În lipsa unui consultant care să-ți facă o evaluare personalizată a spațiului în care locuiești, există totuși câteva lucruri generale de care poți ține cont. De exemplu, Cristina ne-a dezvăluit câteva reguli de feng shui în dormitor pe care le poți aplica și dacă nu știi cum sunt poziționate energiile în casa ta.
Planul casei feng shui sau tot ce trebuie să știi despre principiile de seamă din filosofia antică chinezească
Dacă ești în căutarea unei noi locuințe, fie că o cumperi sau o închiriezi, sau dacă vrei să regândești spațiul în care trăiești respectând filosofia feng shui, venim în întâmpinarea ta cu o serie de sfaturi pentru planul casei feng shui, așa cum scrie la carte:
De ce este atât de importantă zona de intrare în casă
Ușa de la intrarea în casă este fața ta către lume în filosofia feng shui, așa că este recomandat ca lucrurile să meargă strună încă din punctul zero. Ușa casei tale este ușor de reperat? Soneria funcționează? Totul este curat și bine întreținut? Aceștia sunt, crezi sau nu, factori de bază în feng shui.
Recomandat este ca până-n pragul ușii să existe o alee ușor de urmat și ca zona din jurul ușii să fie amplă și deloc aglomerată. De ce? În acest fel poți atrage oportunități care vor avea un „spațiu de așteptare” al lor înainte să intre, rând pe rând, în viața ta.
Amplasamentul camerelor în planul casei feng shui
În mod ideal, zonele publice, de petrecere a timpului în grup, ar trebui să fie poziționate în față, în timp ce camerele private, precum dormitoarele și băile, în spate. Așadar, cele mai bune poziții pentru bucătărie, living și biroul de acasă sunt cele apropiate de ușa de la intrare. Fiind zone în care petreci de obicei timpul cu familia sau prietenii, acestea sunt zone publice, care ar trebui să fie, în mod natural, facil de accesat.
Patul, biroul și cuptorul sunt trei piese cu mare influență în planul casei feng shui. Patul te reprezintă pe tine, biroul este simbolic pentru cariera ta, în timp ce cuptorul reprezintă prosperitatea și felul în care ai grijă de nevoile tale.
Vrei, așadar, să plasezi aceste elemente în poziții de comandă – mai precis, poziții din care ușa este vizibilă, preferabil pe diagonală, nu dintr-o poziție liniară. Este în regulă și dacă din dreptul elementelor zărești doar o parte din ușa de la intrare.
Care este inima casei tale
Centrul, inima locuinței, afectează puternic bunăstarea locatarilor, întrucât corespunde cu zona sănătății sau zona tai qui pe harta bagua și influențează toate celelalte zone.
Forma ideală a casei
Planul casei feng shui ar trebui să fie pătrat, pentru o interpretare cât mai corectă a hărții bagua. Astfel, șansele de a avea o atmosferă echilibrată, armonioasă în casa ta crește.
Află mai multe despre harta bagua aici.
3 reguli de feng shui în dormitor
- Nu este indicat să pui un televizor în dormitor. „Nu este o regulă să nu ai televizor în dormitor, dacă energia îți permite, poți avea. Dar decât să faci mai mult rău, mai bine nu pui deloc”, spune Cristina Groza.
- O altă regulă de feng shui în dormitor este să nu dormi cu o grindă deasupra capului. „Este o formă care apasă. Nu sunt bune nici acele mobile cu pat incorporat pentru copii, pentru că le pun tot felul de dulapuri deasupra capului. Nu este bine, apare acea senzație de apăsare, de presiune energetică”, adaugă maestrul.
- Iar oglinda se comportă ca un vampir energetic, conform sistemului Yin și Yang. „Yin înseamnă pasiv, Yang înseamnă activ. Când dormim, suntem pasivi. Oglinzile sunt obiecte pasive, ele nu resping imaginea, ci o atrag”, explică maestrul feng shui. „Când dormi, ești deja Yin, dacă te atrage și imaginea, apare un exces de Yin care duce la îmbolnăvire, deci te trezești mai mult obosit, chiar dacă dormi pe o energie bună”, spune Cristina. Cu alte cuvinte, dacă îți dorești neapărat o oglindă în dormitor, încearcă să o poziționezi într-un loc unde nu te reflectă când dormi, cum ar fi chiar lângă pat, cu fața spre cameră.
Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre amenajări interioare feng shui
Conexiunea cu natura este principiul fundamental pentru feng shui. Termenul feng shui provine dintr-un poem, unde se traduce prin „vânt” și „apă”. Acestea sunt două dintre elementele naturii de care avem nevoie pentru a supraviețui. Corpurile noastre au nevoie de vânt (în acest context aer) și de apă pentru a funcționa. Astăzi, mulți dintre noi trăim deconectați de mediu, de natură, iar filosofia feng shui ne ajută să aducem aceste energii înapoi în casele noastre.
Un țel important este crearea armoniei prin artificii de amenajări interioare feng shui, care respectă întocmai regulile și au un rol bine definit. Alege, de exemplu, ferestre mari pentru casa ta și inundă spațiul cu lumină naturală pentru o ambianță liniștită. Lumina naturală este importantă pentru ritmul circadian. Totodată, echipează ferestrele cu jaluzele închise la culoare, pentru o cameră întunecată pe timp de noapte și un somn odihnitor.
Poftește natura în casă prin adoptarea corespunzătoare a celor cinci elemente feng shui
Cele cinci elemente, numite și faze, sunt diferite tipuri de energie ori qi din care suntem construiți atât noi, cât și lumea din jurul nostru. Acest sistem este inspirat din ciclurile naturii și provine din Taoism. Fiecare element are propria semnătură și propriile caracteristici, fiecare dintre acestea reprezentând anumite culori, forme sau materiale. Respectarea lor în orice tip de amenajări interioare feng shui ca la carte este, așadar, foarte importantă.
Cele cinci elemente sunt: foc, pământ, metal, apă și vânt, iar fiecare este nuanțat și dispus în straturi, semnificațiile din spatele fiecărei reguli fiind foarte complexe. Vom încerca însă să îți spunem, pe scurt, ceva dintre fiecare:
Elementul focului
- Energie: claritate, inspirație;
- Culoare: tonuri de roșu;
- Formă: triunghi;
- Material: foc, fulger.
Elementul pământului
- Energie: stabilitate;
- Culoare: tonuri de galben și tonuri pământii;
- Formă: pătrat;
- Material: piatră, ceramică.
Elementul metalului
- Energie: frumusețe, precizie;
- Culoare: alb și nuanțe metalice;
- Formă: rotund;
- Material: metal.
Elementul apei
- Energie: profunzime, intuiție;
- Culoare: negru;
- Formă: nedefinită;
- Material: apă, oglindă.
Elementul pământului
- Energie: creștere, vindecare;
- Culoare: tonuri de verde;
- Formă: coloană;
- Material: plante, copaci.
SFAT! Alege un element pe care îți dorești să îl simți predominant prezent în casa ta și întărește-i influența prin aducerea câtorva caracteristici ale sale în interior. Pentru elementul lemnului, de exemplu, poți adăuga plante în casa ta. Iar pentru elementul focului, lumânări.
Cum poți îmbunătăți circulația Qi, a energiei feng shui, în casa ta
Un alt lucru de urmărit în aplicarea filosofiei în amenajări interioare feng shui este circulația energiei.
O metodă ușoară de a facilita fluxul qi este prin așezarea piesei de mobilier principale din fiecare cameră în poziție de comandă, în special în cazul paturilor, al birourilor și al cuptoarelor. Această poziționare este menită să creeze un mediu liniștit pentru tine, asupra căruia deții cunoașterea, lucru care se poate traduce simbolistic și prin faptul că vei fi mai deschis către noi oportunități și vei observa din timp obstacolele care ți-ar putea ieși în cale în viață, potrivit thespruce.com.
Câteva principii de bază pe care să le respecți în restul casei
Conform maestrului feng shui, atunci când nu știi unde sunt poziționate energiile bune și cele rele din locuința ta, cel mai bine este să nu încerci să le activezi cu nici un fel de remediu.
„Televizoarele, aerele condiționate, electrocasnicele și orice obiect care creează cinetică sunt activatoare de energie – ele pot activa ceva bun sau negativ”, explică maestrul.
Din aceeași categorie sunt și fântânile sau acvariile care promit să aducă prosperitate. Așezate pe o energie negativă, ele o pot activa și pot agrava situația. „Se spune că dacă pui fântâna la intrare, aduce prosperitate. Poți avea pe intrare o energie negativă pe care să o activezi. Testează, pentru că până la urmă asta înseamnă știința, să experimentezi, să testezi pe tine”, spune Cristina Groza.
De exemplu, dacă ai avut televizorul ani la rând într-un loc și decizi să-l muți, s-ar putea ca mutarea să activeze o energie negativă.
Principiul „Less is more” este cel recomandat de maestrul Cristina Groza pentru cei care nu își permit să apeleze la serviciile unui consultant, indiferent dacă își doresc să facă feng shui în dormitor, în toată casa sau chiar la locul de muncă. „Deci fără televizor în cameră, fără fântâni, fără acvarii”, conchide ea.
-
DESIGN INTERIOR
9 obiecte cu care poți atrage norocul în casa ta, conform Feng Shui
-
Proiecte
Amenajare Feng Shui în apartamentul unei studente din Cluj-Napoca
-
DESIGN INTERIOR
Amprenta casei feng shui, determinată de harta bagua: cum îți decorezi corect casa pentru o atmosferă liniștită și o viață armonioasă
-
Plante
7 plante care atrag dragoste, satisfacție și bucurie în casă
Îți vor însenina și spațiul și sufletul.
-
UTILE
Cum se realizează succesiunea după decesul unui părinte. Ce spune legea despre moștenitori
Îți spunem ce să faci, pas cu pas.
-
Grădină
5 idei ingenioase pentru a folosi bicarbonatul de sodiu în grădină
Un ingredient bun la toate, chiar și în grădină.