DESIGN INTERIOR

Feng Shui în dormitor: 3 reguli pe care nu ar trebui să le încalci

Pentru că Feng Shui e mai mult decât o adunătură de obiecte plasate strategic prin diferite colțuri ale casei, am vorbit cu un specialist să aflăm exact cum poți alunga energiile negative din casa ta.

După ce a studiat designul de interior și mobilier la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, Cristina Groza a vrut să sape mai adânc și să afle cum poate îmbogăți și mai mult ideea de spațiu. Așa că început să studieze cu unul dintre cei mai reputați maeștri Feng Shui din lume, Raymond Lo. A participat pentru prima oară la cursul lui în 2005, iar în 2011, după multe alte cursuri de specializare, a primit titulatura de maestru Feng Shui. În prezent, este și președinta Asociației Internaționale de Feng Shui, filiala România.

Primul lucru pe care Cristina mi l-a spus este că arta Feng Shui e foarte strictă. Folosește calcule exacte, formule exacte, măsurători exacte, așa că poți să pui deoparte toate acele obiecte Feng Shui cumpărate în necunoștință de cauză.

Feng Shui este o artă și o știință străveche, conform căreia destinul unui om are o strânsă legătură cu mediul în care trăiește. A apărut în China, în urmă cu mai bine de 5000 de ani. Are la bază nouă energii, dintre care trei sunt pozitive și șase negative.

Poziționarea energiilor Feng Shui în casă

„Energiile din casele noastre se schimbă o dată la 20 de ani. În 2024 va fi o schimbare de ciclu. Atunci va trebui să facem niște modificări în casă, să ne repoziționăm, să schimbăm mobilierul”, explică maestrul.

Cum afli cum sunt energiile așezate în casa ta, pozitive sau negative? Ca să îți dai seama, „un consultant trebuie neapărat să vină la fața locului și să măsoare, pentru că în Feng Shui nu există doar Nord, Sud, Vest și Est. Fiecare direcție cardinală are trei sectoare”, spune Cristina Groza.

În plus, consultantul trebuie să măsoare cu exactitate direcția fațadei și să facă anumite calcule pentru a afla poziționarea energiilor în locuința respectivă. Toate aceste calcule se fac în funcție de epocă (adică acel ciclu de 20 de ani), de anul în care a fost construită o clădire și de planul casei.

De exemplu, în epoca actuală, care a început în 2004, cele mai bune energii sunt 8, 9 și 1 – adică cele pe care este bine să le activezi într-un mod sau altul. În epoca următoare, cele mai bune energii vor fi 9, 1 și 2.

În lipsa unui consultant care să-ți facă o evaluare personalizată a spațiului în care locuiești, există totuși câteva lucruri generale de care poți ține cont. De exemplu, Cristina ne-a dezvăluit câteva reguli de Feng Shui în dormitor pe care le poți aplica și dacă nu știi cum sunt poziționate energiile în casa ta.

3 reguli de Feng Shui în dormitor

  1. Nu este indicat să pui un televizor în dormitor. „Nu este o regulă să nu ai televizor în dormitor, dacă energia îți permite, poți avea. Dar decât să faci mai mult rău, mai bine nu pui deloc”, spune Cristina Groza.
  2. O altă regulă de Feng Shui în dormitor este să nu dormi cu o grindă deasupra capului. „Este o formă care apasă. Nu sunt bune nici acele mobile cu pat incorporat pentru copii, pentru că le pun tot felul de dulapuri deasupra capului. Nu este bine, apare acea senzație de apăsare, de presiune energetică”, adaugă maestrul.
  3. Iar oglinda se comportă ca un vampir energetic, conform sistemului Yin și Yang. „Yin înseamnă pasiv, Yang înseamnă activ. Când dormim, suntem pasivi. Oglinzile sunt obiecte pasive, ele nu resping imaginea, ci o atrag”, explică maestrul Feng Shui. „Când dormi, ești deja Yin, dacă te atrage și imaginea, apare un exces de Yin care duce la îmbolnăvire, deci te trezești mai mult obosit, chiar dacă dormi pe o energie bună”, spune Cristina. Cu alte cuvinte, dacă îți dorești neapărat o oglindă în dormitor, încearcă să o poziționezi într-un loc unde nu te reflectă când dormi, cum ar fi chiar lângă pat, cu fața spre cameră.

Câteva principii de bază pe care să le respecți în restul casei

Conform maestrului Feng Shui, atunci când nu știi unde sunt poziționate energiile bune și cele rele din locuința ta, cel mai bine este să nu încerci să le activezi cu nici un fel de remediu.

„Televizoarele, aerele condiționate, electrocasnicele și orice obiect care creează cinetică sunt activatoare de energie – ele pot activa ceva bun sau negativ”, explică maestrul.

Din aceeași categorie sunt și fântânile sau acvariile care promit să aducă prosperitate. Așezate pe o energie negativă, ele o pot activa și pot agrava situația. „Se spune că dacă pui fântâna la intrare, aduce prosperitate. Poți avea pe intrare o energie negativă pe care să o activezi. Testează, pentru că până la urmă asta înseamnă știința, să experimentezi, să testezi pe tine”, spune Cristina Groza.

De exemplu, dacă ai avut televizorul ani la rând într-un loc și decizi să-l muți, s-ar putea ca mutarea să activeze o energie negativă.

Principiul „Less is more” este cel recomandat de maestrul Cristina Groza pentru cei care nu își permit să apeleze la serviciile unui consultant, indiferent dacă își doresc să facă Feng Shui în dormitor, în toată casa sau chiar la locul de muncă. „Deci fără televizor în cameră, fără fântâni, fără acvarii”, conchide ea.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Am gătit cele mai cunoscute paste de pe Tik Tok într-o bucătărie smart și n...