De la specialiști

Tips&tricks: cum alegi un corp de iluminat pentru noptieră

publicat pe 04 apr. 2020

    Dormitorul e camera pentru somn, relaxare, citit sau meditație, iar iluminatul trebuie să ajute în acest sens. Trebuie să ai în vedere atmosfera și utilitatea inclusiv când alegi un corp de iluminat pentru noptieră. Sfat: nu LED. Atunci ce? 

    Un lucru e clar, lumina din dormitor, fie că e de la lustră, fie că e de la un corp de iluminat pentru noptieră, e musai să fie caldă sau neutră. „Căldura” luminii este dată de temperatura ei, care se măsoară în grade Kelvin. Pe ambalajele becurilor sunt scrise informațiile despre temperatura luminii: cu cifra e mai mare, cu lumina e mai rece.
    Concret, lumina caldă are între 2.700K și 3.500K, cea neutră de la 3.500K la 4.500K, cea albă de la 4.500K la 6.500K.
    Alegi, așadar, becurile în funcție de aceste cifre. Apoi mai ai o decizie de luat: corpul de iluminat.
    Trei specialiste în amenajare și-au reunit recomandările într-o listă de criterii utile. Ele sunt de părere că ar trebui să alegi corpurile de iluminat pentru noptiere în funcție de:

    Utilitatea corpului de iluminat

    „În funcție de obiceiuri alegi iluminatul potrivit: pentru citit este nevoie de o lumină punctuală, însă pentru meditație este nevoie de o lumină de atmosferă”, explică Iulia Văculișteanu de la Designful. Gândește-te la ce vei folosi lumina de pe noptieră înainte să cumperi, căci în funcție de utilitate alegi și forma, și becul.

    Stilul dormitorului 

    Pe lângă utilitatea corpului de iluminat, contează și cum este amenajată încăperea, per ansamblu. Arhitecta Luiza Scarlat de la Acrea Design atrage atenția că obiectele de iluminat trebuie să se fie în aceeași notă cu restul decorului.

    Într-o amenajare care se bazează foarte mult pe simetrie, cum este cea clasică, alegi corpurile de iluminat pentru noptiere cât mai asemănătoare sau chiar același corp de iluminat în ambele părți. Pentru un stil mai nonconformist, mai modern este chiar indicat să ai corpuri de iluminat diferite, care să țină cont de stilul amenajării și care să echilibreze toată zona patului. 

    Dormitor în culori neutre
    Obiectele de iluminat din dreptul noptierei sunt subtile, dar se integrează perfect în decor. Amenajare Acrea Design

    „Putem să combinăm două soluții diferite și să alegem aplică într-o parte și corp suspendat în cealaltă. Iar dacă avem deja instalația pregătită pentru două aplici, putem să dăm personalitate diferită fiecărei părți de pat matrimonial, astfel încât să se simtă puțin din personalitatea fiecărui beneficiar”, povestesc arhitectul Ioana Daniel și designerul Anca Fetcu Lupu de la Beelive.

    Tipul de noptieră 

    Fie că se aseamănă sau nu, e important să alegi corpurile mici de iluminat în funcție de noptieră sau invers. Designerul de interior Iulia Văculişteanu recomandă să creezi o legătură între pat, noptieră și corp de iluminat, atât din perspectiva activităților, dar și din perspectiva stilului.

    Gabaritul patului 

    Arhitecta Luiza Scarlat sugerează să ții cont și de dimensiunile patului când faci alegerea, pentru că nu poți asocia un obiect de iluminat masiv și cu textură strălucitoare cu un pat foarte simplu și cu o ramă slim, de inspirație scandinavă.

    Instalația electrică 

    Arhitectul Ioana Daniel de la Beelive îți recomandă să nu te apuci de cumpărat înainte să te asiguri că instalația electrică face față ideilor tale: „Pentru corpurile de iluminat totul pleacă de la instalația electrică. În funcție de cum a fost realizată, reiese și modelul de corp de iluminat pe care îl poți alege: aplică, suspendat sau veioză”, spune ea.

    corp de iluminat
    Majoritatea dormitoarelor sunt create pentru a aşeza o veioză la marginea patului, dar asta nu înseamnă că nu-ţi poţi folosi creativitatea pentru o combinaţie îndrăzneaţă între pat, noptieră şi corp de iluminat

    Cromatică

    Designerul de interior Iulia Văculişteanu atrage atenția că inclusiv corpurile de iluminat ar trebui integrate în paleta cromatică a dormitorului. Ele pot fi elemente de susținere, subtile și delicate, dar pot fi alese și ca piese de rezistență și pete de culoare pe un fundal neutru creat de perete sau pat. 

    Analizează-ți stilul de viață și amenajarea dormitorului și ține cont de aceste criterii pentru a completa spațiul cu corpuri de iluminat.

    Foto: Unsplash & Acrea Design

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments