Apartamente cu 3 camere

Mix&match: două băi foarte colorate într-un apartament de trei camere de pe Calea Moșilor

  Ai intrat vreodată într-un apartament care arată atât de bine încât pare nelocuit? Același e sentimentul când vezi pozele din acest apartament de pe Calea Moșilor din București. Mobilierul curbat, arcadele, finisajele uniform aplicate, nuanțele jucăușe, pe scurt: perfecțiunea fiecărei camere, par prea frumoase ca să fie adevărate. Dar sunt.

  Aici locuiește un cuplu tânăr care lucrează în domeniul IT, Ruxandra și Geo, împreună cu câinele lor, Whiskey, un bulldog englez. Și-au cumpărat locuința la finalul anului 2018, iar Ruxandra și-a dorit să o amenajeze împreună cu un designer de interior. Au ales-o pe Andra Bica de la Kanso Design să se ocupe de apartamentul lor de 80 mp, cu trei camere și două băi. Procesul de amenajare a durat aproximativ un an și opt luni, iar Andra descrie proiectul ca pe o aventură „out of the box”.

  Baie cu mobilier bleu
  Baia bleu – înainte și după amenajare

  Când l-au cumpărat, apartamentul a venit cu o compartimentare problematică – jumătate tip vagon și nedecomandată. „Încăperile erau întunecoase, degradate, cu humă pe pereți, tavan cu profile și rozete decorative, iar Rux și Geo își doreau un interior luminos, viu, oarecum jucăuș și cu cât mai multe spații de depozitare”, își amintește Andra.

  Cum faci un bărbat să accepte o baie roz

  Energia pozitivă a celor doi a inspirat designul: „Erau mereu plini de viață și cu zâmbetul pe buze. După ce i-am cunoscut, mi-am zis: e loc de joacă aici și mi-am dat frâu liber imaginației”, povestește Andra. Prima propunere pentru cei doi a fost să amenajeze una dintre băi în roz. „M-am gândit la o baie dintr-o poveste Disney, iar când i-am arătat propunerea Ruxandrei, i s-au umplu ochii de steluțe”, adaugă ea. 

  Geo s-a gândit de două ori înainte să accepte, dar Andra l-a convins prin simularea 3D. Placarea roz de pe peretele cu oglinda e din MDF vopsit, iar în partea de sus ascunde dulăpioare. Ele se deschid cu sistem „push and pull”, printr-o ușoară împingere, așa că nu au avut nevoie de mânere vizibile.

  Baia roz a pus cele mai mari provocări din întreaga amenajare. Ruxandra și Geo au vrut pentru podea și pereți un finisaj fără rosturi. Opțiunile erau limitate: beton, linoleum sau terazzo, de care s-au îndrăgostit toți trei. A fost varianta mai scumpă și problematică la montaj, dar a ieșit impecabil, echipa de la Via Rustik a reușit să îl pună așa cum și-au dorit.

  Ca să echilibreze lucrurile, Andra a amenajat a doua baie în albastru. Teoretic e lui Geo, dar cea roz a ajuns să-i placă atât de mult încât o folosește mai des decât ar vrea Ruxandra.

  Baie cu mobilier bleu și terazzo (4)
  Au folosit terrazzo și în baia albastră.

  Mobilierul rotunjit e montat de cei doi proprietari

  Tot mobilierul din casă e făcut de Rux, Geo și prietenii lor. Andra a făcut proiectul tehnic pentru fiecare piesă în parte, iar ei l-au reproiectat, măsurat, dat la debitat și montat. A fost prima dată când au făcut asta așa că au existat tensiuni și întârzieri, dar în final totul a ieșit cum visau.

  Amenajare bucătărie cu mobilier rotunjit alb și gri
  Arhitecta a căutat soluții ingenioase pentru o bucătărie mică.

  În bucătărie, mobilierul alb e dispus pe două laturi, cu spațiu de mișcare pe mijloc. În locul unor scaune, designerul a integrat o banchetă în mobilier, detaliu care îl face să pară omogen. Nu lipsesc elementele curbe: corpurile de mobilier suspendate, masa rotundă, mânerele sferice sau lustra cu sfere.

  Amenajare Hol Lung și îngust - before and after
  Holul – înainte și după amenajare

  Holul e un spațiu îngust și lung, segmentat de stâlpi și grinzi. Era extrem de întunecos, așa că Andra a mascat toți stâlpii cu dulapuri construite pe întreaga lungime a peretelui și a folosit materiale deschise la culoare, cu accente aprinse, ca să creeze luminozitate.

  Living și dormitor dintr-o singură cameră

  Dormitor-living before and after
  O ușă glisantă cu rame metalice separă zona de zi de dormitor.

  În planul inițial al apartamentului, livingul și dormitorul erau două camere separate, dar proprietarul anterior cuplului a spart peretele și a creat un spațiu imens. Andra a delimitat din nou încăperile printr-un mobilier cu spații de depozitare și loc de TV și cu o ușă glisantă cu ramă din alamă, făcută la comandă la Atelier Moldoveanu.

  A treia cameră funcționează ca dressing și birou. Aici, nuanțele neutre sunt întrerupte de un dulap verde-mentă.

  Amenajare dressing și birou

  Sisteme Smart Home

  Geo și-a dorit un sistem inteligent de control al casei – pentru iluminat, a ales întrerupătoare wireless Livolo, controlate prin telecomanda conectată la internet. Pentru încălzire, a ales sistemul Tado, prin care fiecare termostat și aerul condiționat se conectează la internet și oferă control wireless asupra temperaturii din casă. A cumpărat și un sistem de smart alarm, care are mai mulți senzori – de exemplu, când detectează că geamul e deschis, se activează automat închiderea căldurii.

  Amenajare dormitor tapet (2)
  Sistemul smart e inclusiv în dormitor.

  Tips and tricks pentru amenajare de la arhitecta Andra Bica

  Ce trebuie să știm despre terazzo?

  Terazzo este un material extrem de versatil și de confortabil. Odată montat. Necesită, în schimb, o pregătire destul de riguroasă a straturilor înainte de montaj. Un minimum de grosime a betonului, finisarea foarte atentă. Alt avantaj e că funcționează foarte bine și cu încălzire în pardoseală.

  Mobilier rotunjit – avantaje și dezavantaje

  Avantajele sunt exclusiv estetice, fiind extrem de greu de realizat și montat.

  Cum duci la bun sfârșit un proiect dificil

  Trebuie să faci totul cu suflet și să ai foarte mare încredere în energia ta și a clientului. Pentru orice altceva, există soluții.

   

  Foto: Andrei Tudoran

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Mix&match: două băi foarte colorate într-un apartament de trei camere de...