Mix&match: două băi foarte colorate într-un apartament de trei camere de pe Calea Moșilor
publicat pe 14 feb. 2020Ai intrat vreodată într-un apartament care arată atât de bine încât pare nelocuit? Același e sentimentul când vezi pozele din acest apartament de pe Calea Moșilor din București. Mobilierul curbat, arcadele, finisajele uniform aplicate, nuanțele jucăușe, pe scurt: perfecțiunea fiecărei camere, par prea frumoase ca să fie adevărate. Dar sunt.
Aici locuiește un cuplu tânăr care lucrează în domeniul IT, Ruxandra și Geo, împreună cu câinele lor, Whiskey, un bulldog englez. Și-au cumpărat locuința la finalul anului 2018, iar Ruxandra și-a dorit să o amenajeze împreună cu un designer de interior. Au ales-o pe Andra Bica de la Kanso Design să se ocupe de apartamentul lor de 80 mp, cu trei camere și două băi. Procesul de amenajare a durat aproximativ un an și opt luni, iar Andra descrie proiectul ca pe o aventură „out of the box”.
Când l-au cumpărat, apartamentul a venit cu o compartimentare problematică – jumătate tip vagon și nedecomandată. „Încăperile erau întunecoase, degradate, cu humă pe pereți, tavan cu profile și rozete decorative, iar Rux și Geo își doreau un interior luminos, viu, oarecum jucăuș și cu cât mai multe spații de depozitare”, își amintește Andra.
Cum faci un bărbat să accepte o baie roz
Energia pozitivă a celor doi a inspirat designul: „Erau mereu plini de viață și cu zâmbetul pe buze. După ce i-am cunoscut, mi-am zis: e loc de joacă aici și mi-am dat frâu liber imaginației”, povestește Andra. Prima propunere pentru cei doi a fost să amenajeze una dintre băi în roz. „M-am gândit la o baie dintr-o poveste Disney, iar când i-am arătat propunerea Ruxandrei, i s-au umplu ochii de steluțe”, adaugă ea.
Panoul de sticlă de la cadă e acoperit cu terazzo curbat în partea de sus, montat ca un „sandviș”- terrazo curbat, sticlă, terazzo curbat.
Pentru peretele cu oglinda, Andra a creat o nișă deasupra rezervorului, ca să mascheze țevile și instalațiile din spatele vasului WC și lavoarului.
Geo s-a gândit de două ori înainte să accepte, dar Andra l-a convins prin simularea 3D. Placarea roz de pe peretele cu oglinda e din MDF vopsit, iar în partea de sus ascunde dulăpioare. Ele se deschid cu sistem „push and pull”, printr-o ușoară împingere, așa că nu au avut nevoie de mânere vizibile.
Baia roz a pus cele mai mari provocări din întreaga amenajare. Ruxandra și Geo au vrut pentru podea și pereți un finisaj fără rosturi. Opțiunile erau limitate: beton, linoleum sau terazzo, de care s-au îndrăgostit toți trei. A fost varianta mai scumpă și problematică la montaj, dar a ieșit impecabil, echipa de la Via Rustik a reușit să îl pună așa cum și-au dorit.
Ca să echilibreze lucrurile, Andra a amenajat a doua baie în albastru. Teoretic e lui Geo, dar cea roz a ajuns să-i placă atât de mult încât o folosește mai des decât ar vrea Ruxandra.
Mobilierul rotunjit e montat de cei doi proprietari
Tot mobilierul din casă e făcut de Rux, Geo și prietenii lor. Andra a făcut proiectul tehnic pentru fiecare piesă în parte, iar ei l-au reproiectat, măsurat, dat la debitat și montat. A fost prima dată când au făcut asta așa că au existat tensiuni și întârzieri, dar în final totul a ieșit cum visau.
În bucătărie, mobilierul alb e dispus pe două laturi, cu spațiu de mișcare pe mijloc. În locul unor scaune, designerul a integrat o banchetă în mobilier, detaliu care îl face să pară omogen. Nu lipsesc elementele curbe: corpurile de mobilier suspendate, masa rotundă, mânerele sferice sau lustra cu sfere.
Holul e un spațiu îngust și lung, segmentat de stâlpi și grinzi. Era extrem de întunecos, așa că Andra a mascat toți stâlpii cu dulapuri construite pe întreaga lungime a peretelui și a folosit materiale deschise la culoare, cu accente aprinse, ca să creeze luminozitate.
Living și dormitor dintr-o singură cameră
În planul inițial al apartamentului, livingul și dormitorul erau două camere separate, dar proprietarul anterior cuplului a spart peretele și a creat un spațiu imens. Andra a delimitat din nou încăperile printr-un mobilier cu spații de depozitare și loc de TV și cu o ușă glisantă cu ramă din alamă, făcută la comandă la Atelier Moldoveanu.
Livingul cuprinde o masă rotundă, șase scaune cu tapițerie roz și finisaj metalic, un corp de bibliotecă pe tot peretele, și un corp de depozitare.
Mobilierul are multe spații de depozitare.
În dormitor, un tapet ce pare o pictură, cumpărat de la Wall&Deco, marchează zona cu tăblia patului.
A treia cameră funcționează ca dressing și birou. Aici, nuanțele neutre sunt întrerupte de un dulap verde-mentă.
Sisteme Smart Home
Geo și-a dorit un sistem inteligent de control al casei – pentru iluminat, a ales întrerupătoare wireless Livolo, controlate prin telecomanda conectată la internet. Pentru încălzire, a ales sistemul Tado, prin care fiecare termostat și aerul condiționat se conectează la internet și oferă control wireless asupra temperaturii din casă. A cumpărat și un sistem de smart alarm, care are mai mulți senzori – de exemplu, când detectează că geamul e deschis, se activează automat închiderea căldurii.
Tips and tricks pentru amenajare de la arhitecta Andra Bica
Ce trebuie să știm despre terazzo?
Terazzo este un material extrem de versatil și de confortabil. Odată montat. Necesită, în schimb, o pregătire destul de riguroasă a straturilor înainte de montaj. Un minimum de grosime a betonului, finisarea foarte atentă. Alt avantaj e că funcționează foarte bine și cu încălzire în pardoseală.
Mobilier rotunjit – avantaje și dezavantaje
Avantajele sunt exclusiv estetice, fiind extrem de greu de realizat și montat.
Cum duci la bun sfârșit un proiect dificil
Trebuie să faci totul cu suflet și să ai foarte mare încredere în energia ta și a clientului. Pentru orice altceva, există soluții.
Foto: Andrei Tudoran
-
LIFE
De la cititori: cu 10.000 euro a renovat un apartament vechi din centrul Capitalei și l-a transformat într-un Airbnb simplu și util
-
Sponsored
Cum să colaborezi cu succes cu un arhitect sau designer de interior
-
DESIGN INTERIOR
9 proiecte care te vor convinge că ai nevoie de o renovare sau reamenajare
-
Plante
8 pași pentru plantarea corectă a bambusului în ghiveci
De la tipul de ghiveci, la tipul de sol și la modul de fertilizare, toate contează.
-
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.