Proiecte

Apartament cu trei camere din Doamna Ghica, amenajat cu 15.000 euro pentru un cuplu tânăr

Să ai câte ceva din toate lucrurile care-ți fac plăcere în spațiul în care locuiești e un ideal pentru mulți dintre noi. Un ideal pe care Cătălin și Maria l-au atins, căci au reușit să-și aducă pasiunile în amenajarea apartamentului lor din cartierul bucureștean Doamna Ghica. Iar asta cu un buget care pentru unii ar putea părea mic, mai ales când vorbim de un spațiu de 90 metri pătrați, împărțit în trei camere.

În 2017, tânărul cuplu a apelat la serviciile arhitectului Cristian Pătrașcu ca să facă din spațiul gol în care urma să se mute, un loc pe care să-l poată numi acasă. Apartamentul era ca o foaie aproape albă: era complet neamenajat, însă erau deja montate finisajele. „Suprafața generoasă a reprezentat atât un privilegiu, cât și o provocare în negocierea spațiilor”, spune Cristian.

Dorința proprietarilor a fost ca designul final să fie funcțional, să divizeze cumva zona de la intrare și unul dintre dormitoare să poată fi folosit ca birou. În plus, și-au dorit ca locuința să aibă un stil specific scandinav, care să includă câte ceva din pasiunile lor, deloc puține, dar care au funcționat armonios împreună.

Etajere folosite ca separatoare între living și hol

Cel mai mult în amenajare transpare pasiunea pentru călătorii a cuplului. Cătălin și Maria s-au îndrăgostit de stilul scandinav când l-au întâlnit pentru prima oară în țările nordice, povestește arhitectul. Așa că l-au adus la ei acasă, ca să-și amintească de experiență în fiecare zi.

separatoare living hol
Cristian a folosit două etajere ca separatoare între hol și living

Pentru a compartimenta spațiul, Cristian a ales o soluție care separă vizual camerele, fără să împiedice lumina să circule natural. Pentru că livingul și holul se întrepătrundeau, arhitectul le-a delimitat prin două etajere cu rafturi dispuse asimetric, folosite ca separatoare.

Elemente din natură în toate camerele

living dining
Plantele, lemnul natur și tapetul cu mesteceni aduc natura în apartamentul de la etajul 16

Elementele din natură au fost și ele importante pentru tânărul cuplu, iar Cristian le-a adus în amenajarea livingului. „Am încercat să integrez plante verzi, precum și tapetul de pe pereți, ce mimează o pădure de mesteceni”, povestește desginerul. Cu același scop a ales și mai multe piese decorative sau de mobilă din diverse tipuri de lemn.

corpuri de iluminat dining
Corpurile de iluminat sunt Nowodvorski

În zona de dining, chiar în dreptul mesei cu scaune cumpărate de la Bonami, Cristian a adus pe perete o hartă a Bucureștiului făcută pe comandă din plută, la The Plot. Cristian a ales-o pentru a face legătura cu exteriorul, pe care tinerii proprietari îl pot vedea în toată splendoarea, căci apartamentul este la etajul 16.

Alb + lemn natur = love

bucatarie stil scandinav
Bucătăria este și ea amenajată în stil scandinav, cu mult alb combinat cu lemn natur

„Bucătăria urmează imaginea trasată de living, cu un alb dominant, intercalat cu accente de culoare”, povestește arhitectul. Petele de galben, specifice stilului scandinav, sunt date prin veselă și decorațiuni, iar lemnul natur aduce un aer cozy.

Dormitorul urmează și el linia livingului. „Tema naturii e reluată prin peretele tapetat”, explică Cristian, care a adus și aici ideea pădurii de mesteceni, chiar la capul patului proprietarilor. În rest, simplitatea domină amenajarea, iar lemnul și albul fac spațiul luminos și confortabil.

Iar cea de-a treia cameră, conform dorinței Mariei și lui Cătălin, a fost transformată în birou și e alcătuită din spații de lucru. Proiectul de amenajare a durat în total șase luni, din care două au fost rezervate proiectării conceptului, iar patru luni a durat implementarea. Bugetul total a ajuns la 15.000 euro și, deși nu a inclus finisajele, care erau deja instalate, a inclus mobila, electrocasnicele și manopera.

Tips&tricks pentru amenajare de la arhitectul Cristian Pătrașcu

„Folosește alb sau culori deschise în spațiile mai înguste, cum e bucătăria acestui apartament”, te sfătuiește arhitectul. Nuanțele deschise dau senzația de spațiu mai mare și mai aerisit și nu încarcă vizual.

„O suprafață generoasă poate fi irosită dacă nu știi cum să o fragmentezi acolo unde este cazul”, atenționează Cristian. Ca să compartimentezi spațiul, poți folosi etajere ca separatoare, așa cum a făcut arhitectul, ori poți alege diverse variante de pereți despărțitori.

Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Cristian Pătrașcu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Before&after: de la un bungalou în care creșteau copaci, la acasă pentru...