Proiecte

Amenajare Feng Shui, în stil atemporal, într-un penthouse de lângă parcul Herăstrău

Principiile Feng Shui au fost integrate foarte elegant și natural în acest penthouse de 150 metri pătrați din București, iar rezultatul este o amenajare în stil atemporal fără cusur.

De proiect s-au ocupat Raluca și Radu Dofin de la Dofinteriors, iar proprietarii, un cuplu de antreprenori, și-au dorit încă de la început ca arhitecții să țină cont de regulile feng-shui. A fost un criteriu important pentru ei, deoarece au vrut ca acasă fie un loc plin de energie bună, care să le facă viața mai frumoasă.

Casa se află în complexul Cortina Residence, situat aproape de parcul Herăstru, și este compartimentată în living, o bucătărie deschisă și trei camere cu băi proprii. Amenajarea spațiului a durat în jur de un an, timp în care arhitecții Dofinteriors au putut să creioneze un stil care să îmbunătățească stilul de viață al proprietarilor și să-i reprezinte.

Lumina joacă un rol important într-o amenajare și deseori influențează starea de spirit. De aceea, corpurile de iluminat de la Petite Friture, Karman și Flos, iconice prin semnătură, au fost atent alese și poziționate de arhitecți. Și lumina naturală e un factor cheie în acest penthouse, deoarece pătrunde generos în spațiu datorită ferestrelor și a terasei.

Integrarea principiilor Feng Shui într-o amenajare în stil atemporal

Provocarea pe care arhitecții au întâmpinat-o a fost aceea de a integra – într-un mod cât mai subtil – cele cinci principii din Feng Shui – apă, lemn, foc, metal și pământ – astfel încât totul să se potrivească și să potențeze stilul casei.

„În feng-shui nu doar folosirea principiilor este importantă, ci și alăturarea lor și poziționarea în funcție de punctele cardinale, deoarece în funcție de aceste criterii se poate amplifica sau distruge energia”, spune Raluca de la Dofinteriors.

Astfel, pentru a simboliza pământul au mers pe nuanțe cât mai neutre pentru mobilier și pereți, oglinzile, sticla și vopseaua neagră pentru a reprezenta apa, vopseaua decorativă folosită în hol pentru a aduce elementul focului în amenajare, iar detaliile metalice amplasate în fiecare cameră creează echilibru și armonie energetică.

Lemnul se regăsește în amenajare în multe spații, blatul mesei din dining, blatul insulei de bucătărie, al biroului. Pentru plante, arhitecții au gândit o zonă specială în penthouse, chiar în capătul holului.

amenajare_atemporală_hol_luminat_cu_led
Holul este îmbrăcat într-un material care imită cortenul, iar o bandă luminoasă îl fragmentează asimetric.

Intrarea în casă se face printr-un culoar inedit, întunecat, cu pereți tratați cu vopsea decorativă care imită cortenul ( un tip de oțel ). Culoarul este fragmentat asimetric cu ajutorul unei benzi luminoase care perforează pereții și pardoseala. Astfel, se deschide prin contrast către spațiul amplu și luminos al zonei de zi.

Copacii care se văd în momentul în care pășești în casă sunt naturali, iar cele două criterii importante de care au ținut cont Raluca și Radu atunci când i-au căutat, au fost ca aceștia să fie în primul rând înalți, ca să se încadreze perfect în spațiul creat și să aibă o semnificație aparte în Feng Shui.

Folosirea tapetului și combinarea mai multor texturi oferă spațiului personalitate

Livingul iese în evidență datorită delimitării zonelor de dining și de relaxare cu ajutorul tapetului de la Wall and Deco, care particularizează spațiul și-i dă un aer distins. Corpurile de mobilier de aici sunt alese astfel încât să fie neutre ca formă și culoare. Doar așa puteau contribui la senzația de fluiditate a spațiului, precum și la susținerea celorlalte elemente care pun în valoare încăperea, povestesc arhitecții.

Un element special în acest penthouse îl reprezintă și plafonul care nu se interseactează cu pereții. Acest detaliu subtil lasă elementele arhitecturale să respire și creează impresia de volum în spațiu, explică Raluca.

Masa de dining este cel mai bun exemplu de element care vorbește de la sine despre conceptul acestei amenajări bazate pe contrastul materialelor și a texturilor folosite. Blatul masiv din lemn este brut, cu tăieturi, și este așezat pe picioare din sticlă translucidă. Sunt practic două texturi diferite, puse reciproc în evidență. Faimoasele scaune Panton sunt obiectele sculpturale ale livingului.

„Când lucrăm cu o paletă neutră de culori, contrastul tactil al texturilor este necesar pentru a adăuga caracter și profunzime amenajării”, spune Raluca.

Bucătăria are o configurație mai nonconformistă, deoarece arhitecții de la Dofinteriors și-au dorit o înfățișare mai puțin clasică pentru aceasta. Electrocasnicele au fost încastrate în coloanele din compoziție – frigiderul, cuptorul, esspressorul, frigiderul de vinuri și mașina de spălat rufe – iar insula plutește în cameră, creând astfel un spațiu aerisit și spațios.

Și-au dorit ca hota să fie un obiect funcțional, cu putere mare de tragere a mirosului și cu o evacuare directă către exterior, dar care totuși să fie în armonie cu restul spațiul, fără a-l încărca din punct de vedere compozițional.

La fel sunt și băile, încăperi ce nu au rămas neglijate de arhitecți, ba chiar au fost amenajate în același stil atemporal care definește întreaga casă.

Costul proiectului fost în jur de 200.000 euro.

Sursă foto: Dofinteriors

Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Dofinteriors. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE