LIFE

Cum să alegi salteaua pentru pat: recomandările unui medic ortoped

publicat pe 15 iun. 2020

    La ce să te uiți când cauți printre zeci de saltele pentru pat: la dimensiune, la materialul din care sunt făcute, la cât sunt de tari sau moi. Sună complicat, dar cu cât acorzi mai multă atenție la detalii, cu atât îți va fi mai ușor să alegi salteaua potrivită ție.

    Nu există salteaua universală, care să mulțumească pe toată lumea, însă există tipuri de saltele potrivite cu felul în care te odihnești, poziția în care dormi sau greutatea corpului tău. Am vorbit cu un doctor ortoped despre proprietățile pe care trebuie să le aibă o saltea, astfel încât tu și spatele tău să nu suferiți pe termen lung.

    Saltele pentru pat: cum le alegi în funcție de poziția somnului și a problemelor spatelui

    O saltea tare e potrivită celor cu probleme la coloană

    Persoanele care suferă de dureri lombare trebuie să acorde o atenție în plus saltelei de pat, ba chiar să o cumpere după ce au cerut sfatul unui specialist. Felul în care te odihnești este foarte important în accentuarea sau diminuarea acestor dureri și alegerea saltelei potrivite chiar face diferența. „Contează foarte mult și cum doarme persoana respectivă. La dormitul pe spate, salteaua nu trebuie să fie rigidă, căci, în acest caz, curburile coloanei tind să se reducă și e posibil să apară dureri. La dormitul pe burtă, salteaua mai fermă pare să fie mai acceptată decât cea moale. Evident, totul mai depinde și de constituția fiecăruia,” explică Marius Filip, doctor ortoped la Spitalul Universitar.

    Un somn ca la carte se întâmplă atunci când pe plan întins, musculatura corpului, deci și a coloanei, reușește să se relaxeze. Iar când planul patului este prea deformat, salteaua prea moale sau cu alterări majore, tensiunile în coloană duc la presarea sau întinderea rădăcinilor nervilor care ies din coloana vertebrală și așa se produce și durerea. „De aceea, planul pe care se relaxează corpul, salteaua de pat, nu trebuie să fie prea moale”, susține Dr. Filip.

    Dacă suferi de scolioză sau de curbură laterală a coloanei vertebrale, e recomandat să mergi tot pe o variantă de saltea rigidă. Una moale nu ar face decât să accentueze deformările axiale. Dar Marius Filip recomandă să alegi orice tip de saltea, cât timp te simți bine pe ea, căci contează foarte mult și pozițiile în care dormi în mod obișnuit. „Poziția de dormit adoptată de mulți în această situație este pe o parte, dar depinde foarte mult și de localizarea, mărimea și tipul herniei. Regula de baza este că ce se potrivește unei persoane nu întotdeauna se va potrivi și alteia,” conchide doctorul ortoped.

     

    saltea aloe vera
    Saltea Aloe Vera Plus II, Dormeo, de la 999 lei

    Este o saltea fermă, de 18 cm, care beneficiază de spumă cu memorie Ecocell pentru susținerea corpului. Îmbogățită cu Aloe Vera, acest tip de saltea oferă suport coloanei vertebrale, menținând-o în aliniere corectă, și se adaptează perfect spatelui tău. În plus, spuma cu memorie matlasată îți îmbunătățește confortul în timpul somnului.

     

    saltea bien dormir

    Bien Dormir Optimus, Dedeman, de la 1.099 lei

    Salteaua ortopedică Bien Dormir Optimus are un miez de arc extrem de rezistent, producătorii susținând că oferă o suprafață mai fermă cu 40% față de majoritatea saltelelor de pe piață. Salteaua are două suprafețe de dormit: una fermă și o parte medie, iar spuma cu celulație deschisă îi permite saltelei să respire. Este recomandată persoanelor cu greutatea de până la 105 kilograme.

     

    saltea SPA

    Saltea ortodpedică SPA II, Acaju.ro, 2.857 lei

    Este un produs care se remarcă prin grosimea de 26 de centimetri, este realizată din spumă HR și nu se deformează în timp, are funcție de masaj, este antialergică și antifungică. Acest model de saltea are o fermitate medie, de 3/7, potrivită atât celor care dorm pe spate, cât și celor care preferă poziția pe burtă.

    saltea premium plus

    Saltea super ortopedică Premium Plus, Somproduct.ro, 1.257 lei

    Această saltea cu arcuri, super-ortopedică, are un grad de fermitate tare și o grosime de 24 centimetri, fiind potrivită celor care dorm pe spate sau pe burtă. Tehnologia folosită, arcurile nemțești de tip Bonell, te ajută să găsești confortul necesar pentru un somn corect. Și să uiți de durerile de spate!

    Saltelele moi de pat, potrivite pentru cei care dorm pe o parte

    Dacă te înscrii printre cei care dorm pe o parte, și anume majoritatea dintre noi, trebuie să eviți salteaua fermă și să alegi una mai degrabă moale, care să nu-ți provoace disconfort la nivelul umerilor și șoldurilor.

    saltea RestOn

    Saltea ErgoVent Premium, RestOn, 1.880 lei

    Salteaua ErgoVent Premium are un sistem de trei straturi de spumă de înaltă calitate, cu o grosime totală de 23 centimetri, oferă suport optim coloanei vertebrale, dar și confort și ventilație pe timpul nopții. Primul strat, de memorie, distribuie proporțional greutatea corpului și elimină presiunea din zona umerilor și a bazinului, fără a da senzația de prea moale sau adâncire.

    saltea moale

    Saltea Magniflex Incanto Gel, Domo, 2.694 lei
    Este un model de saltea moale, confecționat dintr-o combinație de spumă cu elasticitate înaltă și foarte flexibilă, Eliosoft, spumă cu memorie și spumă gel. Prima este rezistentă la presiune, oferă o senzație de delicatețe și suport delicat. Banda pentru aerisire asigură o ventilație constantă. Salteaua are o înălțime de 20 centimetri.

    Foto: Dedeman.ro

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments