Case

Amenajare minimalistă a unei case cu etaj din Cluj: culori neutre, două spații de dining și mult lemn

    Câți prieteni pot încăpea în interiorul unei case cu etaj? Mulți. Vizitele prietenilor au fost în capul listei de priorități pentru familia care locuiește în această casă. Și-au dorit o amenajare aerisită, caldă și funcțională. Și asta a ieșit.  

    Maria și Titus și-au cumpărat o casă de 175 metri pătrați în cartierul Borhanci din Cluj-Napoca chiar înainte de a întâmpina în familie un nou membru. Casa are la parter un living cu loc de luat masa, o bucătărie spațioasă și o baie pentru musafiri. La etaj se află dormitorul matrimonial cu baie proprie, camera copilului, o cameră de oaspeți și încă o baie. La mansardă, care încă este în curs de decorare, se află un spațiu rezervat pentru birou, bibliotecă și loc de joacă. 

    Pentru amenajare au apelat la biroul de arhitectură și design interior AA Design Lab, unde au colaborat cu arhitectele Adina Chiejdan și Anda Mîndraș. Cei doi tineri care lucrează în IT și-au dorit o casă funcțională, cu o ambianță minimalistă, caldă și primitoare în același timp, cu multe zone pentru socializare. 

    Echipa a propus un design de interior contemporan – minimalist și a stabilit schema cromatică într-o bază de tonuri neutre și pământii, cu accente de negru și culori închise. Iar ca să creeze atmosfera ideală, arhitectele au ales să se joace cu diferite texturi. 

     

    În faza de proiectare și planificare au discutat și bugetul, care a depășit 30.000 euro. Iar ca proiectul să decurgă cât mai bine, echipele au organizat periodic întâlniri pe șantier cu toți cei implicați. Casa era încă în construcție când s-a început, iar intervențiile asupra spațiului de la parter și etaj s-au încheiat într-un an.

    Două spații de dining pentru cât mai multă socializare

    Livingul este unul dintre cele mai colorate încăperi din casă: colțarul are o țesătură aquaclean cu tonuri de gri într-o bază de albastru, pentru a da căldură spațiului au folosit furnir de stejar și draperii în tonuri cărămizii-rubinii. Masa de dining este din lemn masiv și are șase scaune cu picioare metalice și tapiserie catifelată, albastru intens. 

    Bucătăria are o zonă clasică de gătit, cu un blat amplu și spații de depozitare, dar și o una semideschisă de luat masa, unde se pot întâlni opt persoane – familie sau prieteni. Ăsta e locul preferat al Mariei pentru că „Este un spațiu foarte luminos unde petrecem mult timp. Elementele abundente din lemn dau sentimentul de acasă, de căldură,” spune ea. 

    „Ca în orice proiect, intervenim inclusiv pe tot ce înseamnă instalații sanitare și electrice. Un exemplu este baia de la parter. Cu toate că era destul de redusă ca dimensiuni, era prevăzută și cu o zonă de duș, la care am renunțat. Am placat pereții cu furnir de stejar și o ceramică contrastantă închisă, cu striații de tip chevron. Am decorat unul dintre pereți cu fotografii special selectate pentru acest spațiu ca să creăm o experiență,” explică fetele de la AA Design.

    Ceramica din baia de la parter și cea de la backsplash-ul din bucătărie fac parte din colecțiile Pietre41 și WigWag de la producătorul 41zero42, cu o medie de preț de 70-80 euro+TVA/metrul pătrat. Ele sunt poate cele mai costisitoare investiții aduse în proiect. 

    Dormitoarele acestei case cu etaj au note de simplitate și intimitate

    În camera copilului au folosit tonuri mai deschise, pastel și un tapet cu o tematică de camping, natură și joacă. 

    Dormitorului matrimonial dispune de un dressing generos, ceea ce a permis amenajarea acestuia într-o manieră cât mai minimală. 

    Casa scării se desfășoară în jurul unui buchet de sfere de sticlă care creează un joc de reflexii și lumini împreună cu balustrada. 

    Mobilierul și accesoriile sunt din mai multe locuri, dintre care o bună parte românești.. De la Ikea a fost luată sofa extensibilă din camera de oaspeți, canapeaua din living este de la Mobila Dalin, masa de dining este comandată de la UrbanWoods, iar patul din dormitorul matrimonial a fost realizat de cei de la Divanissimi. Corpurile de iluminat sunt de la ARN Store, Iooi, Luxline și Neon.

    „Încercăm să promovăm cât de mult firmele românești, pentru că avem o selecție destul de mare de unde să alegem și o calitate pe măsura firmelor din afară,” explică arhitectele AA Design Lab.  

    Tips&tricks pentru amenajare de la AA Design Lab:

    • Stabilește o temă de proiectare clară și trasează un prag pentru bugetul acordat proiectului.  
    • Ai încredere în profesioniștii pe care i-ai ales. 
    • Creează mai multe scenarii de lumină, care pot răspunde diferitelor cerințe ale activităților tale zilnice. 
    • Alege întotdeauna materiale naturale, pentru un plus de textură și căldură.
    • Nu îți fie teamă de tonuri închise. 

    Foto: AA Design Lab

    Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de cei de la AA Design Lab. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la [email protected] și spune povestea acelei case!

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Amenajare minimalistă a unei case cu etaj din Cluj: culori neutre, două spați...