Before&after: doi designeri s-au jucat cu marmura, lemnul și lumina într-un apartament de 36 metri pătrați
publicat pe 13 apr. 2021Într-un apartament de închiriat prin Airbnb, e obligatoriu ca fotografiile să fie cât mai convingătoare. Chiar dacă spațiul e mic, există diferite trucuri care îl pot face să se diferențieze imediat pe platforma de închiriere.
În 2018, doi antreprenori din București au cumpărat două apartamente vecine dintr-un bloc situat în zona Unirii, pentru a le oferi spre închiriere prin Airbnb. Erau mobilate învechit și demodate, așa că s-au pregătit de o renovare temeinică.
„Aveau nevoie de ceva care nu numai să arate bine, ci și să se delimiteze de celelalte oferte de pe site”, își amintesc designerii de la KiwiStudio, Cosmina și Adi Aloman, cei care au gestionat amenajarea ambelor locuințe pentru Airbnb.
Pentru unul dintre apartamente, de 36 de metri pătrați, provocarea a fost suprafața redusă, împărțită în bucătărie open space spre living, un mic hol, baie și dormitor. A avut nevoie de lucrări ample de renovare: refacerea traseelor electrice, vopsirea pereților, înlocuirea parchetului, plăcilor ceramice și obiectelor sanitare.
Faptul că spațiul trebuia renovat pentru a fi oferit spre închiriere prin Airbnb s-a dovedit de ajutor: „Apartamentul e practic o garsonieră mai mare cu dormitor separat, cu un spațiu minuscul alocat bucătăriei. Dar pentru că urma să fie un apartament de închiriat pe termen scurt, pentru turiști, inconveniențele au devenit aproape nesemnificative în proiect. Ne-am concentrat să folosim la maxim spațiul avut la dispoziție, ceea ce n-a fost ușor, dar în orice caz, am gândit proiectul așa încât să răspundă unor nevoi mai reduse de spațiu, inclusiv de spații de depozitare”, povestește Adi.
Punctul forte: pereții de accent din living și dormitor
Noii proprietari și-au dorit ca în fiecare cameră să existe un perete care să atragă privirile. E și motivul pentru care i-au ales pe cei de la KiwiStudio: le plăcuse peretele acoperit cu plăci colorate de plută dintr-un proiect al lor din 2016, Apartament Z.
După renovarea completă a spațiului, designerii au creionat cei doi pereți de accent din living și dormitor. Apoi, au completat spațiile rămase cu elementele necesare: mobilier, spațiu de gătit, zone pentru depozitare.
„Am pornit de la ideea că în living și în dormitor trebuie să avem câte un perete special, iluminat diferit de restul casei, și care să iasă în evidență. Odată găsite ideile, am aliniat celelalte elemente de design la aceste două puncte de interes, păstrând o linie minimalistă și o abordare mai degrabă practică a întregii amenajări”, detaliază Cosmina.
Și dimensiunea i-a obligat să esențializeze designul și să folosească pe cât posibil linii curate, culori deschise și artificii menite să abată privirea de la anumite neajunsuri.
Marmură naturală în duș
„În afară de cei doi pereți-vedetă, cel din living și cel din dormitor, care concentrează atenția și creează spații interesante, dinamice, numai bune de fotografiat și admirat (sperăm!), amenajarea se desfășoară destul de cuminte în rest, fără mari explozii de design. Ar mai fi peretele de la baie, din duș, care e placat cu o singură bucată masivă din marmură, și care e poate singurul element luxos și aristocratic din întreaga amenajare”, menționează designerii.
Lastra de marmură i-a dat mari bătăi de cap meșterului: voia să o facă bucăți și să o monteze așa. Doar după multă muncă de lămurire din partea designerilor, au obținut ce și-au dorit. Placa masivă are un metru lățime și 2,7 metri înălțime, e de la PiatraOnline și a costat câteva sute de euro, dar a meritat din plin. În partea de jos au montat un brâu mai îngust din același material, pentru că placa nu acoperea toată înălțimea peretelui.
Și peretele placat din dormitor a fost provocator și ca preț, și ca montaj: o parte din plăci trebuiau iluminate din spate cu LED, aduse cu câțiva centimetri în față, iar la final, întreaga „tablă de șah” trebuia să încapă la fix pe peretele dormitorului.
„A costat destul de mult, pentru că am ales să lucrăm cu MDF furniruit din considerente estetice. Pe PAL am fi ieșit mai ieftin, dar peretele n-ar fi arătat la fel de bine de aproape. Or, fiind vorba de un dormitor mic, am ținut foarte mult ca fiecare detaliu din încăpere să fie de calitate și realizat impecabil”, declară Cosmina.
Mobilierul și elementele din MDF furniruit (stejar) de pe pereții din living și dormitor sunt făcute pe comandă de Gantiaro Brașov, cu care cei de la KiwiStudio mai colaboraseră și la alte proiecte.
Amenajarea a fost gata de închiriat prin Airbnb în numai cinci luni, iar bugetul alocat a fost de aproximativ 20.000 euro. Doar partea de renovare a ajuns la 10.000 de euro, cu costurile materialelor incluse: decopertat, îndreptat, vopsit pereți, montat pardoseală, decopertat gresie și faianță, montat faianță, gresie și sanitare noi, refăcut instalație electrică, instalat lumini și electrice, debarasat mobilă veche și moloz.
Mobilierul pe comandă a costat aproximativ 7.500 de euro. Restul mobilierului si pieselor au costat aproximativ 2.500 de euro: canapeaua de la Divanissimi, corpurile de iluminat și micul mobilier de la The Home, decorațiunile și echipamentele necesare închirierii: electrocasnice, lenjerii, prosoape.
Tips&tricks pentru amenajare de la KiwiStudio
Nu încărca inutil spațiul
Deși nu am intenționat să creăm o amenajare minimalistă, totuși minimalismul ne-a servit drept ghid și inspirație, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Într-un apartament de 36 de metri pătrați, semidecomandat, nu prea ai cum să te joci cu mobila, cu accesoriile, ci ești mai degrabă obligat să scoți mult din puțin. Aici am mers pe linii curate, design aerisit, volume clare, scenografie, și am adăugat elemente cu valoare pur decorativă, ca pereții din living și dormitor.
Cum te poate ajuta iluminatul
Fiind vorba de un apartament foarte mic, am mizat pe puterea iluminatului de a modifica perceptiv o încăpere. O cameră mică nu mai pare atât de mică dacă știi cum să așezi luminile. Iar un perete banal, mai degrabă mic, și pe care nu poți să așezi altceva decât o canapea, se poate transforma cu ajutorul luminilor în vedeta amenajării. De altfel, în acest proiect, lumina se strecoară peste tot pentru a mări vizual spațiul și pentru a crea o atmosferă caldă și prietenoasă. Restul corpurilor de iluminat sunt mai degrabă discrete: în living am folosit spoturi albe, iar în dormitor, un corp de iluminat cu forme geometrice care mizează pe un joc al volumelor pentru a capta atenția.
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament destinat închirierii pe Airbnb ne-a fost trimisă de KiwiStudio.
-
DESIGN INTERIOR
Idei pentru amenajarea apartamentelor mici. Lucruri de evitat atunci când redecorezi spațiile de dimensiuni reduse
-
LIFE
Sfaturi și idei despre cum poți face un spațiu mic să pară mai mare și aerisit
-
Apartamente cu 2 camere
Spații mici, idei mari: cu 15.000 euro a transformat un apartament de 56 metri pătrați, de închiriat, într-un acasă primitor
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colț de Rai.
-
Grădină
Dumitrițele, florile toamnei: în ce perioadă să le plantezi și pașii esențiali de îngrijire
Pentru o grădină de toamnă plină de flori colorate și texturi vibrante.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.