Before&after: un cuplu și-a renovat singur apartamentul cu 3 camere, cu bucătăria în balcon și dressing într-un dormitor
publicat pe 02 mart. 2021În 2017, un cuplu din București a decis că e timpul pentru o renovare, pentru că stilul apartamentului, cu tavane false, vopsea roz și finisaje maro-cireș, li se părea demodat. Fostul proprietar mutase deja bucătăria în balcon, ca să-l transforme într-un apartament cu trei camere, iar ei au păstrat-o acolo și au făcut-o ca în reviste.
Alina și Cristian și-au cumpărat în 2010 un apartament în cartierul Tineretului din București. L-au ales pentru că e într-un bloc chiar la intrarea în parc. Locuința e decomandată, are 55 de metri pătrați, și fusese renovată de fostul proprietar în 2005. El a mutat atunci bucătăria în balcon, ca să creeze spațiu pentru un al doilea dormitor. Astfel, a devenit apartament cu trei camere în loc de două.
„Am lucrat pe un vas de croazieră timp de aproape șapte ani și am călătorit cam peste tot, iar ultimele contracte mi le-am petrecut gândindu-mă la cum aș vrea să arate casa noastră când vom rămâne definitiv în ea. Pe perioada rătăcirii noastre prin lumea largă, am avut chiriași în apartament, un motiv în plus ca să-l renovăm și igienizăm cu totul la întoarcere”, povestește Alina. Cei doi și-au renovat apartamentul în regie proprie și și-au dorit o amenajare în care să se regăsească și să aibă mai mult confort. Alina e pasionată de design interior, așa că a pregătit în detaliu amenajarea, cu mult timp înainte.
Stilul pe care l-au ales a fost unul scandinav, adaptat la nevoile lor. Nu au ținut neapărat la tendințe, ci au gândit totul în funcție de ce le-a plăcut. Ca sursă de inspirație, au folosit diferite idei de pe Pinterest și alte site-uri de specialitate, dar și din filmele preferate. Din filmele americane au ținut minte ușile lamelare din lemn, fără clanțe.
Alina a căutat pe Pinterest modele de amenajare pentru livinguri care aveau aceeași formă cu al lor, la fel pentru baie și dormitor. S-a informat bine despre detaliile tehnice: ce distanță trebuie să fie între scaune și canapea, între corpul de iluminat și blatul mesei, cât de lungi să fie firele de la corpurile de iluminat, unde se pun tablourile, la ce înălțime față de canapea, ce culori avantajează cel mai bine spațiile mici, pentru că nu voia să dea greș.
De la un living cu tavan roz, la o cameră cu adevărat primitoare
Au început renovarea cu dorința de a avea un loc de luat masa. „Când am cumpărat, locul unde se mânca era o improvizație, cu scaune înalte de bar, deloc confortabile, puse lângă parapetul dintre living și balcon”, își amintește Alina.
Așa că au pus o masă de dining cu patru scaune în dreapta canapelei, și au montat deasupra un corp de iluminat suspendat, în stil industrial, ca să marcheze zona. Au calculat restul decorului din living pornind de la această masă: le-a limitat spațiul disponibil pentru canapea, dar sunt convinși că a meritat efortul. Au găsit la IKEA o canapea modulară tip colțar mai mică, dar confortabilă, perfectă pentru locul rămas.
Livingul inițial era roz, cu o scafă vopsită într-un roz mai închis decât pereții și neoane luminoase ce încadrau tavanul. „Mi se părea că micșorează foarte mult spațiul. Plus că îmi imaginam eu că acolo locuiesc toți păianjenii și furnicile. Așa că am eliminat-o imediat, cu tot cu nuanța de roz”, povestește Alina.
A ales pentru pereți o culoare de vopsea deschisă, Misty Fog, un greige pe care îl tot văzuse pe Pinterest și îi plăcuse mult, mai ales în combinație cu ușile albe și plinta înaltă din MDF alb de 11 centimetri. Au folosit acest tip de plintă lată și pentru tocurile ușilor și la bucătărie, unde corpurile de mobilier pornesc direct din plintă.
Îmbunătățiri pentru bucătăria din balcon
La bucătărie, spațiul mic nu le-a permis prea multe modificări. Au făcut un spațiu de depozitare ca o insulă, cu un blat mai lat, de 90 de centimetri (cel standard are 60 de centimetri). Ea e montată între living și balconul/bucătărie, peste parapetul de zidărie, mascat acum prin mobilier. Are blat de lucru și spațiu de depozitare, din care o jumătate e ocupată de bucata de zid.
Tot mobilierul pe comandă a ajuns la aproape 14.000 de lei (bucătăria și dressingul din dormitor și hol). Restul pieselor de mobilier le-au cumpărat în mare parte de la IKEA, iar accesoriile le-au adus din călătoriile făcute cu vasul de croazieră în toată Europa și America Centrală și de Nord – tablouri, măști decorative.
Când au cumpărat apartamentul, fosta bucătărie era o încăpere goală, folosită pe post de cameră de depozitat diverse. Au mobilat-o astfel încât să poată funcționa ca birou, cameră pentru oaspeți, citit, machiaj, făcut yoga, pilates.
Laitmotivul din dormitor: ușile lamelare albe
Dormitorul inițial era vopsit într-o nuanță de lila care, deși la început nu le-a displăcut neapărat, a început să devină tot mai apăsătoare odată cu trecerea timpului. În plus, deasupra geamului era o scafă în tavan, în formă de semicerc, cu spoturi încastrate cărora nu le găseau rostul. Totul era completat de perdele mov, deci prea multe nuanțe stridente pentru un spațiu așa mic, care nici nu avea ușă la început (au montat una glisantă imediat după ce s-au mutat).
Au înlocuit nuanțele apăsătoare cu o cromatică deschisă: un gri pentru pereți și un tapet cu dungi verticale pe peretele cu tăblia patului. Au renunțat la scafă, au reconstruit peretele cu ușa, și au ales una albă, cu sticlă. Au ales uși cu sticlă în toată casa, pentru a mări cantitatea de lumină naturală, mai ales în holul întunecos.
Înălțimea standard a ușilor lamelare (2422 milimetri) a determinat înălțimea dormitorului, după renunțarea la tavanul fals. Dressingul din dormitor îl continuă vizual pe cel din hol, care are același model de uși lamelare albe, cumpărate de la Leroy Merlin. Aici, au gândit câte un spațiu pentru fiecare obiect necesar în gospodărie: produse de curățat, masă de călcat rufe, aspirator, mop.
Renovarea i-a costat aproximativ 16.000 de euro, cheltuielile principale fiind cu echipa de muncitori și mobila pe comandă. Cel mai mult i-a costat dressingul, aproape 10.000 de lei. El are incorporată și o zonă pentru pantofi cu polițe suprapuse și glisante spre exterior, pentru a avea acces la perechile de încălțări din spate.
Pereții din hol erau strâmbi și aveau montate câteva cărămizi de sticlă, cu rol decorativ. Le-au eliminat și au acoperit și îndreptat pereții cu plăci de rigips. Au păstrat gresia care, alături de mobilierul alb, pare să aibă acum o nuanță mult mai deschisă.
Baia pare acum mai mare
La început, baia avea cabină de duș și plăci de gresie și faianță cu alb și albastru. Li se părea prea închisă, mai ales că e un spațiu restrâns. Cabina de duș nu era montată bine, era dificil de curățat, așa că au preferat o cadă. Au folosit o faianță albă, model „subway”, pentru partea de cadă și lavoar, iar restul pereților i-au vopsit cu vopsea specială pentru baie, acoperită cu un strat de lac, care o face foarte ușor de curățat.
Au ales un vas de toaletă suspendat și au creat deasupra rezervorului îngropat o nișă luminată, care are și rol practic, de depozitare. În baie au pus și mașina de spălat rufe, peste care au suprapus, cu ajutorul unui kit special, un uscător de rufe: în acest fel, nu trebuie să întindă rufele la uscat în casă. Deasupra uscătorului încap perfect două coșuri de rufe, unde le pot și sorta direct. Au optimizat astfel spațiul din baie la maxim, exploatându-l pe verticală cât au putut de mult.
Peripeții pe șantier, dar cu final fericit
Din păcate, echipa de muncitori cu care au lucrat s-a dovedit a fi una neprofesionistă, care i-a întârziat cu lucrările și le-a luat diverse lucruri din casă. Firma a perceput un preț cumulat pentru manoperă și materiale, aproximativ 27.000 lei, care includea refacerea instalațiilor electrice și termice, izolarea pereților și tavanelor cu vată minerală, îndreptarea pereților, schimbarea plăcilor ceramice (au păstrat doar gresia din hol). Parchetul l-au recondiționat cu aproximativ 1.500 lei.
„Echipa a depășit termenul de finalizare convenit la început, de trei săptămâni, lucrarea a durat șapte și, după predarea lucrării, am descoperit că ne lipsesc diferite lucruri de valoare pe care le păstram în cutii. Șeful de echipă ne-a despăgubit însă, scăzând 1.000 de lei din suma totală”, își amintește proprietara.
Dacă ar lua-o de la început, Alina ar schimba cada, ar face un duș tip walk-in, ar înlocui corpurile de iluminat din living (mai puțin cel de deasupra mesei) cu spoturi. În rest, încă îi place ca în prima zi.
Tips în caz că amenajezi fără designer: stabilește-ți clar un buget alocat și asigură-te constant că îl respecți. Pentru echipă, cere mai multe oferte de preț și nu te grăbi să alegi.; Măsoară de două ori și taie o dată. Și informează-te cu privire la detaliile tehnice dacă îți dorești ca totul să arate cât mai profesionist la final.
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament cu trei camere ne-a fost spusă de Alina.
-
Apartamente cu 3 camere
Cum arată un apartament de 3 camere dintr-un bloc de la 1942, amenajat cu 25.000 euro
-
Apartamente cu 3 camere
Amenajare dificilă într-un apartament cu dormitor sub 6 metri pătrați, mai mic decât balconul
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În amenajarea unui apartament cu trei camere, au creat spațiu pentru depozitare acolo unde nu era
-
UTILE
Care este temperatura corectă pentru sterilizarea borcanelor la cuptorul electric
Oferim și alte metode tradiționale de sterilizare a borcanelor.
-
UTILE
Ce poți face pentru eliminarea calcarului din apă. 3 metode simple de ajutor
Poți să fierbi apa și să elimini multe minerale dure.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de pe geamul termopan și ce metodă funcționează rapid
Fără detergenți abrazivi sau unelta care zgârie.