Case

Au spart pereții de compartimentare ai bucătăriei ca să obțină un open space generos

    Când te muți de la bloc la casă, mai ales în prima ta casă, vrei să ai tot ce ți-a lipsit cât timp ai stat în chirie și să beneficiezi de tot confortul din lume. Iar noua locuință să nu îți mai amintească de traiul la bloc, de spațiile înghesuite și întunecate. Acesta este motivul pentru care proprietarii acestei case au ales să spargă doi dintre pereții bucătăriei, iar rezultatul este un open space generos.

    În 2019, Laurențiu și Paula, în vârstă de 35 de ani (el lucrează la o corporație, iar ea în industria farma), și-au cumpărat o casă în ansamblul rezidențial Anavia, din Otopeni. De-a lungul timpului, cei doi au locuit în chirie, ultima lor casă fiind un apartament foarte mic din Berceni. În 2019, au decis că este momentul să aibă propria casă, pentru că a apărut dorința de a avea un copil și pentru că viața de chiriaș nu mai era potrivita pentru ei.

    Preluată în stadiul de „la alb”, casa (170 metri pătrați) a fost amenajată parțial: doar open space-ul de la parter și dormitorul matrimonial au trecut prin mâinile designerilor de la Next Interior. Celor două dormitoare și trei băi rămase le va veni rândul spre sfârșitul acestui an.

    amenajare nordica living
    Canapeaua și măsuțele de cafea sunt de la EvaLight.

    Proiectul de amenajare a început cu o demolare: proprietarii au renunțat la pereții de compartimentare ai bucătăriei, pentru a obține un spațiu luminos, care include holul de intrare, livingul și zona de luat masa.

    „Având în vedere suprafața relativ mică a spațiului, ne-am dat seama că o bucătărie închisă nu va face decât să fragmenteze și să întunece spațiul”, spune Daniela Truță, designer la Next Interior.

    Accente de galben

    Conceptul amenajării a continuat în linii nordice, minimaliste, conform dorinței proprietarilor. Paleta cromatică este compusă din gri și nuanțe neutre, aduse la viață cu un accent de culoare: galben. 
Este o culoare veselă și optimistă, ce binedispune și luminează spațiul.

    Galbenul iese foarte bine în evidență în bucătărie, prin intermediul unui corp de depozitare suspendat, ce vine în contrast cu MDF-ul alb al mobilei.

    Pe lângă galben și alb, Daniela a folosit și nuanța lemnului, regăsită la blat și insula cu triplu rol: loc de luat masa, spațiu de lucru și de depozitare. Zona insulei este evidențiată de un corp de iluminat cu becuri decorative Edison, făcut de Adrian, partea tehnică și practică a echipei Next Interior. Același model de suspensie, dar cu mai multe fire se găsește și în dining, mobilat simplu, cu o masă și scaune cu look nordic de la Ioooi. Alături de lustra-pălărie din living (tot de la Ioooi), această suspensie reprezintă elementul-vedetă al amenajării.

    Trecerea către living se face printr-un corp de bibliotecă. Acesta are atât rolul de a masca laterala frigiderului, cât și de expunere a unor corali, ce fac parte din colecția mamei proprietarei, fostă profesoară de geografie.

    amenajare nordica living
    Acest corp de bibliotecă găzduiește colecția de corali a mamei proprietarei, fostă profesoară de geografie.

    „Beneficiarii nu și-au dorit tapet sau vopsea decorativă, așa că am placat peretele din spatele televizorului cu PAL melaminat. Tot în living, am adus un element jucăuș: covorul cu pattern asemenea unor pete de vopsea, de la RugVista„, spune Daniela.

    Linii nordice

    În completare, Daniela a adus o canapea în forma literei „L”, două măsuțe de cafea și o comodă TV suspendată, din PAL, toate cu design scandinav. Comoda este lucrată pe comandă la Sedio, iar canapeaua și măsuțele de cafea sunt cumpărate de la EvaLight.

    Amenajarea dormitorului matrimonial reia elemente folosite la parter. Astfel, peretele cu patul a fost îmbrăcat în PAL și scos în evidență prin iluminare cu bandă LED. În aceeași idee de continuitate a decorului au fost alese și veiozele, ale căror globuri se aseamănă cu becurile Edison din dining și bucătărie.

    La capitolul mobilier, Daniela a folosit strictul necesar: un pat tapițat de la Divanissimi, două măsuțe pe post de noptiere de la Ioooi și un dulap de haine lucrat pe comandă. Dulapul are uși glisante din HPL, material ales pentru a optimiza costurile. Toate piesele la comandă au fost realizate de Sedio.

    Per total, amenajarea a durat nouă luni din momentul în care proprietarii au avut prima discuție cu designerii și până s-au mutat. A fost o perioadă destul de lungă pentru mărimea proiectului. Au existat doi factori care au contribuit la această întârziere: casa a fost predată de dezvoltator mai târziu decât era stabilit inițial, iar momentul în care a demarat realizarea mobilierului pe comandă a coincis cu venirea pandemiei. Practic, Daniela a început să plaseze comenzile pentru mobilă în noiembrie 2019, iar piesele au putut fi montate abia în mai 2020.

    Amenajarea open space-ului și dormitorului matrimonial (80 metri pătrați) s-a ridicat la circa 20.000 euro, din care jumătate s-au dus pe mobilierul de serie, corpurile de iluminat și decorațiunile, iar cealaltă jumătate pe mobilierul pe comandă.

    Tips&tricks de la Next Interior

    •  „Dacă ai o grindă care traversează spațiul, câteodată cea mai bună soluție de a o integra în decor este de a o pune în evidență, vopsind-o sau placând-o cu anumite materiale.
    • În locul tapetului sau al vopselei decorative, plachează pereții cu plăci de PAL melaminat sau MDF. Această variantă te poate ajuta și să maschezi cablurile de la televizor daca acesta este suspendat pe perete.
    • Dacă vrei mobilier lucios, dar bugetul nu îți permite MDF vopsit, folosește MDF înfoliat sau HPL.
    • Pentru un plus de efect folosește becuri decorative Edison, de dimensiuni mari. Acestea au efectul unui bec incandescent, dar dispun de fapt de tehnologie LED. Deci consumă puțin și nu se încălzesc.
    • Dacă ai o insulă de bucătărie pe care vrei să o folosești și ca loc de luat masa, ai grijă la ce scaune alegi. Alege modele cu înălțimea șezutului la 65 centimetri de pardoseală. Sunt mai înalte decât un scaun obișnuit, dar mai scunde decât unul de bar.

    Foto: Andreea Dobrescu Photography

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament cu trei camere ne-a fost trimisă de Next Interiors.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    VIDEO Un birou de întâlniri și lucru alternativ a fost amenajat în pasteluri...