Garsoniere

O garsonieră de 40 metri pătrați din Capitală, amenajată de proprietari cu mobilă DIY și piese IKEA

    Cum faci o garsonieră să fie în primul rând funcțională, încât să servească tuturor nevoilor, dar să nu pară totuși înghesuită? Simplu, cu o compartimentare ingenioasă și cu niște piese atent alese. Așa cum a făcut acest cuplu din București, care și-a decorat fosta locuință cu mobilier accesibil de la IKEA și piese realizate chiar de ei. Într-o singură cameră, cei doi au creat și o zonă de zi, și una de noapte, dar și una de lucru.

    Elementele noastre preferate din această garsonieră de închiriat sunt leagănul de lângă fereastră și peretele de sticlă care separă bucătăria de restul spațiului.

    Garsonieră de închiriat, amenajată de proprietari simplu și eficient

    Uneori îți dai seama de potențialul unui loc de la prima vedere. Așa s-a întâmplat și în cazul cuplului Oana și Dan. Cei doi au văzut garsoniera încă din faza de proiecție. Aceasta se află într-un complex rezidențial construit în anul 2015, în zona Crângași din Capitală. Oana și Dan au locuit în garsonieră în primii doi ani de la achiziție. În amenajare, cei doi au pus accent pe intimitate și pe funcționalitate. După o perioadă și-au dorit să-și mărească familia, așa că s-au mutat într-un loc mai generos, fără însă să renunțe la acest spațiu. Așa că au decis să-l închirieze prin Airbnb.

    Cuplul s-a inspirat din stilul nordic, a ales culori neutre și-au pus mult accent pe minimalism și pe funcționalitate. Pereții albi, camera luminoasă, aspectul și funcționalitatea obiectelor de mobilier au creat o atmosferă intimă.

    Atunci când au gândit amenajarea, Oana și Dan au vrut să facă din acest spațiu un cuib al lor, în care se simtă bine confortabil.

    amenajare garsoniera crangasi
    Canapeaua galbenă din living creează senzația de spațiu

    Cei doi au cumpărat canapeaua galbenă, covorul, măsuța de cafea și draperiile de la IKEA. Cadrul de pat, polița din living și cea din bucătărie au fost realizate de soțul Oanei, cu lemn luat de la Hornbach. Ca să se revanșeze, Oana a pictat tablourile din locuință.

    Un perete de sticlă separă bucătăria de restul spațiului

    Încă de când au pășit prima oară în garsonieră, cei doi au remarcat peretele de sticlă care separa bucătăria de restul locuinței. Și-au dat seama cât este de util abia când au trăit în acest spațiu. Atunci când aveau vizitatori se grupau în jurul mesei din bucătărie. Când adulții discutau, cei mici erau ocupați cu joaca sub privirile drăgăstoase ale părinților.

    amenajare bucatarie crangasi
    Peretele despărțitor din sticla îți permite să te uiți la serialul favorit în timp ce prepari o gustare

    „Peretele din sticlă reușea să creeze intimitate exact atât cât era nevoie”, spune Oana. În plus, atunci când priveau un serial pe Netflix, nici nu era nevoie să pună pe pauză când unul dintre ei mergea în bucătărie să pregătească o gustare.

    Un leagăn pentru visare într-o metropolă aglomerată

    Și pentru ca micuța lor garsoniera să aibă cât mai mult farmec, Oana s-a gândit să așeze un leagăn în dreptul ferestrei, acela devenind în scurt timp colțișorul ei preferat din cuib.

    amenajare garsoniera
    Leagănul este atracția principală a spațiului

    Leagănul s-a dovedit a fi util mai ales iarna, când Oana admira pe geam ninsoarea citind o carte și sorbind din cafeaua preferată. „Iarna, pe timp de zi, ne încălzeam sufletele cu lumina caldă a soarelui care intră pe ferestrele mari, și căruia îi zâmbeam din leagăn. Și serile ni le petreceam la povești în leagăn sau pe canapea”, își amintește Oana.

    Când a decis să monteze un leagăn în garsonieră, Oana a avut în minte imaginea lui Sailor Moon, pe care atunci și-o închipuia meditând în leagăn sau în timp ce mesteca cu privirea pierdută într-o tocăniță.

    Televizorul ocupă un loc de cinste în acest univers casnic, fiind unul dintre cele mai scumpe obiecte din garsonieră. Au ales un model smart, full HD, și a fost un răsfăț pentru Dan.

    amenajare-garsoniera-crangasi
    Televizorul din living a fost „răsfățul” soțului Oanei

    Ce-au învățat Oana și Dan din amenajarea garsonierei

    • „E bine să ai o viziune clară de ce vrei să-ți transformi spațiu în care stai. Totuși, nu cumpăra multe lucruri dintr-odată, mai ales dacă ai puțin spațiu. Ia-o treptat și investește doar în lucrurile de care ai cu adevărat nevoie și care îți sentiment de bine acasa. Viziunea asupra spațiului te va ajuta să iei cele mai bune decizii în ceea ce privește obiectele care trebuie cumpărate. Apoi îți poți lăsa amprenta atât cât dorești tu asupra spațiului tău: pictează un tablou sau dă o viață nouă unor obiecte de mobilier. O să-ți fie mai drag de casă știind că este amprenta ta asupra obiectele din ea.
    • Investește într-o mobilă care să corespundă nevoilor tale. În funcție de etapa vieții în care te găsești, alege să investești într-o mobilă practică, de calitate, care să corespundă nevoilor și dorințelor tale.
    Pat handmade
    Patul a fost realizat în totalitate de soțul Oanei
    • Câștigă spațiu. Am încercat să profităm la maxim de spațiul disponibil, de aceea am așezat mașina de spălat rufe în dressingul de pe hol, astfel am câștigat spațiu în baie/bucătărie.
    • Evită să supraîncarci. Am decis să nu optăm pentru mobilă înaltă în camera de zi, deoarece nu am dorit să încărcăm vizual spațiul în care ne petrecem o mare parte din timp. În schimb, am folosit spațiul de depozitare din dressingul din hol și cel de sub pat. De asemenea, bucătăria am lăsat-o deschisă, cu rafturi la vedere, tot pentru a menține ideea de spațiu generos”, spune Oana.

    Foto: arhiva proprietarilor

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    O garsonieră de 40 metri pătrați din Capitală, amenajată de proprietari cu ...