DESIGN INTERIOR

Inspirație pentru casă: 23 dormitoare amenajate cu tapet în care vei descoperi noi moduri de a-ți valorifica pereții

publicat pe 29 apr. 2021

  Când nu te-ai hotărât la o nuanță de vopsea și nici tablouri care să se potrivească cu patul nu găsești, soluția poate fi un tapet decorativ în dormitor. Te invităm să descoperi cât de multă personalitate poate da într-un spațiu.

  Am ajuns cu toții să vedem atât de des pereții casei, încât era practic imposibil să nu ne săturăm de ei până acum. Dacă și tu simți că ai putea să-i faci și roz bombon și tot nu te-ar mulțumi atmosfera creată, poate te vor inspira amenajările de mai jos cu tapet în dormitor. Arhitecții și designerii folosesc destul de des acest tip de finisaj ca să valorifice zona patului și să dea încăperii un aer mai interesant, cu o mai mare densitate decorativă decât dacă ar fi ales o simplă culoare de vopsea, fără niciun model și niciun fel de textură.

  1. Tapet abstract într-un dormitor minimalist

  tapet dormitor
  Tapetul este de la Glamora, patul și noptiera sunt de la Pianca. Foto: Arthur Zinz

  Modelul abstract de tapet de la Glamora completează perfect acest dormitor minimalist, cu multe accente de lemn natur și lumină naturală cât cuprinde. Arhitecții Raluca și Radu Dofin de la Dofinteriors l-au plasat doar pe jumătate din peretele cu patul în această casă cu vedere către lacul Băneasa, în timp ce pe cealaltă jumătate este aplicat un finisaj la culoare cu parchetul, pentru continuitate între perete și pardoseală. Covorul, draperiile și noptierele sunt toate în nuanțe deschise de bej, iar singurul contrast este adus de tapițeria patului cumpărat de la Pianca.

  2. Dormitor eclectic cu aer tropical

  amenajare stil eclectic dormitor
  Dormitorul matrimonial aer un aer exotic datorită tapetului

  La polul opus cromaticii temperate din amenajarea de mai sus este acest dormitor colorat și eclectic gândit de designerii Alina Duculescu și Anamaria Căpățineanu de la Gavia Concept, într-o casă din Pipera. Datorită tapetului cu motiv vegetal, dormitorul capătă un aer exotic, ce te duce cu gândul la vacanță. Draperiile din catifea roz pudrat contrastează armonios cu verdele tropical și „îndulcesc” patul din fier forjat. Veiozele sub formă de maimuță și un covor din piele de vacă completează peisajul ce pare scos din sălbăticie.

  3. Șarm specific stilului Nouveau French într-un dormitor cu cadă

  dormitorul lui Sorin Stratulat
  Patul din fier forjat a fost desenat chiar de Sorin

  Greu de crezut că poți aduce cada și tapetul în aceeași încăpere, dar Sorin Stratulat a îndrăznit să facă aceste alegeri controversate nu în baie, ci chiar în dormitorul lui în stil Nouveau French. Hairstylistul a lucrat cu echipa de arhitectură 2Deco pentru a crea un spațiu lipsit de contraste, în care una dintre puținele abateri de la gri este tapetul auriu. Ca să-l pună în valoare, arhitecții au creat o nișă în partea de sus a peretelui, în care au montat iluminat suplimentar.

  4. Atmosferă zen, de munte, într-un dormitor cu fototapet

  fototapet dormitor
  Dormitorul schimbă atmosfera elegantă cu una mai relaxantă, potrivită pentru zona de noapte. Foto: Alexandru Călin Photography

  Dacă nu ai norocul să locuiești într-un loc din care să vezi muntele pe geam, îl poți aduce pe perete, la capul patului. Cum a făcut designerul de interior Adriana Popa de la Studio AP în dormitorul acestui apartament glam retro din Berceni. Adriana a ales un fototapet cu peisaj de munte care face atmosfera să pară proaspătă, ca roua dimineții într-o pădure aflată la înălțime. A completat cromatic spațiul cu pereți albi în rest și accente de lemn natur, iar draperiile le-a coordonat cu nuanța copacilor.

  5. Detalii grafice pe tapet într-un dormitor diafan

  Spre deosebire de amenajarea de mai sus, tapetul nu este vedeta în acest dormitor gândit de arhitectele Andrada Gruia și Raluca Dumitrașcu de la Archivity, ci un element care completează armonios celelalte obiecte din spațiu. Nuanța de bej cu tente violet contrastează cu ceilalți pereți mai deschiși la culoare și „împinge” vizual peretele din spatele patului, astfel încât camera să pară mai adâncă. Contururile grafice sidefate reflectă lumina și adaugă textură peretelui, dar sunt și un element decorativ coordonat cu modelul covorului.

  6. Flori supradimensionate într-o amenajare eclectică

  amenajare eclectica dormitor
  Tapetul cu flori supradimensionate e încadrat de un corp de depozitare cu fronturi albe

  Încadrat de corpuri de depozitare înalte cât peretele, cu fronturi albe, lucioase, tapetul 3D cu flori supradimensionate aduce o pată de culoare în acest dormitor. Un rol important în peisajul cromatic îl are și tăblia patului, tapițată cu catifea galbenă-miere. Pe peretele adiacent stă un dressing cu uși placate cu oglinzi, pe care designerul de interior Laurențiu Paicu le-a adus în spațiu pentru continuitate și extra lumină.

  7.  Tapet cu mesteceni într-un dormitor cu aer scandinav

  dormitor tapet mesteceni
  Tapetul cu mesteceni tronează și în dormitor, la capul patului

  Arhitectul Cristian Pătrașcu a adus o pădure de mesteceni în dormitorul acestui apartament din zona Doamna Ghica. Modelul de tapet din dormitor este coordonat cu restul casei și continuă tema scandinavă a amenajării. În rest, toate elementele sunt simple, cu linii minimaliste și finisaj de lemn natur.

  8. Stil contemporan și energii pozitive într-o amenajare Feng Shui

  dormitor feng shui
  Lumina naturală e un factor-cheie în dormitor

  Stilul contemporan din acest penthouse de lângă parcul Herăstrău e continuat și în zona de dormit. Arhitecții Raluca și Radu Dofin au ținut cont de regulile Feng Shui ca să obțină un spațiu al energiilor pozitive, iar pentru a simboliza pământul, au mers pe nuanțe cât mai neutre pentru mobilier și pereți. Și tapetul din dormitor este subordonat cromaticii, iar contrastul îl aduce patul cu tapițerie gri închis.

  9. Dungi verticale cu accente retro într-un dormitor scandinav

  Alina și Cristian, proprietarii acestui apartament din cartierul bucureștean Tineretului, și-au dorit un spațiu adaptat gusturilor și nevoile lor, așa că au renovat complet. În lucrările de amenajare au inclus și dormitorul, pe care și l-au dorit în stil scandinav. Au finisat peretele cu patul cu un tapet cu dungi verticale, care aduce un accent retro în spațiu și îndulcește paleta cromatică.

  10. Tapet cu aer oriental într-un dormitor eclectic

  tapet dormitor
  Tapetul este piesa de rezistență a dormitorului.

  Întreaga amenajare a acestui apartament din zona Victoriei are accente orientale, așa că nici dormitorului nu putea să-i lipsească un astfel de element. Designerul de interior Magadalena Ancu a ales un tapet numit Siroc, după un vânt cald din deșert, care să completeze armonios atmosfera casei. Restul detaliilor sunt eclectice: patul are o tăblie cu linii decorative clasice, în timpce dressingul pare mai degrabă modern.

  11. Un dormitor ce invită la relaxare, amenajat cu inspirație din natură

  Amenajare dormitor matrimonial, arhitect Sergiu Califar, fototapet model lemn frunze pat gri
  Tapetul cu textură naturală aduce o stare de liniște și invită la odihnă.
  Foto: Andrei Tudoran

  Pentru o a obține o atmosferă relaxantă, arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design a ales o amenajare inspirată din natură în dormitorul acestui apartament din București. Tapetul de la capul patului imită nervurile lemnului, pe care pare că plutesc câteva frunze uscate, de toamnă.

  12. Zonă de dormit ca o oază de liniște

  tapet dormitor
  Dormitorul este o oaza de liniște și frumos

  Cei de la Arhitect.O au transformat această zonă de dormit într-o adevărată oază de liniște, printr-un fototapet-statement. Contrastul temperat dintre albul mobilierului simplu și verdele proaspăt al tapetului creează o atmosferă liniștitoare în dormitorul casei din Mogoșoaia.

  13. Bej, auriu și tapet turcoaz într-un dormitor cu pereți atipici

  before and after casă Brașov 23
  Dormitorul matrimonial este spațios, luminos și aranjat după gustul proprietarilor.

  Pentru acest dormitor cu pereți atipici, designerul de interior Ana Maria Călina de la AMC Interiors a ales un tapet turcoaz cu striații ce par să mascheze limitele spațiului. Pentru a-l complimenta cromatic, a ales un pat cu tăblie bej, noptiere în aceeași nuanță, iar apoi le-a adăugat mici accente aurii prin corpurile de iluminat și mânere.

  14. Tapet pastelat într-un dormitor ca un balon de săpun

  dormitor perete roz tapet draperii mov bubble house
  Dormitorul este spațiul perfect pentru relaxare, cu nuanțe deschise și liniștitoare

  Arhitecta Ada Tache a ales un tapet roz pentru dormitor în acest apartament plin de pasteluri, inspirat parcă din cromatica unui balon de săpun. Pentru ca imprimeul tapetului să nu fie eclipsat de alte elemente, a ales piese minimaliste de mobilier, cu cadru metalic, și a păstrat aproape toate textilele în nuanțe deschise. Numai draperiile aduc un contrast în spațiu, prin materialul închis la culoare.

  15. Stil vintage pentru dormitorul unui apartament la mare

  amenajare tapet dormitor vintage
  Dormitorul în stil vintage e căptușit cu tapet închis la culoare, ce contrastează cu elementele în nuanțe deschise

  Mariana Bercu și Milena Țăranu de la Interior au venit cu un concept vintage pentru acest apartament de vacanță din Năvodari. Pereții sunt acoperiți cu un tapet ornamental, închis la culoare, iar restul încăperii contrastează prin bejuri: tăblia patului, parchetul, corpurile de iluminat, chiar și fotoliul. Din loc în loc, sunt inserate pete de culoare prin imprimeurile pernelor de pe pat și al tapițeriei fotoliului.

  16. Aer modern în dormitorul unui apartament din anii ‘40

  Ca să aducă un aer modern în acest apartament construit în anii ’40 de lângă Parcul Cișmigiu din București, arhitecta Cristiana Zgripcea a ales un tapet cu forme geometrice în dormitor. Apoi a mizat pe asimetrie, așa că cele două noptiere cu cadru metalic au corpuri de iluminat diferite: cea din stânga are o veioză, iar deasupra celei din dreapta „plutește” o lampă suspendată.

  17. Tapetul ca o pată de cerneală compensează lipsa unei tăblii clasice

  tapet dormitor
  Accentele de albastru ale tapetului se aseamănă cu o pată de cerneală pe o hârtie de desen

  Alegerea unei tăblii suspendate pe perete este un truc folosit adesea în amenajările de dormitoare mici, căci salvează câțiva centimetri din cadrul patului. Ca să compenseze lipsa unei tăblii clasice și să creeze un element de interes pe peretele cu patul, arhitectele din echipa Miso Architects l-au acoperit cu un tapet ca o pată de cerneală. Astfel, au spart monotonia cromatică din încăpere și au economist și din suprafața pardoselei.

  18. Motive florale delicate și mobilier scandinav

  Amenajare dormitor tapet (1)
  Tapetul ca o pictură e cumpărat de la Wall&Deco

  În acest spațiu predominant scandinav, cu mobilier ce îmbină fronturile albe cu textura de lemn natur, arhitecta Andra Bica de la Kanso Design a simțit nevoia să aducă un tapet cu motive florale delicate, care să „îndulcească” atmosfera. El marchează zona cu tăblia patului, care continuă de fapt și înglobează atât noptierele, cât și comoda de pe peretele adiacent.

  19. Monocromie texturată într-un dormitor amenajat minimalist

  Minimalism cald, așa s-ar putea numi stilul acestui apartament din București amenajat de arhitectele din echipa Ioka Design. În dormitor, tapetul de pe peretele cu patul este aproape insesizabil. Este complet lipsit de nuanțe saturate sau modele grafice, conturate, însă ceea ce aduce în zona de dormit este un strop de textură. Astfel, dormitorul rămâne un spațiu zen, dar neplictisitor.

  20. Tapet textil într-un dormitor elegant cu detalii luxuriante

  Pentru acest apartament de vacanță din Mamaia, proprietarii și-au dorit un design demn de un hotel de lux. Așa că arhitectul Laurențiu Paicu a gândit dormitorul întocmai, cu un tapet textil care aduce un plus de textură, decorat cu dungi aurii în ton cu restul amenajării. Pe peretele opus, patul tapițat cu catifea verde-smarald este marcat de un perete alb pe care se regăsesc, de asemenea, dungile aurii de vis-a-vis.

  21. Fototapet cu frunze supradimensionate în loc de tăblie

  tapet dormitor frunze
  Tapetul cu frunze supradimensionate ține loc de tăblie pentru pat

  Designerul de interior Delia Bimpiris de la Plan D Interior a ales un fototapet cu imprimeu de frunze supradimensionate pentru dormitorul apartamentului ei din centrul Bucureștiului. Modelul colorat îl transformă într-un element-statement în amenajare, lucru care compensează lipsa unei tăblii la capul patului. Iar cele două noptiere îi sunt complementare din punct de vedere cromatic.

  22. Accente moderne într-un dormitor în nuanțe neutre

  Amenajare dormitor matrimonial cu dressing walk in_Studio 2 (1)
  Tapetul e folosit ca element dominant în cameră

  Echipa Studio 2.1 a propus un stil modern, minimalist, cu materiale naturale și nuanțe neutre pentru acest duplex din București. Așa că dormitorul matrimonial nu putea să fie mai prejos. Tăblia patului se ridică pe toată înălțimea peretelui, iar pe peretele adiacent, paleta cromatică e diversificată printr-un tapet de la Technografica, pe care arhitecții l-au folosit ca element dominant al camerei.

  23. Un dormitor ca scos dintr-un hotel din Dubai, într-un apartament din Sibiu

  Cu inspirație dintr-un hotel de lux din Dubai, arhitectul Laurențiu Paicu a gândit un concept elegant pentru dormitorul acestui apartament din Sibiu. Elementul principal este tapetul în stil clasic, pe care l-a folosit atât pe pereți, cât și pe interiorul cadrului ușii de la balconul spre terasă. Pe pereții care au rămas netapetați, Laurențiu a montat stucaturi ce sporesc eleganța interiorului, iar mobilierul în diverse texturi negre aduce un contrast în spațiu.

  Foto: colaj

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Inspirație pentru casă: 23 dormitoare amenajate cu tapet în care vei descoper...