Proiecte

Before&after: de la o casă de patrimoniu din 1887, la una cu sistem inteligent, cu 125.000 euro

publicat pe 24 feb. 2021

    Acest apartament situat într-o clădire istorică – construită în 1887 – din centrul vechi al Brașovului a primit o nouă viață: a fost transformat într-o locuință de lux pentru închiriere, după mai bine de 20 de ani în care nu primise niciun fel de îmbunătățire. Și pentru o vilă veche presupune multă muncă și un buget generos, spațiul a fost recompartimentat, instalațiile schimbate, tâmplăria la fel, au refăcut grinzile și pereții, iar fațada exterioară a fost și ea restaurată.

    Ana Maria Călina, designer de interior la AMC Interiors, a acceptat provocarea proprietarului.

    Ideea proiectului a fost ca, la final, să devină o locuință de lux pentru închiriere pe Booking. Ana Maria a avut mână liberă în amenajare, cu excepția părții tehnice, unde a primit instrucțiuni precise: de exemplu, baia noua construită trebuia să fie accesibilă pentru persoanele cu dizabilități, așa că a folosit elemente speciale de susținere sau uși cu deschidere totală.

    Apartamentul este situat la parterul vilei și are 100 metri pătrați utili. În momentul achiziției se afla într-o stare avansată de degradare. El fusese închiriat mult timp și nu avusese parte de îmbunătățiri în ultimii 20 de ani. Acum a fost recompartimentat și are o baie mare, una de serviciu, hol, bucătărie, două dormitoare și un living cu zonă de dining.

    Pentru că apartamentul se află într-o clădire istorică, a durat doi ani până când proiectul de refacere și amenajare a primit undă verde. Iar apoi lucrările au mai durat încă 12 luni. Asta din trei motive: partea financiară – investiția a fost semnificativă, peste 125.000 euro -, birocrația – actele au durat ceva vreme, iar pentru recompartimentare a fost nevoie de semnătura arhitectului-șef al Brașovului – și surprizele de la fața locului – având în vedere că datează din 1887, a fost nevoie să înlocuiască instalațiile, să refacă pereții care erau măcinați și să curețe și refacă grinzile măcinate de cari.

    Dar rezultatul e pe măsură: apartamentul are acum un stil contemporan combinat cu elemente vintage, ușor eclectice, precum grinzile și ușile restaurate.

    „Mi-am dorit să transform acest spațiu într-o locuință primitoare și confortabilă, care să aibă mult farmec. Mixul de stiluri contribuie la această senzație de spațiu cozy, ideal pentru relaxare”, spune Ana Maria.

     

    Proiectul a presupus un buget generos, o parte din investiție fiind împărțită astfel:

    • tâmplăria exterioară a avut un cost de 12.000 euro, 
    • încălzirea în pardoseală – tot 12.000 euro,
    • aparatele de aer condiționat au fost în jur de 9000 de euro,  
    • mobilierul – în jur de 40.000 de euro,
    • electrocasnicele, inclusiv tv–urile UHD, undeva la 5000 euro, 
    • restaurarea interioară și exterioară, plus manopera la finisaje – undeva la 40.000 euro,
    • partea de profile și parchet – undeva 7000 euro.

    Ana Maria spune că cel mai mare răsfăț au fost aparatele de aer condiționate, luate de la Daikin.ro, care reprezintă „o combinație unică de umidificare, dezumidificare, ventilație, purificare a aerului, încălzire și răcire – toate într-un singur sistem”.

    Un apartament cosy și high-tech

    Fațada clădirii a fost restaurată, iar tâmplăria exterioară a fost complet schimbată. Totuși, culorile, formele, dimensiunile și ornamentele inițiale au fost păstrate, dar a fost adăugat elementul de izolare termică și fonică prin montarea de termopane. De asemenea, tot pentru a avea grijă de clădirea istorică, Ana Maria spune că sistemul de încălzire prin pardoseală este unul special, de tip uscat, fără încărcare suplimentară de șapă, achiziționat de la Rehau, unde prețul este de 120 de euro pe metrul pătrat.

    Având în vedere că intrarea se face direct în zona de living și dining, Ana Maria le-a delimitat printr-un culoar de trecere. Astfel, în living se află partea de relaxare, cu sistem home cinema și șemineul de bioetanol, în timp ce partea rezervată diningului e accentuată cu partea de iluminat. Iar pentru a crea o atmosferă aparte, tavanul este decorat cu profile în stil art deco.

    Primul dormitor e dominat de combinația de gri-albastru și furnir-lemn. Aici, Ana Maria a luat decizia de păstra și restaura grinzile originale, care erau într-o stare destul de bună:

    „În tot aerul de modern, grinzile reprezintă istoria”

    .

    De asemenea, pentru a marca zona patului, ea a urcat parchetul triplu stratificat, luat de la Barlinek.ro, pe perete, efectul vizual fiind mai puternic.

    Celălalt dormitor are nuanțe calde de crem, alb și vernil, cu mici accente galbene. Aici nu doar grinzile sunt cele originale, ci și ușile. Ana Maria a vrut să păstreze o bucată de istorie în această casă monument istoric. Astfel, ușa care delimita intrare din living în dormitor s-a transformat în decor în zona patului, pentru a-l scoate mai bine în evidență.

    Pe culoarul holului se află baia mare – modernă  cu ceramică hexagonală ce se întrepătrunde cu gresia pe pardoseală și creează ideea de fagure pe perete. Gresia decorativă de pe hol traversează bucătăria și a fost special aleasă pentru că e de folos în cazul spațiilor nesimetrice, în care liniile nu sunt drepte.

    Bucătăria are fronturile din lemn, cu canelură ce ne duce într-o zona clasică. Blatul cu buza dreaptă este un element modern în această compoziție – la fel și aparatură de ultimă generație. Cea mai mare parte a mobilei a fost luată de la Rovereshop.ro.

    Și nu în ultimul rând, există și un sistem de casă inteligentă care permite controlul de la distanță a tuturor obiectelor smart.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestei amenajări ne-a fost trimisă de Ana Maria Călina de la AMC Interiors.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    4 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ANA MARIA FRUNZĂ
    ANA MARIA FRUNZĂ
    3 years ago

    Buna ziua,
    Revin cu obs.legate de limba in care este scris articolul.
    Sunt locuri in care nu seamana cu limba română, din pacate.
    Ex.:aerele conditionate?????!!!!!
    ADICĂ APARATE DE AER CONDITIONAT!
    Si mereu folositi niste expresii neglijente!
    Daca se va repeta,pe mine mă veti pierde de cititoare!
    A-M Frunză

    Alina Ciobanu
    3 years ago

    Bună ziua! Vă mulțumim tare mult pentru observația legată de aparatele de aer condiționat. Oameni suntem, mai și greșim. Ne ajută orice fel de feedback din partea cititorilor noștri și încercăm să ținem cont de acesta. Ne-ar plăcea să aflăm și care sunt expresiile pe care le considerați deranjante. Este în regulă să continuăm discuția pe mail?

    Tomescu Veronica
    Tomescu Veronica
    3 years ago

    Bună ziua, termenul corect in acest context pentru,,carii,, este cari.
    Păcat…

    Cezara Palade
    Admin
    2 years ago

    Bună ziua, mulțumim pentru atenționare, am corectat greșeala.