DESIGN INTERIOR

Așezarea patului în dormitor: cum jonglezi cu dimensiunile camerei și cum influențează punctele cardinale calitatea somnului

publicat pe 01 dec. 2019

  Poziția de așezare pentru pat în cameră se stabilește cel mai ușor în funcție de dimensiunea dormitorului. Dacă ai avut curiozitatea să cauți pe internet cum să așezi patul în dormitor, sigur ai dat peste multe răspunsuri legate de principiile Feng Shui. Însă în termeni simpli, cel mai ușor este să așezi patul în dormitor în funcție de dimensiunile și forma camerei tale. Iată un scurt ghid care să te îndrume.

  Ca să nu plimbi patul din dormitor dintr-un colț în altul vreo săptămână, până găsești poziția ideală, ține cont de câteva reguli: pe ce perete se află fereastra, ce formă are și cât de mare e camera.

  Așezarea patului în cameră în funcție de forma și dimensiunile dormitorului

  Înainte să pleci în căutarea patului perfect – și să le testezi pe toate, în magazine, desigur – , măsoară cu atenție dormitorul. În funcție de asta, dar și în funcție de ce alte elemente vrei să integrezi aici, stabilește care e locul cel mai potrivit ca să așezi patul în dormitor.

  În cazul în care încăperea e pătrată, amplasează patul de-a lungul axei centrale. Dacă dormitorul are forma unui dreptunghi, împarte camera în mai multe zone, pe care să le delimitezi cu piese de mobilier – scaun, fotoliu sau birou.

  Ai un dormitor de dimensiuni generoase? Poți integra patul în mijlocul camerei și să creezi aspectul de insulă, așa cum recomandă publicația Contemporist. Mai exact, piesa de rezistență să fie patul, iar restul mobilei să fie pusă cât mai aproape de pereți. În felul ăsta, vei avea foarte mult spațiu liber și îți va fi foarte ușor să folosești orice dulap sau sertar, fără să te împiedici de colțul altuia.

  așezare pat în cameră dormitor mare
  Pune patul în mijlocul camerei, dacă ai un dormitor mare

  Relația complicată cu lumina naturală

  E destul de simplu, unii adoră să simtă razele soarelui pe față când se trezesc, alții vânează cele mai groase draperii și păstrează lângă pat o mască pentru ochi. Dacă îți dorești să te trezească soarele și nu alarma telefonului, pune patul cât mai aproape de fereastră și orientează capul patului în direcția în care lumina naturală pătrunde în cameră.

  Vrei să te trezești cât mai natural, fără să te deranjeze razele soarelui sau, mai rău, soneria telefonului? Pune patul cât mai departe de fereastră și lasă telefonul în altă cameră, pe timp de noapte.

  așezare pat în cameră luminoasă
  Amplasează patul cât mai aproape de fereastră, dacă iubești lumina naturală

  Spațiul din jurul patului

  Contează și piesele de mobilier pe care le alegi, nu doar cum așezi patul în dormitor. Dacă pentru restul camerei ai mână liberă, spațiul din jurul patului păstrează-l cât mai aerisit. Noptierele pot fi uneori greu de integrat într-un spațiu restrâns. Pentru un dormitor mic, poți alege polițe sau rafturi sau poți cumpăra doar o noptieră, într-o culoare contrastantă sau cu un model deosebit, așa cum propun cei de la Apartament Therapy. În cazul în care vrei să respecți regulile Feng Shui, mergi pe ideea de pereche: două noptiere, două perne & două lămpi.

  Accesoriile și obiectele de decor sunt și ele importante. Peretele din spatele patului poate deveni opera ta de artă, așa că nu te feri să pui aici cât mai multe tablouri, de dimensiuni diferite. Pentru podea poți alege un covor de dimensiuni medii, pe care să îl pui chiar în fața patului sau de-a lungul lui.

  Poziția patului în dormitor este importantă pentru calitatea somnului și sănătate

  Poziția patului în dormitor depinde, în principal de dimensiunea camerei, însă un număr tot mai mare de oameni aleg să respecte principiile Vastu Shastra, ştiinţa arhitecturii şi a designului templelor, locuinţelor şi a clădirilor în spaţiul Indiei tradiţionale, care predateazã Feng Shui-ul chinezesc cu aproximativ 1500 de ani. Vastu are la bază principii menite să optimizeze utilizarea spațiului în are trăiești, sprijinind în același timp o viață armonioasă, pozitivă.

  asezare pat in camera vastu shastra
  Vastu Shastra are la bază principii menite să optimizeze utilizarea spațiului în are trăiești, sprijinind în același timp o viață armonioasă, pozitivă.

  Chiar și persoanele care nu cred cu fermitate în principiile filosofice din spatele curentului tind să respecte regulile care îl guvernează odată ce înțeleg beneficiile practice în organizarea spațiilor din locuință.

  Una dintre camerele principale din casa ta este dormitorul, pe care Vastu te poate ajuta să o transformi în spațiul suprem de odihnă, relaxare și revigorare.

  Poziția potrivită a patului în dormitor, potrivit principiilor Vastu Shastra

  În mod ideal, conform principiilor Vastu, capul patului să fie plasat fie pe peretele nordic, fie pe cel estic, în timp ce zona picioarelor trebuie să fie indice sudul sau vestul. Partea patului în care îți așezi capul trebuie să fie sprijinită de perete.

  În dormitorul pentru oaspeți, poziția patului în dormitor poate fi orientată spre vest. Un alt reper important din Vastu este materialul din care este realizată piesa de mobilier, fiind recomandat ca patul să fie din lemn, pentru că metalul este o sursă de vibrații negative. Pentru încurajarea uniunii, a unui întreg, un pat dublu ar trebui să aibă o singură saltea, nu două saltele mai mici alăturate.

  Evită poziționarea patului într-unul din colțurile camerei și încearcă, dacă spațiul îți permite, să îl așezi pe axa principală a camerei, ca energiile pozitive să circule liber.

  Spre ce punct cardinal este bine sa dormi cu capul pentru un somn odihnitor

  Suntem aici să-ți răspundem la o altă întrebare: spre ce punct cardinal este bine să dormi cu capul?

  Potrivit tradițiilor antice din Vastu Shastra, direcția ideală de dormit pornește din sud. Această teorie este susținută și de cercetările științifice, care pleacă de la premisa că pământul are un câmp magnetic cu patru direcții – nord, sud, est și vest. De asemenea, corpul uman are o busolă internă care ne spune de ce este important să dormim cu capul îndreptat spre nord și picioarele îndreptate spre sud: atunci când aliniem doi poli egali într-o singură direcție, știm că polii se resping, acest lucru influențând calitatea somnului.

  Există cercetări potrivit cărora unele animale, mai precis bovinele și căprioarele, își aliniază în mod natural corpurile în timpul somnului în direcția nord-sud atunci când mănâncă sau când se odihnesc. În plus, cercetările preliminare arată că atunci când oamenii dorm cu fața spre sud tensiunea arterială scade, iar calitatea somnului se îmbunătățește.

  La întrebarea „spre punct cardinal este bine să dormi cu capul?” cercetările științifice și filosofia Vastu Shastra oferă o explicație lesne de înțeles.

  De exemplu, practicanții Vastu privesc clădirile ca pe miște organisme vii care pot fi construite în așa fel încât să se alinieze perfect cu energia universului. Conceptul își are originile în mitologia și credința Hindu, potrivit cărora corpul uman are, într-adevăr, proprii poli, asemeni Pământului, importanți fiind în cazul de față polul nord și polul sud. Orientarea corpului în timpul somnului, dacă polii se resping, poate contribui la dureri de cap și creșterea tensiunii arteriale.

  perete accent dormitor nuante deschise

  Deși nu există cercetări care să conecteze durerile de cap de direcția somnului, există dovezi că somnul spre sud poate reduce riscul de hipertensiune arterială. Un studiu a comparat calitatea somnului a persoanele care dorm în direcția est-vest și calitatea somnului a celor care dorm în direcția nord-sud. După o perioadă de trei luni, cei care au dormit orientați din nord către sud au prezentat o tensiune arterială mai scăzută, o calitate mai bună a somnului și un somn mai lung în general. Drept urmare, cercetătorii au concluzionat că somnul în aliniament cu câmpul electromagnetic al Pământului ar putea îmbunătăți calitatea somnului.

  Un studiu recent a arătat, de asemenea, modificări ale undelor cerebrale ale participanților atunci când aceștia au fost expuși la câmpuri electromagnetice manipulate, sugerând că oamenii ar putea fi sensibili la energia magnetică a Pământului.

  Ce punem deasupra patului in dormitor – idei de amenajare cu un buget redus

  Ce punem deasupra patului în dormitor este o alegere importantă, care ar trebui făcută cu atenție. Nu vrei, de exemplu, să pui un obiect greu sau un raft nesecurizat, cu o prindere slabă, pentru că există oricând pericolul ca acestea să se desprindă de perete.

  decor diy flori deasupra patului

  Ai însă din fericire o mulțime de opțiuni. Poți, desigur, să adaugi un raft dacă îi securizezi prinderea în perete, pe care să plasezi plante naturale sau obiecte de artă. Poți să pui mai multe tablouri pe perete sau un mix eclectic de oglinzi pentru un decor eclectic.

  idei amenajare dormitor plante

  Peretele de deasupra patului este adesea neglijat, dar poate deveni ușor o pânză pentru ideile tale creative pe care să o transformi într-un punct focal în dormitor care să flateze tăblia patului, dar mai ales restul camerei.

  amenajare dormitor pozitia patului
  Dacă spațiul îți permite, să îl așezi pe axa principală a camerei,

  De altfel, ideile de decor pentru pereți sunt influențate, de multe ori, de un perete accent – unul pe care există, de exemplu, un șemineu sau, mai simplu, tapet. Crearea unui perete accent poate fi o idee foarte bună, mai ales într-un dormitor cu o formă atipică sau alte elemente cu valoare arhitecturală, cum ar fi o cameră mare, amplă. Dar aceste lucruri sunt posibile și într-un dormitor mic.

  Produsele din acest articol au fost selectate de echipa lovedeco.ro în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  DanG
  DanG
  3 years ago

  Groaznice paturile alea cu OSB care sunt si tratate chimic, deci toxice!

  icon

  Așezarea patului în dormitor: cum jonglezi cu dimensiunile camerei și cum inf...