63 imagini cu bucătării amenajate de designeri și arhitecți români într-o mulțime de forme și stiluri
publicat pe 22 apr. 2021Unele bucătării sunt în formă de L, altele în formă de U, altele sunt open space, cu sau fără insulă. Mai mici, mai mari, mai colorate sau chiar complet albe, am adunat mai jos câteva imagini cu bucătării amenajate de designeri și arhitecți români din care să te inspiri pentru casa ta.
Bucătării moderne / bucătării clasice / bucătării în formă de L / bucătării în formă de U / bucătării mici / modele de bucătărie open space / bucătării open space cu insulă / bucătării albe
Dacă nu ești arhitect și nici designer de interior, dar îți dorești să gândești chiar tu conceptul de design al bucătăriei tale, cea mai simplă cale spre reușită e să iei o idee și să o adaptezi la nevoile tale. Sau poți chiar să combini mai multe idei, ca să-ți iasă amenajarea perfectă pentru tine. Orice metodă ai alege, noi îți punem la dispoziție câteva imagini cu bucătării gata amenajate care să-ți servească drept punct de plecare.
Imagini cu bucătării moderne amenajate de designeri și arhitecți de la noi
Cea mai simplă alegere, una cu care nu poți da greș, este stilul modern. Se potrivește bine în apartamentele de bloc, în bucătăriile mici și medii, în case cu linii drepte, simple, fără zorzoane și alte accesorii inutile. Nu sunt complet minimaliste, deci nu te vor inspira să renunți complet la decorațiuni, ci să le menții la un minim care lasă spațiul aerisit și parcă un pic mai luminos. Ah, și să nu uităm, au finisajele acelea de ultimul răcnet pe care le admiri pe Pinterest, de la rășină epoxidică, la microciment.
De exemplu, această bucătărie gândită de arhitecții Alexandru Bucur și Răzvan Dumitriu de la Interiology într-un apartament din cartierul bucureștean Vitan are pardoseala finisată cu rășină epoxidică, iar pereții cu microciment. Pe tavan sunt montate benzi led care se reflectă în podea și fac spațiul să pară mai mare. Mobilierul în nuanțe de bleu „ascunde” toate electrocasnicele, iar fronturile lucioase reflectă și ele lumina.
Tot în stil modern, dar cu texturi mate și la nivelul mobilei, și la nivelul ceramicii, este și această bucătărie al cărei concept a fost gândit de arhitecții Andrei-George Dobrea și Ștefania Bobaru de la Vim Studio. Spațiul nu e unul foarte generos, însă au încăput corpuri de depozitare pe ambii pereți, și chiar și o zonă de luat micul dejun cu tejghea și scaune de bar. Avantajul e că tejgheaua poate fi folosită și ca blat de lucru, când proprietarii au nevoie.
Pentru echipa Pure-Mess Design, cea mai mare provocare a fost să mascheze stâlpii din bucătăria acestui apartament din Constanța. I-a ascuns prin corpuri de mobilier făcute pe comandă, cu fronturi ce aduc aminte de textura cimentului. Designerii au continuat modelul și pe pardoseală, printr-o gresie cu aspect de marmură într-o nuanță rece ce oferă iluzia de adâncime în spațiu. Iar paleta neutră e animată de scaunele albastre, care sparg monotonia cromatică.
Arhitectul Vlad Savu și unul din fondatorii biroului de design After Deco și-a transformat casa copilăriei din Valea Prahovei în casă de oaspeți. Bucătăria a trecut printr-o transformare completă și deși finisajele sunt neutre – pereți albi și podea acoperită cu parchet – mobilierul cu fronturi negre este elementul care aduce stilul modern în încăpere. Vlad a adus aici și o insulă în care sunt încastrate chiuveta și mașina de spălat vase incorporabilă.
O altă bucătărie cu mobilier cu fronturi negre este cea amenajată de arhitecta de interior Cristina Micu într-un apartament din Baba Novac, București. Pentru antistrop, Cristina a ales sticlă neagră care să reflecte camera și să dea senzația optică de spațiu mai mare și mai adânc. Pentru ca efectul să dea rezultate, a montat benzi led la baza corpurilor suspendate. Pe peretele opus a montat spre fereastră sticlă albă, din același motiv, iar în continuarea ei a creat o zonă compactă de luat masa cu patru locuri și tejghea.
În multe bucătării moderne sunt „ascunse” pe alocuri influențe scandinave și minimaliste. La fel ca și în aceasta amenajată de designerul de interior Alexia Miulescu într-un apartament din cartierul bucureștean Pipera. Masa și scaunele din lemn natur sunt de inspirație scandinavă, iar minimalismul se observă la nivelul corpurilor de mobilier cu fronturi complet plate, simple, fără mânere la vedere. Totul este încastrat, pentru ca spațiul să fie aerisit vizual.
În cazul în care nu te convinge deloc negrul într-o amenajare de bucătărie modernă, te poți inspira din conceptul gândit de arhitecta de interior Andra Bica de la Kanso Design pentru apartamentul ei. Pereții albi, blatul și podeaua deschise la culoare pun în evidență lumina naturală care pătrunde din abundență pe fereastra mare, specifică clădirilor vechi. Pentru jumătatea inferioară a mobilierului, a ales fronturi bleu-turcoaz, pe care le-a accesorizat cu mânere sferice cu aer retro.
Bucătării clasice care integrează farmecul vremurilor de altădată
Uneori stilul modern poate părea monoton și rece, iar dacă nu ți se potrivește și preferi ceva cu mai multă personalitate, iată câteva imagini cu bucătării clasice amenajate cu detalii elegante și elemente decorative specifice stilului.
Această bucătărie a fost amenajată de designerul de interior Ana Maria Călina de la AMC Interiors, într-o casă de patrimoniu din 1887, aflată în centrul vechi al Brașovului. Un concept modern nu s-ar fi potrivit cu istoria locului, așa că Ana Maria a ales o mobilă cu fronturi din lemn cu canelură decorativă. Blatul și electrocasnicele au fost alese într-o culoare mai închisă ca să contrasteze cu restul obiectelor și să facă legătură cu ceramica de pe pardoseală.
Designul clasic al acestei bucătării amenajate de designerul Eunice Pantea într-o casă din Oradea e „îndulcit” de ușile turcoaz ale dulapurilor inferioare. Camera are 20 metri pătrați și e mobilată la comandă pentru a fi cât mai funcțională. Deși a încăput o zonă de dining completă cu masă și scaune, designerul a creat și o peninsulă care continuă blatul de lucru și oferă extra spațiu pentru mic dejun.
Clasicul și contemporanul fac echipă bună în această bucătărie amenajată de Ștefania Bobaru de la Vim Studio într-o casă din Buzău. Mobilierul a fost făcut pe comandă cu fronturi din MDF furniruit frezate în stil clasic și finisate alb mat. Însă lipsa detaliilor și zorzoanelor inutile este ceea ce le ancorează în contemporan, iar blatul cu aspect din lemn natur aduce o notă scandinavă spațiului.
Într-o casă în care proprietarii și-au dorit accente roz și păsări flamingo, nici bucătăria nu putea să facă notă discordantă. Designerul Simona Ungurean i-a gândit un concept în stil clasic care să continue stilul din restul casei și să se potrivească și cu cele două dorințe stilistice menționate. Mobilierul a fost făcut la comandă și include și o peninsulă ce oferă spațiu de luat masa.
Designerul de interior Georgiana Ursache de la UG Interiors a preluat acest apartament de trei camere din București într-un stadiu în care avea nevoie de o schimbare majoră. Pentru bucătărie a ales note diafane de ivoire, deschise, ca să combată lumina naturală insuficientă, mobilier specific multor bucătării clasice și textile cu imprimeu floral.
La fel de luminoasă este și bucătăria în stil clasic amenajată de designerul Simona Ungurean într-o casă cu etaj din Târgu Mureș, unde albul este prezent în fiecare cameră. Deși culorile finisajelor și al mobilierului sunt deschise, scaunele tapițate cu catifea corai contrastează armonios în spațiu și îl scot din monotonie.
Imagini cu bucătării amenajate în formă de L
De cele mai multe ori, în bucătăriile lungi și înguste, designerii aleg să facă mobilierul în formă de L, pentru eficientizarea spațiului. Asta pentru că lățimea camerei este prea îngustă să permită mobilarea ambilor pereți lungi, căci spațiul ar ajunge mult prea înghesuit și impracticabil. Iată câteva imagini cu bucătării amenajate în formă de L care îți vor demonstra că acest format este o soluție optimă.
Pentru a maximiza spațiul, designerul de interior Adela Chivărean a pus mobilier de depozitare doar pe unul dintre cei doi pereți lungi ai bucătăriei în acest apartament din Brașov. Deși pe peretele îngust era prezentă o fereastră care împiedica montarea corpurilor suspendate, Adela a prelungit totuși depozitarea printr-un corp de bază cât toată lățimea camerei. Astfel, pe peretele opus corpurilor principale a încăput și o masă cu scaune, iar spațiul este aerisit și confortabil pentru gătit.
Arhitectele Roxana Jipa și Silvia Olteanu de la Lime Studio au organizat în L bucătăria acestei case din comuna Nicolae Bălcescu, județul Călărași. În restul casei au folosit mobilier recondiționat, iar ca bucătăria să fie în aceeași linie stilistică, i-au gândit o amenajare eclectică. Pardoseala a fost placată cu parchet stratificat din lemn de nuc și plăci ceramice în stil patchwork. Cele două zone sunt delimitate printr-un profil din alamă, care se asortează cu restul feroneriei.
Deși nu a fost cazul de spațiu insuficient, arhitecta de interior Cristina Blaga de la West Concept a considerat că o singură lungime de cameră poate oferi suficient spațiu de depozitare în acest apartament din Timișoara. Așa că a creat corpurile în formă de L, iar pe partea opusă a bucătăriei a adus o zonă de dining. Rezultatul este un spațiu care oferă libertate mare de mișcare, dar și suficient loc de depozitare pentru cele necesare gătitului.
O amenajare similară, dar mult mai colorată, este și cea gândită de echipa Arhitect.O pentru această casă din Mogoșoaia. Spre deosebire de alte imagini cu bucătării amenajate în formă de L, cea de mai sus are un impact vizual puternic datorită fronturilor și scaunelor în nuanțe de verde-mentă. Antistropul e placat cu sticlă termorezistentă neagră, care oferă un fel de contur întregului ansamblu.
Imagini cu bucătării amenajate în formă de U
Atunci când lățimea spațiului permite și îți dorești extra depozitări și un blat de lucru generos, poți opta pentru o organizare în forma literei U. Inspiră-te din aceste imagini cu bucătării amenajate în formă de U din proiectele designerilor.
Mobilarea pe trei laturi optimizează la maximum această bucătărie amenajată de arhitectul Dorin I. Lungu de la AIDO Studio Design într-un apartament din Oradea. Fronturile negre în stil modren contrastează cu peretele finisat alb, lucios, care reflectă lumina naturală ce pătrunde pe geam și lărgește vizual întreaga încăpere.
Designerul Ciprian Șipoș a avut la dispoziție un spațiu mai generos în această casă din zona Arcului de Triumf din București, așa că a profitat de el. De fapt, bucătăria și livingul erau open space înainte de amenajare, însă Ciprian a ales să le despartă rin uși franțuzești. Apoi a mobilat cele trei laturi rămase cu mobilier din MDF cu fronturi gri, iar pereții sunt finisați cu faianță în stil metro.
Dacă nu ai nevoie de atât de multe corpuri de depozitare, poți amenaja o bucătărie în U în care latura de legătură să fie un simplu blat de luat masa și de lucru. Așa cum a făcut designerul Alexandru Bucur de la Interiology în acest apartament de burlac din Militari. Fronturile corpurilor sunt frezate și au un aspect ușor clasic, dar sunt vopsite într-o nuanță de bleu pastel ce dă un aer boem încăperii, în combinație cu blatul în nuanța lemnului.
Andra Bica de la Kanso Design a ales să suplimenteze spațiul de șezut în această bucătărie în formă de U amenajată într-un apartament de trei camere din București. Pe una dintre laturi sunt exclusiv corpuri de depozitare, la fel ca și pe cea de legătură, iar pe cea de-a treia este integrată o băncuță ce face parte din mobilier și oferă locuri de stat la masă.
Designerul de interior Andrada Gruia de la Archivity este și proprietara acestui apartament din Militari, București. Și-a dorit o bucătărie pastelată și luminoasă, iar cu spațiul pe care-l avea la dispoziție a organizat-o în formă de U. Pe una dintre cele două laturi lungi se află corpuri de depzoitare și blat de lucru, iar pe cealaltă e o masă de dining cu două scaune și, deasupra ei, încă un rând de corpuri suspendate. După amenajare, bucătăria a rămas camera ei preferată din casă, datorită echilibrului dintre partea funcțională și estetică pe care a reușit să-l obțină.
Bucătării mici amenajate eficient
Doar pentru că ai la dispoziție un spațiu limitat, nu înseamnă că nu poți amenaja în el o bucătărie funcțională. Ai nevoie doar de câteva idei ingenioase prin care să organizezi totul în cea mai potrivită formă. Inspiră-te din aceste imagini cu bucătării mici amenajate eficient.
Designerul de interior Delia Bimpiris și-a amenajat mica bucătărie din apartamentul ei din București cu minimul necesar. A renunțat la corpurile suspendate, căci într-un spațiu atât de limitat n-ar fi făcut decât să încarce amenajarea, și a concentrat depozitarea la bază, în formă de L. Fronturile sunt gri antracit și a ales electrocasnice care să nu contrasteze prea tare cu ele, ca să păstreze o oarecare liniaritate cromatică care să nu încarce vizual spațiul.
În această garsonieră din Floreasca, București, bucătăria este lungă și îngustă, ceea ce n-ar fi lăsat loc pentru o mască cu scaune. Nici mobilierul de depozitare amplasat pe ambele laturi nu ar fi fost o soluție eficientă, din cauza lățimei limitate a camerei. Așa că arhitectele Oana Constantin și Alexandra Coman de la Artizone au improvizat cu un blat de lucru suspendat amplasat sub geam. Și au profitat de ocazie pentru a insera și o pată de culoare în încăperea unde albul e dominant, prin tapițeria scaunelor.
Bucătăria atipică a acestei garsoniere a fost amenajată eficient de arhitecta Anca Ivan de la Simetrica Design în colaborare cu arhitecta Virginia Dumitru. Pentru că încăperea are un perete semirotund, toate corpurile de depozitare au fost plasate pe el, iar peretele drept a rămas liber pentru o masă suspendată cu două scaune de bar. Ca să creeze senzația de spațiu mai mare, Anca și Virginia au scos ușile și au lăsat locul de trecere fără niciun obstacol.
O altă bucătărie mică organizată în formă de L este cea amenajată de designerul de interior Katalin Csiki de la Studio 11 într-o casă veche din centrul Clujului. Katalin a ales finisaje deschise la culoare, lucioase, care să reflecte lumina. Fronturile au mânere ascunse, ca să nu încarce vizual, iar contrastele sunt obținute subtil, prin inserțiile aurii.
Designerul de interior Adriana Popa de la Studio AP a ales fronturi MDF lucios într-o nuanță de verde smarald pentru ca bucătăria acestui apartament din Berceni să pară mai mare, dar să păstreze și cromatica din restul amenajării. Datorită finisajului, ele reflectă ca o oglindă toate elementele de pe peretele opus, iar astfel apare iluzia de încăpere mai largă.
Forma de L a fost cea mai potrivită și pentru bucătăria acestui apartament de 38 metri pătrați din Brașov. Arhitecta Andreea Baban de la Rheea Studio a trebuit să inverseze poziția plitei cu cea a chiuvetei ca să obțină o formulă eficientă de amenajare în spațiul super limitat. Iar nuanțele deschise la culoare ale mobilei și finisajelor reflectă lumina naturală și „deschid” vizual bucătăria.
Poți obține un efect similar și cu nuanțe închise la culoare, așa cum a făcut designerul Inga Bunduche în bucătăria lungă și îngustă a acestui apartament din Militari, București. Corpurile sunt negre, din TOPX, un material nou pe piață rezistent la șocuri mecanice. Ele maschează perfect electrocasnicele, reducând din „zgomotul” vizual, iar corpul intermediar din PAL într-o nuanță din lemn natur este elementul care creează contrast și luminozitate.
Modele de bucătărie open space
O altă soluție pentru a avea mai mult loc de mișcare într-o bucătărie este să o deschizi spre living, dacă ai cum să scapi de peretele dintre ele. Iată câteva imagini cu bucătării amenajate în regim open space care sunt în armonie cu zonele de zi cu care împart spațiul.
Livingul și bucătăria acestui apartament cu trei camere din Brașov sunt îmbrăcate în parchet, inclusiv pe tavan. Arhitectul Mihail Neagu l-a ales pentru a crea un spațiu confortabil și luminos, dar coerent din punct de vedere al designului. Așa că bucătăria open space împarte aceleași finisaje cu livingul, însă e separată de el printr-un perete despărțitor cu rafturi, ce delimitează zonele pe funcționalități fără să dea senzația de cameră înghesuită.
Bucătăria acestui duplex din București împarte spațiul cu zona de dining, iar în continuarea ei se află zona de living. Arhitecții din echipa Studio 2.1 au proiectat un mobilier minimalist, din MDF alb, iar accentele cromatice le-au plasat în spațiu prin placarea antistropului cu sticlă galbenă și zonele de mușchi stabilizați de pe pereți.
Doar pentru că e vorba de o bucătărie care împarte spațiul cu livingul sau alte camere, nu înseamnă că trebuie neapărat să o mobilezi și finisezi în nuanțe neutre. De exemplu, arhitecta de interior Ada Tache a gândit un concept pastelat pentru toată zona de zi în acest apartament din București. Așa că și mobila de bucătărie se încadrează în schema cromatică.
Parchetul montat în stil os-de-pește se potrivește și el într-un living cu bucătărie open space. Un exemplu grăitor este această amenajare gândită de designerul Raul Șerban de la Hangar 7586, pentru acest penthouse din Baia Mare. Per total, stilul rezultat este unul eclectic, căci îmbină armonios influențe clasice cu nevoile și tendințele de astăzi.
O altă amenajare cu parchet în bucătăria open space este cea din acest aparament din zona Aviației, București. Arhitecta Alexandra Năstase de la Jooca Studio a spart un perete ca să poată uni bucătăria cu livingul, și astfel a obținut și un loc pentru zona de dining. Și ca să creeze continuitate, a eliminat gresia din bucătărie.
Modele de bucătării cu insulă în amenajări open space
De multe ori, deschiderea spațiului și eliminarea peretelui dintre un living și o bucătărie poate însemna că vei avea suficient loc și pentru o insulă. Și dacă visai de mult la așa ceva, iată câteva modele de bucătării cu insulă care te vor convinge să alegi o compartimentare în plan deschis.
În acest apartament din Otopeni, designerii de la Next Interior au spart pereții de compartimentare ca să deschidă bucătăria și să obțină un spațiu luminos, care include chiar și holul de la intrare. Cu ocazia asta, a încăput în bucătărie și o insulă ce oferă extra spațiu de depozitare și de luat micul dejun. Pentru conceptul de design au ales un stil nordic cu influențe minimaliste și o paletă cromatică compusă din gri și nuanțe neutre, aduse la viață cu accente galbene.
Bucătăria acestei case din Brașov a fost garaj înainte. Designerul Ana Maria Călina de la AMC Interiors a desființat garajul și a făcut tot parterul o zonă open space, care include livingul, diningul și bucătăria. Proprietarii și-au dorit un spațiu cât mai ergonomic posibil, dar și o insulă cu scaune de bar, așa că Ana Maria le-a îndeplinit dorințele întocmai. Acum, insula adăpostește un frigider de vinuri.
Arhitecta Patricia Laslău de la Home Ambiance și-a amenajat o bucătărie open space cu insulă chiar în casa ei de la țară, la Izvorani. A ales pentru locuința ei un stil scandinav, iar pentru a delimita zona de relaxare de cea de gătit, a adus un corp făcut la comandă care pe o parte oferă depozitare pentru bucătărie, iar pe cealaltă rafturi pentru cărți, ca o minibibliotecă.
O amenajare care aduce puțin mai mult cu acele modele de bucătărie cu insulă pe care le vezi pe Pinterest este cea realizată de Raluca și Radu Dofin de la Dofinteriors într-un penthouse de lângă Parcul Herăstrău. Insula are deasupra o hotă cât toată lungimea ei, care oferă și iluminat, dar și spațiu pentru câteva plante decorative.
Imagini cu bucătării albe amenajate cu personalitate
Chiar și în spațiile unde predomină albul poți găsi idei interesante de amenajare din care să te inspiri pentru bucătăria ta. Cum ar fi niște contraste care sparg monotonia, niște accesorii ce aduc personalitate spațiului sau chiar niște texturi care fac totul un pic mai cozy. Iată câteva exemple în aceste imagini cu bucătării albe amenajate neașteptat de nemonoton.
Stilul scandinav ne-a învățat că albul și textura de lemn natur fac echipă bună împreună. Iar arhitecții Rareș Urizcă și Irina Pandele de la Ortigo Design au aplicat acest principiu în această casă dintr-o comună de lângă Târgu Mureș. Întreaga amenajare este ultra luminoasă, modernă, cu o atmosferă calmă, pe care au reușit să o reproducă și în bucătăria open space.
Arhitectele Roxana Jipa și Silvia Olteanu de la Lime Studio au adăugat albului mobilierului un antistrop verde-salvie ca să creeze un contrast interesant în bucătăria acestui apartament din Călărași. Pe fundul corpurilor suspendate au montat lumini LED care se reflectă în antistrop și amplifică inserția cromatică, în timp ce face spațiul să pară un pic mai mare.
Dacă îți doreai să vezi imagini cu bucătării albe amenajate în stil clasic, și nu modern, atunci exemplul cel mai potrivit pare să fie în această locuință din București amenajată de arhitectul Alexandru Călin de la Space Casuals. Bucătăria era mare și luminoasă, așa că au păstrat-o albă ca să nu-i știrbească din atuuri. Iar pentru ca spațiul să nu fie plat, au completat totul cu dierse texturi, cum ar fi preșul de pe podea, jaluzelele romane din bumbac translucid sau blatul din lemn natur.
Echipa Annterior formată din Anna Chițan și Maria Farcaș a venit cu un element surprinzător în această amenajare de bucătărie albă cu podea din lemn: un antistrop marmorat. Pentru fronturi, a ales detalii din alamă care sunt coordonate cu corpul de iluminat și vaza de pe masa de dining vintage care e un alt element-statement, creat din piciorul unei mese vintage și un blat din metal vopsit electrostatic.
Foto principală: Mădălina Ciobanu
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]