De la specialiști

6 principii pe care se bazează o amenajare în stil scandinav, de la Alina Vîlcu și Omid Ghannadi

Stilul scandinav este în ultimii ani din ce în ce mai prezent în locuințele oamenilor. Și noi regăsim diferite variante ale lui în casele pe care le vizităm pentru articolele Lovedeco. Dar care sunt principiile pe care se bazează și elementele esențiale pentru o amenajare în stil scandinav? Ne povestesc și explică arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, „părinții” cursului Inside Academy

De două ori pe an, câte 12 săptămâni, – de altfel, următorul modul începe pe 26 martie – Alina și Omid predau celor care își doresc să vină mai aproape de design cunoștințele lor în domeniu, acumulate în ani de experiență. Povestesc și explică diferitele stiluri de amenajare și particularitățile lor, te învață cum să măsori corect un spațiu sau la ce să fii atent în renovare sau amenajare, explică aplicat cum se personalizează un spațiu. Tocmai de aceea ne-am dorit să ne povestească și nouă despre stilul scandinav.

„Cred că cel mai important lucru atunci când dorim să obținem o atmosferă scandinavă într-o locuință este o radiografie a modului în care vrem să trăim. Nordicii, scandinavii, au o cultură specială și modul lor de a locui, de a trăi, este în consecință unic. Un design scandinav ține cont de lucruri precum funcționalitate, organizare și lumină”, povestește Omid Ghannadi.  

Pentru că este specific zonei scandinave, stilul propune un ambient cald, în care, de la textile, lumină, materialitatea finisajelor, toate contribuie la Hygge sau starea de bine. O stare în care nu ai nevoie de lucruri și ritualuri complicate pentru a te simți bine.

„Farmecul unui interior în stil nordic scandinav este tocmai acela că nu pare făcut de un designer. Este simplu, nepretențios și, mai ales, versatil. Pare că toate piesele de mobilier și decorațiunile pot fi mutate astfel încât imaginea de ansamblu să nu sufere. Mulți fac un pas înapoi în fața acestui mod de a amenaja, deoarece îl percep ca fiind prea simplist, „studențesc” și lipsit de personalitate. Eu cred însă că tocmai această calitate a poveștii scandinave este lucrul care te faci să te simți relaxat acasă”, explică Alina Vîlcu. 

Și acum să trecem direct la elementele esențiale pentru o amenajare în stil scandinav: 

1. Decluttering 

Înainte de toate fă un declutter. Eliberează-te de toate acele lucruri pe care le ai și care nu îți aduc beneficii. Lucrurile pe care le avem trebuie să fie utile dintr-un punct de vedere: emoțional sau funcțional. Scandinavii au multă experiență în a trăi strict cu ceea ce au nevoie și astfel locuiesc în spații mici, cochete, cu o ambianță curată și ordonată care liniștește mintea și sufletul.

2. Lumina și schema cromatică

stil scandinav
Folosește plante în amenajare.

După un declutter masiv, următorul pas în realizarea unui design scandinav ar fi punerea în valoare a luminii. Spațiile scandinave sunt de obicei mici și atunci ea joacă un rol important. Majoritatea acestor amenajări sunt realizate în culori deschise, predomină albul, fiind o culoare neutră care reflectă atât lumina naturală, cât și pe cea artificială. Mai dă senzația de aerisit și  lasă spațiu pentru versatilitate.

Așa că pereții pot fi vopsiți alb pentru acea atmosferă imaculată. Nuanțele finisajelor, cum ar fi pardoseala, gresia, faianța, tavanul și chiar mobilierul, pot fi tot deschise la culoare,. Dar câteva accente e musai să existe. Un tip de accent pe care îl poți folosi e jocul de alb negru, care subliniază și dă contur atmosferei generale.

3. Decorațiuni, accente și patternuri

stil scandinav omid ghannadi alina vilcu decoratiuni
Joacă-te și combină nuanțe și texturi.

Renumitul arhitect modernist Mies van der Rhoe spunea despre arhitectura proiectată de el că „Dumnezeu există în detalii”. Aceeași idee se aplică și accesorizării unui spațiu scandinav. Fie că e vorba de perne, draperii, covoare sau de decorațiuni, ele aduc un pic de organic și ludic în simplitatea geometrică a spațiului. De cele mai multe ori, pattern-urile pernelor și draperiilor sunt o prezență contrastantă și au darul de a face mai cozy minimalismul nordic.

„Îmi plac foarte mult vizualurile de la marimekko.com, pe care le poți introduce pe draperii sau pe farfurioarele de cafea. Consider că este foarte important să tratăm toate obiectele casnice ca obiecte cu aport decorativ”, povestește Alina. 

Și nu în ultimul rând, folosește plante pentru a accesoriza aceste spații. Plantele de interior aduc multă viață într-un design scandinav. Și aici merită amintit că printurile vegetale, minimale, sunt tot o creație a designului scandinav. 

4. Materialele și calitatea lor

stil scandinav lemn
Folosește lemn natur în nuanțe calde.

Lemnul încălzește spațiul, astfel că toate interioarele nordice au pardoseli de lemn natur. Pe lângă pardoseală, folosește elemente de mobilier din lemn natur, cu structură cât mai aerisită, astfel încât să confere camerei un aspect cât mai fluid și liber. 

Un alt aspect important este calitatea materialelor și a obiectelor folosite. Când optezi pentru o amenajare în stil scandinav, te angajezi la un stil de a trăi mult mai sănătos și durabil. În consecință, alege obiecte de mobilier de calitate bună. Ideal, cumpără strict ce ai nevoie: parchet din lemn natural, mobilier durabil și textile de calitate. 

„Mai degrabă investim în trei seturi de prosoape albe din bumbac de calitate pe care le folosim cu drag, decât să avem zece seturi de prosoape desperecheate, care nu ne aduc fericire atunci când le folosim și într-un final doar ticsesc dulapurile. Același lucru este valabil și pentru seturile de farfurii, tacâmuri, pahare sau pentru așternuturi”, explică Omid. 

5. Mobilier și depozitare

În amenajarile scandinave nu toate zonele de depozitare sunt închise și ascunse. De exemplu, cuierul se poate transforma intr-o piesa de design, făcut astfel încât să separe două spații. 

stil scandinav Alina Vîlcu
„Aici am gândit un cuier din trunchiuri de mesteceni, cărora le-am lăsat câteva crengi de care poți agăța hainele atunci când intri în casă”, povestește Alina.

Mobilarea trebuie să ajute ambianța curată să transpară, alege pe cât posibil mobilier cu picioare firave. O masă de cafea simplă, console, canapele cu picioare înalte și cât mai mult mobilier care pare că plutește și lasă lumina să cadă pe pardoseală. Materialele mobilierului scandinav sunt sincere, metal, lemn natural, alamă sau piatră naturală. Alama este un material care a fost reanimat de designul scandinav, din dorința de a înnobila ambianța uneori prea austeră. 

6. Hygge

stil scandinav omid ghannadi alina vilcu fotoliu
Nelipsitul și necesarul colț de relaxare și citit.

Pentru o amenajare în stil scandinav mai sunt importante locul de citit și textilele hygge – un colț în care să te retragi cu o cană de ceai sau cu un pahar de vin, să te acoperi cu o pătură pufoasă și să îți citești cartea preferată. Materialitatea și texturile sunt foarte importante într-o amenajare nordică, pentru că interacțiunea tactilă îți completează senzorial sentimentul de căldură și relaxare.

Cu siguranță despre stilul scandinav se poate vorbi foarte mult. Sunt multe elemente care îl compun și suportă multe influențe din alte stiluri. Însă acest stil este un mod de a trăi curat și liber de acele lucruri care ne încurcă viața. Probabil din acest motiv studiile susțin că este un stil potrivit pentru camerele copiilor. Oferă o bază neutră, curată și organizată, care devine fundal pentru dezvoltarea unui spirit calm, curios și liber.

Poți lua câte puțin din fiecare principiu care stă la baza stilului scandinav și îl poți adapta nevoilor, confortului și stilului tău.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Dani Oțil face pentru prima dată turul casei lui din Corbeanca, plină cu pove...