6 principii pe care se bazează o amenajare în stil scandinav, de la Alina Vîlcu și Omid Ghannadi
publicat pe 05 mart. 2020Stilul scandinav este în ultimii ani din ce în ce mai prezent în locuințele oamenilor. Și noi regăsim diferite variante ale lui în casele pe care le vizităm pentru articolele Lovedeco. Dar care sunt principiile pe care se bazează și elementele esențiale pentru o amenajare în stil scandinav? Ne povestesc și explică arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, „părinții” cursului Inside Academy.
De două ori pe an, câte 12 săptămâni, Alina și Omid predau celor care își doresc să vină mai aproape de design cunoștințele lor în domeniu, acumulate în ani de experiență. Povestesc și explică diferitele stiluri de amenajare și particularitățile lor, te învață cum să măsori corect un spațiu sau la ce să fii atent în renovare sau amenajare, explică aplicat cum se personalizează un spațiu. Tocmai de aceea ne-am dorit să ne povestească și nouă despre stilul scandinav.
„Cred că cel mai important lucru atunci când dorim să obținem o atmosferă scandinavă într-o locuință este o radiografie a modului în care vrem să trăim. Nordicii, scandinavii, au o cultură specială și modul lor de a locui, de a trăi, este în consecință unic. Un design scandinav ține cont de lucruri precum funcționalitate, organizare și lumină”, povestește Omid Ghannadi.
Pentru că este specific zonei scandinave, stilul propune un ambient cald, în care, de la textile și lumină, la materialitatea finisajelor, toate contribuie la Hygge sau starea de bine. O stare pentru care nu ai nevoie de lucruri și ritualuri complicate pentru a te simți bine.
„Farmecul unui interior în stil nordic scandinav este tocmai acela că nu pare făcut de un designer. Este simplu, nepretențios și, mai ales, versatil. Pare că toate piesele de mobilier și decorațiunile pot fi mutate astfel încât imaginea de ansamblu să nu sufere. Mulți fac un pas înapoi în fața acestui mod de a amenaja, deoarece îl percep ca fiind prea simplist, „studențesc” și lipsit de personalitate. Eu cred însă că tocmai această calitate a poveștii scandinave este lucrul care te faci să te simți relaxat acasă”, explică Alina Vîlcu.
Și acum să trecem direct la elementele esențiale pentru o amenajare în stil scandinav:
1. Decluttering
Înainte de toate fă un declutter. Eliberează-te de toate acele lucruri pe care le ai și care nu îți aduc beneficii. Lucrurile pe care le avem trebuie să fie utile dintr-un punct de vedere: emoțional sau funcțional. Scandinavii au multă experiență în a trăi strict cu ceea ce au nevoie și astfel locuiesc în spații mici, cochete, cu o ambianță curată și ordonată care liniștește mintea și sufletul.
2. Lumina și schema cromatică
După un declutter masiv, următorul pas în realizarea unui design scandinav ar fi punerea în valoare a luminii. Spațiile scandinave sunt de obicei mici, așa că lumina joacă un rol important. Majoritatea acestor amenajări sunt realizate în culori deschise, predomină albul, fiind o culoare neutră care reflectă atât lumina naturală, cât și pe cea artificială. Albul dă senzația de aerisit și lasă spațiu pentru versatilitate.
Așa că pereții pot fi vopsiți alb pentru o atmosferă imaculată. Nuanțele finisajelor, cum ar fi pardoseala, gresia, faianța, tavanul și chiar mobilierul, sunt adesea tot deschise la culoare. Dar câteva accente sunt binevenite. Un tip de accent pe care îl poți folosi e jocul de alb negru, care subliniază și dă contur atmosferei generale.
3. Decorațiuni, accente și patternuri
Renumitul arhitect modernist Mies van der Rhoe spunea despre arhitectura proiectată de el că „Dumnezeu există în detalii”. Aceeași idee se aplică și accesorizării unui spațiu scandinav. Fie că e vorba de perne, draperii, covoare sau de decorațiuni, ele aduc un pic de organic și ludic în simplitatea geometrică a spațiului. De cele mai multe ori, pattern-urile pernelor și draperiilor sunt o prezență contrastantă și au darul de a face mai cozy minimalismul nordic.
„Îmi plac foarte mult vizualurile de la marimekko.com, pe care le poți introduce pe draperii sau pe farfurioarele de cafea. Consider că este foarte important să tratăm toate obiectele casnice ca obiecte cu aport decorativ”, povestește Alina.
Nu în ultimul rând, folosește plante pentru a accesoriza spațiile amenajate în stil scandinav. Plantele de interior însuflețesc decorul scandinav. Și aici merită amintit că printurile vegetale, minimale, sunt tot o creație a designului scandinav.
4. Materialele și calitatea lor
Lemnul încălzește spațiul, astfel că toate interioarele nordice au pardoseli de lemn natur. Pe lângă pardoseală, folosește elemente de mobilier din lemn natur, cu structură cât mai simplă, astfel încât să confere camerei un aspect fluid și liber.
Un alt aspect important este calitatea materialelor și a obiectelor folosite. Când optezi pentru o amenajare în stil scandinav, te angajezi la un stil de a trăi mult mai sănătos și sustenabil. În consecință, alege obiecte de mobilier de calitate bună. Ideal, cumpără strict ce ai nevoie: parchet din lemn natural, mobilier durabil și textile de calitate.
„Mai degrabă investim în trei seturi de prosoape albe din bumbac de calitate pe care le folosim cu drag, decât să avem zece seturi de prosoape desperecheate, care nu ne aduc fericire atunci când le folosim și într-un final doar ticsesc dulapurile. Același lucru este valabil și pentru seturile de farfurii, tacâmuri, pahare sau pentru așternuturi”, explică Omid.
5. Mobilier și depozitare
În amenajarile scandinave nu toate zonele de depozitare sunt închise și ascunse. De exemplu, cuierul se poate transforma intr-o piesa de design, făcut astfel încât să separe două spații.
Mobilarea trebuie să ajute ambianța curată să transpară, așa că alege pe cât posibil mobilier cu picioare firave, care nu încarcă vizual. O masă de cafea simplă, console, canapele cu picioare înalte și cât mai mult mobilier care pare că plutește și lasă lumina să cadă pe pardoseală. Materialele mobilierului scandinav sunt metalul, lemnul natural, alama sau piatra naturală. Alama este un material care a fost reanimat de designul scandinav, din dorința de a înnobila ambianța uneori prea austeră.
6. Hygge
Pentru o amenajare în stil scandinav mai sunt importante locul de citit și textilele hygge – un colț în care să te retragi cu o cană de ceai sau cu un pahar de vin, să te acoperi cu o pătură pufoasă și să îți citești cartea preferată. Calitatea materialelor și texturile sunt foarte importante într-o amenajare nordică, pentru că interacțiunea tactilă îți completează senzorial sentimentul de căldură și relaxare.
Un stil nordic, auster, dar confortabil și cald, nicidecum rece și impersonal, este definit de simplitate și funcționalitate în cazul fiecărui obiect de decor sau piesă de mobilier alese. În implementarea unui design de interior scandinav trebuie să ții cont de câteva lucruri, pentru o atmosferă armonioasă și relaxantă, cele mai importante, pe lângă simplitatea și funcționalitatea pieselor alese, fiind lumina și paleta cromatică naturală.
Suntem siguri însă că mai ai și alte întrebări așa că, cu ajutorul celor de la Linesmag, îți vom răspunde.
Ce înseamnă, până la urmă, un stil nordic în amenajarea casei?
Stilul de design interior scandinav conturat cu ajutorul liniilor simple, al minimalismului chic și al funcționalității care nu sacrifică frumusețea designului. Un stil nordic autentic promovează lumina naturală sau artificială caldă, spațiile aerisite și sentimentul de serenitate.
De unde provine acest stil de amenajare?
Designul interior scandinav s-a născut în perioada anilor 1930 în cele cinci țări nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. Totuși, popularitatea lui a devenit tot mai mare, ajungând mai întâi în Statele Unite și Canada în perioada 1954-1957 prin intermediul designerilor de interior promoteri pentru un stil nordic autentic.
Totuși, cum anume s-a născut designul de interior scandinav?
Designul interior scandinav este rezultatul climatului din regiunea nordică. În timpul iernilor lungi, rezidenții țărilor scandinave au început să profite de beneficiile luminii naturale în belșug. Un stil nordic de amenajare înseamnă, așadar, o modalitate organică de a folosi lumina soarelui și o căutare a confortului prin acțiuni simple.
Cum a devenit stilul de design interior scandinav popular în toată lumea?
Trăim într-o lume aglomerată și zgomotoasă, așa că principiile de design interior pe care se bazează stilul nordic sunt o gură de aer proaspăt. Pentru că zilele noastre sunt adesea ocupate de dimineață până seara, suntem în permanență ocupați și cu mintea aglomerată, o casă confortabilă, aerisită, care ne permite să ne relaxăm fără să ne simțim sufocați de decor este exact ce avem nevoie. Mai mult decât atât, pe lângă calitățile lui practice, stilul scandinav influențează puternic starea de spirit.
Ce reprezintă conceptul Hygge într-un design de interior scandinav?
Cuvântul are o proveniență norvegiană și se traduce prin „stare de bine”, conceptul fiind vechi de secole și folosit de scandinavi pentru a descrie un moment ori un sentiment de confort. Acest concept a căpătat, de altfel, un loc de cinste în stilul nordic de amenajare, promovând, deci, o atmosferă liniștită și plăcută. Arta Hygge constă, deci, în alegeri cumpătate, armonioase, care influențează atât designul casei, cât și bunăstarea locatarilor.
Cum arată o casă amenajată în stil scandinav și care sunt influențele de design interior cu care stilul nordic merge mână-n mână
Stilul scandinav este, așa cum am repetat, guvernat de simplitate, iar această regulă se aplică în toate camerele din casă. Cel mai important este însă dormitorul, fiind locul de odihnă.
Stil nordic în dormitor: ce piese de mobilier este ideal să alegi
Mobila minimalistă, lenjeriile din materiale naturale și elemente din natură, precum lemnul și florile naturale fac din dormitorul tău o oază de relaxare. Un spațiu luminos, mobilat cu strictul necesat, este un spațiu calm și confortabil.
Care sunt esențialele unui dormitor în stil nordic
Noptiere simple: scaune mici, care nu ocupă mult spațiu, cu picioare simple, lungi, sau noptiere cu un design similar funcționează foarte bine atâta timp cât suprafața lor îți permite să le folosești păstrând, în același timp, un spațiu aerisit;
Luminițe: lămpile de masă sunt grozave, însă vei economisi spațiul dacă decorezi tăblia patului, de exemplu, cu o instalație licurici, cu becuri mărunte, sau instalezi în perete, deasupra noptierelor, lămpi suspendate;
Opere de artă minimaliste: decorul pereților pentru un stil nordic cât mai autentic este necesar. Expune câteva fotografii alb negru, elemente de tipografie sau picturi abstracte deasupra patului;
Lenjerii de pat simple, dar frumoase: lenjeriile din in, păturile din lână și pernele moi, confortabile vor închega designul scandinav al dormitorului tău. Pentru un touch special, îți recomandăm să completezi decorul cu câteva perne rotunde, monocrome.
Plantele verzi: plantele de interior sunt întotdeuna o idee bună în adoptarea unui design interior în stil nordic.
Care sunt stilurile de decor care se pot îmbina cu succes într-un design de interior scandinav?
Sentimentul cozy specific decorului boem și natura regăsită subtil în stilul scandinav aduse împreună se contopesc într-o stare perfectă de echilibru. Stilul boho-scandinav este dinamic, cu multe straturi și nuanțe, dar seren. Acesta are o paletă monocromă sau neutră de obicei și înglobează elemente specifice din stilul boho, care respectă principiile Hygge și nu fac notă discordantă cu simplitatea stilului scandinav.
Stilul industrial și stilul scandinav se află, la prima vedere, la poluri opuse. Însă datorită trăsăturilor lor austere, acestea pot fi combinate fără ca împletirea lor să pară forțată. În acest caz, accentele soft, naturale, se îmbină cu elementele cu o esență tare, iar rezultatul este, fără îndoială, un decor surprinzător.
Stilul modern și stilul scandinav provin din aceeași eră revoluționară pentru designul de interior. Ambele trenduri se ghidează după linii simple, atragerea atenției asupra naturii chiar și în interior și onorarea materialelor naturale. Rezultatul acestui mix este unul rafinat și elegant.
Cu siguranță despre stilul scandinav se pot spune multe. Sunt multe elemente care întregesc decorul scandinav și, în plus, acesta suportă influențe din alte stiluri. Însă cel mai important este faptul că acesta este un mod de a trăi curat și liber de lucrurile care ne încurcă viața. Probabil din acest motiv studiile susțin că este un stil potrivit pentru camerele copiilor. Oferă o bază neutră, curată și organizată, care devine fundal pentru dezvoltarea unui spirit calm, curios și liber.
Poți lua câte puțin din fiecare principiu care stă la baza stilului scandinav și îl poți adapta nevoilor, confortului și stilului tău.
-
DESIGN INTERIOR
Stilul scandinav: caracteristicile lui esențiale și cum îl pui în aplicare în casa ta
-
DESIGN INTERIOR
11 idei de amenajare în stil scandinav și detaliile care le fac speciale, din care să te inspiri
-
TURURI DE CASE
Și-au construit o casă luminoasă de 130 metri pătrați pe structură metalică, într-un orășel de 10.000 de locuitori
-
Curte
Molidul argintiu: cum se îngrijește și înmulțește acest copac superb de curte
Un arbore unic, care poate fi punctul central al grădinii tale.
-
LIFE
Semnificația coroniței de Crăciun. Unde e bine să o așezi în casă și ce simbolizează
Îți spunem și cum să îți faci una acasă.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
La câte grade se spală pernele și ce trebuie să știi dacă nu vrei să le duci la spălătorie
Depinde de tipul pernei.