Proiecte

Dream house în Oradea: amenajare în stil clasic și un hol spectaculos de 6 metri înălțime

publicat pe 20 nov. 2020

    Când îți creionezi în minte cum vrei să arăte casa visurilor, atunci când ajungi la partea practică lucrurile se leagă destul de bine. Iar dacă găsești și designerul potrivit care să te îndrume în această misiune, totul merge ca pe roate. Rezultatul? O amenajare în stil clasic, cu elemente glam și accente de culoare care îndulcesc spațiul generos și-l fac foarte primitor. Iar holul înalt de șase metri este piesa de rezistență.

    În 2018, o familie de orădeni a început construcția casei mult visate. Cei doi soți au știut foarte clar cum urma să arate viitorul lor cămin: să fie spațios, luminos, amenajat clasic și să aibă un hol foarte înalt. Când casa a fost gata la roșu, în scenă a intrat designerul Eunice Pantea, care a proiectat amenajarea interioară de la zero, incluzând aici instalațiile sanitare și electrice.

    Casa, cu parter și etaj, are 280 metri pătrați. La parter se află zona de zi (living, birou, dining), bucătăria și o baie de serviciu. La etaj, cinci dormitoare și cinci băi, din care însă nu avem fotografii.

    „Proprietarii și-au dorit în primul rând o casă luminoasă și primitoare. Compartimentarea a fost gândită în așa fel încât fiecare încăpere să aibă o destinație diferită, să deservească unui scop bine definit”, spune Eunice.

    Spațiu de întâlnire cu prietenii

    Livingul de 30 metri pătrați are o zonă de conversație extinsă, formată din două canapele (de la Art Luciano) și două fotolii, toate grupate în jurul unui șemineu electric, de la pefoc.ro. Suplimentar, există și doi tabureți, ce servesc și pe post de măsuțe de cafea, la nevoie. Eunice a urmărit în zona de zi crearea unui spațiu destinat întâlnirilor cu familia extinsă și cu numeroșii prieteni ai proprietarilor. Pereții sunt decorați cu tablouri, încadrate cu profile decorative specifice stilului clasic, care se regăsesc și pe tavan. De altfel, o parte din profile sunt modele unice, create special de Eunice pentru a da originalitate amenajării.

    În continuarea livingului se află biblioteca, un spațiu dorit mult de proprietari, iubitori de lectură. Un birou din lemn și o zonă de citit, formată dintr-un fotoliu de la Art Luziano și un taburet albastru aprins vin în completarea bibliotecii propriu-zise, amplasată pe colț. În cazul în care proprietarii își doresc să creeze un open space, între bibliotecă și living există o ușă culisantă care, în momentul deschiderii, devine ascunsă în perete.

    Mobilier personalizat

    În apropierea livingului se află zona de luat masa, personalizată de Eunice cu un bufet creat după schițele ei la atelierul Woodego, unde a fost făcută aproape toată mobila. Deasupra bufetului, o oglindă formată din bucăți sub formă de romb completează zona.

    „Tavanul diningului este decorat cu elemente proiectate de mine și realizate la comandă de o firmă din Oradea. Ulterior, acesteau au fost montate manual de meșterul care s-a ocupat de finisajele din toată casa”, povestește Eunice. 

    Bucătăria are 20 metri pătrați și este mobilată la comandă, sub formă de „L”, cu piese din MDF vopsit. Partea scurtă a ansamblului de mobilier se termină cu o insulă, folosită pe post de bar. Spațiul este completat de un loc de luat masa, marcat la nivelul pardoselii de un model geometric din ceramică, iar la nivelul tavanului de un candelabru.

    Baia de la parter este amenajată în alb, negru și gri. Accentele de auriu regăsite la oglindă, corpurile de iluminat și robineții marca Effepi dinamizează puțin spațiul și îi dau o notă aparte de eleganță.

    Cea mai spectaculoasă zonă a casei este holul, deschis pe înălțime. Scara cu balustradă din lemn și elemente decorative din fier forjat atrage toate privirile. Nu se lasă mai prejos nici candelabrul supradimensionat, de la lumea-luminilor.ro, ce coboară spre parter și se aliniază perfect cu decorul gresiei, cumpărată de la fabrica Atlas Concorde. Sub scară se află pianul alb al familiei, o mică bijuterie muzicală.

    „Mi-a plăcut compartimentarea casei încă de la început. Nu există zone open-space și astfel am putut să abordez o paletă de culori ușor diferită pentru fiecare încăpere”, spune Eunice.

    Culorile au fost alese de proprietari. În living și-au dorit inițial roz pastel și verde crud. Ulterior, au renunțat la roz pentru mov, mult mai ușor de întreținut pe termen lung. În dining culoarea dorită a fost albastru deschis, în bucătărie – turcoaz, iar pentru restul casei culori neutre, pastelate și luminoase. Acestea sunt puse în valoare de ferestrele înalte și mari prezente în fiecare încăpere din casă.

    Tips&tricks de la Eunice Pantea:

    • Alege meșteri pricepuți

    „Unul dintre secretele unei amenajări de succes îl reprezintă un meșter priceput, dispus să acorde atenție și răbdare detaliilor. Este greu să remediezi greșeli legate de finisaje, motiv pentru care calitatea montării lor este esențială.

    • Îndulcește stilul clasic

    Luând cazul bucătăriei din imagini, poți alege mobilier cu o linie clasică, dar într-o nuanță mai modernă, de turcoaz spre exemplu.

    • Nu uita de profile decorative

    Dacă îți dorești o amenajare clasică, montează profile decorative, esența unui astfel de decor. De asemenea, dacă ai tavane suficient de înalte (în cazul de față – trei metri), maschează șina draperiilor cu ajutorul unor profile late. Vei spori eleganța amenajării.

    • Creează două zone de dining

    Dacă spațiul îți permite, amenajează două zone de luat masa: una în bucătărie, pentru familia restrânsă, și una în zona de zi, pentru ocazii speciale când ai invitați.

    • Adu lumină punctată

    În cazul unui colț de citit, este foarte important să mergi și pe varianta unui lampadar sau a unei veioze. Sursa principală de lumină nu este utilă întotdeauna.

    Foto: Andreea Iancu

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestei case ne-a fost trimisă de designerul Eunice Pantea.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments