Proiecte

Mix&match într-o casă din Călărași: au recondiționat un bufet vechi de 120 de ani, moștenit din familie

publicat pe 01 feb. 2021

    Povestea acestei case a început în ’95, dar șantierul a fost oprit imediat după terminarea demisolului, iar firul narativ a fost reluat două decenii mai târziu, în 2015. După un an casa era ridicată și amenajată complet, într-un stil eclectic, în care piesele moștenite din familie au fost integrate firesc într-un design modern. Bufetul vechi, de la 1900, recondiționat cu oglinzi de cristal și blat de marmură, e vedeta interiorului.

    Casa este situată departe de agitația orașului, în comuna Nicolae Bălcescu din județul Călărași. Cei  660 metri pătrați sunt împărțiți în camera de zi, dining, bucătăria, cele patru dormitoare, două dressinguri și șase băi, din care două de serviciu. La exterior sunt două terase, iar într-una din ele a fost gândit și un loc pentru grătar.

    casa Calarasi bucatarie
    Mobilierul și corpurile de iluminat din bucătărie sunt de la IKEA. Masa este extensibilă și a fost cumpărată de la Mobexpert.

    Proprietarii, doi tineri antreprenori de 33 de ani, s-au născut și au trăit în aceste locuri, de care sunt  foarte atașați. Așa se face că în 2015 au decis să termine casa începută de părinții unuia dintre ei în urmă cu 20 de ani. De proiectul de amenajare s-au ocupat arhitectele Roxana Jipa și Silvia Olteanu de la Lime Studio, care au reconfigurat spațiul, astfel încât să corespundă cerințelor actuale, într-o notă contemporană.

    Punctul forte al acestei lucrări a fost flexibilitatea configurării spațiului, spun arhitectele, iar proiectul de amenajare interioară a mers mână în mână cu cel de arhitectură. În tot acest proces, un inconvenient major l-a constituit localizarea casei, deoarece accesul la materialele de construcții și mobilier a fost îngreunat.

    casa calarasi hol
    Holul de intrare este accesorizat cu decorațiuni cumpărate de la Mobexpert. Corpul de iluminat este de la Kare.

    „Am dorit să exprimăm libertatea sugerată de stilul eclectic printr-un amestec de texturi, culori, piese moderne și vechi. Întreaga amenajare este un spectacol prin felul în care spațiile curg unul spre celălalt în parcurgerea casei, însă putem numi două elemente puternice care guvernează anumite zone ale casei: credențul și luminatorul”.

    Bufetul în stil Altdeutsche din sufragerie, realizat în jurul anilor 1900, a fost restaurat cu oglinzi de cristal și blat de marmură verde. Este un pilon important în amenajare din punct de vedere stilistic și face parte din colecția familiei.

    casa calarasi bufet
    Bufetul vechi, recondiționat cu oglinzi de cristal și blat de marmură verde, este o moștenire de familie.

    Al doilea element vedetă din amenajare este luminatorul, pus în valoare printr-o piesă sculpturală realizată prin tehnici moderne de traforaj la CNC. Piesa a fost accesorizată cu plante și obiecte de iluminat, care sporesc farmecul zonei.

    casa Calarasi luminator
    Luminatorul este îmbogățit printr-o piesă sculptată și plante

    În camera de zi și dining, arhitectele au combinate elemente diverse, a căror asociere a dus la obținerea unui interior eclectic. Astfel, regăsim de la scaune vechi, recondiționate, la un fotoliu modern de tip Butterfly, oglinzi de inspirație vintage, un dulap realizat din lemn indonezian (care amintește de plăcerea proprietarilor de a călători), canapele cu materiale în antiteză (catifeaua albastră și pielea maro). La toate acestea se adaugă  detalii de alamă regăsite la măsuțele de cafea și corpurile de iluminat. Camera de zi este completată de amplasarea centrală a unui șemineu cu dublă vedere.

    Pardoseala din bucătărie a fost placată cu parchet stratificat de nuc și plăci ceramice puternic decorate, tip patchwork. Alăturarea este pusă în evidență de profilul de alamă ce delimitează cele două materiale.

    Dacă zona de zi este guvernată de culori luminoase, zona de noapte este amenajată cu un fundal închis. În dormitorul matrimonial, Roxana și Silvia au mizat pe obiecte de mobilier confortabile, cum este cazul patului king size.  Un element oarecum neașteptat în dormitor este leagănul, realizat manual din lemn, cu detalii de alamă.

    Băile sunt amenajate simplu, în culori deschise, luminoase. Nu lipsesc obiectele de decor, cum ar fi tablourile.

    Tips&tricks pentru amenajare de la arhitectele Lime Studio

    • „Alege întotdeauna finisaje de cea mai bună calitate. Dacă textilele pot fi schimbate ușor în timp, finisajele sunt cele ce definesc termenul de timeless. De exemplu, în cazul vopselei lavabile, un finisaj de calitate înseamnă aderență excepțională, durabilitate și longevitate.

    casa calarasi terasa
    Terasa acoperită este mobilată cu piese de la IKEA, Zara Home și Mobirom. Accesoriile sunt de la H&M Home și Jysk.

    • Creează un amestec de stiluri prin alăturarea unor piese din perioade de timp diferite. Recondiționează mobilier din târgurile de antichități și integrează-l într-o imagine care descrie evoluția designului în timp și sporește latura practică a amenajării. Un ambient devine îndrăzneț și plin de caracter atunci când piesele vechi sunt integrate într-un design modern care pe care îl completează perfect.

    • Utilizează întotdeauna elemente de îmbinare la intersecția a două materiale. Dacă vorbim de inserția plăcilor ceramice într-o pardoseală majoritar din lemn, un profil metalic elegant este un element excepțional de legatură.

    • Reinterpretează paleta de culori în funcție de felul în care este împărțită casa. Te poți folosi de fundaluri luminoase pentru zona de zi și de fundaluri mai întunecate, care pregătesc mintea pentru odihnă, pentru zona de noapte.

    • Fie ca este vorba de a crește cantitatea de lumină într-o cameră sau zonă, de aducerea unui nou punct de perspectivă care pune în evidență amenajarea, de crearea senzației de spațialitate, oglinzile reprezintă un mijloc extraordinar de a adăuga atmosferă unui interior.”

     Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestei case ne-a fost trimisă de arhitectele Lime Studio.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments