Proiecte

Before&after: au îndreptat pereții și au schimbat instalația electrică pentru a putea amenaja

În anii 2000, casele și apartamentele românești au fost invadate de scafe, tavane false și spoturi. Din fericire, moda a trecut, dar e foarte posibil ca atunci când cumperi un apartament să dai de ele și să fie nevoie să muncești ca să le dai jos înainte să poți reamenaja. Așa a făcut și un cuplu într-un apartament din Constanța. Iar schimbarea e nemaipomenită!

O tânără familie cu un bebe a hotărât să se mute în apartamentul pe care ani de zile l-au dat spre închiriere și a hotărât că decizia merită și o renovare strașnică, și o amenajare pe gustul și nevoile actuale.

Apartamentul se află într-un bloc P+3 construit în perioada comunistă pe faleză și are o poziție privilegiată, cu vedere directă spre plaja Modern. Are aproximativ 70 de metri pătrați și și trei camere cu forme atipice: nici una nu este un dreptunghi. Asta a fost o provocare pentru designerii cu care au lucrat.

Au vorbit cu echipa Pure-Mess Design, cu care mai colaboraseră la hotelul pe care îl dețin. Pentru că deja cunoșteau și apreciau stilul lor de design, le-au lăsat mână liberă și au acceptat rapid toate propunerile.

apartament Constanta
Inspirație dintr-un apartament din Constanța: o baie minimalistă, în nuanțe cât mai naturale.

Decorul creat e unul odihnitor, cu aer de permanentă vacanță. Apartamentul nu e foarte luminos, de aceea cromatica aleasă compensează acest neajuns, mai ales în zilele însorite de vară.

Capitolul 1. Desfacerea tuturor elementelor vechi

Procesul de renovare a început cu decopertarea tuturor finisajelor, scafelor, mobilierului și pieselor vechi. Zona de living avea diferențe mari de nivel, datorită plafonului strâmb, iar pereții aveau scafe din gips carton pe care le-au înlăturat în întregime. Au refăcut și îndreptat toate suprafețele, iar pentru pardoseală, au folosit o șapă autonivelantă ca să obțină aceeași cotă. Prin trucul ăsta au egalizat diferențele de nivel între camere.

Colțul din spatele canapelei placat cu lemn e de fapt un stâlp, pe care nu au putut să îl spargă deoarece e parte din anexa apartamentului vecin. L-au acoperit cu un corp de mobilier pentru a-i atenua impactul vizual și au obținut astfel un spațiu cu rol atât funcțional, de depozitare, cât și estetic.

Capitolul 2. Amenajarea propriu-zisă

După nivelarea tuturor pereților și pardoselilor, au început decorarea propriu-zisă. Stilul de amenajare e unul specific biroului Pure-Mess Design: mix de contemporan cu inserții clasice simplificate, ca profilele decorative din living.

Au început amenajarea din bucătărie, unde a fost o provocare să mascheze stâlpii existenți prin corpuri de mobilier. Gresia gri de 60×60 centimetri cu aspect de marmură mată, din bucătărie și hol, e de la Fap Ceramiche, prin Delta Studio. Nuanța rece oferă spațiului adâncime. Paleta neutră e întreruptă de scaunele albastre de la Domicilio, ce duc cu gândul la marea din apropiere.

Livingul are o formă de poligon, ceea ce i-a inspirat pe designeri să umple doi pereți cu graffiti, pentru pată de culoare, accent puternic modern printre elemente clasice și un pic de profunzime vizuală în cameră. Modelul de fototapet de la XT Deco preia toate culorile folosite în restul amenajării și pune în evidență canapeaua greige din catifea, făcută pe comandă după schițele Pure-Mess Design. Profilele clasice de vis a vis sunt de la DMG Art. Placările cu sticlă fumurie și neagră aduc și ele amenajarea în contemporan. Mobilierul e făcut pe comandă după schițele designerilor, iar corpurile de iluminat sunt de la Luminna.

Amenajarea acestui apartament din Constanța a durat cinci luni, cu tot cu partea creativă și conceptul 3D. Buget total a fost de aproape 35.000 euro, din care o parte semnificativă a fost reprezentată de refaceri, modificări, inclusiv pe instalația electrică, ranforsări și reconstruiri.

Tips&tricks pentru amenajare cu arhitectul Sergiu Califar

Mizează pe contrarii:

Ca în fiecare amenajare, și aici m-am inspirat din caracterul clienților, unul e mai dinamic, celălalt mai calm, și atunci relația pereților din living ilustrează această opoziție, ca ying și yang: în spatele canapelei avem un perete curajos, cu personalitate, și vis a vis un ansamblu calm, în culori deschise, un stil clasicși  odihnitor.

Ce alegi și ce ascunzi:

Pentru a evidenția formele colțuroase, când nu am vrut să scoatem ceva în evidență, am folosit negru mat, care dă adâncime. Când dimpotrivă, am vrut să accentuăm, să facem prezentă o anumită zonă, am mers pe suprafețe ce reflectă lumina și capete de perspectivă curajoase.

Foto: Andrei Tudoran

Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament din Constanța ne-a fost trimisă de arh. Sergiu Califar.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
icon

VIDEO 5 branduri mici românești ale căror produse te învelesc în hygge