Multe contraste și spații de depozitare ingenioase într-un apartament cu două camere din Capitală
publicat pe 16 ian. 2020Un apartament de două camere din București e scos din banal prin mobilier personalizat, oglinzi plasate strategic pentru a mări spațiul și un perete vopsit în albastru clasic, desemnat de Institutul Pantone culoarea anului 2020.
Apartamentul e situat în complexul Baba Novac Residence, are o suprafață utilă de 57 metri pătrați și o terasă de patru metri pătrați. Pentru amenajarea lui, tânăra proprietară, o iubitoare de pisici și călătorii, a apelat la arhitecta de interior Cristina Micu. Ea a preluat apartamentul cu finisajele montate de dezvoltator: pereți albi, gresie, faianță, parchet, uși. În cinci luni, cu o investiție de aproximativ 20 000 euro, a terminat amenajarea.
Cristina a păstrat finisajele dezvoltatorului și a creat pereți de accent. Pe cel din living l-a placat cu cărămidă aparentă albă antichizată de la Brikston, luată de la Delta Studio, iar pe cel din dormitor l-a vopsit într-o nuanță de albastru clasic. A folosit o lavabilă colorată Caparol – Lavendel 155.
„Cerințele inițiale de care a trebuit să țin cont au fost crearea unui spațiu aerisit, modern, dar care în același timp să cuprindă multe spații de depozitare și să răspundă nevoilor clientei”, precizează Cristina.
Holul e mic ca suprafață, dar corpul proiectat de Cristina, cu zonă de depozitare, cuier și banchetă, s-a mulat perfect pe spațiul existent. Tot mobilierul pe comandă din apartament e fabricat de Șerban Mobilier. Predomină albul, atât pe pereți, cât și pentru mobilier, iar oglinzile sunt amplasate strategic pentru a da impresia de spațiu mai mare și a reflecta lumina. Pantofarul alb e îngust, pentru a nu bloca spațiul, și e luat de la Ikea.
În holul secundar, cel dintre dormitor și baie, Cristina a organizat un spațiu de depozitare generos. În dulapul în formă de L, fabricat tot pe comandă, a încastrat și mașina de spălat rufe, și produsele de curățenie. Toate ușile lui au oglinzi, ceea ce dublează vizual spațiul.
Livingul include un colț de citit
Canapeaua gri are o textură de catifea și e cumpărată de la Somproduct. Coțul de citit de lângă geam invită la relaxare cu o carte bună.
Livingul e spațios, așa că arhitecta a putut integra o zonă de relaxare, amenajată cu o canapea gri de catifea, un colț de citit și o zonă pentru lucru, cu birou în prelungirea comodei de TV.
Culorile, formele și texturile se îmbină armonios. „Deși cărămida aparentă din living este un material dur, rugos, prin nuanța ei albă aduce livingului luminozitate. Ea contrastează cu mobilierul negru și gri, și astfel se pun în evidență reciproc”, explică arhitecta.
Texturile moi ale mobilierului – catifeaua canapelei, fotoliul roz pudrat, draperiile catifelate de la Zen Deco Home – aduc o notă de eleganță și confort în zona de zi. Materialele fine și plăcute la atingere temperează brutalitatea peretelui de cărămidă.
În colțul zonei de citit, Cristina a montat pe perete un riflaj lamelar vertical, realizat din pal melaminat cu textură de lemn. Rolul lui e să încălzească atmosfera și să marcheze vizual spațiul.
Bucătăria alb-negru e foarte călduroasă
Bucătăria e tip vagon, dispusă pe lungime. „Pentru a sparge senzația de alungire, între corpurile de mobilier am folosit sticlă vopsită neagră, în care se reflectă lumina, și care oferă senzația de lărgire a încăperii”, povestește Cristina.
Cum o masă obișnuită nu încăpea în spațiul îngust, pentru dining a montat un mobilier alb, care înglobează un blat și scaune tip bar. Pe perete a folosit sticlă vopsită albă, cu panouri din pal melaminat cu textură de lemn, care să încălzească interiorul. Același rol îl au scaunele galbene, găsite la The Home.
Mobilierul de bucătărie e făcut pe comandă din MDF vopsit negru mat. Electrocasnicele încastrate sunt și ele negre, astfel că totul arată elegant și unitar.
Baia pare mai mare
Deși mică, baia de 3,80 metri pătrați pare mai amplă pentru că a folosit materiale naturale, oglinzi și sticlă. Și a creat continuitate printr-un corp de mobilier negru.
Dormitorul e o infuzie de albastru
Albastrul e recomandat în dormitoare, pentru că e o culoare care induce o stare de liniște și pace, adică exact ceea ce avem nevoie în spațiul de odihnă.
Cristina a ales albastrul clasic fără să știe că va fi culoarea anului 2020, dar e de acord cu motivația celor de la Pantone: „trecem printr-o perioadă în care avem nevoie de încredere și de sentimentul de siguranță. Nuanța Pantone Classic Blue 19-4052 exprimă această idee de constanță, este o culoare pe care ne putem baza oricând.”
Tips and Tricks pentru amenajare cu Cristina Micu
Cum eficientizezi un hol mic și înghesuit
Dacă ai un hol îngust și neluminat, fă mobilierul pe comandă. În acest apartament, deși suprafața holului e redusă, am reușit să îmbin și esteticul și funcționalul, prin dimensiunile mobilierului. Un alt truc vizual este folosirea albului, pentru pereți și mobilier, și oglinzile, care fac spațiul să pară mai mare și reflectă lumina.
Cum amenajezi o bucătărie tip vagon?
Dacă ai o bucătărie lungă și dreptunghiulară, trebuie să faci ca spațiul îngust să pară mai lat. În amenajarea de față, am mizat pe o placare din sticlă vopsită neagră între corpurile de mobilier. Ea reflectă lumina și oferă iluzia de lărgire a spațiului.
Cum înveselești o cromatică de gri și negru
Pentru a încălzi o amenajare în nuanțe închise și a o face primitoare și confortabilă, folosesc inserții de lemn. Cum sunt lamelele din zona de citit din living sau panoul de deasupra blatului de luat masa, în bucătărie.
De asemenea, folosesc corpuri de iluminat, piese mici de decor și de mobilier cu inserții sau finisaje metalice. Acestea devin accente importante. Petele de culoare sunt aduse de perne decorative, draperii, plante naturale și decorațiuni.
Autor fotografii: Arthur Țintu
-
Apartamente cu 2 camere
Mobilier pe comandă pentru amenajarea unui apartament de 60 metri pătrați, axată pe spații de depozitare ascunse
-
Apartamente cu 2 camere
Dining în balcon și spații de depozitare pe comandă, într-un apartament de doar 40,5 metri pătrați
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajarea aerisită a unui apartament de două camere din București a durat doar două luni
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.
buna, f interesant si eficient aranjat spatiul. daca stiti de unde a fost cumparat sau facut pe comanda dulapul din dormitor? merci
Tot mobilierul pe comandă din apartament este fabricat de Șerban Mobilier.
Patul stiti de unde este achizitionat?
Bună, Andrei, patul e făcut pe comandă de Șerban Mobilier.
Buna,
De unde a fost achizitionat covorul albastru din sufragerie?
Multumesc 🙂