PROIECTE DE AMENAJARE

Before&After: cum faci un apartament de 38 de metri pătrați să pară mai mare

publicat pe 20 nov. 2019

    Mobilier vechi, perdele prăfuite, linoleum și înghesuială. Cam așa arăta acest apartament de 38 de metri pătrați când Oana și Cătălin, un cuplu tânăr din Brașov, au decis că e timpul pentru o schimbare. Amplasat într-un imobil vechi, apartamentul nu mai fusese renovat de mulți ani, era aglomerat și dezorganizat.

    Pentru a face lucrurile „ca la carte” și a eficientiza spațiul mic și semidecomandat, cei doi au hotărât să lucreze cu un designer de interior. Așa că au apelat la arh. Andreea Baban, de la Rheea Studio. I-au povestit că principala problemă cu care se confruntă este lipsa de spațiu pentru depozitarea lucrurilor, deoarece camerele sunt mici. Oana și Cătălin și-au dorit un loc pe care să îl poată numi acasă, de care să se bucure la fiecare intrare – să fie cald, primitor, comod, aerisit vizual și atemporal.

    Lipsa spațiului a fost compensată prin extinderea livingului cu balconul.

    before bucatarie apartament mic
    Așa arăta bucătăria înainte de renovare

    „Bucătăria era foarte îngustă, nu aveam cum să includ aici locul de luat masa. Așa că am închis balconul și am renunțat la parapet și la tâmplăria interioară pentru a crea aici spațiul”, explică arhitecta Andreea Baban.

    Amenajarea a durat aproape un an, iar Oana și Cătălin au contribuit din plin. S-au implicat atât pe partea de șantier – supravegherea muncitorilor, cât și pe partea de achiziție de mobilier și realizare elemente DIY,  îndrumați de sfaturile arhitectei. Au vopsit vechiul frigider cu vopsea neagră, tip tablă de scris, iar riflajul de lemn din dormitor este un proiect DIY făcut tot de cei doi.

    Riflajul este o structură din lamele din lemn așezate paralel, cu rol decorativ sau de mascare a anumitor zone.

    Cum camerele erau mici, piesele standard din comerț nu se potriveau, mobilierul a fost realizat la comandă, de o firmă locală din Brașov, după schițele arhitectei.

    frigider before
    Frigiderul era amplasat pe hol, din cauza spațiului limitat din bucătărie

    Într-o bucătărie de doar patru metri pătrați nu prea e loc pentru un frigider, așa că era ținut pe hol, lângă ușa de intrare în apartament. Nu era o primire tocmai prietenoasă, așa că a fost creat un open space prin renunțarea la ușa și la peretele dintre hol și bucătărie.

    after bucatarie apartament mic frigider
    Poziția chiuvetei a fost inversată cu cea a plitei, iar frigiderul a fost vopsit

    Poziția chiuvetei a fost inversată cu cea a plitei, iar radiatorul a fost mutat sub fereastră.

    after bucatarie apartament mic
    Mobilierul a fost realizat la comandă

    Mobilierul pe comandă a fost realizat din MDF alb, vopsit lucios (alegere care reflectă lumina și dă senzația de spațiu mai mare), cu blat termorezistent din PAL de la Egger.

    before living apartament mic
    Livingul era încărcat cu mobilă

    Masa de dining și măsuțele de cafea sunt din living luate de la Ikea și au fost așezate în fostul balcon al locuinței.

    after living apartament mic
    Balconul a fost transformat în zonă de luat masa

    Canapeaua verde-crud este extensibilă, pentru oaspeți, și a fost comandată de la Casa Eduard. Modelul se numește Milano și a costat la reducere 2700 lei.

    amenajare living apartament mic after
    Deși livingul are doar 19 metri pătrați, a încăput acolo și un dulap

    Un perete întreg din livingul de 19 mp este acoperit de un dulap realizat la comandă. În el încap acum atât hainele, cât și aparatele și accesoriile de curățenie – masă de călcat, aspirator, mop și altele.

    before dormitor apartament mic
    Așa arăta înainte dormitorul

    Dormitorul are 9,25 mp și păstrează firul roșu al tonurilor deschise și accentelor de lemn din zona de zi.

    after dormitor apartament mic
    Tăblia de pat a fost înlocuită cu riflaj

    Clasica tăblie de pat a fost înlocuită cu un riflaj de lemn iluminat cu bandă LED, o lumină ambientală potrivită momentelor de citit și care creează în același timp un punct de interes al camerei.

    before baie apartament mic
    Așa arăta înainte baia

    Din cauza spațiului îngust, cada a fost înlocuită cu un duș finisat cu gresie și faianță cu aspect de lemn, modele cumpărate de la showroom-ul Conrep din Brașov. În restul spațiului este montată gresie tip „metro”, alb lucios, găsită la același magazin.

    after baie apartament mic
    Cada a fost înlocuită cu un duș

    Deasupra lavoarului și a vasului de toaletă a fost instalat un dulap suspendat, pentru depozitare. Acesta este placat  în întregime cu oglindă pentru a mări vizual spațiul.

    Bugetul total s-a ridicat la 17.000 euro. A inclus și lucrările de construcție și renovare (decopertare pereți și tavan, modificări calorifere, țevi alimentare apă și scurgere, demolare și îndreptare pereți, finisaje etc).

    after dormitor apartament mic 2
    Proprietarii casei și-au dorit multe accente verzi în amenajare

    Tips&Tricks pentru amenajarea unui apartament mic de la arh. Andreea Baban

    Arhitecta Andreea Baban ne-a învățat trucuri utile de amenajare și ne-a dat și câteva idei pentru un apartament mic.

    Spațiu mic care pare mare

    Folosește nuanțe deschise pentru a face spațiul să pară mai mare și mai luminos: pereții vopsiți în alb și gri foarte deschis, pastelat, accente de verde crud pentru o atmosferă fresh și texturi de lemn pentru a „încălzi” vizual spațiul.

    Creează în fiecare cameră un centru de interes

    Cărămida aparentă albă este foarte versatilă și poate fi elementul surpriză dintr-un living – montată în spatele canapelei  și iluminată discret, atrage privirile imediat ce intri în casă.

    Elemente DIY

    riflaj
    Riflajul a fost realizat de proprietari din șipci de lemn

    Pentru a optimiza bugetul, poți realiza un riflaj de lemn, din șipci. Cel din dormitor a fost realizat de către proprietari din șipci de lemn de rășinoase, băițuite ulterior tot de ei.

    Ascunde sau pune fiecare lucru la locul lui

    Creează locuri de depozitare, astfel încât să nu mai existe lucruri lăsate la vedere, care aglomerează vizual camerele. O casă ordonată, unde fiecare lucru are locul lui propriu, creează o atmosferă relaxantă. Obișnuiesc să evidențiez mereu beneficiarilor ideea de „less is more” (mai puțin înseamnă mai mult) – foarte multe obiecte adunate dau casei o atmosferă încărcată și obositoare.

    Fotografii: Andreea Baban

    Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Rheea Studio. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la [email protected] și spune povestea acelei case!

    Subscribe
    Notify of
    guest
    4 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Madalina
    Madalina
    4 years ago

    Impresionanta transformarea. Bravo! Caramida aparenta din living este tapet sau placare cu piatra?

    Eugen
    Eugen
    4 years ago

    Superbe idei !!!!!

    Crina
    Crina
    3 years ago

    Am un apartament aproape identic. ce putin bucataria e absolut la fel ca si spatiu si mi-ati dat idee cum sa o amenajez. 🙂 Era bine sa fi stiut si dimensiunile baii.