Apartamente cu 2 camere

Before&After: cum faci un apartament de 38 de metri pătrați să pară mai mare

Mobilier vechi, perdele prăfuite, linoleum și înghesuială. Cam așa arăta acest apartament de 38 de metri pătrați când Oana și Cătălin, un cuplu tânăr din Brașov, au decis că e timpul pentru o schimbare. Amplasat într-un imobil vechi, apartamentul nu mai fusese renovat de mulți ani, era aglomerat și dezorganizat.

Pentru a face lucrurile „ca la carte” și a eficientiza spațiul mic și semidecomandat, cei doi au hotărât să lucreze cu un designer de interior. Așa că au apelat la arh. Andreea Baban, de la Rheea Studio. I-au povestit că principala problemă cu care se confruntă este lipsa de spațiu pentru depozitarea lucrurilor, deoarece camerele sunt mici. Oana și Cătălin și-au dorit un loc pe care să îl poată numi acasă, de care să se bucure la fiecare intrare – să fie cald, primitor, comod, aerisit vizual și atemporal.

Lipsa spațiului a fost compensată prin extinderea livingului cu balconul.

before bucatarie apartament mic
Așa arăta bucătăria înainte de renovare

„Bucătăria era foarte îngustă, nu aveam cum să includ aici locul de luat masa. Așa că am închis balconul și am renunțat la parapet și la tâmplăria interioară pentru a crea aici spațiul”, explică arhitecta Andreea Baban.

Amenajarea a durat aproape un an, iar Oana și Cătălin au contribuit din plin. S-au implicat atât pe partea de șantier – supravegherea muncitorilor, cât și pe partea de achiziție de mobilier și realizare elemente DIY,  îndrumați de sfaturile arhitectei. Au vopsit vechiul frigider cu vopsea neagră, tip tablă de scris, iar riflajul de lemn din dormitor este un proiect DIY făcut tot de cei doi.

Riflajul este o structură din lamele din lemn așezate paralel, cu rol decorativ sau de mascare a anumitor zone.

Cum camerele erau mici, piesele standard din comerț nu se potriveau, mobilierul a fost realizat la comandă, de o firmă locală din Brașov, după schițele arhitectei.

frigider before
Frigiderul era amplasat pe hol, din cauza spațiului limitat din bucătărie

Într-o bucătărie de doar patru metri pătrați nu prea e loc pentru un frigider, așa că era ținut pe hol, lângă ușa de intrare în apartament. Nu era o primire tocmai prietenoasă, așa că a fost creat un open space prin renunțarea la ușa și la peretele dintre hol și bucătărie.

after bucatarie apartament mic frigider
Poziția chiuvetei a fost inversată cu cea a plitei, iar frigiderul a fost vopsit

Poziția chiuvetei a fost inversată cu cea a plitei, iar radiatorul a fost mutat sub fereastră.

after bucatarie apartament mic
Mobilierul a fost realizat la comandă

Mobilierul pe comandă a fost realizat din MDF alb, vopsit lucios (alegere care reflectă lumina și dă senzația de spațiu mai mare), cu blat termorezistent din PAL de la Egger.

before living apartament mic
Livingul era încărcat cu mobilă

Masa de dining și măsuțele de cafea sunt din living luate de la Ikea și au fost așezate în fostul balcon al locuinței.

after living apartament mic
Balconul a fost transformat în zonă de luat masa

Canapeaua verde-crud este extensibilă, pentru oaspeți, și a fost comandată de la Casa Eduard. Modelul se numește Milano și a costat la reducere 2700 lei.

amenajare living apartament mic after
Deși livingul are doar 19 metri pătrați, a încăput acolo și un dulap

Un perete întreg din livingul de 19 mp este acoperit de un dulap realizat la comandă. În el încap acum atât hainele, cât și aparatele și accesoriile de curățenie – masă de călcat, aspirator, mop și altele.

before dormitor apartament mic
Așa arăta înainte dormitorul

Dormitorul are 9,25 mp și păstrează firul roșu al tonurilor deschise și accentelor de lemn din zona de zi.

after dormitor apartament mic
Tăblia de pat a fost înlocuită cu riflaj

Clasica tăblie de pat a fost înlocuită cu un riflaj de lemn iluminat cu bandă LED, o lumină ambientală potrivită momentelor de citit și care creează în același timp un punct de interes al camerei.

before baie apartament mic
Așa arăta înainte baia

Din cauza spațiului îngust, cada a fost înlocuită cu un duș finisat cu gresie și faianță cu aspect de lemn, modele cumpărate de la showroom-ul Conrep din Brașov. În restul spațiului este montată gresie tip „metro”, alb lucios, găsită la același magazin.

after baie apartament mic
Cada a fost înlocuită cu un duș

Deasupra lavoarului și a vasului de toaletă a fost instalat un dulap suspendat, pentru depozitare. Acesta este placat  în întregime cu oglindă pentru a mări vizual spațiul.

Bugetul total s-a ridicat la 17.000 euro. A inclus și lucrările de construcție și renovare (decopertare pereți și tavan, modificări calorifere, țevi alimentare apă și scurgere, demolare și îndreptare pereți, finisaje etc).

after dormitor apartament mic 2
Proprietarii casei și-au dorit multe accente verzi în amenajare

Tips&Tricks pentru amenajarea unui apartament mic de la arh. Andreea Baban

Arhitecta Andreea Baban ne-a învățat trucuri utile de amenajare și ne-a dat și câteva idei pentru un apartament mic.

Spațiu mic care pare mare

Folosește nuanțe deschise pentru a face spațiul să pară mai mare și mai luminos: pereții vopsiți în alb și gri foarte deschis, pastelat, accente de verde crud pentru o atmosferă fresh și texturi de lemn pentru a „încălzi” vizual spațiul.

Creează în fiecare cameră un centru de interes

Cărămida aparentă albă este foarte versatilă și poate fi elementul surpriză dintr-un living – montată în spatele canapelei  și iluminată discret, atrage privirile imediat ce intri în casă.

Elemente DIY

riflaj
Riflajul a fost realizat de proprietari din șipci de lemn

Pentru a optimiza bugetul, poți realiza un riflaj de lemn, din șipci. Cel din dormitor a fost realizat de către proprietari din șipci de lemn de rășinoase, băițuite ulterior tot de ei.

Ascunde sau pune fiecare lucru la locul lui

Creează locuri de depozitare, astfel încât să nu mai existe lucruri lăsate la vedere, care aglomerează vizual camerele. O casă ordonată, unde fiecare lucru are locul lui propriu, creează o atmosferă relaxantă. Obișnuiesc să evidențiez mereu beneficiarilor ideea de „less is more” (mai puțin înseamnă mai mult) – foarte multe obiecte adunate dau casei o atmosferă încărcată și obositoare.

Fotografii: Andreea Baban

Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Rheea Studio. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la contact@lovedeco.ro și spune povestea acelei case!

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Madalina
Madalina
1 year ago

Impresionanta transformarea. Bravo! Caramida aparenta din living este tapet sau placare cu piatra?

Eugen
Eugen
1 year ago

Superbe idei !!!!!

Crina
Crina
5 months ago

Am un apartament aproape identic. ce putin bucataria e absolut la fel ca si spatiu si mi-ati dat idee cum sa o amenajez. 🙂 Era bine sa fi stiut si dimensiunile baii.

ULTIMELE ARTICOLE
icon

5 motive pentru care să-ți iei un aspirator robot și cum îți va schimba via...