Proiecte

Before&after: au mutat bucătăria în locul garajului, iar una din băi a devenit dressing

O casă veche de 20 de ani din Brașov a fost regândită aproape în întregime. Mobilierul și finisajele au fost înlocuite, iar unele spații au primit roluri noi. De exemplu, în locul garajului acum se află bucătăria, iar una din băi a fost transformată în dressing.

Proprietarii sunt doi tineri care au vrut să-și facă un cămin în care să-și crească cu bucurie copilul. Au colaborat cu Ana Maria Călina, designer de interior la AMC Interiors, iar acum se bucură de 180 metri pătrați utili, împărțiți după dorințele lor. La parter se află holul, un spațiu open space (cu dining, living și bucătărie), o baie, precum și o zonă tehnică cu spații de depozitare, călcătorie și spălătorie. La etaj au o baie pe hol, un birou ce poate fi și cameră de oaspeți, dormitorul copilului și zona matrimoniala (compusă din baie, dormitor și dressing).

garajul a devenit bucatarie
Garajul a devenit bucătărie

Însă pentru ca designerul să le transforme visul în realitate, a fost nevoie să radă tot, până la cărămidă. Mai mult, Ana Maria a regândit spațiul aproape întru totul:

„Acolo era un dezastru. Am avut bătăi de cap cu forma casei, pentru că toată compartimentarea nu era pe placul proprietarilor. Băile erau cu unghiuri, iar tavanul de la etaj nu era drept, ci dispus ca în cazul unei mansarde (deasupra este un pod). Și am făcut de la zero anexa ce are rol de zonă tehnică”, explică Ana Maria Călina.

 

Ea menționează că nu a avut un brief de la proprietari, așa că a pornit de la lucrurile care le plac și de la discuțiile avute. Prin urmare, stilul amenajării nu este unitar, ci reflectă complexitatea personalității proprietarilor: la parter e retro cu accente industriale, în timp ce zona matrimonială e mai degrabă luxury glam. Singurul element comun îl reprezintă nuanțele de albastru (ultramarin, turcoaz, bleu ciel), aceasta fiind culoarea preferată a proprietarilor. 

O locuință modernă, cu încălzire în pardoseală și sistem de casă inteligentă

Lucrările au durat doi ani, timp în care proprietarii au locuit în mare parte în străinătate, iar bugetul investit a fost de aproximativ 50.000 de euro. Asta pentru că amenajarea conține niște elemente speciale, care au fost costisitoare:

  • încălzire în pardoseală: prețul a fost de 10.000 de euro cu tot cu manoperă;
  • aerisire specială în bucătărie, de la Julien Expert: o tubulatură mare de extragere forțată a fumului și mirosului, care e îmbrăcată în rigips, ce a costat aproximativ 1300 de euro, fără montaj;
  • sistem de casă inteligentă: investiția a fost de 5000 de euro într-un echipament special și un soft care permite, printre altele, controlarea de la distanță a tuturor electrocasnicelor de tip smart (inclusiv a hotei), luminilor, centralei etc.

La bucătărie, care fusese garaj înainte, proprietarii au avut câteva cerințe specifice: ea a vrut ca spațiul să fie cât mai ergonomic posibil, în timp ce el și-a dorit o insulă cu scaune de bar. Astfel, Ana Maria le-a îndeplinit cerințele… și mai mult de-atât. A introdus în insulă un frigider de vinuri, apoi a încorporat dulapuri și polițe, cele mai multe fiind făcute pe comandă la Horimob

Bucătăria are un covor decorativ din gresie, care înconjoară insula și o delimitează vizual. Iar ușa fostului garaj a devenit geam glisant.

Zona de dining cuprinde o masă și o comodă cu finisaje din lemn și metal, în stil industrial, de la ioooi.ro. În living a fost un șemineu pe gaz, care a fost desființat, locul său fiind luat de o nișă din rigips, unde se află acum o bibliotecă cu rafturi poziționate asimetric și uși.

Baia de oaspeți este cu ceramică marca Aparici, în stil vintage. Treptele spre etaj sunt îmbrăcate în lemn, iar mâna curentă este din panouri de sticlă securizată și prinderi de tip spider. Contratreptele sunt placate cu ceramică decorativă, pentru a le accentua vizual. 

Dormitorul copilului are o cromatică de roz pudră cu alb. Pe pereți este un fototapet un desen jucăuș, special ales pentru fetiță. Corpul de iluminat este o piesă centrală a camerei, iar patul este unul de tip montesori. Ana Maria a integrat și un dulap compus din zona de depozitare și o bibliotecă pe colț. 

„Toate nișele colțuroase din casă au fost acoperite cu mobilă și am creat pereți drepți sau spații de depozitare. Acest lucru l-am realizat în special la băile de la etaj, unde colțurile au fost mascate cu uși și spațiul este unul utilizabil”, spune Ana Maria. 

Baia din holul etajului are ceramică hexagonală și plăci decorative puse aleatoriu. Baia din zona matrimonială are și cadă, iar ceramica este albă cu un brâu din mozaic de sticlă turcoaz.

Dormitorul matrimonial este realizat într-o combinație de bej-turcoaz și auriu. Patul are o dimensiune atipică și este făcut la comandă de către cei de la Ma Furniture. Comoda înaltă este proiectată pentru a depozita o cutie specială de ceasuri și alte lucruri. Plus o comodă cu o toaletă de machiaj.

Dormitorul de oaspeți/biroul este alcătuit dintr-o canapea extensibilă, o bibliotecă și un dulap mare cu bibliotecă pe capăt. „Ambele piese mari de mobilier au rol funcțional, dar și estetic, pentru că îndreaptă sau acoperă anumite nișe”, explică Ana Maria.

 

Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestei amenajări ne-a fost trimisă de Ana Maria Călina de la AMC Interiors.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Before&after: de la o casă din 1887 la o casă inteligentă, cu 125.000 eu...