Before&after: apartament Art Deco dintr-o casă veche din centrul Clujului, reamenajat de la temelie pentru Airbnb
publicat pe 05 oct. 2020Un cuplu pasionat de călătorii şi vinuri fine a decis să închirieze în regim hotelier apartamentul de la parterul casei lor din centrul orașului Cluj. Ideea lor a fost să transforme spaţiul de 43,5 metri pătraţi, cu dormitor şi living, într-o cazare primitoare, cu motive artistice. Au mers pe mâna unui designer de interior local, care a venit cu randări îndrăzneţe pe care le-a transformat în realitate într-un an.
Apartamentul face parte dintr-o casă foarte veche, în care doar pereţii mai erau utilizabili, dar nu fără un strat nou de rigips, care să-i îndrepte. Pentru că aproape tot proiectul casei a început de la zero, lucrările s-au desfăşurat timp de un an şi au atins un buget de 40 000 euro pentru întreaga amenajare. Designerul de interior Katalin Csíki de la Studio 11 a amenajat întreg spaţiul pentru închiriat: un dormitor, o baie, un living şi zona de bucătărie, cu dining inclus.
Direcţia a fost un stil elegant şi modern în acelaşi timp, cu elemente art deco şi o notă cubaneză redată de multitudinea de culori vii: „design unic, modern, elegant; mi s-a cerut să folosesc culorile albastru închis, verde şi galben/auriu, jungle style – multe plante, tapet cu palmier, nu foarte multă mobilă, doar cât e necesar, fiind spaţiul mic; să fie în bucătărie răcitor de vin”, povestește ea.
Un design memorabil, în Cluj colț cu țările exotice
De la pereţii strâmbi şi finisajele vechi, Katalin a ajuns la profile decorative, culori jucăușe și detalii glam. De altfel, livingul rămâne punctul focal al amenajării pentru că în ciuda numărului mic de elemente, are o dinamică aparte. Texturile din catifea ale canapelei şi taburetului se combină armonios cu ramele aurii ale meselor, scaunului şi ale ghiveciului cu palmier. Paleta de culori cu verde smarald, bleumarin, roz, bej şi ivoire oferă o ambianţă veselă cu un aer preţios.
Textura de marmură cu striaţii a meselor din living continuă și pe pereții bucătăriei, pe care o fac să pară mai mare și mai luminoasă. Stilul minimalist în care este creat mobilierul (fără mânere şi cu blat de aceeaşi culoare ca dulapurile) completează designul aerisit, dar şi eleganţa întregului spaţiu. În locul unui corp de iluminat central masiv, designerul a ales doar un spot auriu în interior, care să asigure necesarul de lumină, dar să se alinieze şi la direcţia creativă.
Zona de dining din bucătărie se joacă cu aceleași detalii: rame metalice aurii, bleumarin şi roz şi o multitudine de elemente verzi. Dar punctul de atracție sunt ferestrele mari, „Apartamentul e bine izolat şi este orientat în Sud-Vest, deci intră lumină în timpul zilei”, punctează Katalin.
Marmura reapare în baie, ca să delimiteze duşul de restul toaletei. În mod îndrăzneţ, Katalin a adus auriul şi aici, cu ajutorul accesoriilor sanitare. Baia are doar 3,5 metri pătraţi, dar arată primitor şi aerisit, chiar dacă are trei tipuri de finisaje.
În final, dormitorul îmbină atmosfera calmă dată de peretele bleumarin cu universul vesel creat de peretele de accent cu tapet cu motive vegetale. Paleta diversificată de culori a fost un succes şi aici, cu atât mai mult cu cât patul tapiţat cu tăblie rotunjită şi o culoare tare redă simbolistica art deco. Luminile laterale subliniază un joc creativ, iar totul e aliniat şi unitar cu ajutorul texturilor aurii, mereu prezente.
Resurse de idei și mobilier
Designerul s-a înțeles foarte bine şi cu muncitorii şi cu proprietarii şi a găsit întotdeauna modalităţi de a le îndeplini dorinţele. Spre exemplu, în ciuda dimensiunii mici a băii, Katalin a reuşit să le amenajeze un duş generos, aşa cum îşi doreau, fără să înghesuie elementele.
Printre alegerile de mobilier, se află Zago de la The Home pentru canapea şi alte accesorii mai mici. Faianţa verde din baie vine de la Yonoh Estudio, iar mozaicul din baie de la Onixmosaico. Dekoart Ceramic si Saramob, firme din Oradea, au asigurat bateriile din bucătărie şi baie şi wc-ul, precum şi mobilierul la comandă.
Tips&tricks pentru amenajare de la Studio 11
-
-
- Dacă decizi să colaborezi cu un designer, consultă-te cu el chiar şi pentru cele mai mici detalii; ele vor asigura unitatea amenajării;
- Nu-ţi fie teamă de o schimbare totală; e mai eficient să realizezi un concept de la zero decât să “cârpeşti”;
- Porneşte la drum cu o direcţie creativă clară şi nu îţi pierde concentrarea atunci când găseşti obiecte estetice, dar care nu se integrează în amenajare;
Sursa foto: Andreea Iancu
Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând. Povestea apartamentului din Cluj ne-a fost trimisă de Studio 11.
-
-
Apartamente cu 2 camere
Mobilier pe comandă pentru amenajarea unui apartament de 60 metri pătrați, axată pe spații de depozitare ascunse
-
Apartamente cu 2 camere
Dining în balcon și spații de depozitare pe comandă, într-un apartament de doar 40,5 metri pătrați
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajarea aerisită a unui apartament de două camere din București a durat doar două luni
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.