Apartamente cu 2 camere

Before&after: apartament Art Deco dintr-o casă veche din centrul Clujului, reamenajat de la temelie pentru Airbnb

  Un cuplu pasionat de călătorii şi vinuri fine a decis să închirieze în regim hotelier apartamentul de la parterul casei lor din centrul orașului Cluj. Ideea lor a fost să transforme spaţiul de 43,5 metri pătraţi, cu dormitor şi living, într-o cazare primitoare, cu motive artistice. Au mers pe mâna unui designer de interior local, care a venit cu randări îndrăzneţe pe care le-a transformat în realitate într-un an.

  Apartamentul face parte dintr-o casă foarte veche, în care doar pereţii mai erau utilizabili, dar nu fără un strat nou de rigips, care să-i îndrepte. Pentru că aproape tot proiectul casei a început de la zero, lucrările s-au desfăşurat timp de un an şi au atins un buget de 40 000 euro pentru întreaga amenajare. Designerul de interior Katalin Csíki de la Studio 11 a amenajat întreg spaţiul pentru închiriat: un dormitor, o baie, un living şi zona de bucătărie, cu dining inclus.

  Direcţia a fost un stil elegant şi modern în acelaşi timp, cu elemente art deco şi o notă cubaneză redată de multitudinea de culori vii: „design unic, modern, elegant; mi s-a cerut să folosesc culorile albastru închis, verde şi galben/auriu, jungle style – multe plante, tapet cu palmier, nu foarte multă mobilă, doar cât e necesar, fiind spaţiul mic; să fie în bucătărie răcitor de vin”, povestește ea. 

  Un design memorabil, în Cluj colț cu țările exotice

  Acum, fereastra are o privelişte frumoasă şi din interior spre exterior, dar şi din exterior spre interior

  De la pereţii strâmbi şi finisajele vechi, Katalin a ajuns la profile decorative, culori jucăușe și detalii glam. De altfel, livingul rămâne punctul focal al amenajării pentru că în ciuda numărului mic de elemente, are o dinamică aparte. Texturile din catifea ale canapelei şi taburetului se combină armonios cu ramele aurii ale meselor, scaunului şi ale ghiveciului cu palmier. Paleta de culori cu verde smarald, bleumarin, roz, bej şi ivoire oferă o ambianţă veselă cu un aer preţios.

  Modul de vopsire al pereţilor schimbă total aspectul camerei

  Textura de marmură cu striaţii a meselor din living continuă și pe pereții bucătăriei, pe care o fac să pară mai mare și mai luminoasă. Stilul minimalist în care este creat mobilierul (fără mânere şi cu blat de aceeaşi culoare ca dulapurile) completează designul aerisit, dar şi eleganţa întregului spaţiu. În locul unui corp de iluminat central masiv, designerul a ales doar un spot auriu în interior, care să asigure necesarul de lumină, dar să se alinieze şi la direcţia creativă.

  Bucătăria este mică, dar bine proporţionată

  Zona de dining din bucătărie se joacă cu aceleași detalii: rame metalice aurii, bleumarin şi roz şi o multitudine de elemente verzi. Dar punctul de atracție sunt ferestrele mari,  „Apartamentul e bine izolat şi este orientat în Sud-Vest, deci intră lumină în timpul zilei”, punctează Katalin.

  Diningul luminos dă spre grădina unde musafirii Airbnb-ului din Cluj îşi pot bea cafeaua în dimineţile de vară

  Marmura reapare în baie, ca să delimiteze duşul de restul toaletei. În mod îndrăzneţ, Katalin a adus auriul şi aici, cu ajutorul accesoriilor sanitare. Baia are doar 3,5 metri pătraţi, dar arată primitor şi aerisit, chiar dacă are trei tipuri de finisaje.

  Finisajele delimitează vizual funcţionalităţile băii

  În final, dormitorul îmbină atmosfera calmă dată de peretele bleumarin cu universul vesel creat de peretele de accent cu tapet cu motive vegetale. Paleta diversificată de culori a fost un succes şi aici, cu atât mai mult cu cât patul tapiţat cu tăblie rotunjită şi o culoare tare redă simbolistica art deco. Luminile laterale subliniază un joc creativ, iar totul e aliniat şi unitar cu ajutorul texturilor aurii, mereu prezente.

  Un perete de accent albastru şi un perete şi mai de accent jungle style, în stilul Cluj colț cu țările exotice

  Resurse de idei și mobilier

  Apartamentul airbnb a durat două luni să fie amenajat, dar casa în care se află a beneficiat de lucrări complexe timp de un an

  Designerul s-a înțeles foarte bine şi cu muncitorii şi cu proprietarii şi a găsit întotdeauna modalităţi de a le îndeplini dorinţele. Spre exemplu, în ciuda dimensiunii mici a băii, Katalin a reuşit să le amenajeze un duş generos, aşa cum îşi doreau, fără să înghesuie elementele. 

  Culorile şi finisajele au fost cele mai importante alegeri în această amenajare

  Printre alegerile de mobilier, se află Zago de la The Home pentru canapea şi alte accesorii mai mici. Faianţa verde din baie vine de la Yonoh Estudio, iar mozaicul din baie de la Onixmosaico. Dekoart Ceramic si Saramob, firme din Oradea, au asigurat bateriile din bucătărie şi baie şi wc-ul, precum şi mobilierul la comandă.

  Tips&tricks pentru amenajare de la Studio 11

    • Dacă decizi să colaborezi cu un designer, consultă-te cu el chiar şi pentru cele mai mici detalii; ele vor asigura unitatea amenajării;
    • Nu-ţi fie teamă de o schimbare totală; e mai eficient să realizezi un concept de la zero decât să “cârpeşti”;
    • Porneşte la drum cu o direcţie creativă clară şi nu îţi pierde concentrarea atunci când găseşti obiecte estetice, dar care nu se integrează în amenajare;

   Sursa foto: Andreea Iancu

   Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând. Povestea apartamentului din Cluj ne-a fost trimisă de Studio 11.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Before&after: apartament Art Deco dintr-o casă veche din centrul Clujului,...