Before&after: reamenajarea elegantă a unei case din Târgu Mureș, cu păsări flamingo și papirusuri pe pereți
publicat pe 12 aug. 2020O renovare făcută în tihnă, pe parcursul a cinci ani, care a început cu livingul, a continuat cu un dar neașteptat din Egipt și s-a încheiat cu venirea celui de-al treilea copil.
În 2013, o tânără familie cu doi copii din Târgu Mureș și-a construit o casă nouă, în afara orașului. Au ales o locuință pe trei niveluri: subsol cu garaj, parter cu living, bucătărie și trei dormitoare, și al treilea seminivel (ocupă doar o parte din planul etajului), cu o bucătărie mai mică și o cameră de oaspeți.
Familia folosea livingul doar pentru oaspeți și aici își găsise locul pianul, înlocuit între timp cu o pianină.
Renovarea a implicat și lucrări de exterior: au lărgit terasa și amenajat grădina.
Terasa inițială era prea mică pentru nevoile familiei.
Camera este complet transformată și pare mai amplă.
Amenajarea au făcut-o treptat, pe bucățele, fără grabă: au mobilat întâi etajul și au locuit acolo o perioadă, folosind bucătăria mică. În 2014, au trecut la dormitorul matrimonial, pentru care au cumpărat un set de mobilier, draperii și corpuri de iluminat. În timp ce decorau, și-au dat seama că ar fi mai bine să apeleze la un designer de interior, pentru că, deși știau în linii mari ce își doreau, nu erau siguri de diferite detalii. Așa că au început să lucreze cu Simona Ungurean.
Șemineul exista în amenajare, iar Simonei i s-a părut prea mic în comparație cu restul încăperii.
Corpurile-vitrină care îl încadrează au în partea de jos rafturi pentru papuci, necesari la intrarea și ieșirea de pe terasă.
A aplicat câteva trucuri ca să-l facă să pară mai mare: i-a pus o poliță mare deasupra și a aplicat un tapet cu dungi verticale în spate.
Camera inițială nu profita deloc de atuurile spațiului: lumină, deschideri, înălțime.
Tapetul pe tavan este o idee binevenită în spațiile înalte, deoarece coboară optic nivelul, fără a fi apăsător.
„Arhitectura complexă a casei ne cam dădea bătăi de cap atunci când am ajuns la amenajarea celor mai uzitate părți din locuință: livingul, bucătăria și terasa. Știam în linii mari ce ne dorim: o casă clasică și caldă, care să conțină materiale naturale, sustenabile (piatră, lemn, lână, bumbac). Nu știam însă dacă instalăm sau nu un televizor în living, unde să amplasăm zona de grătar, dacă ne trebuie sau nu o insulă de bucătărie și multe altele,” povestesc membrii familiei.
Când a intervenit designerul, locuința avea deja montate finisajele și sanitarele, iar dormitoarele și bucătăria de la etaj erau deja amenajate de proprietari. Până la urmă, Simona a făcut niște schimbări și în aceste camere, pentru a fi în armonie cu restul casei.
Livingul a pornit de la păsările flamingo
Prima cameră modificată de Simona a fost livingul de la parter. Ferestrele cu arcadă, ce oferă o priveliște plăcută, au inspirat-o să profite de lumina naturală.
„Și-au dorit un decor clasic, cu mobilier din lemn, dar totuși fresh, pentru că sunt tineri. Soțului îi plac mult păsările flamingo și a dorit ca acestea să fie incluse în amenajare”, își amintește designerul. Ele sunt acum prezente în tabloul de deasupra canapelei, pictat de Cristina Moldovan. Pentru restul decorului, Simona a folosit nuanțe deschise de bej și gri, ce reflectă lumina naturală bogată și creează un spațiu destins, confortabil.
Perdelele de la Nobila Casa încadrează acum fereastra-arc. Ele sunt montate pe o șină, care se curbează în momentul fixării.
Noua nuanță a pereților și folosirea tapetului cu dungi verticale fac spațiul să pară și mai amplu.
Masa și scaunele din dining sunt de la Mobexpert, iar canapelele de la Quadra. Accesoriile sunt de la Zara Home.
Cromatica penelor de flamingo este reluată în accente: pernuțe decorative, sfeșnice, tacâmuri.
Din living se iese în terasă, prin ușile ascunse de perdeaua delicată.
Mobilierul din living, bucătărie, inclusiv vitrinele și măștile de calorifer sunt făcute pe comandă de Askanna Furniture.
Bucătăria e separată de living și dining printr-o insulă, prelungire a blatului. Și aici sunt prezente nuanțele de roz ale păsării exotice, prin accente, și chiar o decorațiune delicată cu un flamingo. Mobilierul emană aerul clasic și călduros dorit de familie.
Poveste egipteană în dormitorul matrimonial
Pentru că nu erau mulțumiți de cum arată camera, după ce livingul și bucătăria au fost gata, au rugat-o pe Simona să îmbunătățească decorul și în dormitor.
Soții aveau deja cumpărat mobilierul din dormitorul lor, inclusiv draperiile și două veioze care nu se potriveau.
I-au cerut să folosească papirusurile cu numele lor, primite în semn de recunoștință de la o doamnă din Egipt, pe care beneficiarul, medic, o ajutase în urmă cu puțin timp.
Designerul a ales rame și passepartout-uri pentru ele, și a mers pe albastru ca nuanță de accent în încăpere, pentru că mobilierul clasic e roșcat.
A pus oglinzi în dreptul noptierelor pentru a lărgi vizual camera îngustă.
Atmosfera din zona de dormit e complet schimbată.
Ea a folosit un covor albastru, a completat draperiile cu două fâșii în aceeași nuanță și a adăugat băncuța și toate accesoriile, majoritatea de la Zara Home.
O terasă pentru toată familia
După amenajarea dormitoarelor și a livingului cu bucătărie, au trecut la exterior. Terasa era prea mică – părinții locuiesc în casa de lângă, așa că se vizitează des și aveau nevoie de o masă mai mare. În plus, voiau și o zonă cu o canapea și o bucătărie de vară care să includă și cuptor și plită.
Simona a mărit terasa și i-a montat acoperiș (prelungire a celui existent), ca să poată fi folosită chiar dacă plouă sau e soare.
Pardoseala terasei era deja placată, așa că a ales o gresie care să o completeze, cu imprimeu retro în nuanțe de bej și albastru deschis; a urcat cu ea și de o parte și de alta a cuptorului.
Pentru mobilier și decorațiuni, a ales nuanțe deschise și materiale naturale.
Terasa, înainte de amenajare.
Ca să facă terasa mai luminoasă, au vopsit în alb scândurile de pe tavan.
„După câțiva ani de utilizare a casei, toate soluțiile venite de la Simona ni se par foarte utile, pentru că are o vastă experiență și vine cu un concept unitar. Apoi intervine partea de utilitate. Nimic nu este așezat la întâmplare (dacă aici e intrarea de la terasă, ai nevoie de un dulap pentru papuci) și astfel rezultă spații aranjate minimalist, pe care le poți ușor ține în ordine”, specifică proprietara.
Beneficiarii sunt încântați de transformarea casei și, pentru că între timp a venit și al treilea copil al familiei, Simona a reamenajat recent noua cameră a băiatului mare.
Foto: Simona Ungurean
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând. Povestea acestei case ne-a fost trimisă de Simona Ungurean. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre!
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Before&after: jacuzzi în living, într-un apartament de 44 metri pătrați din centrul Bucureștiului
-
Before&After
Before&after: de la apartament nerenovat din anii ’80, la bijuterie japandi cu elemente neoclasice
-
Before&After
Before&after: o renovare din Cotroceni cu poveste și multe obiecte de artă moștenite
-
Case
Au renovat o casă de chirpici din Jurilovca și au folosit aceleași materiale din care a fost construită
Cea mai drăguță casă de vacanță.
-
UTILE
Când se trece o persoană la întreținere. Ce se întâmplă dacă nu faci asta, conform legii
Nedeclararea unei persoane la întreținere poate avea consecințe serioase.
-
Sponsored
Ploom X Ora ïto: colaborarea care stârnește emoții și senzații
O fuziune perfectă între formă și funcționalitate.