Before&After

Before&after: au schimbat totul și au creat living și dormitor într-o garsonieră, cu 14.000 euro

    Distanța de casă și de țară nu a împiedicat o familie de bucureșteni să își schimbe totul dintr-o garsonieră din Floreasca, nerenovată de 30 de ani. De la schimbarea instalației electrice și sanitare până la înlocuirea tuturor finisajelor, procesul a durat trei luni.

    În 2019, un cuplu de bucureșteni care lucrează în Olanda, cu doi copii (7 și 15 ani) și-a cumpărat o garsonieră în Floreasca pentru a o închiria. Aflată în cartierul Floreasca, din București, garsoniera are 32 metri pătrați și în momentul cumpărării era în stare avansată de degradare. Arhitectele Oana Constantin și Alexandra Coman, de la Artizone, s-au ocupat de transformarea totală a spațiului, pornind de la dorința proprietarilor de a crea o amenajare modernă și luminoasă. Colaborarea a avut loc de la distanță, telefonic și pe Skype.

    amenajare garsonieră Floreasca
    Amenajare garsonieră Floreasca: patul este mascat de zona media cu ajutorul unui riflaj din lemn.

    Primul pas a fost să înlocuiască instalațiile și finisajele. A urmat partea cea mai plăcută: amenajarea propriu-zisă. Cea mai mare provocare când amenajezi o garsonieră mică este valorificarea fiecărui metru pătrat, fără a aglomera spațiul. Oana și Alexandra au reușit să integreze în 32 metri pătrați un pat, o canapea și o zonă media, lăsând spațiul să respire.

    „Cum există o singură cameră care servește mai multor scopuri, eficientizarea este cuvântul de ordine. Noi am pus accent pe locurile de depozitare, pe crearea mai multor spații și pe delimitarea lor simbolică”, spune Alexandra.

    Unul dintre cele mai atractive elemente ale amenajării este riflajul din lemn care maschează zona de noapte (compusă din pat și o măsuță-noptieră), fără a obtura vizual. În aceeași nuanță a lemnului au fost lucrate corpul suspendat și etajera din zona media, aflată vizavi de pat. În prelungirea ei, în imediata apropiere a ferestrei, e zona de living, cu o canapea verde, doi tabureți roz pudrat și o măsuță de cafea.

    Draperiile sunt elemente decorative de impact, cumpărate de proprietari din Olanda. Sunt făcute din catifea verde cu accente de gri, iar echipa a hotărât să le monteze pe o șină direct din tavan, ca să înalțe spațiul.

    Baie și bucătărie cu accente de culoare

    Bucătăria este lungă și îngustă, iar principalul ei avantaj este fereastra mare. În continuarea pervazului, Oana și Alexandra au montat un blat suspendat din lemn pe post de masă, completat cu două scaune tapițate verde-smarald. Ele creează un punct de interes pe fundalul pereților albi.

    Pentru baie au ales gresie ce imită marmura și faianță albă, ca să ofere luminozitate încăperii destul de înguste. Lavoarul este montat pe un dulap alb, cu blat din lemn deschis și din același material sunt și două polițe așezate deasupra vasului de toaletă. O cabină de duș walk-in a luat locul căzii și astfel au mai câștigat spațiu.

    Lucrările de renovare au durat trei luni, din august până în octombrie 2019. Prima lună a fost dedicată decopertării și reparațiilor la nivel de electrice și sanitare. În septembrie au început partea de finisaje și montajul corpurior de iluminat, în paralel cu măsurătorile pentru mobilier. În prima jumătate din octombrie, echipele de muncitori au montate ușile și mobilierul, iar în urmatoarea săptămână Alexandra și Oana au amenajat și decorat întreaga locuință.

    Amenajarea a costat 14.000 euro, cu mobilier lucrat 90% pe comandă. Canapeaua a fost cumpărată de la Mobexpert, băncuța de pe hol de la JYSK, iar cuierul de la The Home. Accesoriile au fost comandate online la IKEA (oglindă hol),  Desenio (rame foto), Zara Home (taburet baie) și NordicNest (covor). Parchetul este marca Meister (70 lei/metrul pătrat), gresia a fost cumpărată de la Evogres (75 lei/metrul pătrat), iar faianța – de pe Emag (circa 60 lei/metrul pătrat).

    Tips&tricks pentru amenajare de la Alexandra Coman

    • Într-o încăpere unde predomină albul, adu accente de lemn pentru a „încălzi” atmosfera. În plus, acestea se vor evidenția bine pe fundalul imaculat.
    • Într-un spațiu mic, nu folosi multe texturi și culori, pentru că vei încărca excesiv spațiul. Mai puțin înseamnă mai mult.
    • Dacă ai o cameră cu mai multe roluri, folosește ca element comun aceeași vopsea pentru pereți și aceeași plintă.
    • Tot în cazul unei camere restrânse, alege o canapea cu linii drepte, cât mai subțiri, pentru a ocupa mai puțin loc.
    • Pentru a evita un decor monoton, adu pete de culoare cu ajutorul accesoriilor (perdele, draperii, covoare, pernuțe decorative etc).

    Foto: prin Artizone

    Povestea cu și despre această garsonieră din Floreasca ne-a fost trimisă de Artizone. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    anamaria
    anamaria
    1 year ago

    hello! puteti va rog sa imi spuneti cu cine ati lucrat riflajul de lemn. merci tare tare mult!

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Before&after: au schimbat totul și au creat living și dormitor într-o ga...