Before&After

Before&after: de la casa copilăriei, la casă de oaspeți în Valea Prahovei

    După ce toți cei patru membri ai unei familii s-au răspândit în alte țări și orașe, casa lor din Comarnic, Valea Prahovei, a rămas nefolosită. Vlad Savu, mezinul, și-a dat seama de potențialul locuinței și a hotărât să o transforme în casă de oaspeți.

    Vlad e unul dintre fondatorii biroului de design After Deco și ideea i-a venit în 2019, când și-a dat seama că locuința de familie a rămas cumva abandonată și nu mai are suflet. La începutul anului 2020, a plecat pe Valea Prahovei și s-a apucat de treabă.

    Renovarea a durat patru luni și a implicat o muncă de familie în plină pandemie: reparații, zugrăvit, vopsit gresie, faianță și mobilier, grădinărit, decorat, zile de umblat prin magazine și nopți de căutări pentru a se încadra în buget.

    Casa nu a avut nevoie de recompartimentări, iar camerele și-au păstrat rolurile inițiale: la parter bucătăria cu zona de luat masa, livingul și o baie, iar la etaj patru dormitoare, o baie, o zonă de citit și balconul din care se văd apusurile. Terenul are 1000 de metri pătrați și designerii au amenajat în curtea din față o parcare pentru turiști, iar în spate o terasă acoperită, o zonă de grătar, șezlonguri și hamace.

    Ca să nu înlocuiască gresia veche, au vopsit-o

    Băile erau decorate în stilul tipic anilor 2000, cu plăci ceramice stridente, rosturi vizibile între ele și obiecte sanitare demodate. Cum înlocuirea lor era costisitoare, atât ca buget cât și ca timp, designerii au preferat să folosească o vopsea specială pentru gresie și faianță, în tonuri de alb și gri. Tavanul vopsit albastru e singura pată de culoare și schimbă complet atmosfera din baie.

    „Ca beneficiari, a trebuit să ne punem în locul viitorilor turiști și am încercat să aducem câte puțin din ceea ce ne doream noi să găsim în călătoriile noastre: un ambient cozy, diferit față de ce aveam acasă, dar cu suflet”, povestește Vlad despre alegerile făcute.

    Amenajarea mixează piese noi, cu design scandinav, minimalist, cu piese păstrate din vechea amenajare și recondiționate. Cele patru dormitoare urmează aceeași linie, dar diferă prin micile accente: măsuțele de cafea utilizate pe post de noptiere, culoarea draperiilor, oglinzile cu forme variate, covorașele și decorațiunile.

    În living, au vopsit biblioteca mahon, demodată

    Livingul păstrează mobilierul vechi, dar în decorul actual piesele au căpătat un aer cu totul nou.

    Locul de luat masa l-au marcat printr-un perete vopsit gri închis, iar masa ovală extensibilă din vechea amenajare arată neașteptat de modern alături de scaunele scandinave albe.

    Transformare completă și în bucătărie

    Bucătăria au modificat-o în totalitate: inițial era împărțită în două zone delimitate de un perete, pe care l-au spart, iar acum are o insulă care cuprinde chiuveta și mașina de spălat vase incorporabilă.

    Zona de relaxare de la etaj conține mobilier IKEA, un puf gri confortabil de la Pufrelax și un birou.

    Ca să facă terasa exterioară mai plăcută, au acoperit plafonul cu pânză albă, au pus draperii albe la unul dintre capete și au folosit ghirlande cu lumină caldă, sfere luminoase și aranjamente florale. Masa poate găzdui până la nouă persoane și este făcută cu un meșter local.

    Casa din Valea Prahovei a început deja să găzduiască primii oaspeți, fiind extrem de potrivită izolării în această perioadă. Vlad e mulțumit de rezultat, chiar dacă eforturile au fost mai mari decât preconizase,„Atunci când începi un proiect de suflet provocările sunt multe. De la <<Oare reușesc să fixez televizorul?>> la <<Haide că montăm mobila în seara asta!>> a fost cale lungă. Am reușit împreună cu câțiva membri ai familiei să punem pe picioare ceea ce azi se numește Zen Casa. Au fost nopți în care căutam soluții, altele în care le puneam în aplicare. Provocarea a fost să reușim să învățăm din mers și să rezolvăm chestiuni la care nu ne gândeam.”

    Tips&tricks cu designerii After Deco – Vlad Savu și arhitecta Andreea Bașag

    Standere în loc de dulapuri

    În locul dulapurilor pentru haine, am folosit standere de la IKEA, pentru a face spațiul să pară mai mare. Totodată, am folosit oglinzile care deservesc aceluiași scop.

    Zen Casa Comarnic

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Acoperă ce nu poți schimba

    Vecinii au o magazie veche ce nu arăta prea grozav, așa că am ales să o acoperim cu stuf și rame de la ferestrele vechi ale casei. Am completat zona cu pietre naturale din râul Prahova, care străbate orașul, și chituci de lemne pe care oaspeții îi pot folosi pentru a aprinde grătarul.

    Zen Casa Comarnic grădină
    O oază de zen în Valea Prahovei

    Refolosește piese care par demodate

    În noul decor, obiectele de mobilier care păreau învechite au căpătat un suflu nou – canapeaua și fotoliile din living, de exemplu.

    Foto: After Deco

    Povestea acestei case din Valea Prahovei ne-a fost trimisă de Vlad Savu. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    7 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mirela
    Mirela
    2 years ago

    Bună ziua. Îmi puteți spune ce marca de vopsea ați folosit pentru gresie și faianță? Trebuie dat cu lac protector la final?

    Cezara Palade
    Admin
    2 years ago
    Reply to  Mirela

    Bună,

    Vopseaua este de la Brico Depot, GoodHome e marca și designerii spun că nu au dat cu lac de protecție.

    Mirela
    Mirela
    2 years ago
    Reply to  Cezara Palade

    Mulțumesc. Traficul, umiditatea și soluțiile de curățat nu afectează gresia vopsita?
    Am în plan sa renovez o baie iar vopsirea faianței și a gresiei ar fi cea mai ieftina soluție.

    Florentina
    Florentina
    2 years ago

    Buna ziua!

    Ce marca de vopsea a fost folosita la faianta si gresie?

    Cezara Palade
    Admin
    2 years ago
    Reply to  Florentina

    Bună,

    Vopsea marca GoodHome, cumpărată de la Brico Depot 🙂

    Daniela
    Daniela
    2 years ago
    Reply to  Cezara Palade

    Costul final al renovării?

    Cezara Palade
    Admin
    2 years ago
    Reply to  Daniela

    Bună, Daniela, renovarea a fost făcută în mai multe etape, deci nu se știe costul final din păcate.

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    TUR VIDEO Acest duplex este definiția frumuseții: minimalism, uși ascunse în...