Before&After

Before&after: de la casa copilăriei, la casă de oaspeți în Valea Prahovei

  După ce toți cei patru membri ai unei familii s-au răspândit în alte țări și orașe, casa lor din Comarnic, Valea Prahovei, a rămas nefolosită. Vlad Savu, mezinul, și-a dat seama de potențialul locuinței și a hotărât să o transforme în casă de oaspeți.

  Vlad e unul dintre fondatorii biroului de design After Deco și ideea i-a venit în 2019, când și-a dat seama că locuința de familie a rămas cumva abandonată și nu mai are suflet. La începutul anului 2020, a plecat pe Valea Prahovei și s-a apucat de treabă.

  Renovarea a durat patru luni și a implicat o muncă de familie în plină pandemie: reparații, zugrăvit, vopsit gresie, faianță și mobilier, grădinărit, decorat, zile de umblat prin magazine și nopți de căutări pentru a se încadra în buget.

  Casa nu a avut nevoie de recompartimentări, iar camerele și-au păstrat rolurile inițiale: la parter bucătăria cu zona de luat masa, livingul și o baie, iar la etaj patru dormitoare, o baie, o zonă de citit și balconul din care se văd apusurile. Terenul are 1000 de metri pătrați și designerii au amenajat în curtea din față o parcare pentru turiști, iar în spate o terasă acoperită, o zonă de grătar, șezlonguri și hamace.

  Ca să nu înlocuiască gresia veche, au vopsit-o

  Băile erau decorate în stilul tipic anilor 2000, cu plăci ceramice stridente, rosturi vizibile între ele și obiecte sanitare demodate. Cum înlocuirea lor era costisitoare, atât ca buget cât și ca timp, designerii au preferat să folosească o vopsea specială pentru gresie și faianță, în tonuri de alb și gri. Tavanul vopsit albastru e singura pată de culoare și schimbă complet atmosfera din baie.

  „Ca beneficiari, a trebuit să ne punem în locul viitorilor turiști și am încercat să aducem câte puțin din ceea ce ne doream noi să găsim în călătoriile noastre: un ambient cozy, diferit față de ce aveam acasă, dar cu suflet”, povestește Vlad despre alegerile făcute.

  Amenajarea mixează piese noi, cu design scandinav, minimalist, cu piese păstrate din vechea amenajare și recondiționate. Cele patru dormitoare urmează aceeași linie, dar diferă prin micile accente: măsuțele de cafea utilizate pe post de noptiere, culoarea draperiilor, oglinzile cu forme variate, covorașele și decorațiunile.

  În living, au vopsit biblioteca mahon, demodată

  Livingul păstrează mobilierul vechi, dar în decorul actual piesele au căpătat un aer cu totul nou.

  Locul de luat masa l-au marcat printr-un perete vopsit gri închis, iar masa ovală extensibilă din vechea amenajare arată neașteptat de modern alături de scaunele scandinave albe.

  Transformare completă și în bucătărie

  Bucătăria au modificat-o în totalitate: inițial era împărțită în două zone delimitate de un perete, pe care l-au spart, iar acum are o insulă care cuprinde chiuveta și mașina de spălat vase incorporabilă.

  Zona de relaxare de la etaj conține mobilier IKEA, un puf gri confortabil de la Pufrelax și un birou.

  Ca să facă terasa exterioară mai plăcută, au acoperit plafonul cu pânză albă, au pus draperii albe la unul dintre capete și au folosit ghirlande cu lumină caldă, sfere luminoase și aranjamente florale. Masa poate găzdui până la nouă persoane și este făcută cu un meșter local.

  Casa din Valea Prahovei a început deja să găzduiască primii oaspeți, fiind extrem de potrivită izolării în această perioadă. Vlad e mulțumit de rezultat, chiar dacă eforturile au fost mai mari decât preconizase,„Atunci când începi un proiect de suflet provocările sunt multe. De la <<Oare reușesc să fixez televizorul?>> la <<Haide că montăm mobila în seara asta!>> a fost cale lungă. Am reușit împreună cu câțiva membri ai familiei să punem pe picioare ceea ce azi se numește Zen Casa. Au fost nopți în care căutam soluții, altele în care le puneam în aplicare. Provocarea a fost să reușim să învățăm din mers și să rezolvăm chestiuni la care nu ne gândeam.”

  Tips&tricks cu designerii After Deco – Vlad Savu și arhitecta Andreea Bașag

  Standere în loc de dulapuri

  În locul dulapurilor pentru haine, am folosit standere de la IKEA, pentru a face spațiul să pară mai mare. Totodată, am folosit oglinzile care deservesc aceluiași scop.

  Zen Casa Comarnic

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Acoperă ce nu poți schimba

  Vecinii au o magazie veche ce nu arăta prea grozav, așa că am ales să o acoperim cu stuf și rame de la ferestrele vechi ale casei. Am completat zona cu pietre naturale din râul Prahova, care străbate orașul, și chituci de lemne pe care oaspeții îi pot folosi pentru a aprinde grătarul.

  Zen Casa Comarnic grădină
  O oază de zen în Valea Prahovei

  Refolosește piese care par demodate

  În noul decor, obiectele de mobilier care păreau învechite au căpătat un suflu nou – canapeaua și fotoliile din living, de exemplu.

  Foto: After Deco

  Povestea acestei case din Valea Prahovei ne-a fost trimisă de Vlad Savu. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  7 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Mirela
  Mirela
  3 years ago

  Bună ziua. Îmi puteți spune ce marca de vopsea ați folosit pentru gresie și faianță? Trebuie dat cu lac protector la final?

  Cezara Palade
  Admin
  3 years ago
  Reply to  Mirela

  Bună,

  Vopseaua este de la Brico Depot, GoodHome e marca și designerii spun că nu au dat cu lac de protecție.

  Mirela
  Mirela
  3 years ago
  Reply to  Cezara Palade

  Mulțumesc. Traficul, umiditatea și soluțiile de curățat nu afectează gresia vopsita?
  Am în plan sa renovez o baie iar vopsirea faianței și a gresiei ar fi cea mai ieftina soluție.

  Florentina
  Florentina
  3 years ago

  Buna ziua!

  Ce marca de vopsea a fost folosita la faianta si gresie?

  Cezara Palade
  Admin
  3 years ago
  Reply to  Florentina

  Bună,

  Vopsea marca GoodHome, cumpărată de la Brico Depot 🙂

  Daniela
  Daniela
  3 years ago
  Reply to  Cezara Palade

  Costul final al renovării?

  Cezara Palade
  Admin
  3 years ago
  Reply to  Daniela

  Bună, Daniela, renovarea a fost făcută în mai multe etape, deci nu se știe costul final din păcate.

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Before&after: de la casa copilăriei, la casă de oaspeți în Valea Prahov...