Apartamente cu 3 camere

Before&after: o arhitectă a cumpărat și renovat un apartament din anii ‘20, în care a păstrat cele mai importante elemente originare

    Andra Bica, arhitectă, a cumpărat un apartament interbelic de 120 metri pătrați, cu planul de a-l trata ca pe o investiție: îl renovează, îl amenajează și îl vinde. Și a investit destul în el, căci a fost nevoie de multe reparații și ajustări, fiind într-o clădire veche.

    Apartamentul are trei camere și o suprafață utilă de 120 de metri pătrați și ocupă întreg etajul doi al unei clădiri construite în perioada interbelică. Andra Bica, arhitectă de interior și fondatoare Kanso Design, l-a cumpărat în 2019 ca pe o investiție și s-a mutat aici după renovare, unde locuiește până îi va găsi un nou proprietar. A hotărât de la început să nu se atașeze emoțional și să nu facă rabat în renovarea lui.

    Blocul are două niveluri plus mansardă și a fost construit în anii ’20, pentru funcționarii publici. Structura e după stilul epocii, cu detalii clasice, luminator, scară separată pentru servitori și un hol generos la intrare. Apartamentul nu fusese renovat niciodată de foștii proprietari și avea infiltrații în tavan, un miros greoi și îmbâcsit, iar ușile erau înnegrite pentru că se fumase mult în interior.

    „Atunci când intru într-un spațiu, indiferent de starea lui, mintea mea îl curăță, îl văd direct alb, și odată curățat, îmi este mult mai simplu să văd ce elemente s-ar potrivi și unde. Pentru mine devine un spațiu gol căruia urmează să îi atribui o poveste”, povestește Andra despre cum a văzut potențialul spațiului, în ciuda stării avansate de degradare.

    A vrut să onoreze stilul și istoria locului, așa că a păstrat tot ce s-a putut recondiționa: ușile, pardoseala, profilele decorative ale tavanului, caloriferele.

    O renovare din temelii

    După ce a evacuat lucrurile lăsate de foștii proprietari în apartament, Andra a dat toate finisajele jos, până la cărămidă, inclusiv plafoanele, apoi a refăcut instalațiile electrică și sanitară.

    Ușile au trecut printr-un proces de restaurare foarte migălos: ele se ard la lampă, se curăță cu un șpaclu, se șlefuiesc, apoi se dau cu grund și vopsesc la pistol. Toată sticla a fost înlocuită. Este un proces costisitor, atât ca timp cât și ca buget, a durat două luni și a ajuns-o aproape 10.000 de euro.

    Procesul de renovare a durat opt luni, pentru a etapiza investiția. Andra a pornit cu un buget inițial de 40.000 de euro, pe care l-a depășit cu mult pentru că au apărut lucrări neprevăzute, tipice clădirilor vechi: a recondiționat tâmplăria, a găsit infiltrații ascunse, a trebuit să repare și luminatorul de la intrare, și acoperișul (e un apartament interbelic la ultimul etaj, iar deasupra se află un pod).

    renovare apartament interbelic
    Apartament interbelic: pe lângă amenajarea impecabilă, lumina naturală abundentă și liniștea întregesc atmosfera „de altădată”.

    Baia a fost cel mai greu de făcut, pentru că nu are pereții drepți, are o formă atipică și a vrut neapărat baterii încastrate. Fiind o clădire veche, a fost dificil să schimbe instalațiile și să monteze bateriile îngropate și corpul de mobilier suspendat în pereții de cărămidă vechi de o sută de ani.

    Andra a amenajat-o în culori și materiale naturale, cu accente negre: bateriile, caloriferul, mânerele, oglinda, lavoarul. Plăcile ceramice în stil terrazzo de 20×20 centimetri păstrează nota retro din amenajare. Bateriile sunt de la Ego Interiors, faianța de la Imarcom iar cada și obiectele sanitare de la Dedeman.

    În dormitor, parchetul de epocă, pereții gri și profilele decorative creează o atmosferă vintage. Pentru că apartamentul e de vânzare, Andra nu i-a creat un design interior propriu-zis, ci o amenajare minimală (în opoziție cu bugetul de renovare), care să poată fi personalizată ușor de noul proprietar.

    Pentru că o vorbă din imobiliare spune că „bucătăria vinde casa”, a ținut neapărat să o amenajeze cât mai funcțional și atractiv. Încăperea are trei uși pe colțuri (una spre un mic balcon, una spre fosta scară a servitorilor și alta spre holul principal), de aceea mobilierul pe comandă a trebuit să țină cont de acest neajuns.

    Lumina naturală pune în evidență contrastul cromatic dintre albul folosit în partea de sus a încăperii (pereți, rafturi, corpuri de mobilier) și bleul-turcoaz folosit pentru jumătatea inferioară a mobilierului. Corpurile sunt din PAL, cu mânere sferice de la Zara Home. Blatul și faianța cu imprimeu de marmură, întrerupătoarele retro de la The Home, gresia pătrată cu efect de terrazzo de 20×20 centimetri, toate sunt inserții retro care compun un decor aerisit, cu un aer atemporal, care să nu o să se demodeze prea curând.

    Detalii de epocă

    Chiar dacă l-a renovat ca investiție, Andra a ținut mult ca stilul să îi reflecte cât mai mult felul de a fi și viziunea pe care o are ca designer de interior, așa că nu a economisit la detaliile de efect, care personalizează spațiul. A investit atât cât a fost necesar pentru a obține un interior ce pune în lumină toate punctele forte ale unui spațiu interbelic. A ales, de exemplu, întrerupătoare și prize în stil clasic, din ceramică, mai scumpe decât cele obișnuite, și a ținut neapărat să recondiționeze ușile, în ciuda costurilor semnificative.

    Renovare apartament vechi Amzei Bucuresti - Kanso Design arh. Andra Bica - sifonier vechi inainte si dupa
    Dulapul cu oglindă din hol și masa rotundă din living le-a păstrat din vechea amenajare – proprietarii și-au lăsat absolut toate lucrurile la plecare.

    A putut păstra și recondiționa și profilele decorative din dormitor și hol, și caloriferele de fontă, pe care le-a curățat pe interior și exterior și vopsit. A completat locuința cu alte mici piese găsite în târguri de vechituri.

    Inserții contemporane într-un apartament interbelic

    În hol, contrastul dintre arta contemporană și elementele vechi e o alăturare de efect pentru intrarea în apartament, care anunță ce urmează: o amenajare cu rădăcini vintage, dar bine ancorată în prezent.

    În living, inserțiile moderne sunt piesele de mobilier: canapeaua gri, măsuțele de cafea, covorul și două lucrări grafice.

    Tips&tricks de la arhitecta Andra Bica

    Păstrează cât mai multe elemente de epocă. Avantajul unui apartament interbelic sau a oricărei clădiri istorice este că găsești piese și elemente de lemn, originare, pe care le poți readuce la viață. Sfatul meu e să le păstrezi și recondiționezi, pentru că nu sunt replicabile și oferă un aer distins spațiului. Ele vor crește valoarea investiției, pentru că reprezintă piese unicat care diferențiază imobilul de altele asemănătoare.

    Investește strategic. Dacă renovezi un apartament pentru a-l vinde, nu face totul la minim, chiar dacă probabil vrei să scoți profitul maxim cu minimul de investiție. Anumite detalii merită banii pentru că fac diferența și cântăresc în alegerea viitorului proprietar. Aici, de exemplu, am investit în întrerupătoare vintage, am păstrat ușile, am recondiționat tot ce s-a putut, pentru a obține un spațiu cât mai distins.

    Foto: Sebastian Moise

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament interbelic ne-a fost trimisă de Andra Bica.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    4 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Diana
    Diana
    2 years ago

    Nu stiu cum reuseste proprietara sa nu se ataseze emotional de acest apartament. E absolut superb! Felicitari!

    Laura
    Laura
    2 years ago

    Buna ziua, apartamentul a fost vandut?

    Last edited 2 years ago by Laura
    Gogo
    Gogo
    2 years ago
    Reply to  Laura

    Incet incet incepe sa il puna la vanzare :))

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Before&after: o arhitectă a cumpărat și renovat un apartament din anii �...