Before&After

Before&after: garsonieră de 23 metri pătrați din centrul Capitalei, renovată cu 10.000 euro

  Zonă ultracentrală, camere înalte, multă lumină naturală versus spațiu restrâns și finisaje vechi de peste 30 de ani. Dacă vezi partea plină a paharului, atunci ai toate șansele să faci o investiție cu folos. Așa cum au făcut doi tineri din București, care au cumpărat această garsonieră cu scopul clar de a o închiria în regim AirBnb.

  Micuță, dar cu potențial mare. Așa putea fi descrisă, pe scurt, această garsonieră din Piața Romană înainte de renovare. Acum, după o intervenție care a durat cinci luni și o investiție de circa 10.000 euro, cei 23 metri pătrați formează un acasă temporar cald și prietenos pentru turiștii care vizitează Capitala.

  garsoniera de inchiriat
  Ușile interioară au fost eliminate, pentru a crea senzația de spațiu mai mare.

  Au trecut cu vederea finisajele și ușile deteriorate, vechi de circa 30 de ani, și suprafața de doar 23 metri pătrați și au decis că este o investiție profitabilă. La o lună de la cumpărare, garsoniera a fost supusă unui proces de facelift, cu ajutorul arhitectei Anca Ivan de la Simetrica Design, în colaborare cu arhitecta Virginia Dumitru.

  Parchet cu aer boem

  Punctul de pornire al amenajării a fost parchetul montat tip Chevron (plăcile de parchet sunt la un unghi de 45 de grade ), din lemn masiv, păstrat și recondiționat. Acesta dă un aer boem, specific anilor în care au fost construite clădirile din zona Bulevardului Magheru.

  „Am urmărit un stil nordic, cu accente boho, o amenajare dinamică și prietenoasă pentru orice tip de chiriaș. Provocarea a fost bucătăria, din cauza spațiului foarte mic”, spune Anca.

  Arhitecta a gândit ca un tot unitar bucătăria și holul de intrare, cu scopul de a crea un spațiu aerisit, care comunică liber. În aceeași idee, a eliminat ușa dintre cele două zone, iar finisajelor le-a dat rolul principal. A combinat astfel gresie cu model geometric, alb-negru (model Maori, brand Vives), cu plăci de faianță ce imită marmura. Sunt două tipuri de finisaje ce vin perfect în completarea parchetului din lemn masiv, având același aer boem.

  Bucătăria a fost mobilată minimal,  pentru a nu aglomera spațiul. Mobila a fost realizată la comandă, din MDF vopsit, pe dimensiunile încăperii.

  Patul galben și covorul cu motive florale îndulcesc spațiul alb

  Camera principală are în prim plan o zonă de odihnă veselă, cu un pat galben, în stil nordic. În dreapta și stânga lui sunt două măsuțe de cafea pe post de noptiere, puse în valoare de două lustre cu design minimalist. În aceeași notă cu patul sunt și tablourile, care sporesc starea de bună-dispoziție.

  În stânga patului, Anca a creat o zonă de birou, ce se prelungește cu o comodă TV, iar în dreapta a prevăzut un dressing cu trei uși. Toate piesele sunt lucrate la comandă din PAL melaminat.

  Zona de dormit continuă cu un mic loc de luat masa, amenajat în locul fostului balcon. O măsuță și două scaune, în același stil scandinav cu restul decorului, creează o zonă pentru relaxare.

  „Am mers pe combinații de verde, galben și griuri. Sunt culori care merg foarte bine cu textura de lemn și care înveselesc spațiul”, spune Anca.

  În  baie, Anca a ales culori neutre, deschise, pentru a da senzația de spațiu mai mare. În locul căzii a mers pe varianta unei cabine de duș Walk-In, completată de chiuvetă și vas de toaletă cu același aer modern. Pardoseala a finisat-o cu plăci ceramice rectificate (fără rosturi), cu diferențe subtile de textură. Inserția liniară de bandă LED, cu lumină caldă, din dreptul cabinei de duș e un element special.

  Întreaga amenajare a durat circa cinci luni. Un timp generos, după cum spune Anca. Proprietarii nu s-au grăbit, deoarece au vrut ca la final garsoniera să arate foarte bine. În plus, au trebuit să aștepte venirea primăverii, pentru că a fost nevoie de înlocuirea caloriferelor.

  Resurse

  Gresia și faianța au costat circa 150 lei/ metru pătrat și au fost cumpărate de la Diseno, de unde provin și obiectele sanitare. Accesoriile și corpurile de iluminat au fost luate de pe site-uri precum Vivre, Zazui, Homewish, IKEA și Emag.

  Tips&tricks de la Simetrica Design

  • „Nu faceți rabat de la calitatea finisajelor și manopera de montare. Finisajele sunt cel mai greu de schimbat. În plus, este bine să ai o bază de calitate ca să te poți juca ușor cu spațiul.
  •  În amenajările cu buget mediu/mic, pentru pereți folosiți șabloane decorative, peste care aplicați vopsea lavabilă. Modele de la StenCilit oferă instrucțiuni foarte clare despre cum trebuie aplicată vopseaua și sunt la îndemâna oricui.
  • Folosește benzi LED, un element ce pune în valoare pereții și dau un aer modern amenajării. Dacă vă plac culorile, trebuie să știți că există și benzi LED cu lumină colorată. Păstrați și restaurați parchetul vechi, din lemn masiv. Este un finisaj valoros, ce învăluie amenajarea într-un parfum de demult și îi dă un aer boem”.

  Foto: Arthur Zinz

  Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de arhitecta Anca Ivan, de la Simetrica Design.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  2 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Adelina
  Adelina
  3 years ago

  Hello. Nu inteleg de ce ai stricaun spatiu decomandat. Oare pt cei trei pereti sparti au avut autorizatie ?

  Cezara Palade
  Admin
  3 years ago
  Reply to  Adelina

  Nu au „stricat” un spațiu decomandat, l-au adaptat dorințelor și nevoilor proprietarilor 🙂 Cât despre autorizație, având în vedere că articolul prezintă o amenajare coordonată de arhitecți, nu avem nicio îndoială că lucrările de recompartimentare au fost făcute legal și cu grijă față de structura de rezistență a clădirii.

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Before&after: garsonieră de 23 metri pătrați din centrul Capitalei, reno...