Proiecte

Au consolidat casa bunicii și i-au adăugat un etaj și o mansardă

Această locuință din București, zona Arcul de Triumf, s-a transformat mai ceva ca Cenușăreasa. Casa bunicii, așa cum o numesc proprietarii, a fost updatată cu un etaj și o mansardă, iar modificările au respectat amprenta construcției vechi, de 56 metri pătrați. A rezultat o vilă elegantă și primitoare, în care fiecare nivel răspunde nevoilor celor trei locatari, părinții și un adolescent. Adolescentului îi revine mansarda, părinților etajul unu, iar parterul este un spațiu comun.

Proprietarii, o familie de antreprenori, au fost motorul acestui proiect, în care s-au implicat 100%. După ce au locuit mai bine de zece ani în casa bunicii, moștenită de unul dintre proprietari, cei doi au decis că e timpul să o adapteze nevoilor actuale. Pentru transformarea casei au apelat la designerul Ciprian Sipoș.

“Proprietarii erau legați sufletește de casa bunicii, care însă devenise neîncăpătoare în ultimii ani. Din acest motiv au transformat-o într-o locuință mai mare, păstrând în același timp amintirile locului. Unele zone exterioare au fost incluse în noul proiect, cum ar fi un spațiu de depozitare, care a devenit terasa casei”, spune designerul.

Transformare de la A la Z

Pentru ca reconversia să aibă loc, fundația casei bătrânești, din care au fost păstrate doar zidurile de susținere, a fost consolidată. Peste acestea au fost ridicate etajul unu și mansarda, folosindu-se o structură ușoară, din lemn.

Parterul este compus din bucătărie, living, baie și o zonă de depozitare. La etaj există un dormitor, o baie și un dressing, iar la mansardă – un dormitor, o zonă de studio, relaxare & dressing și o baie.

Amenajarea interioară a pornit de la ideea ca livingul și dormitoarele să fie spații colorate, în nuanțele preferate ale celor trei locatari. Casa scării a fost tratată asemeni unei mici galerii de artă în alb și negru, în timp ce bucătăria și băile sunt în culori neutre. Designerul a folosit piese de mobilier și accesorii din registre diferite, iar rezultatul este un mix de eleganță, culoare și confort.

“Culorile și mixul de texturi folosite dau unicitate acestui proiect.”

Spații ample, culoare și povești din Narnia

casa bunicii bucatarie
Mobilierul de bucătărie este lucrat din MDF protejat cu peliculă anti-grăsime. Pardoseala este placată cu din marmură.

Să le luăm pe rând. La parter, pentru a crea impresia de spațiu mai mare, dar și pentru a susține ideea de loc dedicat socializării, bucătăria a fost despărțită de zona de zi prin uși franțuzești, ce lasă spațiile să comunice.

Livingul este asociat de proprietari cu ideea de spațiu de vacanță, de socializare. Aici, amplasarea mobilierului este ca o invitație deschisă la discuții, și nu neapărat pentru privit la televizor. Pardoseala este placată cu marmură, montată astfel încât să dea puțin dinamism interiorului. Zona de zi are o deschidere largă către casa scarii, ce a fost dublată față de cât era inițial. Ideea principală a acestei modificări vine tot în sprijinul conceptului de spații largi, aerisite.

Casa scării a fost îmbrăcată într-un contrast puternic de alb și negru, cu mici pete de culoare. Sub scara propriu zisă, realizată din stejar și cu structură metalică pentru mai multă rezistență, au fost gândite locuri de depozitare.

casa bunicii casa scarii
Datorită cromaticii, holul are un puternic impact vizual.

La etaj, Ciprian a integrat materiale diverse, precum lemn, lână, mătase, metal, marmură, MDF și catifea. Mobilierul este în întregime custom-made. Din dormitor se ajunge foarte ușor în dressing, împărțit în două zone: a ei (în stânga) și a lui (în dreapta).

În baia matrimonială (nouă metri pătrați), designerul a folosit culori calme, alese astfel încât să inducă o stare de bine. Galbenul stins și albastrul-gri sunt baza, acestea fiind două dintre nuanțele preferate ale proprietarilor.

Mansarda este inspirată din povestea Narniei, cu dulapul fermecat ce te poartă către o lume fantastică. Spațiul dispune de o zonă de lucru/studio, un dormitor deschis, mansardat către birou și dressing. Aceste două ultime zone se ascund dincolo de două foste tăblii de pat, recuperate de la un pat vechi. Lustra este o piesă de rezistență, datorită abajurului din hârtie cu totul special.
„Referindu-ne la Narnia, albul patului reprezintă gheața. În plus, pentru adolescentul care locuiește aici aceasta este expresia prospețimii”, adaugă arhitectul.

Întreaga lucrare, realizarea conceptului exterior și cel interior, a fost gata în 11 luni. În privința bugetului, Ciprian spune că, de regulă, „se poate începe de la 100 euro/mp și crește în funcție de multe criterii: calitatea finisajelor, a pieselor de mobilier etc”.

Tips&tricks de la Ciprian Sipoș

  • „Îndrăznește și folosește culori. Utilizate în mod corect, ajută mult pe partea emoțională și modul în care simți spațiul.
  • Alege elemente de mobilier ce lasă spațiul flexibil, ce permite modificări și repoziționări ulterioare.
  • Gândește-te bine la spațiile de depozitare. Proprietarii sunt cei care știu cel mai bine de ce elemente au nevoie.

  • Concepe zona de living ca un spațiu în primul rând social, pentru timp alături de familie și prieteni. Nu lăsa televizorul și canapeaua să predomine spațiul, ci integrează și accesorii și piese care te inspiră.

Foto: Alexandru Roșieanu

Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de designerul Ciprian Sipoș.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ioana
Ioana
8 days ago

Buna ziua! Foarte frumoasa bucataria. Ne puteti spune producatorul? Multumesc

ASIMO
ASIMO
3 days ago
Reply to  Ioana

Ikea. 🙂

ULTIMELE ARTICOLE
icon

Riflaje și joc de umbre într-un apartament din Oradea, amenajat cu 25.000 euro