30 de lucruri care să nu îți lipsească dintr-o amenajare stylish și matură
publicat pe 23 nov. 2020Odată cu tine cresc și se maturizează și locurile în care trăiești, iar casa se poate considera o reflexie a personalității, deci contează foarte mult cum o amenajezi. Asta nu înseamnă că e nevoie să urmezi toate trendurile și regulile, ci doar să acorzi mai multă atenție modului în care arată și se simte casa în care locuiești.
De la mici schimbări de decor la reamenajare și obiecte utile, uite 30 de lucruri pe care trebuie să le ai într-o amenajare stylish și matură, cu exemple din tururile de casă Lovedeco și câteva produse care să te inspire.
1. Tăblie de pat
Chiar dacă dormitorul e făcut pentru somn și relaxare, nu înseamnă că nu trebuie să arate și bine. Să adaugi patului o tăblie sau ceva pe peretele de deasupra lui, va face elementele din cameră să fie armonios echilibrate vizual. Dormitorul Nataliei Berezovskaia, designerul de la Creativ Interior, inspiră rafinament, dar și un aer de amenajare stylish, cu tăblia de pat înaltă și tapisată. Dincolo de aspectul estetic, tăblia de pat este și utilă, perfectă pentru serile când te rezemi pe spate cu o carte bună.
2. Veselă la set
În timp realizezi că nu arată bine o grămadă de farfurii și ustensile fără legătură unele cu altele. Să ai veselă la set nu doar că face ca următoarea masă cu invitații să arate bine, dar și te simți altfel și când îți iei cinele zilnice. Adaugă pe masă și șervețele textile la set, vor completa look-ul și sunt și eco.
3. Adu natura vie acasă
Plantele sunt decorațiuni vii, dar dincolo de aspect îți îmbunătățesc calitatea aerului din casă și te ajută să-ți exersezi capacitățile de responsabilizare. Dacă alegi plantele potrivite și îți dedici timp să le îngrijești adecvat, îți vor transforma casa și viața. Poți să-ți iei doar câteva, sau să-ți faci un sanctuar verde, ca Ana Constantinescu, designer biofilic la Cresc Studio.
4. Transformă-ți pereții cu tapet
Tapetul te scutește de zugrăvit și poate schimba vibe-ul amenajării. În plus, pereții tăi pot avea o cu totul altă structură, fără să trebuiască să-i schimbi. În apartamentul din zona de Nord a Bucureștiului, amenajat de Biroul de arhitectură Pure-Mess Design, s-a folosit fototapet cu aspect de beton aparent în bucătărie. Dacă ai visat mereu să stai într-un apartament cu pereți de cărămidă, de exemplu, dar stai cu chirie și nu poți face modificări majore, poți folosi fototapet temporar cu aspectul ăsta.
5. Tavă pentru chei și esențiale
De câte ori nu te-ai întrebat unde ți-ai pus cheile? Ni se întâmplă tuturor, mai ales dacă nu avem un loc clar stabilit pentru ele. O tavă pentru chei cu un aspect interesant va completa amenajarea holului și îți va păstra la loc sigur anumite obiecte.
6. Protejează-ți mobila
Urmele de la căni și pahare pe masa din lemn nu doar că o deteriorează în timp, dar strică și aspectul amenajării. Niște suporturi frumoase îți vor proteja suprafețele și vor adăuga un plus de personalitate atunci când servești un cocktail. În loc de față de masă poți adăuga protecții pentru farfurii din același set.
7. Loc de stat cu prietenii
Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât prețuim mai mult momentele petrecute cu prietenii și familia. De aceea este important să le oferi un loc acasă la tine, unde să se simtă confortabil. Poți aranja un colț în living, cu canapea, scaune și o măsuță de cafea pentru momentele de chill împreună. Poți urma exemplul Oanei Gociman, care a amplasat zona de relaxare în fața ferestrei, iar asta oferă un aer cald și luminos amenajării.
8. Lumină din mai multe surse
O parte importantă a atmosferei, dintr-o amenajare stylish, este dată de lumină, naturală și artificială. O combinație echilibrată este ușor de obținut dacă adaugi, pe lângă corpurile de iluminat din tavan și lampadar și veioze. În funcție de locul unde îți petreci timpul în casă, cât și de starea de spirit, iluminatul puternic nu este mereu cea mai bună alegere. Pentru momentele cozy, pune un corp de iluminat pe podea, lângă fotoliu sau canapea, cum este în apartamentul din Cluj, amenajat de echipa Pibo Projects, pentru o studentă.
9. Investește într-o saltea bună
Ca să ai un somn odihnitor și confortabil este important să alegi salteaua potrivită. Atunci când ai o saltea bună o poți folosi și fără pat, direct pe podea, sau pe un cadru din lemn, ca în apartamentul din București, amenajat de Miso Architects. Ca regulă, ar trebui să-ți schimbi salteaua o dată la opt ani.
10. Așternuturi de calitate
Atunci când alegi așternuturile pentru pat o faci în funcție de anotimp și/sau după ce texturi ți se par mai confortabile. Cu siguranță nu în ultimul rând, aspectul lor va completa look-ul dormitorului. Cu o combinație care arată bine și are o textură plăcută nu poți să dai greș. Niște cearceafuri fancy te vor ajuta să te simți mai bine în momentele de odihnă.
11. Draperii pentru geamuri
Dacă în studenție nu dădeai prea multă importanță geamurilor și totul era bine mersi cu niște jaluzele clasice, acum e momentul să înveți cum să alegi corect draperiile, în funcție de amenajare și spațiu. Îți vor proteja casa și ochii de lumina prea puternică, în timp ce vor completa decorativ camera, ca în apartamentul din Sibiu amenajat de designerul de interior Laurențiu Paicu.
12. Covorul, sufletul podelei
Să nu subestimezi niciodată puterea unui covor bun. El unește designul camerei, dar îți și face locuința mai cozy, confortabilă și matură. Un covor colorat într-o cameră în nuanțe calde aduce o notă jucăușă atmosferei, ca în apartamentul din centrul Bucureștiului, amenajat de echipa de la Miso Architects.
13. Decor pentru pereți cu artă
Pereții cu artă nu-ți vor transforma casa într-un muzeu, dar o vor înfrumuseța și îi vor oferi un plus de personalitate. Anna Chițan, designer de interior la Annterior Studio, are în living un perete unde și-a amenajat o mică galerie de artă cu operele preferate. Alege rame de dimensiuni diferite și rezervă o parte a peretelui, sau unul întreg, și etalează tablourile care îți aduc bucurie.
14. Barul de acasă
Un bar cu finisaje bune are rol practic, cât și decorativ, devenind cu ușurință un obiect de mobilier care se încadrează perfect în living. Alege unul cu destule compartimente ca să ții la îndemână accesoriile pentru servit, cât și băuturile. Cele cu uși sunt cele mai practice, fiindcă le deschizi doar atunci când ai invitați, foarte util într-un spațiu limitat.
15. Flori proaspete
Dacă ești în căutare de ceva care să-ți înfrumusețeze spațiul și ai un buget limitat, un buchet de flori proaspete este răspunsul. Dacă nu vrei să alegi buchete deja făcute, poți să creezi tu niște aranjamente florale de revistă la tine acasă. Pentru un spațiu cu accente de culoare, precum apartamentul din Piața Victoriei, amenajat de designerul Magdalena Ancu, câteva flori albe într-o vază sunt de ajuns. Un amestec de culori ar fi încărcat inutil spațiul.
16. Prosoape pufoase
Ca să te simți ca la spa când faci o baie relaxantă, este musai să ai niște prosoape frumoase și foarte pufoase. Te vei simți cu adevărat răsfățată de fiecare dată când vei folosi prosoapele. Ele pot fi doar confortabile sau pot servi și scop decorativ, dacă au un aspect interesant, cum e cazul celor cu ciucuri.
17. Organizare cu rafturi suspendate
Nimic nu spune organizare mai bine ca un perete cu rafturi suspendate. Sunt ușor de montat și-ți poți creea o bibliotecă personalizată, cum au făcut Mihai și Miruna, în living-ul din apartamentul din Piața Romană. Cel mai mare avantaj al rafturilor suspendate este că ocupă spațiul pe verticală, iar asta poate fi o bună soluție de depozitare dacă ai o cameră mică. Dacă te simți creativă, fă un proiect de upcycling cu rafturi DIY.
18. Mobilier tapisat
Un element care poate transforma livingul într-o amenajare stylish este mobilierul tapisat. Livingul unui apartament din Aviației, amenajat de Natalia Beleva, designer de interior Cocoon Home, pare rupt dintr-o poveste, iar scaunele tapisate demne de un castel. Astfel de obiecte de mobilier sunt nemuritoare, mai ales că poți să le schimbi tapiseria și să le reactualizezi, în funcție de tendințe.
19. Zonă de dining
Sper că nu ai de gând să iei mereu masa pe blatul de la bucătărie sau pe măsuța de cafea. Dacă un living mare, încorporează pe una una din laturile camerei și o zonă de dining. O masă cu câteva scaune și un corp de iluminat deasupra lor este tot ce ai nevoie pentru o amenajare stylish și matură. Uite cât de cozy arată spațiul de dining din apartamentul din Oradea al Roxanei Deac, amenajat chiar de ea.
20. Puterea unei oglinzi
Oglinda este un obiect decorativ care nu trebuie să lipsească din nicio casă. Dincolo de aspect și practicabilitate, ea este și o unealtă cu care poți aduce mai multă spațialitate într-o cameră. Dacă o poziționezi pe podea, ca în apartamentul Dorei Boldor, pare că reflectă o altă lume în același spațiu, oferind dimensiune unui colț al camerei.
21. Sfeșnice cu lumânări
Poate că ai deja prin casă o colecție de lumânări de diverse forme și cu miresme îmbietoare, dar cum stai la capitolul sfeșnice sau suporturi pentru ele? Merită să investești într-un set de sfeșnice interesante, ca să punctezi o amenajare stylish. Exemplul apartamentului din Stockholm al Ioanei Cataloiu îți arată cât de ușor se integrează câteva sfeșnice dispuse strategic în cameră.
22. Nicio zi fără măsuță de cafea
Parcă nimic nu centralizează mai bine zona de relaxare/lounge cum o face măsuța de cafea potrivită. Pentru un aer chic și prețios, ca în mansarda din București, amenajată cu ajutorul echipei de design de la Joaca Studio, alege o măsuță cu structură metalică și sticlă. Păstrează-o mereu impecabilă pentru o amenajare stylish.
23. Mai multe măsuțe amplasate strategic
Știi ce e mai bine decât o măsuță de cafea? Ai ghicit, mai multe! Numărul lor nu ține neapărat cont de estetică, cât mai degrabă de utilitate. Dacă ai un living spațios, cum e cel din penthouse-ul amenajat de arhitecții de la Dofinteriors, o măsuță de cafea de-o parte și de alta a canapelei va fi o alegere practică. Gândește-te că ai mai mulți prieteni în vizită, unde își pun băutura în timp ce stau la povești pe canapea? O singură măsuță nu va crea o atmosferă prea cozy.
24. Magia pernelor decorative
Pernele decorative transformă spațiul în care locuiești și fac patul și canapeaua să arate mai bine și mai ordonate. Joacă-te cu texturi, modele și culori diferite, cum a făcut Iulia Iacob în apartamentul din Bacău pe care l-a închiriat. Patul ei parcă spune o poveste, pernele se îmbină perfect cu cadrul, cu decorațiunea de pe perete și cu lustra din ratan, potrivite pentru o amenajare boho.
25. Față de masă
Că tot am spus despre zona de dining, uite cum poți să o completezi: cu o față de masă și șervete din același set. Te va ajuta să protejezi masa și în același timp va oferi și un aspect deosebit cinelor în familie sau cu prietenii. Unele lucruri pe care le folosea bunica pe timpuri, sunt din nou la modă.
26. Un perete cu bibliotecă
Nu trebuie să fii o cititoare împătimită ca să ai o bibliotecă. O poți folosi pentru reviste și cataloage de artă, cât și pentru obiecte decorative. Dar dacă îndrăgești cărțile, o bibliotecă încăpătoare este un must have, ca în apartamentul din zona Basarab, amenajat de arhitectele de la Diez Office.
27. Obiecte vintage
Odată cu trecerea timpului acumulăm o mulțime de amintiri, câteodată purtăm după noi și piese fizice, moșteniri de familie sau lucruri de care suntem atașați. Nu trebuie să ai o amenajare sută la sută vintage ca să integrezi astfel de obiecte în locuință, ci doar să știi cum să le îmbini cu stilul casei. Echipa de la Reflex Architecture a reușit cu succes să ofere un look cochet living-ului dintr-o casă din Corbeanca, prin integrarea vitrinei vintage în spațiul modern.
28. Noptiere în dormitor
Pentru ca dormitorul tău să facă parte dintr-o amenajare stylish, este musai să investești în două noptiere. De fapt, nici nu e nevoie să fie noptiere per se, ci poți improviza doi tabureți din lemn, ca în apartamentul amenajat de Ioana Vasîi, cu ajutorul Sandrei Mărineanu, arhitectă și designer de interior la Our Design. Îți vor face viața mai ușoară, vei avea mereu la îndemână cartea pe care o citești și paharul cu apă.
29. Cum miroase acasă
Când ai un loc pe care îl numești acasă, atunci când te gândești la el, îl asociezi și cu un anumit miros. La fel ca în cazul parfumului, aroma casei tale îi va completa personalitatea. Alina Tanasă, parte din proiectul Fabulous Muses, are o colecție de lumânări parfumate în apartamentul unde stă cu chirie. Aroma ei preferată este de smochină, a ta care e?
30. Cutia cu unelte
O amenajare stylish devine cu adevărat matură când ne asumăm și responsabilitatea pentru locuința în care trăim. Asta implică să investești și într-o trusă de unelte, pe care să o ai la îndemână în caz că se strică ceva. Nu trebuie să ții locul instalatorului sau al electricianului, ci să ai cu ce să faci lucruri simple de mentenanță.
Produsele din acest articol au fost selectate de echipa lovedeco.ro în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.
-
Case
O familie de români locuiește într-o casă pe 3 niveluri din vestul Londrei, pe care a amenajat-o într-un stil minimalist și cald
-
Before&After
Amenajare cu texturi bogate și culori calde pentru o casă veche din Săcele, după un an de șantier
-
Case
Amenajare cu puternice influențe clasice și multă lumină naturală, într-o casă de 130 metri pătrați, din Iași
-
UTILE
Care este temperatura corectă pentru sterilizarea borcanelor la cuptorul electric
Oferim și alte metode tradiționale de sterilizare a borcanelor.
-
UTILE
Ce poți face pentru eliminarea calcarului din apă. 3 metode simple de ajutor
Poți să fierbi apa și să elimini multe minerale dure.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de pe geamul termopan și ce metodă funcționează rapid
Fără detergenți abrazivi sau unelta care zgârie.