VIDEO Mix&match: mobilă vintage și multe piese recondiționate, într-un apartament din Cotroceni
publicat pe 13 nov. 2020Nume: Anna Chițan, designer de interior la Annterior Studio și owner Heartwood
Oraș: București, Cotroceni
Tip de locuință: apartament cu 3 camere și o viitoare mansardă
Suprafață: 90 de metri pătrați
Stă aici din: 2017, proprietară
Împarte apartamentul cu: partenerul ei și cele două pisici, Manole și Cometa
Anna Chițan face design de interior de zece ani. Nu are studii în domeniu și totul a început ca un hobby. A terminat o facultate la ASE, însă pe parcurs și-a dat seama că trebuie să urmeze alt drum. Acum lucrează împreună cu Maria Farcaș, partenera sa de business, la studioul de design Annterior. Toate amenajările semnate de ele au acel „je ne sais quoi” care stârnește emoție, prin felul în care reușeșc să împletească piese moderne cu mobilă vintage. Iar casa Annei nu face excepție.
În 2016, a cumpărat acest apartament din Cotroceni de amenajarea căruia s-a ocupat exclusiv. Totul a durat un an și a costat aproximativ 50.000 de euro. Anna spune că a fost primul proiect în care a trebuit să negocieze deciziile și alegerile cu partenerul de viață și nu cu un client, dar, de cele mai multe ori, modul în care și-a susținut argumentele a fost exact ca-ntr-o discuție cu un client. Rezultatul este pe măsură și se bucură amândoi de el.
Cum să personalizezi o casă cu ajutorul mobilă vintage
Povestește că a mers mai mult pe intuiție și că a vrut să respecte caracterul locului – un apartament într-o casă veche – și al zonei. Pentru că unele elemente originale, precum tâmplăria de lemn, ușile sau gresia din bucătărie au fost într-o stare bună, le-a recondiționat și le-a integrat în amenajare. Multe dintre obiectele din casă sunt vintage, fie de la Heartwood, magazinul de mobilă vintage al Annei, sau de la Retros.
Scaunele din dining și canapeaua din living sunt retapițate de ea, iar patul matrimonial din dormitor este realizat din două paturi vintage de o persoană. Și multe dintre corpurile de iluminat sunt vintage pentru că Anna crede că obiectele unicat oferă personalitate unei case. Un exemplu în acest sens este fotoliul de lemn în formă de palmă din living despre care spune „că nu este neapărat util, dar este sculptural și decorativ”.
Artă și culoare la orice pas
Atmosfera din apartamentul Annei Chițan este blândă și primitoare. Pe de o parte, datorită lămpilor și veiozelor bine poziționate a căror lumină oferă căldură și intimitate; pe de altă parte, datorită culorilor – nuanțe de roz, bej sau auriu combinate cu tonuri de bleumarin și negru. Pentru alegerea culorilor, a folosit drept sursă de inspirație o tapiserie de la Arhaic, o artistă care realizează lucrări din materiale textile. „Mi-a plăcut alăturarea de culori din lucrare și am preluat-o în unele încăperi din casă”, explică Anna.
Pe lângă tapiserie, Anna este o iubitoare de artă și și-a creat în apartament două locuri unde sunt expuse lucrările pe care le-a colecționat de-a lungul timpului. În living, are o lucrare de-ale lui Vlad Nancă, un autor de artă contemporană apreciat atât în România, cât și peste hotare. „Lucrarea se numește Finally Together. E un print după o sculptură a lui Vlad Nancă pe care încă nu mi-o permit”, spune Anna.
În birou, a amenjat pe unul dintre pereți o mică galerie de artă. Vedeta este un afiș semnat de artistul plastic Dumitru Gorzo pe care l-a cumpărat în timpul carantinei în cadrul unui demers de susținere al artiștilor.
Pandemia a însemnat reamanajarea unei camere
Cei 90 de metri pătrați sunt împărțiți în dining, living, birou, dormitor, bucătărie și baie. Din hol, intri în dining, unde te întâmpină o masa grandioasă din marmură de la Piatra Online. Urmează livingul, un spațiu generos în care Anna și prietenul ei își petrec serile alături de cele două pisici. Livingul comunică cu o altă cameră transformată în birou în perioada restricțiilor din primăvară. „În timpul carantinei, am simțit nevoia unui spațiu rezonabil de lucru și-am transformat camera asta în birou. Înainte era mai mult un spațiu de depozitare”, spune ea.
Un alt hol leagă zona de zi de restul apartamentului. În dormitor, pe lângă patul reconstruit, există un dulap cu geamuri din sticlă făcut la comandă. Anna recunoaște că e nevoie de ordine ca el să arate bine și să-și păstreze funcția decorativă.
O bucătărie cu mobilier negru, dar foarte luminoasă
Bucătăria este atipică, având în vedere că este neagră. Proprietara și-a dorit ca blatul de lucru să fie din marmură și, pentru a reduce din costuri, mobilierul este făcut la comandă din MDF. Chiuveta și mânerele sunt de la IKEA, frigiderul este Smeg, iar corpul de iluminat este vintage, de la Heartwood.
Prin fereastra generoasă, de deasupra chiuvetei, se revarsă destulă lumină care îndulcește atmosfera din bucătărie, locul preferat al Annei, unde uneori lucrează, iar în timpul timp gătește din ce în ce mai des.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Dacă trebuie să definesc un stil, aș spune că este o alăturare de mobilă vintage cu elemente contemporane sau de contemporan cu elemente vintage.
Inspirație: M-au inspirat caracterul casei, zona în care se află, elementele originale, dar a contribuit și faptul că am un magazin de mobilier vintage și întotdeauna am fost interesată de acest mix între vechi și nou.
Obiectul preferat: Am o stauetă din lut pe care o iubesc foarte tare. E un bust de femeie foarte frumos și de femeie foarte frumoasă și delicată. L-am cumpărat din Târgu Mureș, de la un magazin de antichități.
Locul preferat: Petrec foarte mult timp în bucătărie. Chiar dacă am un birou, de multe ori lucrez în bucătărie. E o cameră luminoasă și ceva mai informală.
Cel mai frumos lucru vara: Terasa. Iar dacă este vară și pandemie este și mai utilă. E o cameră în aer liber pe care am folosit-o foarte mult, mai ales anul ăsta.
Cel mai frumos lucru iarna: Atunci când ninge. Avem un parc în fața casei, iar copacii acoperiți de zăpadă ne oferă o priveliște tare plăcută.
Dacă ar fi să schimbi ceva: Dacă s-ar fi putut de la bun început, aș fi integrat mansarda în fluxul și funcționalitatea apartamentului și aș fi făcut bucătăria în mansardă. Nu s-a putut pentru că la momentul acela dura procesul de autorizare foarte mult și voiam să ne mutăm în casă.
Acasă înseamnă: Aici. Mă simt foarte acasă, chiar dacă ne-am mutat doar de trei ani. Acasă înseamnă pisicile mele, Manole și Cometa. Acasă înseamnă serile cu prietenul meu în acest apartament. Acasă înseamnă prietenii mei pe care pot să-i invit aici și vara pe terasă. Se întâmplă de multe ori să facem asta.
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând.
-
TURURI DE CASE
Și-au amenajat apartamentul pe măsură ce au locuit în el și au descoperit nevoile familiei
-
TURURI DE CASE
Doi români și-au amenajat apartamentul din Bruxelles cu influențe japandi și mult alb
-
TURURI DE CASE
Doi fotografi și-au amenajat singuri apartamentul ideal pentru poze de revistă
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.