9 sfaturi pentru udarea plantelor din ghivece, care se aplică și-n grădină
publicat pe 17 aug. 2020Dacă crești în grădină plante în ghiveci vei avea parte de o mulțime de avantaje, dar și de provocări pe măsură. Una dintre provocările principale este cum să le uzi corect, în așa fel încât plantele tale să fie sănătoase. Deși majoritatea oamenilor își fac griji că nu le udă îndeajuns de mult, realitatea este că pot la fel de bine să le și înece cu prea multă apă.
Cei de la The Spruce îți propun zece sfaturi pentru udarea plantelor din ghivece în grădină ca să eviți problemele și să le asiguri un trai lung și prosper.
1. Cunoaște-ți plantele
Fie că ele cresc direct în pământ sau în ghivece, substratul pentru majoritatea plantelor din grădină necesită să fie umed, dar bine drenat. Asta înseamnă că pământul nu trebuie să fie îmbinat în apă, ci doar umed. Din fericire, pământul universal din comerț este tratat pentru a asigura un drenaj bun plantelor.
Cu toate astea, nu toate plantele au aceleași nevoi în materie de apă. Unele preferă un sol uscat, altele să se usuce substratul înainte să le uzi. Apoi mai sunt simandicoasele care se pleoștesc și pierd toți bobocii imediat cum lași solul să se usuce puțin. O regulă generală spune că florilor anuale nu le place să se usuce prea mult solul. Suculentelor le place solul puțin uscat, iar legumele (în special cele zemoase, precum roșiile și castraveții) preferă un substrat constant umed și o cantitate imensă de apă. Unele ierburi aromatice (busuiocul, rozmarinul, cimbrul, mărarul și coriandrul) preferă ca solul să se usuce puțin înainte să fie udate, pentru o aromă mai intensă. În schimb, pătrunjelul, salvia și arpagicul preferă un sol umed. O soluție bună ca să ții minte preferințele plantelor este să pui o etichetă pe ghiveci, sau lângă el, cu cerințele de udare.
2. Alege pământul potrivit
Există pe piață mai multe tipuri de pământ de flori, cu amestecuri potrivite pentru fiecare tip de plante. Pământul universal este tratat în așa fel încât să se mențină ușor umed, dar bine drenat, lucru pe care îl preferă majoritatea plantelor. Substratul pentru cactuși și suculente va fi mai nisipos și se va usca mai rapid, ca să reproducă mediul arid în care cresc de obicei aceste plante. Mai există și substraturi speciale pentru legume. Sunt tratate ca să absoarbă și să păstreze apa în ele mai bine ca cele universale.
Solurile etichetate pentru „controlul umidității” au un procentaj mai mare de turbă și alți agenți de umectare, de obicei. Scopul lor ar fi să prevină udarea în exces sau prea puțină. Dar de fapt, ele sunt potrivite pentru plantele care iubesc apa, precum legumele și florile anuale.
Ai grijă când folosești substraturi care au deja fertilizatori adăugați. Nu este nimic în neregulă cu ele, atâta timp cât nutrienții sunt adecvați plantelor pe care vrei să le crești. Dar dacă folosești un astfel de substrat, să nu mai adaugi separat fertilizatori.
Pământul din grădină nu este cel mai indicat, din mai multe motive. Solul din grădină nu are elementele necesare pentru reținerea umezelii și nici nu se drenează ca lumea în ghivece. Deși este posibil să folosești și pământul din grădină pentru ghivece, va trebui să-l tratezi tu înainte să plantezi, cu materiale precum turbă, compost și perlit.
3. Folosește ghivecele potrivite și verifică umezeala
Majoritatea ghivecelor permit solului să se usuce relativ rapid, cum ar fi cele din teracotă. Ghivecele din metal, care captează căldura solară, pot să usuce solul. Asta nu înseamnă că nu trebuie să folosești astfel de ghivece, dar va trebui să fii atentă la plantele care necesită o udare mai frecventă.
Dacă poți să faci asta, folosește cele mai mari ghivece în care să încapă mult pământ. Ghivecele mari, cu mult pământ în ele, vor menține umezeala și vor permite rădăcinilor să se dezvolte mai bine și să primească apa necesară. Cu cât e ghiveciul mai mic, cu atât trebuie să verifici mai cu atenție nivelul de umezeală al solului.
Cel mai bine, verifică dacă au nevoie de apă înainte să uzi plantele. Partea superioară a solului poate arăta uscată, dar mai în adâncime este adesea destul de umed. Cel mai bun test este să bagi vârful degetului în pământ. Dacă simți că e uscat cu vârful degetului, atunci plantele au nevoie de apă. Nivelul de umezeală se poate schimba rapid în zilele caniculare de vară, deci pământul din ghiveci poate fi umed dimineață și uscat după amiază.
4. Udă în profunzime
Cel mai important lucru când faci udarea plantelor este să le oferi un „duș” ca lumea, preferabil până ce începe să curgă apa prin găurile de la baza ghiveciului. În funcție de mărimea ghiveciului, rădăcinile plantelor ajung de obicei până la baza lui. Astfel te vei asigura că apa ajunge la ele. Dacă le uzi așa, vei și încuraja creșterea rădăcinilor cât mai adânc în pământ, lucru care ajută plantele. Dacă le uzi superficial și des, rădăcinile vor rămâne în partea superioară a solului, unde pot fi afectate de secetă și căldură.
5. Fă udarea plantelor dimineața
Conform Horticulture Magazine, rădăcinile plantelor preferă mai degrabă udarea dimineață și seara, dar mai puțin în mijlocul zilei când e soare puternic. Dintre cele două variante, dimineața ar fi bine să faci udarea plantelor. Dacă o faci seara, apa poate rămâne peste noapte pe frunze și asta poate să ducă la mucegăirea lor. Dacă ai venit acasă după muncă și plantele par însetate, oferă-le o udare adecvată, indiferent de oră.
6. Udă pământul, nu frunzele
Unele plante, în special cele cu frunze pufoase, se ard mai ușor sub razele soarelui dacă rămâne apă pe ele. Picăturile de apă acționează ca niște mici lupe și astfel frunzele se pot arde. Chiar dacă frunzele plantei sunt lucioase, tot e mai bine să uzi doar solul, pe cât posibil. Frunzele ude pot face mucegai și alte boli. În loc să le uzi de deasupra, încearcă să îndrepți stropitoarea la baza ghiveciului și să faci udarea plantelor de acolo.
7. Nu te baza pe ploaie
Chiar dacă ploaia ți-a udat plantele, verifică totuși solul. Câteodată foliajul și florile plantelor pot acționa ca o umbrelă și să nu lasă apa să ajungă la sol. În plus, o ploaie scurtă, chiar dacă intensă, s-ar putea să nu fie îndeajuns ca să sature complet solul, de sus până jos.
8. Nu lăsa solul să se usuce complet
Majoritatea substraturilor devin tari și nu mai absorb eficient apa dacă le lași să se usuce complet. În plus, pământul se poate dezlipi de pe marginea ghiveciului dacă s-a uscat prea mult. În cazul ăsta, când vei face udarea plantelor, apa se poate scurge pe lângă rădăcini.
Dacă solul se usucă, ai câteva opțiuni. Dacă ghiveciul este relativ mic, poți să-l pui cu totul într-un recipient mai mare cu apă și să-l scoți după ce nu mai face bulbuci. Pentru cu ghiveci mai mare sau unul dificil de mutat, fă câteva găuri în substrat cu un creion sau cu o șurubelniță. Apoi fă udarea plantei și asigură-te că apa ajunge peste tot în substrat și nu curge doar pe margini.
9. Nu-ți imagina că o dată e de ajuns
În funcție de zona unde locuiești, mărimea ghivecelor și substratul folosit, să nu rămâi surprinsă când va fi necesar să faci udarea plantelor de mai multe ori pe zi. Căldura, vântul, aerul uscat și ghivecele din metal pot să usuce pământul foarte rapid într-o zi caniculară, în care mai bate și vântul. În timp îți vei da seama care dintre ghivece trebuie verificate de mai multe ori pe zi. Dacă sunt proaspăt plantate, ar fi bine să le verifici dimineața și după amiaza. Un ghiveci mic ar putea avea nevoie de trei udări pe zi când e caniculă.
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.
-
LIFE
Ce semnificație are elefantul cu trompa în jos. E bine sau nu să ai acest simbol în casa ta?
Prezența lui în casă chiar poate canaliza energiile pozitive.
-
Case
Un cuplu de români și-a amenajat casa de lângă Londra cu mobilier gândit și construit pe cont propriu
Linii clasice și inspirație farmhouse.