Tips&tricks: cum să creezi aranjamente florale de revistă la tine acasă
publicat pe 02 iul. 2020Un specialist în design floral explică pas cu pas cum poți realiza aranjamente florale ca cele pe care le vezi în reviste sau pe internet. Totul pornește cu felul în care pregătești apa sau tai codițele. Pentru restul pașilor citește mai departe.
În sediul Maison Dadoo de pe strada Popa Petre nr.13, undeva în centrul Bucureștiului, e plin de flori țanțoșe, maiestuoase și atent aranjate în vaze, după niște reguli știute doar de specialiști. Bujori cu o corolă imensă, soiuri importate din Olanda, hortensii într-un degradé superb de culori, trandafiri în nuanțe pale și alte flori adiacente ne așteptau în boluri, vaze și găleți, la ora de deschidere a atelierului de design floral. Iar Alexandru Dadoo, creative director al brandului înființat alături de fratele său, în 2008, a fost cel care ne-a făcut o introducere despre aranjamente florale.
Lasă apa la limpezit, înainte să umpli vaza
Unul dintre miturile pe care Alex le-a demontat a fost cel legat de apa proaspătă și foarte rece în care mulți facem greșeala să cufundăm florile, în vază, în zilele caniculare. Cel mai indicat este ca apa să aibă temperatura camerei, iar dacă dorim ca florile să reziste mai mult, trebuie să le păstrăm într-o încăpere rece. Pe de altă parte, la căldură, bobocii florilor se deschid mai repede.
„În momentul în care pregătim apa pentru flori, este indicat ca aceasta să fie lăsată câteva ore să se limpezească, deoarece apa de la robinet conține clor. Înainte să o punem în vază, este bine să o lăsăm câteva ore să se elimine clorul din apă”, spune Alex.
În plus, este foarte indicat să schimbăm apa zilnic, pentru că sunt anumite flori care lasă un fel de sebum în apă și le afectează pe celelalte.
Rupe frunzele, ca să ajungă apa mai ușor la floare
Florile din interiorul Maison Dadoo n-au nicio frunză pe tulpină. „Este foarte indicat să elimini frunzele de pe tulpină, în felul ăsta apa călătorește direct către floare, iar ea se hrănește mult mai bine. Iar în cazul trandafirului, îndepărtăm nu doar frunzele, ci și petalele inferioare, pentru că așa lăsăm celelalte petale să se deschidă mult mai mult,” punctează Alexandru.
Un alt truc cu ajutorul căruia poți ajuta trandafirul să se deschidă la maximum este următorul: sufli în mijlocul florii, iar petalele se împing una pe alta și se deschid complet. Și bujorii pot fi forțați să se deschidă într-o floare frumoasă, atunci când aceștia se încăpățânează să rămână la stadiul de boboc. Cum? Îndepărtează petalele inferioare și scoate-i-le la iveală pe celelalte, împingând în jos, cu mână.
Taie doi centimetri din codițele florilor
Fie că vorbim de trandafirul de grădină, fie de ruda lui mai fancy, pe care o găsești în florării, trebuie să recunoști să aceste flori arată minunat într-o vază, fiind, câteodată, singura decorațiune de care ai nevoie pentru a schimba vibe-ul unei camere. Nu așeza floarea oricum în vază, ci doar după ce îi tai coada cea tare la un unghi de 45 de grade. În felul acesta, spune Alex, suprafața prin care tulpina își trage apa este mult mai mare. Tot el recomandă, dacă se poate, să tăiem o dată la două zile codițele florilor din buchet, cam cu doi centimetri. Alex demontează și obiceiul de a stropi petalele trandafirilor, căci le face rău florilor și înnegrește petalele.
Aranjamente florale: ordinea în care aranjezi florile
Când vezi aranjamente florale realizate de experți, să nu crezi că florile au fost așezate fără noimă sau ordine în vază. Există o adevărată ecuație a creării buchetului perfect, iar Alexandru ne-a dat din casă. „Când așezăm florile în vază, este indicat să începem cu florile mai mari, pentru că ele dau forma aranjamentului, cum ar fi hortensia, după care este bine să venim cu florile de textură, precum bujorul, trandafirul, lalelele și matiola, o floare din aceeași familie cu gura-leului”, explică el.
După aranjarea matematică a florilor, vine rândul frunzelor verzi, de „umplutură”, care să dea impresia de buchet bogat. „Putem folosi ceva diferit și fresh, cum ar fi niște mentă. Schimbă puțin textura aranjamentului, dar îi dă și un miros foarte puternic,” adaugă el.
Extra tip: hortensia poate fi resuscitată
O floare cu un astfel de gabarit are nevoie de o hidratare continuă. Alex spune că hortensia este floarea care bea cea mai multă apă. „Vizibil, dacă o lăsăm într-un pahar, o să vedem cum bea toată apa. Iarăși, hortensia este singura floare care poate fi resuscitată, cumva. În momentul în care rămâne fără apă, aceasta își trage apa și prin floare. Dacă vedem o hortensie că s-a înmuiat, e important să o scufundăm în apă, pentru câteva minute, 10-15 minute, după care o întoarcem și o punem din nou în apă și o să vedem că, într-o oră, două, ea își revine”, explică el. În plus, în cazul hortensiei este indicat să tăiem coada lemnoasă, pentru că, fiind o tulpină mai rășinoasă, își trage mai greu apa decât prin partea superioară, cea verde.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.