Tips&tricks pentru perdele și draperii: cum să le combini în funcție de amenajare și spațiu
Perdeaua și draperia întregesc camera și dau tonul amenajării. În nuanțe deschise, ele creează senzația unui spațiu mai mare, în culori intense, devin punctul de atracție al camerei și dau profunzime spațiului. Dar după ce criterii alegi și cum combini când ai la dispoziție mii de modele de perdele și draperii? Aici intervenim noi.
Am mers împreună cu designerul de interior Alexia Miulescu în magazinul Kika din Militari, ca ea să ne poată oferi sfaturi cât mai aplicate pe modele alese din miile de metraje pentru perdele și draperii ale brandului.
Deși găsești în magazinele Kika perdele și draperii gata cusute, care vin în diferite dimensiuni, ne-am concentrat pe secțiunea de metraje, căci vine la pachet cu mai multe avantaje: de la serviciul de cusut prin care îți poți personaliza draperiile și perdelele, până la consultanță în privința dimensiunilor și modelelor.
Iată, așadar, criteriile principale după care să te ghidezi atunci când dorești combinația ideală dintre perdele și draperii.
Trei trucuri pentru alegerea perdelelor: cum creezi volum și spațiu
„Perdeaua este baza, pe care de obicei o alegem cât mai simplă. O putem folosi în materiale fluide, precum voalul, sau în funcție de stilul de amenajare, putem să optăm pentru materiale de tip organic, cum ar fi inul sau bumbacul”, explică Alexia.
1. Alege perdeaua cât mai simplă, dintr-un material care lasă lumina și aerul să pătrundă în cameră. În felul ăsta te poți juca mai mult cu draperia. Iar dacă îți plac nuanțele cât mai deschise și naturale, poți combina perdeaua cu o draperie din aceeași gamă cromatică: de exemplu, dacă ai o perdea bej deschis sau crem deschis, poți pune o draperie într-o nuanță mai închisă cu un ton sau două.
2. Folosește perdelele din in, bumbac sau alte materiale organice, în amenajări de tip scandinav. Ajută în a mări vizual spațiul și se combină cel mai bine cu lemnul și designul simplu pe care le presupun principiile nordice de amenajare.
3. Pentru a crea cât mai mult volum și structură doar prin perdea, alege una cu un model linear și plin în partea jos. O poți combina apoi cu o draperie uni.
Trei trucuri pentru draperii: cum le adaptezi la dimensiunea camerei
„Draperia reprezintă un punct de interes al camerei”, spune Alexia. Asta pentru iese din tavan, deci are o înălțime destul de mare, apoi are puterea de a da un accent de culoare și de a regla cantitatea de lumină care intră în încăpere.
1. Folosește imprimeuri pentru accent. „Cu cât imprimeul este mai supradimensionat cu atât ai un accent mai puternic. Sau poți opta pentru imprimeuri care sunt colorate, dar vin pe o bază neutră și atunci nu încarcă foarte mult”, explică Alexia. Pentru asta e nevoie să ai grijă la cromatica pe care o ai deja în camera respectivă și la dozajul culorii: cu cât ai mai multă culoare în restul camerei, cu atât trebuie draperiile și perdelele să fie mai simple.
2. În spațiile mici folosește draperii din materiale ușoare, nu stofe foarte groase, și imprimeuri geometrice. Linii foarte drepte sau forme geometrice care să nu încarce foarte mult.
3. Pe un perete mic, în care în stânga și-n dreapta ferestrei rămâne câte un spațiu foarte mic, pune draperia și perdeaua dintr-un capăt în altul al peretelui. În felul ăsta creezi continuitate, volum și spațiu.
Extra tips&tricks pentru a folosi metrajul pentru perdele și draperii cât mai eficient:
Din același material, profesioniștii Kika îți pot face draperii, cordoane, traverse sau fețe de pernă.
Trebuie doar să mergi cu dimensiunile de care ai nevoie și să îți alegi metrajul.
1. Kika îți oferă un serviciu esențial, care te ajută să folosești metrajele mai eficient și să creezi unitate în amenajare: din orice metraj pe care îl cumperi, profesioniștii lor îți cos draperie, huse pentru perne, față de masă, traverse sau cordoane pentru draperie. Nu e indicat să folosești același material pentru toate accesoriile. Dar dacă ai ales pentru draperie un metraj cu imprimeuri și culori, alege pentru traverse și față de masă un alt material într-una dintre culorile de pe draperie. La fel și pentru perne.
2. La Kika poți face perdelele și draperiile pe dimensiunile de care ai nevoie. „Atunci, recomandarea mea este să dublezi dimensiunile materialului de două ori față de necesar, iar perdeaua să o dublezi chiar de 2,5 ori. Asta se face pentru a crea acele falduri care dau un volum camerei și care dau eleganță și o anumită prețiozitate, indiferent de stilul de amenajare”, explică Alexia.