De la specialiști

Corpuri de iluminat: cum le folosești ca să ai un acasă cât mai cozy

publicat pe 20 ian. 2020

    Dincolo de mobilă și decorațiuni, atmosfera cozy dintr-o casă e și rezultatul unor corpuri de iluminat așezate unde trebuie. Și pentru asta există trucuri după care te poți ghida, iată-le.

    În casă, e ideal să combini într-o manieră echilibrată luminile reci, de lucru, cu cele de relaxare, sau să completezi iluminatul general cu niște corpuri aplicate, care evidențiază anumite zone.

    Fă planul de iluminat pentru fiecare încăpere

    Când îți amenajezi casa visurilor vrei ca totul să arate perfect. După ce ai luat toate măsurătorile, ai făcut planul de compartimentare și mobilare al casei, e timpul să pui pe hârtie și planul de iluminat.

    Lumina joacă un rol foarte important în viața noastră, atât acasă cât și la birou, și are puterea să ne schimbe starea de spirit. În privința iluminatului, poți avea un corp principal de iluminat, care distribuie lumina uniform, dar și corpuri de iluminat aplicate, care evidențiază o anumită zonă. Cum ar fi niște aplice sau veioze pentru noptiere, un lampadar lângă canapea sau suspendat deasupra mesei de dining.

    Ca să-ți personalizezi spațiul și mai mult, te poți folosi în amenajare de scafe cu leduri, spoturi, plafoniere pe tavan sau aplice.

    Folosește mai multe piese de iluminat în fiecare încăpere

    Sfatul lui Radu Abraham, designer de obiect din Cluj-Napoca, pasionat de lumini, este să te joci cu corpurile de iluminat în funcție de lumina naturală care pătrunde la tine în casă.

    corpuri de iluminat radu abraham
    Corp de iluminat creat de Radu, în atelierul său din Cluj. Foto: Radu Abraham

    Dacă geamurile sunt înspre sud, atunci ai toată ziua în interior o lumină puternică și caldă. În schimb, dacă orientarea e spre nord, lumina nu intră direct în casă, dar are o intensitate constantă de care te poți folosi. Locuințele dinspre est au parte de lumină mai intensă dimineața, iar cele dinspre vest după-masa.

    Când alegi piesele de iluminat, stabilește rolul pe care îl îndeplinește fiecare: funcțional sau decorativ.

    Întâi, concentrează-te pe partea practică și alege luminile de care ai nevoie pentru activitățile de zi cu zi: când gătești, când iei masa în zona de dining, dacă lucrezi de acasă sau dacă îți dorești să ai o lumină mai slabă, pentru când mergi la baie în timpul nopții.

    „În funcție de nevoile și preferințele fiecăruia, putem merge destul de adânc în subiect. De la corpuri de iluminat de podea, care în sine sunt obiecte ce au nevoie de spațiu și comunică într-un fel anume cu celelalte lucruri din jur, până la diverse lumini atârnate pe te miri unde. Cred că posibilitățile sunt infinite și depind de felul tău de a fi și de cum îți imaginezi spațiul în care locuiești,” completează Radu.

    În living, poți instala o sursă principală de lumină pe care să o completezi cu iluminat ambiental sau de accent. Dacă locul de luat masa se află în această încăpere, el are nevoie de o lumină principală separată. În dormitor, la fel ca în living, e bine să însoțești piesa principală cu alte două surse secundare – veioze pentru citit și un bec pentru dressing sunt cele mai utilizate.

    În bucătărie, pe lângă iluminatul general, ia în considerare și iluminatul aplicat care te ajută la gătit, dar și la curățenie. Nici baia nu trebuie să fie luminată de un singur corp. Pe cel principal îl poți combina cu o lumină mai puternică pentru oglindă.

    Creează o atmosferă potrivită pentru felul în care te simți într-un anumit moment prin corpurile de iluminat pe care alegi să le folosești. Seara, poate nu ai nevoie de toate luminile din living și aprinzi doar un lampadar, ca să redai un ambient cât mai intim.

    Combină lumina caldă cu cea rece, pentru spații de relaxare sau de lucru

    Lumina caldă, cea în nuanțe de galben, o folosești ca lumină de citit sau într-o lampă pusă lângă pat de dragul atmosferei. „Lumina caldă îți oferă o stare de confort și parcă te liniștește. Te duce cu gândul la un spațiu intim în care aștepți să te întorci la final de zi, să te relaxezi”, povestește Radu.

    În munca sa cu lumina, designerul Radu Abraham merge mult pe instinct. Foto: Liviu Rațiu

    Lumina rece este albă, uneori parcă prea albă. E sobră și te responsabilizează, spune Radu, de parcă te-ar trimite la lucru. E indicat să fie folosită în zone unde există spațiile de gătit sau cele de lucru.

    Ca să alternezi relaxarea și confortul cu starea de alertă necesară pentru anumite activități, poți gândi o lumină rece ca sursă principală într-o încăpere sau poți împărți spațiul pe zone. Astfel, te joci mereu cu starea de spirit a spațiului după bunul plac.

    Simte spațiul și ascultă-ți intuiția

    Pentru alegerea surselor de iluminat în casă, Radu Abraham spune că trebuie să-ți urmezi instinctul. El crede că o locuință în care nu te joci cu luminile are șanse foarte mari să devină plictisitoare.

    Interacțiunea pe care o ai cu un spațiu se poate schimba atunci când ai mai multe surse de lumină, pe care să le poți ajusta în funcție de atmosfera pe care vrei să o creezi. Așadar, nu există vreo rețetă universală, însă sfatul nostru e să încerci să te joci și să combini luminile.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    trackback

    […] Am vorbit cu Radu Abraham – designer de obiect din Cluj-Napoca, despre lumini, lumină, corpuri de iluminat pentru acasă – cum le alegi, cum le folosești și de ce. Ce am învățat, într-un articol publicat pe lovedeco.ro. […]