Case

Au investit 10.000 euro în amenajarea primului lor apartament, pe care l-au decorat cu idei de pe Pinterest

    Nume: Oana Gociman, fotografă
    Oraș: Iași, cartier Tudor Vladimirescu
    Tip de locuință: apartament cu două camere
    Suprafață: 64 metri pătrați
    Stă aici: ianuarie 2020
    Împarte casa cu: iubitul, Tudor, și pisica Arya

    Oana Gociman este fotografă de evenimente și lifestyle și e iremediabil îndrăgostită de lucrurile creative și estetice, iar asta se vede și în casa ei, în care elementele scandinave se îmbină armonios cu cele boeme, într-un decor contemporan-minimalist.

    Întreaga amenajare a fost gândită foarte atent de Oana, pe parcursul mai multor luni și a sute de imagine văzute pe Pinterest, Instagram sau în revistele de specialitate. Și-a proiectat în gând casa visurilor, iar atunci când a cumpărat apartamentul știa exact cum îl va mobila, până la cele mai mici detalii. Împarte casa cu iubitul ei, Tudor, programator de profesie și Arya, pisica-fotomodel pozată de Oana din toate unghiurile.

    Oana și Tudor iubesc călătoriile – cred că asta îi ajută să înțeleagă mai bine lumea. Cei doi și-au propus ca-n fiecare an să viziteze cel puțin cinci locuri noi, dar povestesc că cel mai frumos sentiment îl au la întoarcere, când se reîndrăgostesc de fiecare dată de spațiul în care locuiesc.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Oana Gociman (@oanagociman) on

    Cei doi formează un cuplu de zece ani și stau împreună de vreo șapte. Timp de doi ani au locuit cu chirie împreună cu alți patru prieteni într-un apartament din Iași, însă la începutul lui 2019 au decis să înceapă căutările pentru casa mult visată. Nu au vrut să facă un credit la bancă, aveau ceva bani strânși și au împrumutat o parte de la rude, iar după un an s-au mutat în apartamentul cu pereți de sticlă pe care azi îl numesc acasă.

    Multă lumină naturala prin pereți de sticlă

    În martie 2019 au început vizionările în cartierele rezidențiale ieșene, iar jumătate de an mai târziu și zeci de locuri văzute au decis să aleagă apartamentul cu două camere și pereți din sticlă pe care l-au vizionat încă din primele luni. Chiar dacă le-a depășit bugetul. Lumina naturală a fost unul din factorii decisivi.

    „Lumina naturală este ca aerul pentru mine. Asta ne-a cucerit și a făcut, de fapt, diferența între apartamentele vizionate. Din câte stiu este singurul complex din Iași care are colțurile vitrate. Să am doi pereti de sticlă și să mă pot bucura de atâta lumină este mai mult decât am visat vreodată”, mărturisește Oana.

    apartamentul_cu_pereți_din_sticlă_oana_gociman

    Pentru cei doi era important ca spațiul să bifeze trei criterii importante: să fie situat într-o zonă centrală a orașului, pentru ca Tudor să poată ajunge rapid la locul de muncă, iar Oana să aibă la îndemână locurile unde se poate întâlni cu clienții, să aibă un living luminos și spațios, dar și un balcon deschis.

    Tabele în excel, vizionări și compromisuri

    Oana mărturisește că a fost un proces destul de lung, dar foarte bine documentat datorită lui Tudor, care nu ia niciodată o decizie fără să analizele toate datele. Astfel, au avut tot felul de tabele în excel cu informații, avantaje și dezavantaje ale locurilor vizitate, lucru care i-a ajutat să ia decizia cea mai bună.

    Amenajarea apartamentului a durat patru luni și a costat aproape 10 000 euro, sumă în care au intrat și electrocasnicele casei – TV, mașină de spălat rufe și vase, frigider și uscător. Întreaga amenajare a fost făcută de cei doi, așa cum au simțit. Tudor știe cât de mult îi place Oanei să fie creativă, așa că a lăsat-o să își facă de cap, singura lui cerință fiind în materie de gadget-uri.

    „Am cumpărat un tv care are diagonala cât înălțimea mea, dar nu mă plâng, sunt o norocoasă. A avut super multă răbdare cu mine chiar și atunci când a trebuit să văruim din nou livingul pentru că nu ieșise nuanța de bej așa cum mi-o doream”, spune Oana.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Oana Gociman (@oanagociman) on

    Oana este înnebunită după culorile pământii, nuanțe de bej, marouri și gri-uri, așa că toate piesele din cuibul lor au fost alese în acea paletă de culori. Textura lemnului de tec în combinație cu ratanul este tot o slăbiciune de-a proprietarei, așa că a ales să introducă cele două elemente prin măsuța de cafea și fotoliul cumpărate din ZARA Home, covorul din H&M Home și tabureții IKEA din living. Și-a dorit să iasă din zona rece a minimalismului și să încălzească puțin spațiul.

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Cred că eclectic pentru că se regăsesc atât elemente din stilul boem și contemporan, cât și din cel minimalism pe alocuri

    Inspirație: Eu îmi găsesc inspirația scrollând prin conturile de Instagram și Pinterest ale oamenilor pasionați de design interior, la fel ca mine, dar și din revistele de specialitate și campaniile magazinelor de design interior. Cred că mă ajută faptul că designul este înrudit cu fotografia și că elementele de limbaj plastic care trebuie urmărite într-o compoziție atât din punct de vedere grafic, cât și cromatic, funcționează pe același principiu și în amenajarea unui spațiu. Partea care îmi place cel mai mult este că poți încălca regulile și poți veni oricând cu o notă personală.

    Colțul preferat din casă: „Reading nook-ul” din living care a fost finalizat destul de recent și în care îmi place să mă cuibăresc atunci când citesc sau îmi beau cafeaua.

    Elementul preferat: Fotoliul de ratan din living pe care mi l-am dorit super mult și care, pentru un simplu fotoliu, a fost destul de scump. Dar sunt înnebunită după el și cred că este printre lucrurile de care nu mă voi plictisi vreodată.

    Cea mai mare provocare: Să găsim o modalitate prin care să amenajăm fără să obturăm foarte mult pereții de sticlă. Am căutat mult o canapea mai joasă, dar totuși confortabilă, iar când am găsit-o pe cea de la IKEA a fost dragoste la prima vedere.

    Cel mai bun lucru iarna: Să stai pe canapea și să privești cum ninge.

    Cel mai bun lucru vara: Să stai pe balcon la apus. Se vede foarte fain de la etajul opt. Deși peisajul este unul industrial, nouă chiar a început să ne placă. Iar seara se vede orașul luminat foarte drăguț.

    Cel mai mare răsfăț: Televizorul.

    Proiectul DIY preferat: Al meu este ansamblul de rafturi din living, al cărui process de styling l-am așteptat de când ne-am mutat. Inițial îmi doream o etajeră foarte îngustă, care să cadă din tavan, dar ar fi fost o construcție mai complicată și costisitoare, așa că am rămas la varianta mai low budget, cu rafturile de la IKEA pe care am așezat obiectele aduse din fostul apartament în care stăteam în chirie, dar și unele noi. Cât despre Tudor, cred că proiectul lui preferat DIY este bucătăria, care a avut nevoie de multe improvizații pentru a ajunge la forma ideală.

    Cel mai recent lucru făcut pentru casă: Montatul lustrei (Vertigo), pe care am căutat-o foarte mult.

    Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine la tine acasă: Probabil pisicile aristocrate 😊.

    Dacă ai putea prin magie să schimbi ceva la casa ta: Aș sparge peretele din bucătărie și living. Bucătăria este destul de mare, are 12 metri pătrați, iar living-ul 19 metri pătrați, și mi-ar fi plăcut să fie un open space. Din păcate, pe peretele care le separă, este un calorifer și aparatul de aer condiționat și nu cred că este posibil.

    Ce înseamnă acasă pentru tine: Acasă este în primul rând oriunde mă aflu cu Tudor și cu Arya, dar mai mult de atât, este un spațiu care mă face să mă simt cel mai aproape de mine însămi, protejată, liniștită, și, după cum ne-au făcut să realizăm vremurile în care trăim acum, este locul unde aș putea să îmi petrec restul vieții suficient cât să fiu fericită.

    Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine:

    • Este esențial să nu te simți constrâns de nimic atunci când îți amenajezi casa, pentru că trebuie să îți reflecte starea din momentele când ești doar tu cu tine.
    • Găsește acel echilibru între funcțional și frumos. Partea asta este complicată, iar eu mă găsesc des în ipostaza în care mă îndrăgostesc de un obiect care mi se pare superb, însă nu este deloc practic, și aici, trebuie să recunosc, Tudor joacă un rol important. Pentru el primează ca obiectul să fie funcțional și practic, așa că am ales să ne întâlnim undeva la mijloc și să nu renunțăm până nu găsim acele lucruri care sunt și funcționale și frumoase.
    • Răsfață-te măcar o dată cu un element pe care în mod normal nu ai da foarte mulți bani, iar în felul acesta vei fi nevoit să gestionezi diferit bugetul. Cum eu am ales să cheltui mai mult pe fotoliu, dar am renunțat la etajera din living și am optat pentru rafturile suspendate, dar și cum am ales să pictez singură un tablou pe care mi-l doream, care de altfel costa în jur de 100 euro.

    Foto: Oana Gociman

    Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Au investit 10.000 euro în amenajarea primului lor apartament, pe care l-au dec...