Proiecte

Amenajare Feng Shui în apartamentul unei studente din Cluj-Napoca

publicat pe 02 nov. 2020

    Doar pentru că vrei să aplici principiile de amenajare Feng Shui în locuință, nu înseamnă că trebuie să faci compromisuri de design. Le poți integra în decor în moduri creative și pline de personalitate, așa cum au făcut-o designerii care s-au ocupat de apartamentul din Cluj-Napoca al unei tinere studente.

    Apartamentul cu două camere a fost cumpărat de părinții Mirunei în 2019, pentru mutarea ei în Cluj, la facultate. Amenajarea a început când era în clasa a 12-a și s-a terminat chiar după ce au primit rezultatele la BAC: apartamentul a devenit așadar un cadou care să marcheze succesul obținut.

    Părinții Mirunei au lucrat pentru amenajare cu echipa Pibo Projects și, pentru că locuiesc în alt oraș, nu au vizitat deloc apartamentul până nu a fost gata. Momentul în care au luat spațiul în primire a fost unul foarte emoționant.

    Părinții sunt adepții principiilor de amenajare Feng Shui, așa că au vrut să fie aplicate în decorul creat. Apartamentul se află într-un cartier nou din Cluj Napoca, are 54 metri pătrați și inițial se intra în living, iar lângă el erau bucătăria închisă, un dormitor și o baie. Designerii au dărâmat zidul dintre living și bucătărie și au creat un open space pentru zona de zi.

    „Când am preluat proiectul, apartamentul era semifinisat, promițător, cu lumină bună și cu mult loc pentru idei. Era pânza perfectă pentru intervenție: zidul dintre living și bucătărie parcă cerea să fie dat jos, prizele și întrerupătoarele erau puse să fie (ca la blocurile noi), așa că am modificat tot planul electric”, explică designerul Patricia Opincariu. A intervenit și pe instalațiile din baie și bucătărie, ca să poată pună obiectele sanitare și electrocasnicele fix unde trebuiau să fie.

    amenajare feng shui bucatarie
    Masa de dining creată de designeri are o înălțime mai mică spre living și una mai mare spre bucătărie, pentru scaune de bar

    Decorul gândit de Pibo Projects e pur modern, inspirat de curentul Bauhaus. Designerii au mers pe contraste de culori complementare: albastru-oranj care se vede în zona canapelei și a banchetei din hol, și verde deschis-roșu, vizibil în mobilierul de bucătărie și în cercul decorativ.

    Schiță amenajare în stil Feng Shui - amenajare Pibo Projects Cluj Napoca
    Schițe de mobilier realizate de Pibo Projects.

    Amenajare Feng Shui în dormitor

    Principiile Feng Shui pentru dormitor recomandă evitarea oglinzilor în dormitor, deoarece dau senzația că acolo sunt mai multe persoane și invită o a treia persoană în viața de familie sau în cuplu. Dar Miruna își dorea totuși o oglindă, așa că designerii au proiectat una rotundă, cu balamale pe mijloc și sistem de prindere în lateral.

    Dormitor în stil Feng Shui - amenajare Pibo Projects Cluj Napoca (3)
    Pe timpul zilei, când e deschisă, oglinda arată ca o lună plină, iar noaptea, închisă, devine o semilună și foaia de oglindă nu se mai vede deloc

    Regulile Feng Shui prevăd ca patul să fie întotdeauna lipit de unul dintre pereți și să aibă tăblie. Importante sunt și tipul de pat și forma tăbliei: cele din lemn sau tapițate asigură un sprijin bun și generează o energie sănătoasă.

    Dormitor în stil Feng Shui - amenajare Pibo Projects Cluj Napoca (8)
    Pentru că Miruna e alergică la praf, au ales un pat cu tăblie de lemn de la Somproduct

    Dormitorul e decorat cu lavabilă albă, cu porțiuni vopsite în gri-violet. Masa de machiaj, dulapul și noptierele albe sunt făcute la comandă, iar scaunul de catifea albastră e de pe Vivre. În dreptul geamului au montat o banchetă, loc de citit și privit apusurile la un ceai, după cursuri, cu spațiu de depozitare dedesubt.

    Feng Shui în hol și living

    Într-o amenajare Feng Shui este extrem de important ca încăperile să fie întotdeauna curate și aerisite, neîncărcate de obiecte sau haine. Un decor feng-shui trebuie să calmeze și să relaxeze, să ofere o stare de bine încă de când ajungi în casă. De aceea, designerii au proiectat în dreapta intrării un dulap de pantofi, cu o banchetă, plus un dulap cu oglindă aplicată în loc de cuier. Astfel, oaspeții și Miruna își pun la intrarea în casă hainele de exterior în dulap.

    Hol în stil Feng Shui - amenajare Pibo Projects Cluj Napoca (3)
    Bancheta din hol are depozitare dedesubt – tot apartamentul e prevăzut cu multiple spații de depozitare, atât vizibile cât și ascunse, care să nu lase la vedere obiectele

    Principiile de amenajare Feng Shui spun că locul de luat masa nu trebuie amplasat între uși, sub grinzi, sau acolo unde ar fi vizibil de la intrare – sunt poziționări considerate nefaste. În acest apartament, l-au mascat după stâlpul care a rămas în urma dărâmării zidului de bucătărie. Comoda TV are în fundal riflaje vopsite și cercul roșu deformat în perspectivă.

    living amenajare Pibo Projects Cluj Napoca (8)
    Stâlpul din mijlocul camerei a fost îmbrăcat în riflaj și exploatat la maximum

    Pentru că l-au îmbrăcat cu șipci vopsite, care servesc drept fundal pentru comoda TV, stâlpul a devenit, de la un element care încurca, o zonă exploatată la maximum.

    Bucătăria are o nuanță subtilă de verde, iar din living suprapunerea cu roșul, culoarea complementară, arată extrem de reușit. Frigiderul e încastrat în mobilier, iar corpul de lângă geam ascunde centrala. Vis-a-vis e cămara.

    Bucătărie în stil Feng Shui - amenajare Pibo Projects Cluj Napoca (3)
    Aragazul nu trebuie îndreptat spre ușa casei, căci ar perturba fluxul de energie din locuință. Poziția corectă este diagonal opusă față de intrare

    Corpurile de iluminat sunt un element esențial în practica de decor Feng Shui: colțurile întunecoase trebuie iluminate cu lampadare. De aceea, au plasat o lampă cu picior albastră, în același ton cu cercul de pe perete, în colțul cu canapeaua.

    Living în stil Feng Shui - amenajare Pibo Projects Cluj Napoca (2)
    Tabureții galbeni și gri sunt de pe Vivre

    Înainte de a decide ce lumini vor amplasa, designerii au analizat apartamentul de dimineața până seara: „Am vrut să profităm de faptul că lumina era la ea acasă, așa că am amplasat oglinzi în zonele în care razele de soare aveau incidență: pe hol, pentru a reflecta lumina către peretele în umbră, în living sticla vopsită roșie preia razele de lumină și le dispersează prin cameră, uniform, ca o pânză subțire care se așază pe mobilier, iar cercurile din MDF vopsit preiau subtil tonuri din culoarea cerului”, specifică Patricia.

    Pibo Projects Cluj Napoca
    Oglinzile măresc vizual spațiul și ajustează camerele cu forme neregulate

    Baia e albastră, cu faianță și gresie de la TopCasa, și sanitare de la Delta Studio. Pe jos au pus terrazzo, iar mobilierul custom e cu șină – cele trei uși glisează.

    Baie în stil Feng Shui - amenajare Pibo Projects Cluj Napoca (1)
    Și aici, oglinda are formă de cerc, iar lumina ambientală înfrumusețează spațiul. Corpurile de iluminat sunt de la LuxLine.

    Amenajarea a durat șapte luni și a costat 30.000 de euro.

    Tips and Tricks cu designerul Patricia Opincariu

    Amplasează corect sanitarele și electrocasnicele

    Am intervenit pe instalațiile din baie și bucătărie, să punem obiectele sanitare și electrocasnicele fix unde trebuiau să fie. Noi ținem foarte mult la stilul de viață al utilizatorului, evident că se poate spune că există tipare comportamentale, cert e că trebuie ca mișcările tale de la frigider la chiuvetă și la plită/cuptor să fie într-o ordine firească, nu să te plimbi ca racul față-spate de nenumărate ori.

    Evită decorațiunile în exces

    Obiectele personale, decorurile în „cantități moderate” sunt absolut necesare, ele animă casa. Dacă vrei să nu te simți copleșit, trebuie să înțelegi că, oricâte obiecte ai cumpăra cu scopul de a anima casa, problema e de fapt în amenajare, dacă nu îți place spațiul, trebuie să intervii acolo. Nu încerca să reproduci imagini de pe internet, scopul lor e să înțelegi ce îți place și ce nu.

    Cum să te simți bine acasă

    Ca să te simți bine, trebuie să ai spații curate, trasee libere prin casă, să nu te lovești de mobilier, să ai opțiuni (straturi de materiale și sisteme diferite) de manipulare a luminii artificiale și naturale. Să te simți bine înseamnă să îți stimulezi toate simțurile în interiorul apartamentului: o amenajare bună + texturi plăcute la atingere + un miros specific al apartamentului (esențe de orice, bețișoare parfumate, parfum de cameră etc.) + muzica ce te face să te simți relaxat.

    Foto: Crina Gîlcă

    Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Pibo Projects. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments