Alexandru Prodan
Before&After

Before&After: de la un pod dezafectat la o mansardă ca o bomboană fondantă

  În urmă cu doar un an, aici nu era o mansardă pastelată, ci doar un pod prăfuit în care nu se putea locui. Imaginile și povestea amenajării – pe care le găsești mai jos – îți arată exact cum poți ajunge de la un spațiu inutilizabil la una dintre cele mai frumoase încăperi cu nuanțe de fondantă.

  Mansarda care ne-a cucerit de la primul roz are 50 de metri pătrați și se află într-o casă structurată pe trei nivele, în apropierea Lacului Străulești din București. De altfel, nu ne-a cucerit numai pe noi, ci si pe proprietari: deși nu era prevăzută în planul inițial de arhitectură al casei, mansarda este acum atracția principală și locul unde aceștia petrec cel mai mult timp.

  Spatiu de relaxare si zona de lucru in mansarda
  Spatiu de relaxare si zona de lucru in mansarda. Sursa foto: Alexandru Prodan

  Proiectul amenajării a fost realizat de echipa de design Jooca Studio – în 2018 – și a durat aproape trei luni.

  De la „nu se poate urca” la „stăm numai în ea”

  Deși întreaga casă a trecut printr-un proces de schimbare, modificările cele mai dificil de realizat au fost cele din mansardă. De fapt, mansarda în sine a fost o schimbare pentru că în locul ei era un pod inutilizabil. Cum nu era prevăzută ca spațiu locuibil, nici măcar nu exista o cale de acces facil spre ea. Astfel, actualii proprietari au construit de la zero scara și instalația electrică, au refăcut structura tavanului, iar pereții au fost izolați și placați, pentru că se crăpau.

  Proprietarii lucrează în domeniul juridic și au vrut ca acasă să fie un loc relaxant, în care să își petreacă serile și zilele de weekend împreună, să citească și să asculte muzică. În același timp, aveau nevoie și de un spațiu de lucru, pentru că biroul care era amplasat la parter a fost înlocuit cu zona de dining.

  Din combinația dintre aceste dorințe și nevoi s-a născut ideea de a profita și de spațiul din pod și de a-l transforma într-o mansardă multifuncțională. Aici au acum și birou, și zonă de relaxare, și dressing.

  Zona de lucru in mansarda
  Mansarda are triplă funcționalitate: zonă de lucru, spațiu de relaxare și dressing. Foto: Alexandru Prodan

  Cea mai încântată de aceast rezultat este proprietara casei, o pasionată de modă care are acum spațiu suficient pentru depozitarea hainelor, genților și pantofilor.

  Dressing integrat in perete
  Dressing integrat în perete. Sursă: Alexandru Prodan

  Modificări multiple pentru un rezultat impecabil

  Casa din Străulești este alcătuită din parter – unde este bucătăria open space -, etaj – unde sunt două dormitoare, o baie, un grup sanitar și o cameră de luat masa (dining) – și mansarda. Fiecare etaj e desfășurat pe câte 50 de metri pătrați.

  Pentru a ajunge la compartimentarea și amenajarea din prezent, proprietarii au făcut multiple ajustări în întregul imobil înainte de a se muta: au schimbat instalația electrică, au adăugat un tavan fals în dormitorul matrimonial, au restaurat scara și au vopsit întreaga casă.

  Ulterior, au mobilat-o și utilat-o. Mare parte din mobilier este realizat pe comandă, la fel și obiectele din metal. Partea de tapițerie (canapele, paturi, tabureti) a fost făcută în atelierul Supersofa din Bucureșți. Restul obiectelor au fost cumpărate de la magazine online ( Ioooi, Somproduct, theHome), iar tapetul de la mansardă este de la Wall&deco.

  Tips&Tricks de la echipa Jooca Studio:

  1. Găsește un rol fiecărui spațiu, mai ales a celor de mari dimensiuni.

  2. Analizează-ți stilul de viață și rezervă un loc special acasă pentru obiectele la care ții cel mai mult.

  3. Nu te lasă intimidat de problemele tehnice. Există o alternativă pentru fiecare alegere care se dovedește a fi nepotrivită.

  Dacă ești arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la [email protected] și spune povestea acelei case!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  unavia
  4 years ago

  construim case cu mansarda si articolul ne a fost de folos!! multumim

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Before&After: de la un pod dezafectat la o mansardă ca o bomboană fondant...