Garsoniere

VIDEO Plantele din interior: într-o garsonieră dublă trăiesc 80 de plante, un designer și o pisică aristocrată

  Nume: Ana Constantinescu, designer biofilic în cadrul Cresc Studio
  Oraș: București, zona Piața Gemeni
  Tip de locuință: garsonieră dublă
  Împarte casa cu: Nyssa, pisica ei

  80 de plante trăiesc într-o garsonieră dublă din zona Piața Gemeni, din București, împreună cu pisica Nyssa și proprietara Ana. Cum e viața cu atât de multe plante într-un spațiu mic? Ne-a povestit Ana pe îndelete. 

  garsoniera dubla bucuresti ingrijire plante (2)
  Ana a separat livingul de dormitor printr-o etajeră ikea care găzduiește bună parte din plante.

  În al doilea episod din serialul Plantele din interior ajungem la Ana Constantinescu, în garsoniera ei din zona Bulevardului Dacia. Ana are plante. Multe plante și puține decorațiuni, căci și-a dorit întotdeauna o casă albă, cât mai liberă de accesorii inutile. Are câteva lucruri dragi, cum ar fi covoarele din lână, moștenite de la bunica și câteva scaune vintage culese de prin locuri dragi. Mobilierul este cât mai puțin și cât mai practic: o nișă în perete, cu ușă glisantă, care îi este dulap, un birou care se extinde într-o masă de dinning și la care lucrează, apoi etajera Ikea care desparte zona de living de dormitor și pe care a pus o bună parte din cele aproape 80 de plante. 

  Iar ca să înțelegem mai bine cum îngrijești atâtea plante într-o garsonieră dublă, Ana a povestit câteva despre rutina și accesoriile ei. Dar și despre munca ei. În cadrul Cresc Studio, Ana și Gabriel, partenerul ei, gândesc și creează sisteme de design prin care plantele să își facă loc în spații închise, fie că sunt ele comerciale sau rezidențiale. Un perete din plante aeriene? Da, vă rog. 

  garsoniera dubla bucuresti ingrijire plante (1)
  Umidificatorul Beko face față cu brio nevoii plantelor de umiditate.

  În timpul iernii le-a adus în casă pe cele mai multe. Le-a grupat în funcție de nevoile lor de lumină și a pus lângă ele umidificatoare. Unul mic, pe care îl poate muta lângă fiecare plantă, atunci când are nevoie. Și unul mare, marca Beko, pe care l-a cumpărat pentru o Calathea Triostar (plantă de origine braziliană) care are nevoie de umiditate mare, dar care a ajuns să aibă grijă și de câteva Monstere, și de Philodendroni. 

  garsoniera dubla bucuresti ingrijire plante (6)
  Folosește becuri cu lumină neutră pentru a compensa lipsa soarelui în perioada rece.

  Tot pentru perioada cu zile reci și scurte, a montat în casă lumini care să compenseze lipsa soarelui. Deși în magazinele specializate există lumini speciale pentru plante, numite grow lights (lumini de creștere), Ana a ales unele de la Ikea. Deși nu sunt profesionale, ele funcționează pentru că au o lumină neutră, care o imită pe cea naturală. 

  După ce se va instala temeinic căldura, are de gând să mai împrăștie din ele prin casă. Își va transforma balconul, care acum este închis, într-o terasă verde. 

  Tip: Dacă îți dorești o plantă pe care s-o îngrijești ușor, iarnă sau vară, Ana recomandă ZZ Plant, la fel cum a făcut-o și Mia (din primul episod „Plantele din interior”).

  garsoniera dubla bucuresti ingrijire plante (4)
  Și-a dorit o casă albă și aerisită, așa că plantele sunt elementele decorative.

  Stilul casei: Nu pot spune că am un stil, decât dacă ai zice că albul este un stil. Mi-am dorit mereu o casă albă și atunci tot ce a putut să fie alb, este. Mobilierul pe care îl am este pur funcțional. De exemplu, o garderobă într-o nișă de perete, utilizată la maximum. Singurele elemente de decor pe care le am sunt plantele. 

  Locul preferat: E legat de plante și de imaginea pe care o văd dimineața, în bătaia soarelui, cu plantele aranjate pe perete. Mai ales asocierea de diferite tipuri de plante și forme ale frunzelor, asta îmi dă un sentiment de recreere a mediului natural. 

  Cea mai mare provocare în a avea atâtea plante într-o garsonieră: Lumina, pentru că intră lumină naturală doar pe o latură a casei, cea mai îndepărtată. Așa că iarna aceasta am adus un aport de lumină artificială dedicată plantelor. 

  Acasă înseamnă: Îmi definesc acasă printr-un loc intim, curat și care mă calmează.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  VIDEO Plantele din interior: într-o garsonieră dublă trăiesc 80 de plante, u...