Apartamente cu 3 camere

Bibliotecă pentru sute de cărți, glasvand și mobilier scandinav într-un apartament din zona Basarab

    Cum separi o bucătărie, un living și o zonă de dining care se află în același spațiu? Montezi un glasvand imens, adaugi o draperie și alegi piese de mobilier în stil scandinav pentru a crea funcțiuni diferite. 

    În 2019, un tânăr de 35 de ani din București și-a luat un apartament de trei camere și 83 metri pătrați, într-un bloc nou din zona Basarab. Și-a dorit să îl transforme într-un „acasă” cu linii curate, cu o amenajare cât mai simplă și cu multe biblioteci pentru sutele de cărți pe care le are. Pentru asta a lucrat cu arhitectele Oana Vasile și  Ștefana Costraș, de la Diez Office

    Cele două au preluat spațiul cu finisajele deja montate: „Compartimentările erau făcute, finisajele și obiectele sanitare în băi erau puse, parchetul montat în restul spațiilor”, povestește arhitecta Oana Vasile.

    Glasvand cu cadru metalic separator living amenajare Diez Office apartament trei camere București - GIF
    Livingul și zona de dining sunt separate printr-un glasvand.

    „Unde e livingul acestui apartament?”

    Conform planului original, accesul în casă se făcea direct în zona de zi și în holul de distribuție către cele două dormitoare. „Proporția celor două spații nu era una tocmai corectă, așa că am propus să renunțăm la cel de-al doilea dormitor și să mărim suprafața zonei de zi”, spune Oana. 

    Echipa a dat jos peretele despărțitor de rigips dintre living și dormitorul mic, pe care l-a înlocuit cu un glasvand cu cadre metalice, care poate fi deschis complet sau închis, în funcție de cum e folosit spațiul. Peretele de sticlă are un pic peste patru metri liniari și e împărțit în șapte bucăți. În felul ăsta, livingul și zona de dining au câștigat încă 15 metri pătrați.

    Canapeaua și locul de luat masa sunt în centrul apartamentului, iar toate celelalte spații se desfășoară în jurul lor. Draperiile roșu-teracotă de la Architime sunt pata de culoare a spațiului și un fundal pentru glasvand. Iar pentru a creea și o zonă de acces cu toate proprietățile unui hol, un corp alb cu rafturi delimitează parțial intrarea în casă de living.

    Betonul brut – sursă de inspirație

    În zona de zi, tavanul de beton a contribuit la conturarea conceptului: un spațiu industrial, cu mobilier scandinav. „Planul inițial nu era să decopertăm tavanele din gips carton, dar după demontarea pereților, am văzut placa de beton și mi-am dat seama că e prea frumoasă ca să o las acoperită. Așa că am curățat placa din beton, am șlefuit-o puțin și apoi i-am aplicat un strat de lac mat pentru închiderea porozităților.”

    Au renunțat și la peretele de rigips dintre bucătărie si living, și l-au înlocuit cu un mobilier gri cu lemn care incorporează frigiderul, cuptorul cu microunde, un calorifer, rafturi de depozitare și rafturi pentru cărți.

    Bucătăria are o pardoseală gri, potrivită cu direcția impusă întregii amenajări. Iar mobilierul, făcut pe comandă în nuanțe neutre – gri antracit, alb, lemn natur, completează decorul. 

    Dormitorul urmează linia minimalistă din restul spațiilor. Amenajat cu un mobilier stil scandinav și minimal: un pat tapițat gri, corpuri de depozitare pe peretele cu tăblia patului, vopsit într-un bleu rece, încălzit de lumina caldă și de textura lemnului. Un dulap alb, de sus până jos, ocupă peretele din dreapta intrării. 

    Dormitor cu bleu - amenajare Diez Office (2)
    Dormitorul amenajat cu mobilier stil scandinav și aerisit.

    Tips&tricks pentru amenajare cu arhitecta Oana Vasile

    Renunță la pereți pentru mai mult spațiu

    Pentru că mai mulți metri pătrați nu ai cum să aduci într-o casă, ca să obținem o zonă de zi mai mare, am demolat cei doi pereți dintre bucătarie/ living și dining/ dormitor. Acum ai sentimentul că intri într-o casă mult mai mare. Atenție însă, pentru a dărâma pereții, atunci când nu sunt realizați din compartimentări ușoare din gips carton, ai nevoie de aprobări și trebuie să te asiguri că nu este vorba de pereți de rezistență. 

    Creează zone multifuncționale

    Dacă vrei să separi două spații, un glasvand sau alte elemente mobile sunt o idee foarte bună pentru că permit spațiilor să comunice între ele vizual. Lângă glasvand poți să montezi și o draperie: oferă intimitate și te va ajuta și din punct de vedere fonic.

    Alege materialele naturale

    Finisajele și texturile naturale nu se demodează niciodată, practic îmbătrânesc odată cu noi. Dacă îți place stilul industrial și ai echipe care își fac treaba cum trebuie, atunci poți să propui decopertarea unor pile din beton sau a unor tavane pe care foarte mulți dezvoltatori imobiliari preferă să le îmbrace în gips carton sau să le acopere cu tencuială.

    Foto: Diana Oros

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Bibliotecă pentru sute de cărți, glasvand și mobilier scandinav într-un apa...