Un dormitor mic înseamnă mai puțin spațiu de curățat, dar și înghesuială. Ca să beneficiezi mai degrabă de părțile bune ale unui astfel de loc, decât să te blochezi în neajunsurile lui, poți pune în aplicare trucurile de mai jos, găsite pe The Spruce.
Nu, nu e nevoie să chemi o echipă care să spargă pereți. O oglindă sau un perete colorat au efecte mai mari decât crezi!
1. Încearcă nuanțe închise
Albul aerisește și deschide o cameră, într-adevăr, dar obiectele în nuanțe închise par mai îndepărtate decât sunt. Profită de magia culorilor și vopsește pereții într-o nuanță mediu spre închis cum ar fi indigo, verdele camuflaj sau griul cărbune. Dacă nu vrei să pară prea dramatic, vopsește doar un perete în nuanța închisă care îți place cel mai mult. Nu doar că va părea mai mare camera, dar genul ăsta de culori relaxează și vei adormi mai repede.
2. Ai grijă cu materialele
O cameră poate părea mai spațioasă dacă amesteci diferite tipuri de imprimeuri. De exemplu, poți pune o cuvertură uni și perne decorative care au pe ele desene (forme grafice, buline, dungi). Poți, de asemenea, să alegi niște perdele din material subțire, cu modele ample pe care să le combini cu niște draperii mai groase, într-o singură culoare. Contrastele cromatice și de grosime a materialelor pot păcăli ochiul să vadă spațiul mai mare decât este de fapt.
3. Golește podeaua
Mai multe covoare pe o podea mică încarcă până la refuz spațiul. Fie unul, fie niciunul. Dacă vrei să pui covor, alege unul care să acopere toată camera. O variantă este și mocheta. Vei avea mai mult spațiu vizual, plus o notă de confort și căldură când vei merge desculță prin casă.
4. Pune draperii
Draperiile potrivite fac treabă dublă în spațiile mici. În primul rând, alege draperii în aceeași culoare cu pereții sau puțin mai închise. În al doilea rând, atârnă-le cât mai sus și folosește o lungime care să atingă pământul. Lipsa contrastului cromatic cu peretele face camera să pară mai largă, în timp ce draperiile lungi fac tavanul să pară mai înalt.
Uită de perdele, ciucuri sau volane. Prea multă textile închid spațiul.
5. Să fie lumină
O cameră întunecată e claustrofobică. Într-un dormitor mic ai nevoie de cel puțin două surse de lumină. Dacă mergi pe minim, vei avea nevoie de o veioză și un lampadar de podea. Dacă ai și lustră, e și mai bine. Pune spoturi deasupra patului, în loc de veioză, dacă vrei să economisești spațiu.
6. Nu te feri să folosești oglinzi
O oglindă mărește vizual o cameră mică. Oricum ai nevoie de cel puțin o oglindă înaltă în dormitor, ca să te asiguri că pantofii se potrivesc cu outfit-ul. Atârnă o oglindă mare în fața dulapului sau cumpără un dulap care are uși cu oglindă.
7. Renunță la tăblia de pat de la picioare
Majoritatea paturilor au nevoie de o tăblie care să mențină echilibrul saltelei, dar nu e nevoie de ea la ambele capete. Scoate tăblia de la picioare. Pune o cuvertură lungă peste pat care să atingă podeaua. Oferă vizual o curgere, o mișcare, iar camera pare puțin mai mare.
8. Adaugă transparență
Așa cum o fereastră extinde camera fiindcă îți permite să te uiți afară, mobila din sticlă sau plexiglas elimină greutatea în fața pereților. Nu vrei un pat sau dulap transparente, dar o noptieră, o masă de cafea, un scaun sau un birou dintr-un astfel de material merg perfect într-un dormitor mic și arată foarte contemporan. Dacă nu e stilul tău, ia-ți un tablou cu o ramă metalică și sticlă deasupra.
Foto: Shutterstock
-
LIFE
Cât costă un brad artificial de Crăciun în 2024. Care sunt avantajele pe care le aduce în locuința ta
Prețul e accesibil, chiar și pentru brazii de dimensiuni mari.
-
LIFE
Cum se face împodobirea bradului de Crăciun. Ce se pune prima dată, ordinea corectă
Respectarea pașilor face ca bradul să arate impecabil.
-
UTILE
Cât consumă un aer condiționat iarna pe căldură. Sfaturi utile pentru a economisi la factură
Poate fi o soluție destul de eficientă.